Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29920.06.202213

7552-2022 (09.00)

Keskustan turvallisuussuunnitelman hyväksyminen

Tiivistelmä: -

Kh § 299

Riskienhallintapäällikkö Heikki Vähäkuopus 13.6.2022:

Turun kaupunki laatii valtuustokausittain turvallisuussuunnitelman. Suunnitelman laadinnan perustana on valtioneuvoston periaatepäätös sisäisen turvallisuuden strategiasta ja sen toteuttaminen paikallisella tasolla. Turvallisuussuunnitelma laaditaan yhteistyössä eri yhteystahojen ja viranomaisten kanssa. Suunnitelman laatimisessa hyödynnetään kaupunkilaisille suunnattua kahden vuoden välein suoritettavaa turvallisuuskyselyä. Suunnitelman tavoitteena on parantaa alueen asukkaiden ja yhteisöjen turvallisuutta sekä turvallisuuden tunnetta keskittymällä arjen turvallisuuden parantamiseen. Kaupunginhallituksen 6.9.2021 hyväksymässä suunnitelmassa (Turun kaupungin turvallisuussuunnitelma 2021–2024) painopisteitä ovat:

Turun kaupungin turvallisuussuunnitelmaa katsottiin tarpeelliseksi täydentää laatimalla oma turvallisuussuunnitelma keskusta-alueelle. Erillisellä turvallisuussuunnitelman laadinnalla keskustan alueelle voidaan kohdistetuilla toimenpiteillä keskittyä juuri keskusta-alueen turvallisuuteen ja turvallisuuden tunteen parantamiseen.

Keskustan turvallisuussuunnitelman laadintaan osallistuivat kaupungin eri toimijoiden lisäksi Varsinais-Suomen pelastuslaitos, Lounais-Suomen poliisi, keskusta-alueen eri toimijat, järjestöt ja yhdistykset. 

Keskustan turvallisuussuunnitelmaan on kerätty toimia, joita eri tahot ovat tehneet ja tulevat tekemään keskusta-alueen turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantamiseksi. Näistä toimista muodostuu yhteensä kahdeksan eri toimenpideosiota, jotka sisältävät yhteensä yli 70 toimenpidettä. Toimenpiteet on kirjattu turvallisuussuunnitelman yhteyteen kuuluvaan liitteeseen.

Toimenpideosiot muodostuvat seuraavista kokonaisuuksista:

Rakennettu ympäristö

Rakennetun ympäristön turvallisuuteen liittyvät mm. toimet pitkän aikavälin fyysisen ympäristön kehittäminen, projektien etukäteissuunnittelu ja pelastusturvallisuus.

Valvonta ja rikosten torjunta

Valvonta ja rikosten torjunta koostuu yksityisen turvallisuusalan osallistumisesta valvontaan, luonnollisesta valvonnasta ja poliisin toiminnasta.

Esteettömyys ja ikäihmisten liikkuminen

Esteettömyys ja ikäihmisten liikkuminen sisältää toimia, joiden tavoitteena on sellainen rakennettu fyysinen ja sosiaalinen ympäristö, joka huomioi esteettömyyden ja ikäihmisten tarpeet.

Päihde ja mielenterveyspalvelut

Päihde ja mielenterveyspalvelut voidaan jakaa haittojen ehkäisyyn, ongelmien torjuntaan ja viestinnän tehostamiseen palveluiden saavutettavuuden näkökulmasta.

Nuorten kuuleminen ja osallisuus

Nuorten kuuleminen ja osallisuus sisältää toimia mm. nuorten aktiivisen toiminnan edistämiseksi ja nuorisotyön jalkautumisen nuorten pariin.

Yhteistyö ja tilannekuva

Yhteistyö ja tilannekuva – toimenpiteillä pyritään edistämään tiiviimpää keskusta-alueen yhteistyötä, kouluttamaan henkilökuntaa ja jakamaan tilannekuvaa.

Turvallisuusviestintä

Turvallisuusviestinnällä painotetaan erityisesti kuntalaisille kohdistettuun ulkoiseen viestintään. Tavoitteena on tuoda ilmi keskusta-alueella tehtäviä turvallisuustoimia ja näin parantaa myös alueen turvallisuutta ja kuntalaisten turvallisuuden tunnetta.

Ankkuri-toiminta

Ankkuri-toiminta kohdistuu varhaisessa vaiheessa nuorten hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennalta ehkäisemiseen.

Turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen parantaminen ja toimenpiteiden toteuttaminen edellyttää monialaista ja tiivistä yhteistyötä kaupungin eri palvelualojen, poliisin, pelastuslaitoksen, järjestöjen, yhdistysten ja keskusta-alueen toimijoiden välillä. Kolmannen sektorin rooli toiminnassa on merkittävä. Myös positiivisella viestinnällä on tärkeä rooli turvallisuuden tunteen parantamisessa.

Valtaosa nuorista voi hyvin, mutta tilanteissa, joissa tarvitaan apua, avainasemassa ovat varhainen puuttuminen ongelmiin. Tällöin myös koulun ja kodin rooli ovat merkittäviä.

Toimenpiteiden jalkauttamista ja vaikuttavuutta seurataan. Suunnitelman laadintaan osallistunut työryhmä kokoontuu myöhemmin arvioimaan toimenpiteiden käytännön toteutumista ja arviomaan niiden vaikutuksia. Tarvittaessa suunnitelmaan kirjattuja toimenpiteitä täsmennetään ja täydennetään.

Liite 1Keskustan turvallisuussuunnitelma liitteineen

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteenä 1 olevan Keskustan turvallisuussuunnitelman.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKiinteistöliitto Varsinais-Suomi ry
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedMonikulttuurinen päivähoito, koulu ja koti ry. - Mångkulturell dagvård, skola och hem rf
tiedNMKY-Tasku
tiedStockmann Turun tavaratalo
tiedSuomen Punainen Risti Turun osasto
tiedTurun Hansakortteli Oy
tiedTurun Osuuskauppa
tiedTurun Ydinkeskustayhdistys ry, Åbo Stadscentrumförening rf
tiedHyvinvointi
tiedKasvatus ja opetus
tiedKaupunkiympäristö
tiedKonsernihallinto
tpvKonsernihallinto, turvallisuus ja riskienhallinta
tiedRevisiotoimisto
tiedTyöllisyys
tiedVapaa-aika
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kh § 299
Liite 1:Keskustan turvallisuussuunnitelma liitteineen