Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24730.05.20229

6521-2022 (10 00 00, 10 04 00)

Täydennysrakentamisselvityksen toteuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi vuoden 2022 aikana tehtävän täydennysrakentamisselvityksen tavoitteet ja etenemismalli. Täydennysrakentamisselvityksellä tavoitellaan pientaloasumisen merkittävää lisäämistä pormestariohjelman mukaisesti.

Kh § 247

Kaupunkiympäristö, tonttipäällikkö Essi Korpela ja kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari 25.5.2022:

Taustaa   

Täydennysrakentamisselvitys toteuttaa Turun kaupungin pormestariohjelmaa 2021–2025 (kv 23.8.2021 § 180), johon on kirjattu täydennysrakentamisselvityksestä seuraavasti: Lisäämme erityisesti houkuttelevilla alueilla olevien pientalo- ja kerrostalotonttien tarjontaa ja laadimme koko kaupungin kattavan täydennysrakennusselvityksen. Täydennysrakentamisen toteuttamisessa hyödynnämme kumppanuutta ja suhtaudumme myönteisesti olemassa olevan kaupunkirakenteen tiivistämiseen hyödyntäen olemassa olevaa katu- ja muuta infraa.

Kaupunginvaltuuston 15.11.2021 § 258 hyväksymässä toimintasuunnitelmassa on esitetty toimenpiteet pormestariohjelman toteuttamiseksi. Tavoitteen nro 51 mukaisesti kaupunkia tiivistetään täydennysrakentamalla hyvien joukkoliikenneyhteyksien varrelle, huomioidaan lähiluonnon ja viheralueiden merkitys ja tarkastellaan palveluverkkoa uudet asuinalueet huomioiden. Lisätään erityisesti houkuttelevilla alueilla olevien pientalo- ja kerrostalotonttien tarjontaa ja laaditaan koko kaupungin kattava täydennysrakennusselvitys.

Kaupunkiympäristön toimenpiteet em. tavoitteen toteuttamiseksi on hyväksytty vuoden 2022 toimintasuunnitelmien käsittelyn yhteydessä kaupunginhallituksessa 20.12.2021 § 580. Tavoitteena on, että asemakaavoitettavasta asuinrakennusoikeudesta vähintään 85 % sijoittuu tiivistyvälle kestävän kasvun vyöhykkeelle. Näin luodaan puitteet maankäytön, asumisen, liikenteen, palvelujen ja elinkeinojen kehittämiselle taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Täydennysrakentamisen toteuttamisessa hyödynnämme kumppanuutta. Olemassa olevan kaupunkirakenteen tiivistämisessä hyödynnetään olemassa olevaa katu- ja muuta infraa. Pientalotonttien tarjontaa parannetaan aktiivisesti kaavahankkeilla Hirvensalossa, Skanssissa, Yli-Maariassa ja Jäkärlässä. Lisäksi edistetään vanhempien hyvin saavutettavien pientaloalueiden täydennysrakentamismahdollisuuksia kaavoituksen ja mahdollisesti alueellisten poikkeamisprosessien avulla. Pientalotonttien merkittävään lisäämiseen tähtäävän täydennysrakentamisohjelman valmistelu käynnistetään konsulttityönä ja tavoitteena ohjelman hyväksyminen vuonna 2022.

Kaupunkiympäristölautakunnan täydennysrakentamisselvitystä koskevan talousarviolausekkeen (kv 15.11.2021 § 258) mukaisesti vuoden 2022 aikana laaditaan suunnitelma pientalotonttien määrän kasvattamiseksi siten, että se mahdollistaa merkittävästi useamman uuden pientalon rakentamisen vuosittain. Suunnitelman lähtökohta on tavoitteellinen ja siinä pyritään tarjottavien tonttien määrän kasvuun valtuustokauden aikana lineaarisesti: 2023 200 tonttia, 2024, 250 tonttia, 2025 300 tonttia. Lopullinen tavoite asetetaan suunnitelman laatimisen jälkeen. Suunnitelmassa huomioidaan kestävä kaupunkirakenne ja sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys.

Kaupunginvaltuusto 14.2.2022 § 27 on hyväksynyt kaupunkiseudun kuntien yhteistyössä valmistellun Turun kaupunkiseudun asunto- ja maapoliittisen ohjelman 2022–2025 ohjeellisena noudatettavaksi kuitenkin siten, että pientalotonttien määrää kasvatetaan merkittävästi kaupunginvaltuuston 15.11.2021 § 258 hyväksymien tavoitteiden mukaisesti. Turku tavoittelee vuosina 2023–2025 merkittävää muutosta pientalotuotantoon. Suunnitelmassa huomioidaan kestävä kaupunkirakenne ja sosiaalinen ja taloudellinen kestävyys. Tavoite on yhteneväinen kaupunginvaltuuston hyväksymän talousarviolausekkeen kanssa.

Vireillä olevat pientalokaavat

Täydennysrakentamisselvityksen avulla etsitään kokonaan uusia pientaloasumiseen soveltuvia alueita jo nyt vireillä olevien pientalokaavojen lisäksi.

Laajempia vireillä olevia pientaloalueita on Koskennurmi (70 tonttia), Särkilahti (83 tonttia), Harkkionmäki (43 tonttia), Metsola (40 tonttia), Kaistarniemi III (31 tonttia), Päivärinne (30 tonttia). Tonttien lukumäärissä on mukana yksityisten omistamat tontit. Valituksenalaisena hallinto-oikeudessa on parhaillaan Karhunahde-niminen asemakaava, jossa on 27 pientalotonttia.

Lisäksi tuleville vuosille on ohjelmoitu pientalokaavoja, mm. Haarlanlahti, Moision Pihlajamäki ja Jäkärlän Kaila, joissa arviolta yli 200 tonttia.  

Näiden pientaloalueiden toteuttaminen edellyttää myös kaava-alueiden yleisten alueiden (kadut, puistot) toteuttamista ennen kuin tontit ovat rakentamiskelpoisia.

Valmistelussa on nykyisiä pientaloalueita täydentäviä kaavoja, mm. Takakirveen yhteishanke 1 ja 2, sekä vastaavaa alueen täydentämiseen tähtäävää esiselvitystä on tehty Puistomäen alueelle. Lisänä yksittäisiä tonttijakokaavoja. Nämä täydennysrakentamiskaavat eivät pääsääntöisesti edellytä investointeja uuteen infraan.

Täydennysrakentamisselvityksen tavoitteet

Täydennysrakentamisselvityksen tavoitteena on löytää pientaloille (omakoti-, pari- ja rivitalot) uusia rakentamisen paikkoja sekä yksityisen että kaupungin omistamilla maa-alueilla ja samalla täydentää kaupunkirakennetta sekä monipuolistaa asumismuotoja.

Selvityksen tarkoitus on tunnistaa uusia täydennysrakentamisalueita ensisijaisesti jo asemakaavoitetuilla alueilla. Kohteet voivat sijoittua olemassa olevien rakennusten yhteyteen tai lähistölle, jolloin täydentämisrakentamista saadaan sijoitettua jo olemassa olevan infran, palveluiden ja liikkumisen ratkaisujen läheisyyteen. Täydennysrakentaminen voi kattaa laajoja usean tontin ja kymmenien rakennusten alueita, tai vain yhden tontin.

Täydennysrakentamisella tavoitellaan väestörakenteen tasapainottamista, kaupungin elävöittämistä, kuntalaisten osallistamista ja palvelurakenteiden tukemista. Työssä tulee tavoitella sosiaalisesti kestävää kaupunkikehitystä ja ottaa huomioon monia eri näkökulmia mm. viihtyisyyden ja turvallisuuden lisääminen, lähiluonnon merkitys, virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys, maisema- ja luonnonarvojen vaaliminen, hiilitase, hulevedet ja kaavatalous.

Prosessi

Selvitys laaditaan konsulttityönä, jonka tueksi selvitystä koordinoimaan rekrytoidaan kaupungille määräaikainen projektiarkkitehti.

Täydennysrakentamisen paikkoja ja ideoita haetaan osallistavalla prosessilla ja kuntalaiskyselyn avulla, jossa hyödynnetään aikaisempia kokemuksia mm. Asukasbudjetti 2021-2023 -toimintatavasta ja Sytytä Turku -kilpailusta. Ideoita haetaan laajasti sekä kuntalaisilta että yrityksiltä. Kaupungin viestintä- ja markkinointipalvelut kytketään mukaan, jotta saadaan kattavasti luotua yhteyksiä asukkaisiin, yrittäjiin sekä muihin tahoihin. Konsultin rooli on merkittävä selvitystyön yksityiskohtaisen etenemisen laatimisessa mm. kyselyjen ja muiden osallistamiskeinojen suunnittelussa kuten kehittämistyöpajojen vetäjänä. Saatuja ideoita arvioidaan myöhemmin nimettävän eri asiantuntijoita sisältävän kokoonpanon voimin yhdessä valitun konsultin kanssa. Arviointiin osallistuu tarvittaessa laajasti kaupungin eri asiantuntijoita.

Selvitystyön aikana tehtävä yhteiskehittäminen ja asukkaiden saaminen mukaan alueiden tiivistämiseen sekä myönteinen markkinointi ovat ratkaisevia halutun lopputuloksen saavuttamiselle.

Selvityksessä eritellään kohteet, joissa voidaan edetä nopeasti. Esimerkiksi kartoitetaan kohteet, joissa tonttijaolla voidaan muodostaa uusia tontteja jo nykyisen kaavan perusteella sekä kohteet, joiden rakentamiskelpoiseksi saattaminen edellyttää tontin kaikkien muodostusosien yhtenäistä omistamista.

Tavoitteena on, että kaavoitusta vaativien kohteiden osalta valitulla konsultilla on mahdollisuus jatkaa konsulttikaavoittajana selvityksen pohjalta käynnistettävissä myöhemmin määriteltävissä asemakaavan muutoksissa.

Aikataulu

Kaupunginhallituksen hyväksyttyä selvitykselle tavoitteet kilpailutetaan kesäkuussa selvityksen valmistelusta vastaava konsultti hyödyntäen kaavoituksen puitesopimuskonsultteja, projektiarkkitehdin vakanssi laitetaan hakuun ja kootaan selvitystyön lähtötietoja. Konsultin tarjouspyyntöä varten suunnitellaan osallistamisen tarpeet yhdessä viestintä- ja markkinointipalvelujen kanssa. Tavoitteena on, että konsultti ja projektiarkkitehti aloittaa työnsä elokuussa.

Elokuussa, yhdessä konsultin kanssa, suunnitellaan tarkemmin osallistamiskyselyn toteuttaminen, asetetaan kokoonpano eri asiantuntijoista arvioimaan saatuja ideoita sekä laaditaan asiantuntijoiden kanssa reunaehdot ja kriteerit ideoiden arvioimiselle. Samalla tehdään alustavasti yhteiskehittämistyön järjestäytymistä sekä suunnitellaan myönteisen markkinoinnin keinoja.

Syys-marraskuussa toteutetaan varsinaista osallistamista. Ideoiden keräämisen ja arvioinnin jälkeen toteutetaan yhteiskehittämistapaamiset, joissa saatuja potentiaalisia ideoita voidaan käsitellä ja jatkokehittää yhdessä idean esittäjän ja alueen asukkaiden kanssa.

Joulukuu-tammikuu varataan selvitystyön lopullisen version tuottamiseen, analysointiin sekä arviointiin ja jatkotoimenpiteiden tarkempaan suunnitteluun.

Alkuvuodesta 2023 selvitystyön lopputulos ja jatkotoimenpiteet tuodaan kaupunkiympäristölautakuntaan ja kaupunginhallitukseen käsiteltäväksi. Tämän jälkeen on tarkoitus käynnistää valittujen asemakaavanmuutosten valmistelut konsulttityönä yhdessä idean esittäjän ja kiinteistön omistajien kanssa.

Täydennysrakentamisselvityksen puitteissa ei voida toteuttaa korkean rakentamisen selvityksessä määriteltyä korkeaa rakentamista.

Oheismateriaali 1Täydennysrakentamisselvityksen tavoitteet

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä esitetyn täydennysrakentamisselvityksen tavoitteet ja etenemismallin edellä esitetyn mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta