Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47921.11.20226

12855-2022 (02 05 01)

Ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2023 varsinaisella suoritepäätöksellä myönnettävän rahoituksen hakeminen

Tiivistelmä:

Opetus- ja kulttuuriministeriö on pyytänyt koulutuksen järjestäjiltä hakemukset ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2023 rahoituksesta. Kaupunginhallitukselle esitetään hakemusten tekemistä kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden valmistelun mukaisesti.

Kh § 479

Kasvatus- ja opetusjohtaja Timo Jalonen, palvelualuejohtaja Hannu Immonen ja rehtori Päivi Lehtinen 7.11.2022:

Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää joulukuussa tehtävällä varsinaisella suoritepäätöksellä ammatillisen koulutuksen järjestäjien tavoitteellisten opiskelijavuosien määrät ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen euromäärät varainhoitovuodelle 2023. Osa tavoitteellisista opiskelijavuosista ja perusrahoituksesta jätetään jaettavaksi varainhoitovuoden aikana tehtävillä lisäsuorite- ja oikaisupäätöksillä. Varsinaisessa suoritepäätöksessä vahvistetaan myös vuoden 2023 suoritus- ja vaikuttavuusrahoituksen laskennassa käytettävät suoritteet ja perusrahoituksen tavoitteellisten opiskelijavuosien painotus. Lisäksi vahvistetaan yksityisille koulutuksen järjestäjille maksettavien arvonlisäverokorvausten euromäärät.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on kirjeellään 31.10.2022 ohjeistanut koulutuksen järjestäjiä tavoitteellisten opiskelijavuosien ja perusrahoituksen harkinnanvaraisen korotuksen hakemisesta sekä muista koulutuksen järjestäjiltä edellytettävistä tehtävistä varainhoitovuoden 2023 rahoituksen määräämiseksi varsinaisessa suoritepäätöksessä. Koulutuksen järjestäjiä pyydetään toimittamaan vuoden 2023 varsinaisen suoritepäätöksen valmistelua varten ehdotus koulutuksen järjestäjälle päätettävästä tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä, tarvittaessa ehdotukset tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvistä työvoimakoulutukseen, työvoimakoulutuksena toteutettavaan hoiva-avustajakoulutukseen, lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen ja ukrainalaisten koulutukseen kohdennettavien opiskelijavuosien määristä sekä tarvittaessa hakemus perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta.

Hakemukset tulee jättää viimeistään 25.11.2022.

1. Tavoitteellisten opiskelijavuosien lisääminen

Ehdotus koulutuksen järjestäjälle päätettävästä tavoitteellisten opiskelijavuosien määrästä

Vuoden 2022 alkuperäisen suoritepäätöksen mukaan Turun kaupungin opiskelijavuosimäärä on 4 598. Vuoden 2023 varsinaisen suoritepäätöksen hakemuksessa kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää 447 opiskelijavuoden lisäystä vuoden 2022 suoritepäätökseen kokonaismäärän ollessa 5 045. Lisäysesityksen kustannusarvio on yhteensä noin 3,6 miljoonaa euroa, joka katetaan tulevilla valtionosuuksilla.

Opiskelijavuosien lisäyksen perusteena ovat erityisesti sosiaali- ja terveysalan perustutkintokoulutuksen määrän lisääminen, alueen osaavan työvoiman kohtaanto-ongelmaan vastaaminen ja oppivelvollisuuden laajennuksen tuoma tarve lisätä tutkintoon valmentavaa koulutusta. Ehdotuksessa esitetään lisättäväksi koulutustarjontaa myös ukrainalaisten pakolaisten koulutuksiin. Oppisopimuskoulutuksen kysyntä on kasvanut merkittävästi koronan jälkeen.

Hoiva-avustajakoulutuksen lisäämiseen työvoimakoulutuksena ei esitetä korotusta. Tämä perustuu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen, TE-palveluiden ja Turun kaupungin työllisyyspalveluiden kanssa käytyyn työvoimakoulutus 2023 -neuvotteluun.

Ehdotus tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvästä työvoimakoulutukseen kohdennettavien opiskelijavuosien määrästä

Turun ammatti-instituutti on käynyt vuoden 2023 valtionosuus työvoimakoulutuksen toteuttamisesta -neuvottelut Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Varsinais-Suomen TE-toimiston kanssa. Uudet aloitettavat koulutukset tuottavat 68 opiskelijavuotta ja vuodelta 2022 ensi vuodelle jatkuvat koulutukset 54 opiskelijavuotta.

Valtionosuudella toteutettavan työvoimakoulutuksen tavoitteelliseksi opiskelijavuosien määräksi esitetään 121 opiskelijavuotta.

Turun ammatti-instituutti tekee tiivistä yhteistyötä työllisyyden kuntakokeilun ja maahanmuuttajien osaamiskeskuksen kanssa, jotta heidän asiakkaansa ohjautuisivat tarvitsemiinsa osaamisen kehittämisen palveluihin. Alueellisten työvoimatarpeiden johdosta on todennäköistä, että vuoden 2023 aikana tullaan tarvitsemaan lisäystä työvoimakoulutuksen opiskelijavuosiin. Ensi vuotta koskevat tarkistusneuvottelut toteutetaan maaliskuussa 2023.

Ehdotus tavoitteellisten opiskelijavuosien määrään sisältyvästä lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen kohdennettavien opiskelijavuosien määrästä

Lähihoitajakoulutukseen kohdennettavien opiskelijavuosien määrää esitetään lisättäväksi 70 opiskelijavuodella vuodelle 2023. Aiemmin myönnetyt lähihoitajakoulutuksen lisäämiseen kohdennetut opiskelijavuodet ovat olleet 60 opiskelijavuotta vuonna 2020, 100 opiskelijavuotta vuonna 2021 ja 13 opiskelijavuotta vuonna 2022. Kaikki lisäykset ovat toteutuneet suunnitellusti.

Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävä ammatillinen koulutus ja tutkintokoulutukseen valmentava koulutus

Ammatillisessa koulutuksessa oli 30.9.2022 ukrainalaisia opiskelijoita 28 opiskelijaa ja tutkintoon valmentavassa koulutuksessa 8 opiskelijaa. Opiskelijamäärä kasvoi loppuvuoden aikana. Tavoitteena on lisätä Ukrainasta tulleille pakolaisille koulutustarjontaa vuoden 2023 aikana. Kotikuntapäätöksien valmistuminen kevään 2023 aikana tullee myös lisäämään laajennetun oppivelvollisuuden piirissä olevien ukrainalaisten opiskelijoiden määrää. Ukrainan sodan pitkittyminen tulee vaikuttamaan kasvattavasti myös aikuisopiskelijoiden hakeutumiseen koulutukseen. Vuoden 2023 opiskelijavuosien toteutuman arvioidaan olevan tutkintoon valmentavassa koulutuksessa 35 opiskelijavuotta ja ammatillisessa koulutuksessa 50 opiskelijavuotta. Lisäysehdotus vuoden 2022 toteutumaan on 50 opiskelijavuotta.

2. Hakemus perusrahoituksen harkinnanvaraisesta korotuksesta

Koulutuksen järjestäjä voi hakea suoritepäätöksen yhteydessä perusrahoituksen harkinnanvaraista korottamista. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuus esittää haettavaksi harkinnanvaraista korottamista opetus- ja kulttuuriministeriön kirjeessään määrittelemillä perusteilla.

Harkinnanvaraisen korotuksen hakemista esitetään ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävävään ammatilliseen koulutukseen ja tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen, työpaikkaohjaajien koulutuksen lisäämiseen ja kehittämiseen sekä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukemiseen.

Ukrainasta tulleille pakolaisille järjestettävä ammatillinen koulutus ja tutkintoon valmentava koulutus

Ukrainasta tulevien pakolaisten koulutus edellyttää perusrahoitusta korkeampaa rahoitusta, koska opiskelijoilla on merkittäviä tuki- ja lisäopetustarpeita. Nuoret osaavat yleensä hyvin englantia, jolloin sitä pystytään käyttämään opetuksessa apukielenä. Sen sijaan aikuisten englannin kielen taito on yleensä korkeintaan tyydyttävä. Tämä edellyttää omakielistä tukea varsinkin opintojen alkuvaiheessa. Lisäksi osalla aikuisopiskelijoista perusopetuksen jälkeinen koulutustaso on alhainen, minkä vuoksi tarvitaan perusvalmiuksien kehittymiseen lisäopetusta ja tukea. Harkinnanvaraista korotusta esitetään haettavaksi 200 000 euroa.

Työpaikkaohjaajien koulutuksen lisääminen ja kehittäminen

Ammatillisen koulutuksen uudistusten myötä työpaikalla tapahtuva oppiminen on lisääntynyt ja osaamisen näytöt suoritetaan pääsääntöisesti aidoissa työtilanteissa. Työpaikalla tapahtuva oppiminen tulee toteuttaa vahvassa yhteistyössä työpaikkojen kanssa ja varmistaa yhteistyössä opiskelijan työpaikalla saaman oppimisen tuen määrä ja laatu. Tässä keskeisenä toimintana on työpaikkaohjaajien kouluttaminen. Turun ammatti-instituutissa on toteutettu vuodesta 1996 alkaen työpaikkaohjaajien koulutusta.

Turun ammatti-instituutissa on nimetty työpaikkaohjaajien koulutuksen koordinointiin ja kehittämiseen vastuuhenkilö, joka toimii tiiviissä yhteistyössä koulutusaloille nimettyjen vastuuhenkilöiden kanssa. Varsinais-Suomen ammatilliset oppilaitokset muodostavat Laakeri-verkoston, jonka tehtävänä on alueellisen työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen ja toteuttaminen. Turun ammatti-instituutti toimii tällä hetkellä verkoston vetäjänä.

Turun ammatti-instituutissa on kerätty valtakunnallisen työpaikkaohjaajan palautekyselyn yhteydessä tietoa työpaikkaohjaajien koulutustarpeista. Koulutustarvekysely tehdään kaikille heinäkuun 2022 jälkeen työpaikkaohjaajana toimiville. Tähän mennessä 20 % vastaajista on ilmoittanut tarvitsevansa lisäkoulutusta näytön arvioinnista, opiskelijan ohjaamisesta ja palautteen antamisesta sekä eritysopiskelijoiden ohjaamisesta. Turun ammatti-instituutin tulee vastata tähän tarpeeseen ja kehittää mahdollisimman helposti saavutettavaa lisäkoulusta työpaikkaohjaajille.

Koulutuksen laajentamiseen ja kehittämiseen esitetään haettavaksi 100 000 euroa.

Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen tukeminen

Turun kaupungilla on ammatillisen koulutuksen järjestämisluvassa opetusministeriön myöntämä erityistehtävä kouluttaa ammattiin opiskelevia urheilijoita. Urheilijoiden ammatillista koulutusta toteutetaan yhteistyössä Turun Seudun Urheiluakatemian kanssa, joka toimii osana Olympiakomitean Urheiluakatemia-ohjelmaa integroituen suomalaiseen huippu-urheilujärjestelmään.

Turun ammatti-instituutissa opiskelee tällä hetkellä 65 urheiluakatemiaopiskelijaa, jotka kaikki ovat SM-tasoisia urheilijoita. Urheilijoille suunnattua koulutusta on laajennettu ja ammatillisen vaihtoehdon tunnettavuuteen on panostettu.

Elokuussa 2021 alkanut liiketalouden yksikön Sporttiluokka on saanut hyvän vastaanoton uutena koulutuspalveluna. Koulutuksessa on 20 haastajastatuksella opiskelevaa urheilijaa, jotka tavoittelevat urheiluakatemiatasoa.

Erityisesti tullaan kehittämään nivelvaiheissa siirtymiä perusopetuksesta ammatilliseen koulutukseen. Turun seudulla toimii seitsemän urheilu- ja liikuntapainotteista yläkoulua, joiden kanssa erityisesti tullaan kehittämään kaksoisurapolkua.

Urheilijoiden ammatillisen koulutuksen kehittämiseen ja toteuttamiseen esitetään haettavaksi 100 000 euroa.

Liite 1Hakulomake

Oheismateriaali 1Opetus- ja kulttuuriministeriön kirje 31.10.2022

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hakea ammatillisen koulutuksen varainhoitovuoden 2023 rahoitusta liitteen 1 mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että kasvatus- ja opetusjohtaja valtuutetaan allekirjoittamaan hakemus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Edelleen kaupunginhallitus päättää, että pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKasvatus ja opetus


Liitteet:

Kh § 479
Liite 1:Hakulomake