Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8916.02.20222
Sosiaali- ja terveyslautakunta10303.03.20224
Kaupunginhallitus11921.03.20226

4335-2020 (02 08 00, 00 01 02)

Terveysasemien palveluverkkoselvitys

Tiivistelmä:

Turun kaupungin sopeuttamisohjelmassa (KV 11.11.2019 § 161) toimenpide numero 33 sisältää terveysasemia ja suun terveydenhuoltoa koskevan palveluverkkoselvityksen tekemisen. Kyseisen toimenpiteen yhteydessä tulee myös selvittää optimaalinen terveysasemaväestön laajuus, ottaa käyttöön digitaalinen etävastaanottopalvelu ja käynnistää vaihtoehtoisen tuottamistavan pilotti terveysasematoiminnan parantamiseksi ja tehostamiseksi.

Sosterla § 89

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus, asiantuntijalääkäri Katariina Kauniskangas, ylilääkäri Päivi-Leena Honkinen 3.2.2022:

Turun kaupungin sopeuttamisohjelmassa (KV 11.11.2019 § 161) on kaksi terveysasemien kehittämiseen liittyvää toimenpidettä, joista toimenpide 33 sisältää terveysasemaverkkoa ja hammashoitoa koskevan palveluverkkoselvityksen. Toimenpiteen tarkempi kirjaus on seuraava:

Otetaan käyttöön digitaalinen etävastaanottopalvelu.

Käynnistetään pilotti terveyskeskusten tai mahdollisesti laajemmin sotekeskusten toiminnan parantamiseksi ja tehostamiseksi. Pilotin tavoitteena on selvittää, voidaanko rahoitus- ja järjestämistapaa muuttamalla parantaa asiakaspalvelua ja hoitoonpääsyä sekä tehdä terveysasemalla työskentelystä houkuttelevampaa. Tavoitteena on kiireetön hoitoonpääsy 7 päivässä, erikoissairaanhoidon laskutuksen väheneminen ja henkilökunnan työhyvinvoinnin ja pysyvyyden parantaminen.

Tehdään terveysasemaverkkoa ja hammashoitoa koskeva palveluverkkoselvitys. Verkkoselvityksen yhteydessä selvitetään optimaalisen väestövastuun laajuus.

Toimenpide 33 kytkeytyy vahvasti toiseen sopeuttamisohjelman toimenpiteeseen 17 (Terveyskeskuskonseptin uudistaminen / Terveysasemien toimintamalliuudistus), joka sisältää terveyspalveluiden palvelutuotannon nykytilan kuvaamisen sekä terveyskeskuksen toimintamalli- ja konseptiuudistuksen suunnittelun ja toimeenpanon. Suun terveydenhuollon palveluverkkoselvitys tehdään erikseen tästä valmistelusta, mutta selvitykset tullaan käymään läpi mahdollisen synergian näkökulmasta. Myös työn alla oleva neuvolatoiminnan palveluverkkoselvitys on osa yhteistä tarkastelua.

Palveluverkkoa koskevia aloitteita on ollut hiljattain käsittelyssä koskien Maarian lähipalvelupistettä (dnro 4410-2021, SOSTERLA 7.4.2021 § 126, 4.8.2021 § 266, 29.9.2021 § 351), ruotsinkielisiä terveysasemapalveluita (dnro 14219-2020, KV 14.12.2020 § 223) ja Paattisten lääkäri-sairaanhoitajapalveluita (dnro 14517-2020, vanhusneuvosto 20.01.2021 § 8). Maarian lähipalvelupistettä koskeva valtuustoaloite käsitellään erillisenä pykälänä (SOSTERLA 16.2.2022).

Turun terveysasemien palveluverkkoselvityksessä (liite 1) on kartoitus terveysasemien tämänhetkisen toimipisteverkon tilanteesta ja tilatarpeista, palvelun toteutumisesta, sote-uudistuksen vaikutuksista palveluverkolle sekä palveluverkon vaihtoehtojen tarkastelua erityisesti niiden toimenpiteiden näkökulmasta, joita edistetään Turun kaupungin järjestämisvastuun aikana. Suun terveydenhuollon palveluverkkoselvitystä on valmisteltu erillisenä. Kun sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueelle 1.1.2023, palveluverkkoa on mahdollisuus arvioida laajemmin kuin vain Turun kaupungin rajojen sisällä.

Liite 1Turun terveysasemien palveluverkkoselvitys

Terveysasemien palveluverkon osalta etenemistarpeita hyvinvointialueelle siirtymisestä riippumatta ovat Varissuon terveysasemarakennuksen korjaus- ja väistötarve, itäiseen keskustaan Turunmaan sairaalan yhteyteen esitetty mahdollinen terveysasema (sotekeskus), nykyisen Keskustan terveysasematoimitilan korvaava toimitila sekä Pohjois-Turun terveysasemapalvelut. Muita terveysasemaverkon näkökulmasta huomioon otettavia asioita ovat ainakin verrattain iäkäs rakennuskanta korjaustarpeineen, Turun väestönkasvun ja ikääntymisen vaikutukset palvelu- ja tilatarpeisiin sekä uusien toimintamallien tuomat tilamuutostarpeet.

Nykyisestä Varissuon terveysaseman tilasta tulee siirtyä pois vuoden 2022 aikana, ja toimitila on laajan peruskorjauksen tarpeessa. Väistötilaratkaisu viedään erilliseen päätöksentekoon, ja päätös nykyisen toimitilan jatkosta siirtyy Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle. Keskustan terveysaseman nykyinen vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2029, jolloin olisi tarkoituksenmukaista siirtyä uuteen toimitilaan, joko tarkoitusta varten suunniteltuun uudisrakennukseen tai johonkin olemassa olevaan ja terveysasemakäyttöön muokattuun kiinteistöön. Uuden sotekeskuksen rakentaminen Turunmaan sairaalan yhteyteen ratkaisisi osittain myös ruotsinkielisen väestön palvelutarpeita hyvinvointialueella, mutta päätöksenteko palveluverkosta ja mahdollisista uusista toimitiloista siirtyy hyvinvointialueen tehtäväksi. Maarian ja muun Pohjois-Turun terveysasemapalveluiden tarpeeseen vastaaminen tulee niin ikään osaksi hyvinvointialueen palveluverkkoratkaisua, joka olisi tällöin myös mahdollista tehdä pohjoista Turkua laajemmalle väestöpohjalle.

Digitaalisesta etävastaanottopalvelusta on käynnistetty valmistelu, jolla tähdätään palvelumuodon pilotoimiseen vielä Turun kaupungin järjestämisvastuun aikana. Vaihtoehtoisen tuottamistavan pilotit ovat jo käynnissä terveysasemien hoitoonpääsyn toimenpidesuunnitelman myötä.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Riitta Liuksa 8.2.2022:   

EhdotusSosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä terveysasemien palveluverkkoselvityksen tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle edelleen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle esitettäväksi, että palveluverkkoselvitys otetaan huomioon Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta muodostettaessa.

PäätösAsia pantiin pöydälle puheenjohtajan ehdotuksesta yksimielisesti.

Sosterla § 103

Pöydältä 16.2.2022 § 89

PäätösSosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä terveysasemien palveluverkkoselvityksen tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle edelleen Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle esitettäväksi, että palveluverkkoselvitys otetaan huomioon Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta muodostettaessa, että Varissuolle sijoittuu jatkossa sote-keskus ja että pohjoisen Turun sote-keskuksen sijainti ratkaistaan hyvinvointialueen palveluverkkopäätöksessä. Lisäksi lautakunta esittää, että työntekijöiden asianmukaisista toimitiloista huolehditaan osana palveluverkkopäätöksiä.

Päätös tehtiin äänin 6-6, puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Puheenjohtajan Seittenrannan kannattamana tekemän päätökseksi tulleen ehdotuksen puolesta äänestivät Rantanen, Seittenranta, Alvesalo, Granroth, Kesäläinen ja Lampi.

Nurmion Seilan kannattamana tekemän ehdotuksen ” Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää merkitä terveysasemien palveluverkkoselvityksen tiedoksi ja esittää kaupunginhallitukselle ja tuo edelleen esiteltäväksi hyvinvointialueelle, että työntekijöiden sitoutuneisuuteen ja työhyvinvoinnin eteen on aloitettava erityiset toimenpiteet välittömästi palveluiden turvaamiseksi, mukaan lukien henkilökunnan asianmukaiset sosiaalitilat. Lisäksi lautakunta esittää, että Varissuolle sekä Maariaan (Pohjoinen Turku) tulee jatkossa sijoittua pysyvä sosiaali- ja terveysasema.” puolesta äänestivät Nurmio, Seila, Hersi, Sumelius, Kumpuoja ja Eriksson.

Valtonen oli poissa kokouksesta.

Kh § 119

Liite 1Turun terveysasemien palveluverkkoselvitys

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä terveysasemien palveluverkkoselvityksen tiedoksi ja esittää Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, että palveluverkkoselvitys otetaan huomioon Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta muodostettaessa, että Varissuolle sijoittuu jatkossa sote-keskus ja että pohjoisen Turun sote-keskuksen sijainti ratkaistaan hyvinvointialueen palveluverkkopäätöksessä.

Lisäksi kaupunginhallitus esittää Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, että työntekijöiden asianmukaisista toimitiloista huolehditaan osana palveluverkkopäätöksiä.

PäätösKaupunginhallitus päätti merkitä terveysasemien palveluverkkoselvityksen tiedoksi ja esittää Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, että palveluverkkoselvitys otetaan huomioon Varsinais-Suomen hyvinvointialuetta muodostettaessa, että Varissuolle sekä Pohjois-Turkuun sijoittuu jatkossa sote-keskus.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti esittää Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle, että työntekijöiden asianmukaisista toimitiloista huolehditaan osana palveluverkkopäätöksiä.

Päätös asiassa tehtiin Pätärin Rosenlöfin kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lindfors, Ruohonen ja Maaskola ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Lindforsin tilalla asian käsittelyyn osallistui Jormalainen.

Jakelu

esiVarsinais-Suomen hyvinvointialueen valmisteluorganisaatio
tiedHyvinvointi


Liitteet:

Sosterla § 89
Liite 1:Turun terveysasemien palveluverkkoselvitys

Kh § 119
Liite 1:Turun terveysasemien palveluverkkoselvitys