Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö24301.07.2022 

7532-2022 (01 01 00)

Kahdeksan työsopimussuhteisen toimen perustaminen konsernihallinnon järjestämistoimintoon, maahanmuuttajapalvelut

Palvelujohtaja Mika Helva, vs. järjestämisjohtaja Minna Sartes 15.6.2022:

Turussa on kaupunginjohtoryhmän linjauksien mukaisesti koottu maahanmuuttopalvelut yhteen kokonaisuuteen lukuun ottamatta yksittäistä palvelua koskevia palveluja esimerkiksi S2 koulutusten järjestäminen kasvatus- ja opetuspalveluissa. Kaupungin johtoryhmän linjauksen mukaisesti maahanmuuton neuvovat ja ohjaavat palvelut koottiin Turussa yhdeksi kokonaisuudeksi International House Turku brändin alle. International House Turku toimii fyysisenä palveluna Monitorien yhteydessä ja sähköisenä palveluna www.ihturku.fi sivuilla, joita ollaan kehittämässä yhä enemmän asiakkaita palveleviksi. International House Turku on perustettu pysyväksi toiminnaksi, mutta käytännön toiminta tapahtuu tällä hetkellä pääosin määräaikaisen työvoiman avulla. Kaupunkistrategiassa Turku 2030-luvulle todetaan: ”Turussa on International House Turku, joka tarjoaa sujuvat yhden luukun kotoutumis- ja asettautumispalvelut. Palvelut saatavissa fyysisesti ja verkon välityksellä jo ennen Turkuun saapumista”.

Maahanmuuttopalveluihin esitetään näin ollen kahdeksan pysyviä toimintoja tuottavan määräaikaisen 30.6.2022 päättyvän työsuhteen vakinaistamista, joissa on tunnistettu pysyvä työvoiman tarve. Nämä ovat ukrainan/venäjänkielinen, kurdin/persian/farsinkielinen, venäjänkielinen ja arabiankielinen asiakasohjaaja, sosiaalineuvontaan erikoistunut asiakasohjaaja, yritysneuvoja, palvelujen järjestämisestä vastaava suunnittelija ja yrityskoordinaattori.

Perustettavat vakanssit

International House Turussa toimii palvelun tuottajina monikieliset asiakasohjaat, joiden työpanos on osoittautunut tarpeelliseksi koko International House Turun toiminnan kannalta ja palvelukysyntä on erittäin suurta. International House Turun sosiaaliohjaaja/asiakasohjaaja puolestaan on maahanmuuttajien haasteisiin erikoistunut sosiaaliasioiden neuvoja, joka auttaa etenkin työnteon tai opiskelujen aloittamisessa kannusteloukkujen välttämisessä. Hän osallistuu myös työllistymistä tai koulutuksen aloittamista tukevien kartoitusjaksojen toteuttamiseen. Yrityskoordinaattorin tehtävänä puolestaan on tehdä yritysyhteistyötä muunkielisille sopivien työpaikkojen löytämiseksi ja yritysten tukemiseksi muunkielisten työllistämisessä. Tehtävä on keskeinen, jotta asiakasohjaajilla on tarjota asiakkaillemme sopivia työpaikkoja. International House Turussa on lisäksi yritysneuvontaan erikoistunut asiakasohjaaja/yritysneuvoja. Tämä on Turku Science Parkin toimintaa tukeva palvelu, jossa autetaan muunkielistä väestöä perustamaan elinkelpoisia yrityksiä ja kehittämään yritysideaansa. Asiakastyöntekijöiden työn koordinoimiseksi on tunnistettu lisäksi pysyvä työvoiman tarve suunnittelijan vakanssille.

Vakanssien perustamisella ei ole konsernihallinnon nykyiseen työvoiman käyttöön lisäävää HTV-vaikutusta, sillä tehtäviä on hoidettu määräaikaisen työvoiman avulla tällä hetkellä. Kokonaisuuden hoitamisen on kuitenkin katsottu edellyttävän pysyvää työvoiman tarvetta. Vakanssien perustamisesta aiheutuva kustannusvaikutus on yhteensä vuositasolla 349 921 € työnantajasivukuluineen. Vakanssien tehtäväkohtaiset palkat on määritelty määräaikaisten sopimusten / määräaikaisesti tehtävää hoitavien maksussa olevien tehtäväkohtaisten palkkojen mukaisesti.

Rahoitus

Maahanmuuttopalvelujen rahoitus pohjaa pitkälle kolmeen hankkeeseen (Talent Turku, ohjaus- ja neuvontapalvelujen kehittäminen Varsinais-Suomessa sekä maahanmuuttajien osaamiskeskushankkeet). Näiden hankkeiden rahoitus on tarkoitus vakinaistaa. Hallituksen esityksessä kotoutumislain uudistamiseksi todetaan sivuilla 81-82: ”Työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö ovat molemmat rahoittaneet osaamiskeskusten kehittämistoimintaa kunnissa. Vuosina 2020 ja 2021 valtionavustusta on myönnetty niille seitsemälle kaupungille, joissa asuu vähintään 8 000 vieraskielistä…Vuosina 2022-2024 jatketaan toiminnan rahoitusta valtionavustuksin. Rahoitus jaettaisiin kunnille vieraskielisyyskriteerin mukaisesti osana peruspalvelujen valtionosuutta, kun valtionavustuksena myönnettävä rahoitus päättyy.” Kunnan osalta koko vieraskielisyyskertoimeen lisätään nykyiset tulkitsemiskulut, joista Turku säästää monikielisten asiakasohjaajien myötä. Tulkitsemiskulu hyvitys on 424 euroa kv.suojelua saavista kunnalle. Rahoitusmalli ei ole selkeä eikä valtio hallituksen esityksessä eduskunnalle uudesta kotolaista esitä tarkentavaa laskelmaa, miten vieraskielisyyskertoimen korotus tulee käyttäytymään. Turussa on koko Suomen vieraskielisistä 5,5 % (koko väestöstä 3,5 %). Jos osaamiskeskusrahoitus sekä neuvonta- ja ohjauspaveluista maksettava rahoitus jaetaan nykykoossa niin kuin hallituksen esityksestä voidaan päätellä, jaksosumma oli 4-5 miljoonaa. Tällöin Turun osuus jäisi 220 000 – 275 000 euroon.

Turun kaupungin maahanmuuttovastuut lisääntyvät muiden kuntien tavoin jo ensi vuoden alusta hyvinvointipalveluiden aloittaessa (tällöin kansainvälistä turvaa hakeneiden kotouttaminen jää kaupungin vastuulle ja tästä rahoituksesta lakiluonnoksen mukaan jää kaupungille myös suurin osa):

Osittain edellä mainittua henkilöstöä voidaan hyödyntää myös uuden monikielisen yhteiskuntaorientaation toteuttamisessa, joka rahoitetaan samoin perustein. Laskettu kokonaiskorvaus on 1,6 miljoonaa euroa Turun kaupungille viime vuonna ulkomaalaistoimistossa olleiden asiakkaiden mukaan.

International House Turun keskeisin tavoite on muunkielisten saaminen työhön tai työllisyyttä edistävään koulutukseen. Tässä tehtävässä onnistuminen on Turun kasvun kannalta yksi tärkeimmistä tekijöistä ja toisaalta tässä epäonnistuminen tuo kaupungille negatiiviset vaihtoehtoiskustannukset. Näiden selvittäminen vaatisi konsulttipalvelujen hyödyntämistä. Toiminnan ansiosta nykytulosten valossa vähintään 500 muunkielistä löytää työllistymistä edistävän ratkaisun. Heistä 300 työllistyy, 50 perustaa yrityksen ja 150 aloittaa työllistymistä edistävän koulutuksen. Tämä lisää jossakin määrin kaupungin verotuloja (tässä on otettava huomioon, että myös etuuksista maksetaan kunnallisveroa), mahdollistaa yritysten työvoiman saannin ja sitä kautta työn jatkamisen Turussa eli vahvistaa yhteisöveroa ja samalla vähenevät joutilaisuuen aiheuttamat kustannukset esimerkiksi harmaa työ ja muu rikollisuus.

Esitämme, että konsernihallinnon järjestämistoimintoon (045714 Maahanmuuttajapalvelut) perustetaan 1.7.2022 lähtien seuraavat työsopimussuhteiset toimet, joiden kelpoisuuvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto tai tehtävään soveltuva ammatillinen tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus.

Lisäksi esitämme, että perustettavat toimet voidaan täyttää ilman erillistä palkkaamislupaa.

Liite 1            Esitys toimen perustamisesta (4 asiakasohjaajan toimea)

Liite 2            Esitys toimen perustamisesta (asiakasohjaaja)

Liite 3            Esitys toimen perustamisesta (suunnittelija)

Liite 4            Esitys toimen perustamisesta (yritysneuvoja)

Liite 5            Esitys toimen perustamisesta (yrityskoordinaattori)

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 29.6.2022:

Palvelujohtaja Mika Helva, Vs. järjestämisjohtaja Minna Sartes ja palvelujohtaja Mika Helva ovat esittäneet, että konsernihallinnon järjestämistoimintoon (045714 Maahanmuuttajapalvelut) perustetaan 1.7.2022 lukien seuraavat työsopimussuhteiset toimet:

• Neljä asiakasohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.424,06 €/kk (KVTES/hinnoittelematon)

• Asiakasohjaajan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.800 €/kk (KVTES/hinnoittelematon)

• Suunnittelijan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.529,74 €/kk (KVTES/hinnoittelematon)

• Yritysneuvojan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.000 €/kk (KVTES/hinnoittelematon)

• Yrityskoordinaattorin toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.215 €/kk (KVTES/hinnoittelematon)

Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitettyjen toimien tehtäväkohtaisesta palkasta. 1.6.2022 voimaan tullut yleiskorotus huomioidaan tehtäväkohtaisissa palkoissa myöhemmin.

Viiden asiakasohjaajan ja suunnittelijan toimen kelpoisuusvaatimukseksi on esitetty tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto tai tehtävään soveltuva ammatillinen tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus. Yritysneuvojan ja yrityskoordinaattorin toimien kelpoisuusvaatimukseksi on esitetty tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa esitettyihin kelpoisuusvaatimukseen. Lisäksi on esitetty, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä palkkaamislupaa.  

Esityksessä on todettu, että Turussa on koottu maahanmuuttopalvelut yhdeksi kokonaisuudeksi International House Turku brändin alle. International House Turku on perustettu pysyväksi toiminnaksi, mutta käytännön toiminta tapahtuu tällä hetkellä pääosin määräaikaisen työvoiman avulla. Maahanmuuttopalveluihin esitetään kahdeksan pysyviä toimintoja tuottavan määräaikaisen 30.6.2022 päättyvän työsuhteen vakinaistamista, joissa on tunnistettu pysyvä työvoiman tarve.

Vakanssien perustamisella ei ole konsernihallinnon nykyiseen työvoiman käyttöön lisäävää HTV-vaikutusta, sillä tehtäviä on hoidettu määräaikaisen työvoiman avulla tällä hetkellä. Esitys ei sisälly henkilöstösuunnitelmaan. Palkkakustannukset ovat vuositasolla 349.921 € työnantajasivukuluineen. Maahanmuuttopalvelujen hankkeet saavat rahoitusta valtiolta ja laskettu kokonaiskorvaus on 1,6 miljoonaa euroa viime vuonna.  

Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä talousarvioon ja lisäksi tulee ottaa huomioon asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.   

Liite 1Esitys toimen perustamisesta (4 asiakasohjaajan toimea)

Liite 2Esitys toimen perustamisesta (asiakasohjaaja)

Liite 3Esitys toimen perustamisesta (suunnittelija)

Liite 4Esitys toimen perustamisesta (yritysneuvoja)

Liite 5Esitys toimen perustamisesta (yrityskoordinaattori)

Hallintosäännön 78 §:n mukaan toimien perustamisesta päättää kansliapäällikkö.


Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin, että:

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon järjestämistoiminto (045714 maahanmuuttajapalvelut), perustetaan 1.7.2022 alkaen neljä asiakasohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.424,06 €/kk (KVTES/hinnoittelematon) ja joiden kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto tai tehtävään soveltuva ammatillinen tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus,

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon järjestämistoiminto (045714 maahanmuuttajapalvelut), perustetaan 1.7.2022 alkaen asiakasohjaajan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.800 €/kk (KVTES/hinnoittelematon), ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto tai tehtävään soveltuva ammatillinen tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus,

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon järjestämistoiminto (045714 maahanmuuttajapalvelut), perustetaan 1.7.2022 alkaen suunnittelijan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2.529,74 €/kk (KVTES/hinnoittelematon), ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteen tutkinto tai tehtävään soveltuva ammatillinen tutkinto sekä hyvä tehtävään soveltuva työkokemus,

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon järjestämistoiminto (045714 maahanmuuttajapalvelut), perustetaan 1.7.2022 alkaen yritysneuvojan toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.000 €/kk (KVTES/hinnoittelematon) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus,

- Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana konsernihallinnon järjestämistoiminto (045714 maahanmuuttajapalvelut), perustetaan 1.7.2022 alkaen yrityskoordinaattorin toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.215 €/kk (KVTES/hinnoittelematon), ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto sekä riittävä tehtävään soveltuva työkokemus, ja

-  perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä palkkaamislupaa.

 

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö                                                                    

 

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 243
Liite 1:Esitys toimen perustamisesta (4 asiakasohjaajan toimea)
Liite 2:Esitys toimen perustamisesta (asiakasohjaaja)
Liite 3:Esitys toimen perustamisesta (suunnittelija)
Liite 4:Esitys toimen perustamisesta (yritysneuvoja)
Liite 5:Esitys toimen perustamisesta (yrityskoordinaattori)