Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, henkilöstöpalvelut 
Henkilöstöjohtaja18507.06.2022 

7045-2022 (01 02 00)

Valvontapäällikön viran (vak.nro 502001) tehtäväkohtaisen palkan tarkistus

Palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 6.6.2022:

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuudesta 6.6.2022 tulleen selvityksen mukaan luvat ja valvonta -palvelualueen pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -vastuualueen valvontapäällikön viran (vak.nro 502001) tehtävien vaativuutta ei ole arvioitu riittävällä tavalla. Valvontajohtaja Leena Salmelaisen esityksen mukaan virka on aikanaan muutettu silloisella kiinteistöliikelaitoksella erään toimintamallimuutoksen yhteydessä vuonna 2013 siten, että kiinteistölakimiehen virka muutettiin valvontapäälliköksi pelkästään nimikkeen ja kelpoisuuden muutoksella. Samassa yhteydessä tehtävään lisättiin huomattava määrä uusia vastuita, mutta vakanssin vaativuutta ei arvioitu eikä tehtäväkohtaiseen palkkaan tehty muutoksia. Valvontapäällikön virka on tulossa avoimeksi 1.10.2022 lukien. Viran uuden täyttämisen yhteydessä myös tehtävän vaativuuden ajantasaisuus on syytä arvioida asianmukaisesti.

Esityksen mukaan pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot -vastuualueella on henkilökuntaa valvontapäällikön lisäksi yhteensä 26 henkilöä: johtava pysäköinnintarkastaja, joka toimii lähijohtajana 15 pysäköinnintarkastajalle, valvontakoordinaattori, kaksi mittarinkorjaajaa, kaksi katutarkastajaa, kaksi varikonhoitajaa ja kolme toimistotyöntekijää. Valvontapäällikkö on muiden paitsi pysäköinnintarkastajien suora lähijohtaja, joten tehtävässä on 11 suoraa alaista.

Valvontapäällikön tehtävissä korostuu oikeudellinen, tietotekninen ja taloudellinen osaaminen. Valvontapäällikkö toimii kunnallisena pysäköinninvalvojana, jolloin vakanssin lakisääteinen kelpoisuusvaatimus on muu oikeustieteen ylempi korkeakoulututkinto kuin kansainvälisen ja vertailevan oikeustieteen maisterin tutkinto sekä perehtyneisyys liikennekysymyksiin (laki pysäköinninvalvonnasta, 12 §).

Esityksen mukaan pysäköintitoimintaan ja sen valvontaan liittyy runsaasti erilaisten tietojärjestelmien käyttöä ja niiden kehittämistä, joten valvontapäälliköllä on oltava riittävä ymmärrys tietojärjestelmien toiminnasta ja vaatimuksista, jotta hän todellisuudessa pystyy vastaamaan vastuualueen toiminnan kehittämisestä. Vastuualueen talousarvio on vuosittain vajaat 7 miljoonaa euroa ja tulot muodostuvat lähinnä pysäköintitoiminnasta ja virheellisesti pysäköidyille ajoneuvoille määrättävistä virhemaksuista. Talousarvion suuruus korostaa erityisesti vastuualueen päällikön valvontavastuuta.

Näiden yllä mainittujen osaamisalueiden lisäksi pysäköinninvalvonnan vastuualueen johtaminen edellyttää hyvää johtamiskykyä ja psykologista silmää. Erityisesti pysäköinnintarkastajien työ on henkisesti kuluttavaa, jolloin vastuualueen päällikön merkitys ihmisten johtajana korostuu.

Luvat ja valvonta -palvelualueella on neljä vastuualuetta: pysäköinninvalvonta ja ajoneuvonsiirrot, rakennusvalvonta, ympäristönsuojelu ja ympäristöterveys. Vastuualueita johtavat valvontapäällikkö, rakennusvalvontapäällikkö, ympäristönsuojelupäällikkö ja ympäristöterveyspäällikkö. Näistä viroista valvontapäällikkö ja ympäristöterveyspäällikkö kuuluvat kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (KVTES) soveltamisalaan ja rakennusvalvonta- sekä ympäristönsuojelupäällikkö teknisen henkilöstön kunnallisen virka- ja työehtosopimuksen (TS) soveltamisalaan.

Esityksen mukaan palvelualueen kaikki vastuualueet hoitavat viranomaistehtäviä, joten valvontapäällikön viran tehtävien vaativuutta on perusteltua arvioida ensi sijassa saman palvelualueen sisällä muiden vastuualueiden päälliköiden vakanssien vaativuuteen. Saman palvelualueen vastuualueen päälliköiden tehtävistä valvontapäällikön tehtävien vaativuus on verrattavissa parhaiten ympäristöterveyspäällikön tehtävien vaativuuteen. Vastuualueet ovat lähes samankokoiset ja sisältävät oman vastuualueensa sisällä erityyppisiä toimintoja. Molemmissa tehtävissä vastuualueen tehtävät ovat henkisesti kuormittavia, jolloin johtajalta vaaditaan tietynlaista johtamisotetta ja läsnäoloa arjessa. Ympäristöterveyspäällikön vastuulla on ihmisten terveysturvallisuuden valvonta, mutta toisaalta valvontapäälliköllä on huomattavasti ympäristöterveyspäällikköä enemmän taloudellista vastuuta. Molemmat vakanssit kuuluvat myös saman työehtosopimuksen soveltamisalaan (KVTES), mikä puoltaa verrattavuutta.

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden näkemyksen mukaan valvontapäällikön viran (vak. nro 502001) tehtävien vaativuutta voidaan verrata ympäristöterveyspäällikön viran (vak. nro 607103) tehtävien vaativuuteen. Valvontapäällikön uudeksi tehtäväkohtaiseksi palkaksi tulisi määritellä 5.349,40 €/kk 1.10.2022 lukien, jolloin virka tulee täytettäväksi.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen:

PäätösPäätin, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden valvontapäällikön viran (vak. nro 502001) tehtäväkohtainen palkka on 5.349,40 €/kk (KVTES, hinnoittelematon) 1.10.2022 lukien.

 

Sinikka Valtonen

henkilöstöjohtaja

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
mtpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX