Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö3516.03.2022 

4438-2021 (02 08 00)

Sisäilmatekniset kuntotutkimukset 29.2.2024 päättyvälle sopimuskaudelle

Hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen sekä tilapalvelut, sisäilmapäällikkö Kati Järvi ja sisäilma-asiantuntija Johanna Kaipia 11.3.2022:

 

Hankinnan tausta

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turun kaupungin eri palvelukokonaisuuksien sisäilmateknisistä kuntotutkimuksista ajalle 1.3.2022 (tavoite) – 29.2.2024, minkä jälkeen sopimuksia voidaan jatkaa Tilaajan päätöksellä alkuperäisin ehdoin yhdellä (1) vuodella ajalle 1.3.2024 – 28.2.2025 (Optio). Optiossa on kyse Tilaajan oikeudesta, ei velvollisuudesta.

 

Hankinnassa on kysymys palveluhankinnasta, joka ylittää julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) EU-kynnysarvot (EU-hankinta).

 

Hankintaa koskeva EU-hankintailmoitus lähetettiin julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa 29.11.2021 osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED) -tietokannassa. Tarjouspyyntö liitteineen lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa osoitteessa www.tarjouspalvelu.fi/turku

 

Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin Tarjouspalvelu.fi-toimittajaportaalissa 20.12.2021. Hankinnasta lähetettiin 20.12.2021 julkaistavaksi korjausilmoitus.

 

Tarjouspyynnössä ja sen liitteissä kuvattiin tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset sekä hankinnan kohde ja palvelulle asetetut ehdottomat vaatimukset. Lisäksi tarjouspyynnössä kuvattiin pisteytettävät laatuvaatimukset.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että vaihtoehtoisia tarjouksia ja osatarjouksia ei hyväksytä.

 

Tarjous liitteineen tuli jättää suomen kielellä.

 

Hankinnan ennakoitu arvonlisäveroton arvo vuodessa on noin 240 000 €.

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai arvoon sopimuskauden aikana.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että hankinnasta tehdään kirjallinen sopimus yhden (1) palveluntuottajan kanssa, jolle valitaan kaksi (2) varapalveluntuottajaa. Varapalveluntuottajia tullaan käyttämään, mikäli ensisijaisen palveluntuottajan toimituskyky ei riitä.

 

Tarjoukset saatiin määräaikaan 10.1.2022 klo 11.00 mennessä seuraavilta tarjoajilta:

Contro Oy

FCG Finnish Consulting Group Oy

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

Raksystems Insinööritoimisto Oy

Ramboll Finland Oy

RTC Vahanen Turku Oy

Sirate Group Oy

Sitowise Group Oy

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

WSP Finland Oy

 

Tarjouspyynnön mukaisesti tarjousten arviointi ja vertailu toteutetaan kolmessa vaiheessa: 1) tarjoajien soveltuvuuden arviointi, 2) tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen ja 3) tarjousten kokonaistaloudellisuuden vertailu ja valinta.

 

Tarjoajien soveltuvuuden arviointi

 

Arviointi- ja valintaprosessin ensimmäisessä vaiheessa selvitetään tarjoajien edellytykset suoriutua hankinnan tuottamisesta. Tätä arvioitiin tarjouspyynnössä tarjoajille asetetuilla soveltuvuusvaatimuksilla.

 

Hankintalain 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84‒86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

 

Tarjouspyynnön 20.12.2022 mukaan vastuullisella tutkijalla / projektin vetäjällä ja toisella vastuullisella tutkijalla / projektin vetäjällä tuli olla vähintään kolme (3) vuotta kokemusta ja viimeisen kolmen vuoden ajalta vähintään kolmesta (3) vaativan kohteen sisäilma- ja kosteusteknisestä tutkimuksesta. Vaativa kohde oli määritelty tarjouspyynnön liitteessä Sisäilmatutkimuksen vaativuus, liite 1. Tarjouksessa tuli ilmoittaa nämä kolme kohdetta.

 

FCG Finnish Consulting Group Oy:n vastuullisen tutkijan referenssiksi on kirjattu kohde, joka henkilön CV:n mukaan on asbesti- ja haitta-ainekartoitus.

 

Ramboll Finland Oy:n toisen vastuullisen tutkijan referenssiksi oli kirjattu kohde, joka henkilön CV:n mukaan on kuntotutkimus peruskorjausta varten.

 

Sitowise Oy:n toisen vastuullisen tutkijan referenssiksi on kirjattu kohde, joka henkilön CV:n mukaan on peruskorjaus-/laajennushanke.

 

FCG Finnish Consulting Group Oy, Ramboll Finland Oy ja Sitowise Group Oy eivät täten täytä vastuulliselle tutkijalle / projektin vetäjälle tai toiselle vastuulliselle tutkijalle / projektin vetäjälle asetettuja vähimmäisvaatimuksia, minkä vuoksi FCG Finnish Consulting Group Oy, Ramboll Finland Oy ja Sitowise Group Oy tulee sulkea hankintalain 83 §:n mukaisesti tarjouskilpailusta eikä niiden tarjouksia oteta mukaan tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistamiseen eikä tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun ja valintaan.

 

Kaikki muut tarjoajat täyttävät tarjouspyynnössä tarjoajalle asetetut soveltuvuusvaatimukset.

 

Tarjousten tarjouspyynnön mukaisuuden tarkistaminen

 

Arviointi- ja valintaprosessin toisessa vaiheessa arvioidaan ensimmäisen vaiheen läpäisseiden tarjoajien tarjoukset. Tarjoukset tarkistettiin suhteessa niihin vaatimuksiin, joita tarjouspyynnössä edellytettiin.

 

Hankintalain 74 §:n mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa palvelun olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen sulkeminen pois tarjouskilpailusta ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen sulkemaan tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen pois tarjouskilpailusta.

 

Tarjoajan tuli liittää tarjoukseen malli tarjoajan sisäilmateknisten kuntotutkimuksien raportista, jota tilaajan arviointiryhmä arvioi. Toimitetun raportin sisäl-lön tuli olla Ympäristöoppaan 2016, rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus, mukainen.

 

Malliraporttien arviointi tehtiin Ympäristöopas 2016 liitteen 4 ”Raporttimalli ja esimerkkejä kuntotutkimuksista” ja/tai liitteen 5 ”Termien selitykset” sisältöön verraten. Arvioitavien otsikkotasojen ei edellytetty esiintyvän malliraportissa tarjouspyynnössä esitetyissä muodoissa tai omina kappaleinaan. Mikäli jonkin otsikkotason asian käsittely puuttuu malliraportista (esim. LVI-järjestelmien tutkimuksia ei ole tehty) katsottiin, ettei malliraportti täytä kilpailutuksen minimivaatimuksia. Tällöin Tarjoaja suljetaan tarjouskilpailun ulkopuolelle.

 

Raporteista arvioitiin raportin selkeää rakennetta ja luettavuutta, käsittelyn laaja-alaisuuttaa, konkreettisia ja selkeitä johtopäätöksiä sekä toimenpide-esityksiä (näytteenottokohdat pohjapiirustuksissa) sekä tarjouspyynnössä pisteytettäviä asioita (ehdottomat vaatimukset).

 

Contro Oy:n raportista puuttuivat tiivistelmä, rakenneteknisten tutkimusten tulokset ja altistumisolosuhdearvio. Lisäksi raportissa mainitaan kyseessä olevan kunto- ja kosteuskartoitusraportti, eikä Tilaajan edellyttämä sisäilmateknisten kuntotutkimuksien raportti, joten Contro Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnön vaatimuksia.

 

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n raportista puuttuivat LVI-järjestelmien tutkimukset eikä tarjoaja toimittanut erillistä LVI-järjestelmien kuntotutkimuksen raporttia, joten Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tarjous ei täytä tarjouspyynnön vaatimuksia.

 

Tarjouspyynnön liitteessä 2 Malliraporttien arviointiperusteet ja pisteytykset mainittiin, että malliraporttien arvioinnissa on saavutettava vähintään 70 % jaettavista 30 pisteistä eli vähintään 21 pistettä. WSP Finland Oy sai 20 pistettä, joten se ei täytä pisteille asetettua vähimmäisvaatimusta. Täten WSP Finland Oy:n tarjous tulee hylätä tarjouspyynnön vastaisena.

 

Contro Oy:n, Raksystems Insinööritoimisto Oy:n ja WSP Finland Oy:n tarjoukset tulee edellä esitetyin perustein sulkea hankintalain 74 §:n mukaisesti tarjouskilpailusta eikä niitä oteta mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun ja valintaan.

 

Hankintayksikkö pyysi 25.1.2022 FCG Finnish Consulting Group Oy:ltä, RTC Vahanen Turku Oy:ltä, Sitowise Oy:ltä ja 3.2.2022 Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:ltä hankintalain 96 §:n mukaisen selvityksen poikkeuksellisen alhaisesta tarjouksesta.

 

FCG Finnish Consulting Oy:ltä 26.1.2022, Sitowise Oy:ltä 27.1.2022 ja Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:ltä 3.2.2022 saatujen selvityksien mukaan tarjouksen hinnoissa ei ole ollut virhettä tai puutteellisuuksia ja että tarjouksessa esitetyt hinnat sisältävät kaikki tarjouspyynnön ja sen liitteiden mukaiset kustannukset, eikä poikkeuksellisen alhainen tarjous ole johtunut hankintalain 81 §:n 1 momentin 5 kohdassa tarkoitettujen velvoitteiden laiminlyönnistä.

 

Hankintayksikkö on tämän perusteella katsonut, ettei sille ole syntynyt hankin-talain mukaista velvollisuutta eikä myöskään oikeutta hylätä FCG Finnish Consulting Group Oy:n, Sitowise Oy:n eikä Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tarjouksia.

 

Sen sijaan RTC Vahanen Turku Oy:ltä 26.1.2022 saadun selvityksen mukaan tarjouksen materiaalikuitunäyte (geeliteippinäyte 14 vrk laskeuma) hinnassa on tapahtunut virhe. Materiaalikuitunäytteen (geeliteippinäyte 14 vrk laskeuma) hinta tuli antaa € / 3 näytettä / näytteenottopiste. RTC Vahanen Turku Oy:n tarjouksessa hinta oli annettu vain yhdestä näytteestä, täten RTC Vahanen Oy:n tarjous ei ole tarjouspyynnössä esitettyjen vaatimusten mukainen, minkä vuoksi se tulee hankintalain 74 §:n perusteella hylätä vastaamattomana, eikä sitä oteta mukaan tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuun ja valintaan.

 

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet, Sirate Group Oy:n ja Sweco Asiantuntijapalvelut Oy:n tarjousten todettiin täyttävän tarjouspyynnön vaatimukset.

 

Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu ja valinta

 

Tarjouspyynnössä valinnan perusteeksi ilmoitettiin, että annetuista tarjouksista valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimmat seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:

 

1.Hinta, enimmäispisteet 55.

Vertailussa halvin tarjottu ko. kohdan hinta saa maksimipisteet, muiden tarjoajien pistemäärä muodostuu suorassa suhteessa halvimpaan (halvin / vertailtava hinta x ilmoitettu maksimipistemäärä).

 

Rakennuksen kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus

- Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tuntihinta, max 14 pistettä

- Avustajan tuntihinta, max 7 pistettä

- Kosteuskartoituksen tuntihinta, max 1 pistettä

 

Näytteiden otot ja mittaustyöt

- Rakennusterveysasiantuntijan (RTA) tuntihinta, max 11 pistettä

- Avustajan tuntihinta, max 3 pistettä

 

Näytteiden otot, kustakin näytteiden otosta saa max. yhden (1) pisteen. Näytteiden ottoja on yhteensä 16 kpl

- Rakennusmateriaalinäyte / laimennossarja € / näyte

- Rakennusmateriaali näyte / suoraviljely € / näyte

-Rakennusmateriaalinäyte, pesäkkeiden laskeminen ja tunnistus € / näyte

- Ilmanäyte, mikrobit € / näyte

- Pintasivelynäyte, mikrobit € / näyte

- Haihtuvat orgaaniset yhdisteet (VOC) sisäilmasta € / näyte

- VOC pintaemissio (FLEC-pintaemissiomittaus) € /näyte

- VOC- emissiot materiaalista (bulk-näyte) € / näyte

- Formaldehydi € / näyte

- Mineraalikuitunäyte (geeliteippinäyte 14 vrk laskeuma) € / 3 näytettä / näytteenottopiste

- Mineraalikuitunäyte ilmanvaihtokanavasta, laskeuma-aika tuntematon € / näyte

- Pyyhintäpölynäyte, pölyn koostumus (SEM) € / näyte

- Rakennusmateriaalinäyte, analyysi qPCR-menetelmällä € / näyte

- Olosuhdemittaukset 14 vrk (T, RH, CO2, paine-ero, TVOC) € / näyte

- Rakennekosteusmittaukset (viilto-, porareikä- ja näytepalamittaus)

- Merkkiainekokeet € / 5 syöttöpistettä

 

Lisätyöt € / h, max 3 pistettä

 

Tarjoaja

Hintapisteet

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

50,91

Sirate Group Oy

45,80

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

49,37

2.Sisäilmateknisten kuntotutkimuksien raportin laatu, enimmäispisteet 30

 

Tarjoajan tuli liittää tarjoukseen malli palveluntuottajan sisäilmateknisten kuntotutkimuksien raportista, jota Tilaajan arviointiryhmä arvioi.

 

Malliraporttien arviointiperusteet ja pisteytykset oli esitetty taulukkomuodossa tarjouspyynnön liitteessä 2 malliraporttien arviointiperusteet ja pisteytykset.

Tarjoaja

Sisäilmateknisten kuntotutki-muksien raportin laatupisteet

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

28,60

Sirate Group Oy

28,20

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

24,20

 

3. Nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) ja mahdollisen toisen nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) pätevyysvaatimuspisteet vähimmäisvaatimuksen ylittävältä osin, enimmäispisteet 15 pistettä

 

Pisteet muodostuivat seuraavasti:

Tarjoaja nimeää myös toisen vastuullisen tutkijan (RTA), kyllä = 1 piste,

ei = 0 pistettä

 

Nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) työkokemus vähimmäisvaatimuksen (3 vuotta) ylittävältä osin;

Työkokemusta 3 vuotta, 0 pistettä

Työkokemusta 4 - 7 vuotta, 1 piste

Työkokemusta 8 - 10 vuotta, 3 pistettä

Työkokemusta yli 10 vuotta, 5 pistettä

 

Nimetyn toisen vastuullisen tutkijan (RTA) työkokemus vähimmäisvaatimuksen (3 vuotta) ylittävältä osin;

Työkokemusta 3 vuotta, 0 pistettä

Työkokemusta 4 - 7 vuotta, 0,5 pistettä

Työkokemusta 8 - 10 vuotta, 1 pistettä

Työkokemusta yli 10 vuotta, 2 pistettä

 

Nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) referenssikohteet vähimmäisvaatimuksen (3 kpl) ylittävältä osin;

Referenssikohteita 3 kpl, 0 pistettä

Referenssikohteita 4 - 6 kpl, 1 piste

Referenssikohteita 7 - 9 kpl, 1,5 pistettä

Referenssikohteita yli 10 kpl, 2 pistettä

 

Nimetyn toisen vastuullisen tutkijan (RTA) referenssikohteet vähimmäisvaatimuksen (3 kpl) ylittävältä osin;

Tarjoaja ei nimeä toista vastuullista tutkijaa (RTA), 0 pistettä

Referenssikohteita 3 kpl, 0 pistettä

Referenssikohteita 4 - 6 kpl, 0,5 piste

Referenssikohteita 7 - 9 kpl, 1 pistettä

Referenssikohteita yli 10 kpl, 1,5 pistettä

 

Nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) koulutus vähimmäisvaatimuksen ylittävältä osin;

Aiempi teknikon tai sitä vastaava tutkinto rakentamisen, luonnontieteiden, ympäristötieteiden tai ympäristöterveyden alalta, 0 pistettä

RI/ LuK, 1 piste

FM / DI, YAMK, 1,5 pistettä

FT / TkT 2 pistettä

 

Nimetyn toisen vastuullisen tutkijan (RTA) koulutus vähimmäisvaatimuksen ylittävältä osin;

Aiempi teknikon tai sitä vastaava tutkinto rakentamisen, luonnontieteiden, ympäristötieteiden tai ympäristöterveyden alalta, 0 pistettä

RI/ LuK, 0,5 pistettä

FM / DI, 1 piste

FT / TkT 1,5 pistettä

 

 

 

 

 

Tarjoaja

Pisteet nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) ja mahdollisen toisen nimetyn vastuullisen tutkijan (RTA) pätevyysvaatimuspisteet vähimmäisvaatimuksen ylittävältä osin

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

10,50

Sirate Group Oy

14,50

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

6,50

 

Kokonaispisteet

Tarjoaja

Kokonaispisteet

Sija

Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

90,01

1.

Sirate Group Oy

88,50

2.

Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

80,07

3.

 

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 69 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista mukaan lukien seutuhankinnat. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

 

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän edellä esitetyin perustein, että

FCG Finnish Consulting Group Oy, Contro Oy, Ramboll Finland Oy, Sitowise Group Oy ja WSP Finland Oy suljetaan tarjouskilpailun ulkopuolelle edellä esitetyin perustein,

 

Raksystems Insinööritoimisto Oy:n tarjous hylätään tarjouspyynnön vastaisina edellä esitetyin perustein,

 

sisäilmateknisten kuntotutkimuksien palveluntuottajiksi valitaan 29.2.2024 päättyvälle sopimuskaudelle seuraavat palveluntuottajat tarjoamillaan hinnoilla sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksien mukaisin ehdoin:

ensisijaiseksi palveluntuottajaksi Inspecta Oy Kiinteistöt ja rakenteet

ensimmäiseksi varapalveluntuottajaksi Sirate Group Oy

toiseksi varapalveluntuottajaksi Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

 

mahdollisesta option käytöstä ajalle 1.3.2024 – 28.2.2025 päätetään erikseen

 

Hankintayksikkö eivät sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Hankintayksikköä sitovat sopimukset eivät synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävien kirjallisten sopimuksien allekirjoittamisella.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

Hankintasopimukset voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen voidaan katsoa saaneen päätöksen ja oikaisuohjeen ja valitusosoituksen tiedoksi.

 

 

 

 

Susanna Sarvanto – Hohtari

hankintapäällikkö

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

 

Lisätietoja: hankinta-asiantuntija Kirsi Mäntynen, puhelin 044 907 5894

Jakelu

aoContro Oy
aoFCG Finnish Consulting Group Oy
aoInspecta Oy
aoRaksystems Insinööritoimisto Oy
aoRamboll Finland Oy
aoRTC Vahanen Turku Oy
aoSirate Group Oy
aoSitowise Oy
aoSweco Asiantuntijapalvelut Oy
aoWSP Finland Oy
tiedKaupunginhallitus
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX