Saaristolaivasatama yhteistyösopimus

 

 

1. Sopijapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä ”kaupunki”)

Y-tunnus: 0204819-8

PL 355

20101 Turku

 

Juho Niemi (tai perustettavan yhtiön nimiin) (jäljempään ”kumppani”)

Y-tunnus tai sotu;

Osoite;

email;

 

2. Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Yhteistyösopimuksen taustalla on Keskustan kehittämisen kärkihanke ja siihen liittyvät päätökset sekä Sytytä Turku -kilpailu ja siihen liittyvä kaupunginhallituksen päätös 1.2.2021 § 33.

 

Ote Sytytä Turku -kilpailun arviointipöytäkirjasta:

 

”Saaristolaivasatama niminen idea on tarkastellut ansiokkaasti jokirantaan sitoutuvaa aluetta mahdollisena pienimuotoisen täydennysrakentamisen alueena. Tavoitteena selkeyttää alueen toimintoja sekä liikennettä, liikkumista ja pysäköintiä, liityntää Linnakadulle, jokirantaa sitoutuvien palveluiden kehittämistä ja hakea ratkaisua olemassa olevan pumppaamorakennuksen integrointiin osaksi rakentamista. Suunnitelma on kehittynyt neuvotteluiden kuluessa eri tahojen kanssa yhteistyössä (kaupunkisuunnittelu, satama, jokirannan kehittämishankkeet).

Hakija on esittänyt neuvotteluprosessin yhteydessä tarvittavaa osaamista sekä reagointikykyä haastavan kohteen suunnitteluun. Lähestymistapa suunnitteluun on innovatiivinen ja ratkaisuhakuinen. Neuvottelun yhteydessä hakijalle on ilmoitettu alueeseen liittyvät haasteet, ja hakija on tunnistanut kokonaisuuteen liittyvät haasteet.”

 

Yhteistyösopimuksen tavoitteena on saada sopimuskauden aikana aikaiseksi sopimusaluetta koskeva kehityssuunnitelma kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ja kaupungin päätös hankkeen etenemisestä tai hankkeen raukeamisesta (vaihe 1).

 

Mikäli kehityssuunnitelma hyväksytään kaupunginhallituksessa, Turun kaupunki käynnistää alueen asemakaavamuutoksen ja asemakaavoitus toteutetaan sopimuskumppanin kanssa kumppanuuskaavoituksella (vaihe 2).

 

Mahdollisesta asemakaavamuutoksen myötä syntyvästä rakennusoikeuden luovutuksesta kumppanille sovitaan neuvottelumenettelyllä (vaihe 3).

 

Mikäli kaupunki päättää olla jatkamatta hanketta vaiheen 1 jälkeen, osapuolien hankeyhteistyö päättyy ilman korvausvelvoitteita puolin ja toisin.

 

Osapuolet toteavat, että tällä yhteistyösopimuksella ja sitä kautta syntyvällä kehityssuunnitelmalla ei ole mahdollista sopia asemakaavoituksen sisällöstä.

 

3. Sopimuksen sisältö ja ehdot

 

1. Kumppani laatii / laadituttaa kustannuksellaan yhteistyösopimuksen liitekartan 1 mukaisen alueen yleispiirteisen kehityssuunnitelman tarvittavine kunnostus-, rakennus- ja tilankäyttösuunnitelmineen sekä taloudellisine laskelmineen. Em. aluetta koskevan hankkeen laajuuden ja toteuttamiskelpoisuuden edellyttämät asiakirjat tulee esittää kaupunginhallituksen käsiteltäväksi ennen tämän sopimuksen voimassaoloajan päättymistä. Mahdollisen infrarakentamisen tarkastelu tulee kumppanin toimesta laatia tarveselvitys tarkkuudella, siten että päätöksenteon yhteydessä on tunnistettavissa muutostarpeet ja niiden kustannusvaikutukset.

2. Mikäli tämän sopimuksen aikana jalostunut suunnitelma johtaa asemakaavoituksen käynnistämiseen, tullaan alueen kaavamuutos toteuttamaan kumppanuuskaavana. Kumppanuuskaavoituksesta tullaan laatimaan erillinen kumppanuuskaavoitussopimus, jossa sovitaan kaavoituksen aikaisesta yhteistyöstä sekä resurssien käytöstä.

3. Kaavoituksen kautta mahdollisesti alueelle syntyvän rakennusoikeuden luovutuksessa edetään kumppanin kanssa neuvottelumenettelyllä ja mahdollisesta lopullisesta luovutussopimuksesta ehtoineen päätetään erikseen.

4. Kumppani on sopimusaikana oikeutettu suorittamaan kaupungin omistamilla alueilla suunnitelman laatimisen edellyttämät tutkimustehtävät ollen kuitenkin velvollinen vastaamaan niistä ulkopuolisille mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

5. Suunnittelutyö ja sitä tukevat selvitykset eivät saa aiheuttaa haasteita tai haittaa alueen nykyisille toimijoille / käyttäjille. Suunnitelma tulee laatia yhteistyössä alueen nykyisten toimijoiden kanssa.

6. Yhteistyön toteuttamiseksi perustetaan kohdan 4 mukainen työryhmä, joka tukee kumppania selvitys- ja vaihtoehtotarpeiden määrittelemisessä sekä vastaa yhteistyön toteutumisesta.

7. Sytytä Turku -kilpailun neuvotteluiden yhteydessä kumppanin esittämät selvitykset ja suunnitelmat toimivat suunnittelun lähtökohtana. Laadittavan kehityssuunnitelman sisällöllisenä tavoitteena on;

a. Jokirannan aktivointi

b. Pienimuotoista, neuvotteluiden yhteydessä esitettyjen konseptiajatusten mukaista rakentamismahdollisuuden tarkastelua

c. Alueen toiminnallinen selkeyttäminen (mm. liikenne ja liikkuminen, vesiliikenne, pysäköinti)

8. Kokonaisuuteen liittyvän kaupunkitilan laadullinen parantuminen tulee huomioida suunnittelussa erityisenä tekijänä. Laadullinen ohjaus toteutetaan sopimukseen kirjatun yhteistyöryhmän toimesta.

9. Kumppanin on laadittava kustannuksellaan toiminnallisen tarkastelun sisältävä yleissuunnitelma yleisistä alueista sekä tarvittaessa myös muista katuverkkoratkaisuista yhteistyöryhmän ohjauksessa. Yleisten alueiden suunnitelmat tulee esittää koko aluetta koskien ja tarvittaessa myös liitekartan ylittäviltä osin. Em. suunnitelmat tulee esittää sopimusajan puitteissa kohdan 2. mukaisten suunnitteluasiakirjojen yhteydessä.

10. Tämän sopimuksen johdosta kaupungille ei voida esittää mitään korvaus- tai muita vaatimuksia, vaikka kaupunki ei hyväksyisi kehityssuunnitelmaa tai ei tekisi luovutussopimusta kumppanin kanssa.

11. Sopimuskauden aikana syntyvien suunnitelmien omistusoikeus on kumppanilla. Mikäli hanke ei etene, neuvotellaan mahdollisesta suunnitelmien lunastuksesta kaupungille erillisellä prosessilla.

12. Sopimus tulee voimaan kummankin osapuolen allekirjoitettua sopimuksen ja sopimus päättyy kaupunginhallituksen, tämän yhteistyösopimuksen kautta syntyvään, kehittämissuunnitelmaa koskevaan päätökseen tai viimeistään 31.12.2023.

13. Tätä sopimusta ja sopimuksen kautta syntyvää kehityssuunnitelmaa ei ole mahdollista siirtää eteenpäin ilman Kaupungin etukäteen antamaa kirjallista suostumusta

14. Tästä yhteistyösopimuksesta aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan neuvottelemalla. Mikäli neuvottelut eivät johda osapuolten hyväksymään tulokseen, ratkaisee erimielisyyden Varsi-nais-Suomen käräjäoikeus ensimmäisenä oikeusasteena.

 

4. Yhteistyöryhmä ja tehtävät

 

Kumppanuuden toteuttamista tukemaan perustetaan yhteistyöryhmä, jonka tehtävänä on yhteensovittaa suunnittelun eri osa-alueita ja kehittämistavoitteita.

 

Yhteistyöryhmän kokoonpano;

-   arkkitehti Juho Niemi (kumppani)

-   asemakaava-arkkitehti Nella Karhulahti (kaupunki)

-   hankepäällikkö Mervi Lehto (kaupunki)

-   tonttipäällikkö Essi Korpela (kaupunki)

-   erityisasiantuntija Janne Mustonen (kaupunki)

 

5. Paikka ja allekirjoitukset

 

Turku __.__.2022

 

 

Turun kaupunki      Kumppani

 

 

______________      _____________

Niko Kyynäräinen      Juho Niemi