Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö10002.09.2022 

1997-2022 (02 08 00)

Rautakauppatarvikkeet-hankinnan hankintamenettelyn keskeyttäminen

Rautakauppatarvikkeet-hankinnan hankintamenettelyn keskeyttäminen

 

Hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari 31.8.2022:

 

Hankinnan tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt tarjouksia ajalle 1.12.2022-30.11.2024, jonka jälkeen sopimusta voidaan erillisellä päätöksellä jatkaa ajalle 1.12.2024-30.11.2026 (optio).

Hankinta on jaettu 11 osakokonaisuuteen:

1. Kiinnitystarvikkeet

2. Hiomatarvikkeet sekä lastuavat ja leikkaavat työkalut

3. Käsityökalut

4. Piha- ja puutarhatyökalut

5. Rakennustarvikkeet

6. Rakentamisen kemikaalit

7. Elektroniikkatyökalut

8. Sähkötyökalut

9. Paineilmatyökalut

10. Hitsaustyökalut

11. SAP-tuoteluettelon ulkopuoliset tuotteet

Hankinnassa on kysymys tavarahankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) EU-kynnysarvot (EU-hankinta).

Hankintaa koskeva EU-hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 15.8.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku.

 

Hankintamenettelyn keskeyttäminen

Hankintalain 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 125 §:n 1 momentin mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Perusteltuna syynä voidaan hankintalain 125 §:ään johtaneen valmisteluaineiston nojalla pitää esimerkiksi tarjouspyynnön virheellisyyttä ja epäonnistunutta tarjouspyyntöä, jonka perusteella on ollut mahdotonta suorittaa vertailua (HE 182/2010, s. 22).

Oikeuskäytännössä on lisäksi katsottu (ks. esim. MAO 491/20), että hankintamenettelyn keskeyttäminen ei edellytä vakavien tai poikkeuksellisten seikkojen olemassaoloa. Hankintamenettelyn keskeyttämisen edellytyksenä oleva todellinen ja perusteltu syy voi johtua myös hankintayksikön omasta toiminnasta tai laiminlyönnistä aiheutuvasta hankintamenettelyn virheellisyydestä.

Hankintalain 125 §:n 2 momentin mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään hankintalain 123 §:ssä. Hankintalain 123 §:n mukaan hankintayksikön on tehtävä ehdokkaiden ja tarjoajien asemaan vaikuttavista ratkaisuista sekä tarjousmenettelyn ratkaisusta kirjallinen päätös, joka on perusteltava.

Hankintayksikkö keskeyttää hankintamenettelyn hankintaa tekemättä. Hankintayksikkö on hankinnan kysymys- ja vastausvaiheessa annettujen kysymysten perusteella havainnut, että tarjouspyyntö on ollut virheellinen kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteiden osalta. Tarjouspyynnössä esitetyllä hinta- ja laatuperusteella ei ole mahdollista saada vertailukelpoisia tarjouksia. Lisäksi hankintayksikkö on havainnut tarpeen muuttaa kilpailutettavien tuotteiden ominaisuuksia ja määr, jolloin tarjouspyyntöä olisi muokattu olennaisesti hankintalain vastaisesti. Myös hankintasopimusluonnoksen hinnoitteluun tehtäväksi tarkoitetut muutokset olisivat olleet olennaisia muutoksia, jotka edellyttäisivät uuden hankintamenettelyn käynnistämistä.

Hankintayksiköllä on edellä mainitusta syystä todellinen ja perusteltu syy keskeyttää hankintamenettely. Keskeyttämispäätöstä tehtäessä toimitaan tasapuolisesti ja tarjoajia syrjimättä.

Hankintayksikkö tulee käynnistämään hankinnan kohteessa uuden hankintamenettelyn, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 69 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

 

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että

Rautakauppatarvikkeet-hankinnan hankintamenettely keskeytetään edellä esitetyin perustein hankintaa tekemättä ja

hankinnan kohteesta käynnistetään uusi hankintamenettely, joka on keskeytettyyn hankintamenettelyyn nähden erillinen ja uusi prosessi.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Tytti Latva-Teikari 0401940636

Jakelu

tiedKaupunginhallitus