Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 367 | 29.08.2022 | 18 |
4583-2022 (00 01 02, 01 00 00, 01 01 03)
Vastaus valtuutettu Muhiadin Hersin ym. aloitteeseen koskien koulunkäynninohjaajien lomautuksia (Kv)
Tiivistelmä: -
Kh § 367
Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Riitta Palmroth 17.8.2022:
Asiassa pyydettynä selvityksenä konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksikkö toteaa seuraavaa:
Aloitteessa vaaditaan koulunkäynninohjaajien kesäaikaisten lomautusten lakkauttamista. Lisäksi aloitteessa ehdotetaan, että kouluissa voitaisiin järjestää kesätoimintaa sitä tarvitseville oppilaille kesäkuun ajan ja elokuussa ennen koulujen alkua. Aloitteessa myös vaaditaan määräaikaisten työsopimusten ketjuttamisen lopettamista.
Turun kaupungissa koulunkäynninohjaajia on yhteensä noin 400. Valtaosa koulunkäynninohjaajista on vakituisessa työsopimussuhteessa. Määräaikaisille työsopimuksille tulee olla työsopimuslaissa todettu peruste, ja palvelukokonaisuuksia on erikseen muistutettu tästä säännöllisin väliajoin. Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudesta saadun tiedon mukaan pääsääntöisesti määräaikaisten työsopimusten perusteena on ollut sijaisuus. Lisäksi varsinkin korona-aikana kaupunki on saanut määräaikaista rahoitusta mm. oppimisvajeiden ja -vaikeuksien korjaamiseksi. Palvelukokonaisuudesta saadun tiedon mukaan tätä rahoitusta on käytetty myös ohjaajien palkkaamiseen.
Noin kymmenen vuoden ajan koulunkäynninohjaajien kanssa tehtyihin työsopimuksiin on lisätty ehto, jonka mukaan työnteko ja palkanmaksu voidaan keskeyttää koulujen lomien ajaksi. Näitä koulunkäynninohjaajia ei lomauteta.
Lomautus koskee ainoastaan niitä aiemmin palkattuja vakinaisia koulunkäynninohjaajia, joiden työsopimuksessa ei ole mainintaa työnteon ja palkanmaksun keskeytyksestä. Palvelukokonaisuudesta saadun tiedon mukaan tällaisia koulunkäynninohjaajia on n. 90, ja näiden koulunkäynninohjaajien määrä vähenee vuosittain. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksikkö toteaa, ettei työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa näiden koulunkäynninohjaajien työsopimusta sellaiseksi, että niihin lisätään maininta työnteon ja palkanmaksun keskeytyksestä koulujen lomien ajaksi.
Työsopimuslain säännösten mukaan työnantajan tulee selvittää ennen työntekijän lomauttamista, voidaanko työntekijä ammattitaitoonsa ja kykyynsä nähden kohtuudella sijoittaa muihin työnantajan kokoaikaisiin tai osa-aikaisiin tehtäviin. Kyse on nimenomaan työnantajan tarjolla olevasta työstä, eikä sen tarvitse olla lomautettavan työntekijän työsopimuksessa tarkoitettua työtä eikä samalla tavoin palkattua työtä kuin lomautettavan työntekijän työsopimuksen mukainen työ. Työnantajan ei siis tarvitse käynnistää tai järjestää uutta toimintaa välttääkseen lomautukset.
Kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudesta saadun tiedon mukaan vuosittain pieni osa koulunkäynninohjaajista työllistyy Turun kaupungissa koulujen keskeytysaikoina mm. päiväkoteihin. Palvelukokonaisuuden käsityksen mukaan osa koulunkäynninohjaajista työllistyy omasta halustaan kesällä esim. yksityiselle sektorille. Toistaiseksi kesätoiminnan laajentamiseen ei ole kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuuden talousarviossa varauduttu, ja toisaalta lapsille ja nuorille järjestetään kesätoimintaa jo vapaa-ajan palvelukokonaisuudessa. Tässä yhteydessä nuorisopalveluihin voidaan välittää toive kesätoiminnan laajentamisesta siten, että toimintaan voitaisiin palkata koulunkäynninohjaajia.
Oheismateriaali 1Valtuutettu Muhiadin Hersi ym. aloite: Koulunkäynnin ohjaajien lomautukset on lopetettava
Kaupunginhallituksen ehdotus
Kaupunginvaltuusto merkitsee edellä olevan vastauksen tiedoksi ja aloitteen käsitellyksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
esiKaupunginvaltuusto