Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö7807.06.2022 

1680-2022 (02 08 00)

Kodinkoneet ja kuivauskaapit 1.7.2022 - 30.4.2024

Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, 6.6.2022:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turun kaupungin eri palvelukokonaisuuksien käyttöön hankittavista kodinkoneista ja kuivauskaapeista ajalle 1.7.2022 (tavoite) - 30.4.2024, minkä jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella ajalle 1.5.2024 - 30.4.2025 (Optio). Optiossa on kyse Tilaajan oikeudesta ei velvollisuudesta.

 

Hankinnassa on kysymys tavarahankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) kansalliset kynnysarvot (kansallinen hankinta).

 

Hankintaa koskeva kansallinen hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 27.4.2022 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku

 

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi -portaalissa 11.5.2022.

 

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset, hankinnan kohde sekä tuotteille ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ei hyväksytä. Osatarjoukset hyväksyttiin osakokonaisuuksittain.

 

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

 

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton arvo vuodessa on noin 50 000 euroa. Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon sopimuskauden aikana.

 

Hankinta on jaettu kahteen (2) osakokonaisuuteen seuraavasti:
Osakokonaisuus 1 Kodinkoneet

Osakokonaisuus 2 Kuivauskaapit

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjalliset sopimukset molemmissa osakokonaisuuksissa yhden (1) Toimittajan kanssa.

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 27.5.2022 klo 11.00 mennessä seuraavilta palveluntuottajilta:

Gigantti Oy Ab (Osakokonaisuudet 1 ja 2)

Hakonen Solutions Oy (Osakokonaisuudet 1 ja 2)

Huolto Vuorio Oy (Osakokonaisuudet 1 ja 2)

Power Yritysmyynti (Osakokonaisuudet 1 ja 2)

 

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

 

Hankintalain 105 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia tarjoajan soveltuvuudelle. Hankintayksikön on suljettava tarjouskilpailusta tarjoaja, joka ei vastaa asetettuja soveltuvuusvaatimuksia. Hankintayksikkö voi vaatia, että tarjoajat antavat tarjouksensa osana vakuutuksen, että ne täyttävät hankintayksikön asettamat soveltuvuutta koskevat vaatimukset.

 

Kaikki tarjoajat ovat vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Hankintalain 104 §:n 2 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran ja palvelun olevan hankintailmoituksessa ja tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintailmoitusta, tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset on suljettava pois tarjouskilpailusta.

 

Hankintayksikkö pyysi Gigantti Oy Ab:ltä 31.5.2022 ja Huolto Vuorio Oy:ltä 6.6.2022 hankintalain 96 §:n mukaisen selvityksen poikkeuksellisen alhaisesta tarjouksesta. Gigantti Oy Ab:ltä 1.6.2022 ja Huolto Vuorio Oy:ltä 6.6.2022 saatujen selvityksen mukaan tarjouksien hinnoissa ei ole ollut virhettä tai puutteellisuuksia, ja että tarjouksissa esitetyt hinnat sisältävät kaikki tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaiset kustannukset, eikä poikkeuksellisen alhainen tarjous ole johtunut hankintalain 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden laiminlyönnistä.

 

Hankintayksikö on tämän perusteella katsonut, ettei sille ole syntynyt hankintalain mukaista velvollisuutta eikä myöskään oikeutta hylätä Gigantti Oy Ab:n eikä Huolto Vuorio Oy:n tarjouksia.

 

Arvioinnissa todettiin kaikkien tarjousten täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

 

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että molemmissa osakokonaisuuksissa annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisin seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:

 

1.Hinta, enimmäispisteet 95 pistettä

Vertailussa kokonaishinnaltaan halvin sai 95 pistettä.

Vertailussa käytettiin tarjouspyynnössä ilmoitettuja määriä, jotka ovat vertailussa käytettäviä arvioita eivätkä sellaisenaan Turun kaupunkia sitovia.

Muiden tarjoajien pistemäärä muodostui suorassa suhteessa halvimpaan (halvin kokonaishinta / vertailtava kokonaishinta x 95)

 

2.Laatu, takuuajan pituus, enimmäispisteet 5 pistettä

Takuuaika kaksi (2) vuotta (vähimmäisvaatimus), 0 pistettä

Takuuaika kolme (3) vuotta, 2,5 pistettä

Takuuaika neljä (4) vuotta tai enemmän, 5 pistettä

Osakokonaisuus 1 Kodinkoneet

Tarjoaja

Kokonaispisteet

Sija

Gigantti Oy Ab

95,00

1

Power Yritysmyynti

75,56

2

Hakonen Solutions Oy

63,24

3

Huolto Vuorio Oy

61,76

4

 

Osakokonaisuus 2 Kuivauskaapit

Tarjoaja

Kokonaispisteet

Sija

Huolto Vuorio Oy

100,00

1

Gigantti Oy

77,36

2

Power Yritysmyynti

74,48

3

Hakonen Solutions Oy

47,19

4

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön 69 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

 

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että

kodinkoneiden toimittajaksi valitaan ajalle 1.7.2022 – 30.4.2024 Gigantti Oy Ab tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

kuivauskaappien toimittajaksi valitaan ajalle 1.7.2022 – 30.4.2024 Huolto Vuorio Oy tarjotuilla hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin

 

Hankintayksikkö ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta päätetään erikseen.

 

Hankintayksikköä sitovat sopimukset eivät synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävien kirjallisten sopimuksien allekirjoittamisella. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Susanna Sarvanto-Hohtari

Hankintapäällikkö

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, puhelin 044 907 5894

 

Jakelu

aoGigantti Oy Ab
aoHakonen Solutions Oy
aoHuolto Vuorio Oy
aoPower Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvXXXXX