Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö11531.03.2022 

3795-2022 (01 01 00)

Kahden psykiatrisen sairaanhoitajan toimen perustaminen hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen

Sosiaalityön johtaja Minna Virta 23.3.2022:

Johtava perheohjaaja Arja-Liisa Tamminen on esittänyt psykiatrisen sairaanhoitajan toimen perustamista 1.6.2022 lukien Perhetyön ohjaus -yksikköön (py 255635).

Perhetyön ohjaus -yksikössä toimiva monialainen perhetiimi koostuu kahdesta perheohjaajasta, A-klinikan päihdetyöhön erikoistuneesta sosiaalityöntekijästä sekä psykiatriaan erikoistuneesta sairaanhoitajasta. Monialainen perhetiimi antaa erityispalvelua matriisimaisesti sekä sosiaalipäivystyksen, kolmen lapsiperhesosiaalityön yksikön sekä kolmen lastensuojelun avohuollon yksikön asiakasperheiden vanhempien mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyen.

Monialaisen perhetiimin psykiatriaan erikoistuneen sairaanhoitajan toimiminen ammatillisena tukena sosiaalipäivystyksen, lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun avohuollossa mahdollistaa toiminnan kehittämisen ja kustannusten säästämisen. Asiakasperheiden vanhempien mielenterveysasioiden erityistietämys osana monialaista tiimiä yhteistyössä alueiden yksiköiden ja työntekijöiden kanssa takaa laadun varmistamisen ja tiivis työparityö asiakasperheen sosiaalityöntekijän kanssa ehkäisee kodin ulkopuolisia sijoituksia.

Monialainen perhetiimi työskentelee ja antaa yksilöllistä tukea perheiden vanhempien mielenterveysasioissa ja saattaen sitouttaa oikeiden palveluiden piiriin lapsiperhesosiaalityön ja lastensuojelun avohuollon asiakkuudessa olevia asiakkaita. Työskentely ehkäisee vanhempien ongelmien syventymistä ja raskaampien palveluiden tarvetta sekä perheen syrjäytymistä. Psykiatrisen sairaanhoitajatoiminnan tavoitteena on saada muutosta ei-toivottuun käyttäytymiseen, lisätä vanhemman ja lapsen ymmärrystä ja tietämystä psykiatrisista sairauksista, tukea vanhempaa sitoutumisessa ja motivoinnissa omaan hoitoonsa sekä tukea lapsen itsetuntoa ja yksilöllistä kehitystä ja tietämystä vanhemman mielenterveysongelmista.

Omana toimintana toteutettu psykiatrisen sairaanhoitajan toiminta mahdollistaa tiiviin ja joustavan yhteistyön sekä sosiaalipäivystyksen, palvelutarpeen arvioinnin aikaisen ja lapsiperhesosiaalityön sekä lastensuojelun avohuollon asiakkaana olevan vanhemman ja perheen kokonaisvaltaisessa tukemisessa.

Yllä mainitut tehtävät edellyttävät työntekijältä laajaa psykiatrian, sosiaalityön sekä lastensuojelun tuntemusta sekä riittävää ja soveltuvaa terveydenhuollon ammatillista koulutusta ja työkokemusta. Tehtävä edellyttää erityisiä taitoja toimia eri tiimeissä ja verkostoissa ja rajapinnoilla.

Psykiatriaan erikoistunut sairaanhoitajatoiminta täydentää monialaisen perhetiimin toimintaa ja työskentelyä kehitetään osana Perhetyön ohjaus-yksikön sekä sosiaalityön ja avohuollon yksiköiden henkilöstön kanssa. Perhetyön ohjaus -yksikön esimies toimii lähiesimiehenä. Tavoitteena on ostopalvelukustannusten hillitseminen. Psykiatrian sairaanhoitajatoiminnan kehittäminen sisältyy sopeuttamisohjelmaan.

Perhetyön ohjaus -yksikköön esitetyn psykiatrisen sairaanhoitajan toimen perustaminen sisältyy hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden henkilöstösuunnitelmaan sekä talousarvioon vuodelle 2022. Tehtävää on hoidettu tilapäisellä palkkaamisluvalla, vak.nro 922588 ajalla 1.1.2022 - 31.5.2022.

Tehtävänkuva on käsitelty tva-ryhmässä 10.6.2020 ja tehtäväkohtainen palkka on 2.550,08 €/kk (SOTE-sopimus/01HOI030, vl 3B) ja toimen kelpoisuusvaatimus määräytyy terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukaan. Vakanssin kustannusvaikutus on perustamisvuoden aikana 24.299 € ja vuositasolla 41.657 €.

Johtava sosiaalityöntekijä Kaarina Katas on esittänyt psykiatrisen sairaanhoitajan toimen perustamista 1.5.2022 lukien Sosiaalipäivystys -yksikköön (Ankkuritiimi), py 255622.

Ankkuritiimin kokoonpano on sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja sekä poliisi.

Ankkuritoiminnan tavoitteena on varhainen puuttuminen alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen mm. kartoittamalla asiakkaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti ja ohjaamalla heidät tarvittavien palvelujen piiriin. Tavoitteena on puuttua nopeasti lähisuhde- ja perheväkivaltaan. Lisäksi tavoitteena on sisäisen turvallisuuden lisääminen moniammatillisen yhteistyön avulla ja tarjota ensivaiheen tukea alaikäisille rikosten uhreille.

Ankkuritoiminta kohdistuu ensisijaisesti alle 18-vuotiaisiin rikoksen tekijöihin sekä uhreihin ja heidän perheisiinsä (nuorten yksilökäynnit sekä perhekäynnit). Lähisuhdeväkivallan kohderyhmänä ovat lapsiperheet (parikäynnit).

Ankkurin psykiatrinen sairaanhoitaja osallistuu palvelutarpeen arviointeihin terveydenhuollon näkökulmasta. Hän vastaa itsenäisesti asiakkaiden kohtaamien akuuttien kriisien alkuvaiheen kontaktoinnista, työskentelystä, jatkohoitoon ohjauksesta ja näihin palveluihin saattamisesta Turussa, Naantalissa, Raisiossa, Akseli-kunnissa, Kaarinassa, Paimiossa, Liedossa ja Sauvossa.

Ankkurin psykiatrinen sairaanhoitaja toimii terveydenhuollon asiantuntijana moniammatillisessa Ankkuritiimissä sekä arvioi ja hoitaa akuuttitilanteissa asiakkaiden vointia sekä antaa ohjausta ja neuvontaa ja vastaa muiden viranomaisten konsultaatiopyyntöihin.

Ankkurin sairaanhoitajan toimea on hoidettu vuokraussopimuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kautta. Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hallinnossa on päätetty, että sopimusta ei enää jatketa, vaan toimi perustetaan perhe- ja sosiaalipalveluihin vuoden 2022 aikana ja määrärahat on budjetoitu talousarvioon.

Tehtävänkuva on käsitelty tva-ryhmässä 8.2.2022 ja tehtäväkohtainen palkka on 2.550,08 €/kk (SOTE-sopimus/01HOI030, vl 3B) ja toimen kelpoisuusvaatimus määräytyy terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukaan.

Vakanssin kustannusvaikutus on perustamisvuoden aikana 27.770 € ja vuositasolla 41.657 €. Vakanssin kustannuksista laskutetaan 50 % Turun seutukuntia (Naantali, Raisio, Akseli-kuntayhtymä, Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo), jolloin todellinen kustannusvaikutus on 20.829 €/vuosi.

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen:

Puollan sosiaalityön esityksiä. Ne on budjetoitu ja sisältyvät palvelualueen vuoden 2022 htv-mitoitukseen.

Liite 1Lomake toimien perustamisesta

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusEsitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, perustetaan

Edelleen esitän, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 29.3.2022:

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen perustetaan 1.5.2022 lukien yksi psykiatrisen sairaanhoitajan työsopimussuhteinen toimi ja 1.6.2022 lukien yksi psykiatrisen sairaanhoitajan työsopimussuhteinen toimi.

Toinen psykiatrisista sairaanhoitajista tulee työskentelemään Perhetyön ohjaus -yksikön monialaisessa perhetiimissä. Tiimi koostuu kahdesta perheohjaajasta, A-klinikan päihdetyöhön erikoistuneesta sosiaalityöntekijästä sekä psykiatriaan erikoistuneesta sairaanhoitajasta. Tiimi antaa erityispalvelua sosiaalipäivystyksen, kolmen lapsiperhesosiaalityön yksikön sekä kolmen lastensuojelun avohuollon yksikön asiakasperheiden vanhempien mielenterveys- ja päihdeasioihin liittyen.

Psykiatriaan erikoistuneet sairaanhoitajat mahdollistavat toiminnan kehittämisen ja kustannusten säästämisen. Tavoitteena on ostopalvelukustannusten hillitseminen. Psykiatrian sairaanhoitajatoiminnan kehittäminen sisältyy sopeuttamisohjelmaan.

Psykiatrisen sairaanhoitajatoiminnan tavoitteena on mm. saada muutosta ei-toivottuun käyttäytymiseen, lisätä vanhemman ja lapsen ymmärrystä ja tietämystä psykiatrisista sairauksista, tukea vanhempaa sitoutumisessa ja motivoinnissa omaan hoitoonsa sekä tukea lapsen itsetuntoa ja yksilöllistä kehitystä ja tietämystä vanhemman mielenterveysongelmista.

Toinen perustettavaksi esitetyistä toimista tulee sijoittumaan sosiaalipäivystys -yksikköön (Ankkuritiimi).

Ankkuritoiminnan tavoitteena on varhainen puuttuminen alaikäisten rikolliseen käyttäytymiseen mm. kartoittamalla asiakkaan elämäntilannetta kokonaisvaltaisesti ja ohjaamalla heidät tarvittavien palvelujen piiriin.

Ankkurin psykiatrinen sairaanhoitaja osallistuu palvelutarpeen arviointeihin terveydenhuollon näkökulmasta. Hän vastaa itsenäisesti asiakkaiden kohtaamien akuuttien kriisien alkuvaiheen kontaktoinnista, työskentelystä, jatkohoitoon ohjauksesta ja näihin palveluihin saattamisesta Turussa, Naantalissa, Raisiossa, Akseli-kunnissa, Kaarinassa, Paimiossa, Liedossa ja Sauvossa.

Ankkurin psykiatrinen sairaanhoitaja toimii terveydenhuollon asiantuntijana moniammatillisessa Ankkuritiimissä sekä arvioi ja hoitaa akuuttitilanteissa asiakkaiden vointia sekä antaa ohjausta ja neuvontaa ja vastaa muiden viranomaisten konsultaatiopyyntöihin.

Ankkurin sairaanhoitajan toimea on hoidettu vuokraussopimuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kautta. Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden hallinnossa on päätetty, että sopimusta ei enää jatketa, vaan toimi perustetaan perhe- ja sosiaalipalveluihin vuoden 2022 aikana ja määrärahat on budjetoitu talousarvioon.

Toimien perustaminen sisältyy hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon. Toimien perustamisesta aiheutuava kustannusvaikutus on vuositasolla 41.657 €/vakanssi.  Ankkuritiimiin perustettavan vakanssin kustannuksista laskutetaan 50 % Turun seutukunnilta (Naantali, Raisio, Akseli-kuntayhtymä, Kaarina, Lieto, Paimio ja Sauvo), jolloin todellinen kustannusvaikutus tämän toimen osalta 20.829 €/vuosi.

Sosiaali- ja terveysjohtajan esityksessä on kuvattu laajasti psykiatristen sairaanhoitajien työtehtäviä ja toimien perustamisesta saatavia hyötyjä. Konsernihallinnon henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole perusteita lausua perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisesta tarpeesta toisin sosiaali- ja terveysjohtajan esityksen kanssa. Henkilöstöasioiden ohjaus -yksiköllä ei ole muutoinkaan huomautettavaa tehtyyn esitykseen.

Liite 1Lomake toimien perustamisesta

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin, että:

- hyvinvoinnin palvelukokonaisuuteen perustetaan 1.5.2022 lukien yksi psykiatrisen sairaanhoitajan toimi ja 1.6.2022 lukien yksi psykiatrisen sairaanhoitajan toimi, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.550,08 €/kk (SOTE-sopimus/01HOI030, vl 3B) ja joiden kelpoisuusvaatimus määräytyy terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/94) mukaan, ja

- perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

 

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tpvHyvinvointi
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 115
Liite 1:Lomake toimien perustamisesta