Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö5114.02.2022 

440-2021 (02 06 01, 09 06 00)

Vuokrahelpotuksen myöntäminen Parturi-Kampaamo Geilille

Konsernihallinto, lakipalvelut, kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 7.2.2022:

Asian tausta ja aikaisemmat päätökset

Maan hallitus antoi valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle 17. maaliskuuta 2020. Turun kaupunginhallitus käsitteli 30.3.2020 § 135 Turkupakettia, eli Turun kaupungin toimenpiteitä elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimintaedellytysten helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Turkupaketin yhteydessä vuokrien osalta päätettiin, että Turun kaupungin vuokralaisen erillisestä pyynnöstä vuokranmaksua voidaan siirtää kolmella (3) kuukaudella ja siirretyille vuokrille laaditaan yksilöllinen maksuaikataulu takaisinmaksusopimuksineen enintään 24 kuukauden takaisinmaksuajalla. Kaupungin suljettavaksi määräämissä kulttuuri- ja liikuntalaitoksissa vapaa-aikatoimialan vuokralaisina olevien yrittäjien vuokrasopimusten vuokraa ei peritty siltä ajalta, kun kaupunki oli määrännyt tilat suljettavaksi.

Turun kaupunginhallitus käsitteli 14.4.2020 § 152 Turkupakettiin liittyviä vuokria koskevia toimenpiteitä elinkeinoelämän ja kolmannen sektorin toimintaedellytysten helpottamiseksi koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Kaupunginhallitus päätti, että päätöksessä määritellyille vuokralaisille myönnetään vapautus vuokranmaksusta 1.4.2020 lukien 31.5.2020 saakka kuitenkin enintään valmiuslain käyttöönottoasetusten ja soveltamisasetusten voimassaolon ajaksi.

Maksuvapautuksen edellytysten arviointiin vaikuttavia seikkoja ovat olleet:

-       vuokralainen on yksityisen sektorin yritysvuokralainen tai kolmannen sektorin toimija,

-       toimialaan kohdistuu viranomaisen päätöksestä johtuva toimintakielto tai merkittävä rajoitus ja

-       viranomaisen päätöksestä johtuvasta toimintakiellosta tai merkittävästä rajoituksesta aiheutuva vaikutus vuokralaisen toimintaan kokonaisuudessaan.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että koronaviruksesta johtuvasta poikkeustilanteeseen perustuvista vuokranalennuksista päättää Turun kaupunginjohtaja 31.8.2020 asti siten, että vapautus vuokranmaksusta voi kestää käyttöönottoasetusten ja soveltamisasetusten voimassaolon ajan tai kyseistä toimialaa koskevan aukiolorajoituksen ajan.

Pahentuneen pandemiatilanteen johdosta kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 2.12.2020 § 531 tartuntatautilain 58 §:n nojalla, että ajanjaksolla 3.-23.12.2020

- Lehmusvalkaman ja Ruusukorttelin hyvinvointikeskusten harrastustoimintaan tarkoitetut tilat suljetaan ja ravintolatoiminta keskeytetään. Omaishoidettaville tarkoitetut muistikuntoutusryhmät voivat kuitenkin jatkaa toimintaansa,

- kaikki kunnalliset sisäliikuntatilat suljetaan. Sulkeminen ei kuitenkaan koske maajoukkue-, SM- sekä 1-divisioonatason harjoittelu- ja kilpailutoimintaa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua eikä alle 20-vuotiaiden seuratoimintaan varattuja vuoroja,

- omatoimikirjastot suljetaan. Kirjastojen palveluaukioloajat säilyvät ennallaan kuitenkin niin, että ainoastaan pikainen asiointi kirjastossa on mahdollista (palauttaminen, varausten nouto, yleisötietokoneiden välttämätön käyttö),

- nuorisotilat pidetään avoinna kuitenkin siten rajoitetusti, että ryhmätoiminnassa lähikontaktia vaativat toiminnat keskeytetään, retkien järjestäminen lopetetaan, ruuan valmistus lopetetaan, Vimman kahvila- ja aulatilojen oleskelua rajoitetaan ja sallitaan ainoastaan take away-myynti,

- kokoontumisrajoitusten osalta noudatetaan Lounais-Suomen aluehallintoviraston tartuntatautilain 58 §:n mukaan aluettaan koskevaa päätöstä.

Lisäksi kaupunginhallitus valtuutti kokouksessaan 17.12.2020 § 597 kaupunginjohtajan tekemään tarvittaessa päätökset mahdollisista vuokravapautuksista. Päätökset mahdollisista vuokravapautuksista tehdään aiemman kaupunginhallituksen 14.4.2020 § 152 päätöksen linjauksia vastaavin perustein täsmennettynä vastaamaan nykyistä tilannetta.

Kaupunginhallituksen päätöksen mukaan edellä mainittuja arviointiin vaikuttavia seikkoja ei ole perusteltua muuttaa. Nykyisessä tilanteessa alueita käsitellään omina kokonaisuuksinaan ja eri alueille voidaan asettaa erilaisia rajoituksia ja suosituksia riippuen koronaepidemiatilanteesta. Tästä syystä arviointiin vaikuttavia seikkoja on perusteltua täsmentää siten, että arvioinnissa on otettava huomioon, kohdistuuko rajoitus tai suositus juuri Varsinais-Suomen alueeseen ja noudattaako vuokralainen annettuja rajoituksia ja suosituksia.

Kaupunginhallitus päätti edelleen 1.2.2021 § 35 vuokravapautuksen perusteista kolmannen sektorin toimijoille. Arviointiin vaikuttavia perusteita ovat muiden muassa seuraavat perusteet:

-        maksuvapautus koskee aikaa, johon hakijan edellä mainittu merkittävä viranomaisrajoitus kohdistuu

-        maksuvapautuksen määrä vaihtelee voimassa olevien rajoitusten mukaan; rajoitus enintään 10 henkilöä, vapautus 50 %, rajoitus enintään 20 henkilöä, vapautus 30 % ja rajoitus enintään 50 henkilöä, vapautus 15 %. Maksuvapautusta ei myönnetä, mikäli rajoitus sallii yli 50 henkilön kokoontumiset sisä- tai alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa. Määrällisten rajoitusten ohella huomioidaan lisäedellytykset viranomaisohjeen noudattamisesta

-        viranomaisen päätöksestä johtuvasta toimintakiellosta tai merkittävästä rajoituksesta aiheutuva vaikutus vuokralaisen toimintaan kokonaisuudessaan. Vaikutukset voidaan osoittaa esim. kävijämäärien tai tapahtumien lukumäärän taikka muiden vastaavien toiminnan volyymiä kuvaavien tekijöiden avulla.

-        maksuvapautus lasketaan vuokrasopimuksen mukaisesta tavanomaisesta kuukausivuokrasta

-        maksuvapautus on harkinnanvarainen.

Päätös koskee ainoastaan kolmannen sektorin toimijoita, mutta päätöksestä voidaan hakea tarvittaessa linjauksia myös yrityksiä koskeviin linjanvetoihin.

Vuokralaisen vaatimus perusteluineen ja tiloihin kohdistuvat rajoitukset

Parturi-Kampaamo Gelilin yrittäjä (jäljempänä toiminnanharjoittaja) on 23.12.2021 päivätyllä sähköpostilla pyytänyt Turun kaupungilta vuokrahelpotusta Ruusukorttelissa sijaitsevan toimitilansa vuokraan koronapandemiasta johtuen 1.6.2021 alkaen.  Edelleen toiminnanharjoittaja on samalla päivämäärällä irtisanonut vuokrasopimuksensa. Voimassa olevan vuokrasopimuksen mukainen irtisanomisaika on kuusi (6) kuukautta. Toiminnanharjoittaja on sähköpostitse pyytänyt myös irtisanomisaikansa lyhentämistä sekä vuokravapautusta irtisanomisajalta pandemiaan vedoten. Vuokrasopimuksen mukainen vuokra sopimuksen allekirjoitushetkellä vuonna 2010 on ollut 269,39 euroa kuukaudessa.

Toiminnanharjoittajalta saadun selvityksen mukaan toiminnan myyntiluvut ovat olleet pitkään huonot korona-rajoituksista johtuen eikä toiminnan jatkamiselle olosuhteet huomioon ottaen ollut enää mahdollisuuksia.

Hyvinvointitoimialalta saadun selvityksen mukaan Ruusukortteli on ollut pääsääntöisesti suljettuna 1.6.2021-3.2.2022 välillä koronapandemiasta johtuen. Talon ovet ovat olleet suljettuina, joka on estänyt talon ulkopuolisten vierailut talossa ja näin ollen myös Parturi-Kampaamossa. Kampaamoon ei ole omaa erillistä sisäänkäyntiä vaan käynti tiloihin tapahtuu pääovista. Ruusukorttelin sulkemisella on saadun selvityksen perusteella tosiasiallisesti ollut vaikutusta kävijämäärien laskuun, koska asiakaskunta on tänä aikana koostunut pääasiassa ainoastaan Ruusukorttelin asukkaista ja uusien asiakkaiden saaminen on ollut suljettujen ovien vuoksi hankalaa.

Aluehallintoviraston uusi päätös 14.1.2022 vapautti kaikki aiemmin suljetuiksi määrätyt liikunta-, urheilu-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettävät tilat. Ne voidaan jatkossa pitää auki yleisölle, asiakkaille ja muille osallistujille, kun samalla taataan näiden tilojen terveysturvallinen käyttö. Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan jää edelleen voimaan määräys, joka velvoittaa erilaisten asiakas- ja yleisötilojen hallinnoijat ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Velvoitteen voi toteuttaa toimijan itse harkitsemilla keinoilla, esimerkiksi porrastamalla kävijöiden liikkumista, rajaamalla osallistujamäärää tai sijoittamalla toiminta- ja oleskelupaikat riittävän etäälle toisistaan.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto ei 29.1.2022 alkaen anna uutta asiakas-, osallistuja- ja odotustilojen väliaikaista sulkemista koskevaa päätöstä. Nyt annettu päätös koskee yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia sisätiloissa. Niihin voi jatkossa osallistua korkeintaan viisikymmentä (50) prosenttia suurimmasta osallistujamäärästä, joka tilaan on sallittua ottaa. Päätös on voimassa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa 29.1.-15.2.2022. Myöskään Ruusukorttelin ovet eivät saadun tiedon mukaan ole enää suljettuna 3.2.2022 jälkeen.

Ottaen huomioon koronarajoitusten merkittävät helpotukset, jotka kohdistuvat toiminnanharjoittajaan irtisanomisaikana ja sen, ettei kaupunki kohdista tilojen saavutettavuuteen rajoitteita, katson, ettei vuokrahelpotukselle ole enää 3.2.2022 jälkeen perustetta edellä mainittujen kaupunginhallituksen päätösten perusteella.

Sopimusvapaus sallii sopimusmuutokset, joten kaupunki voi halutessaan harkita erikseen toiminnanharjoittajan irtisanomisajan lyhentämistä, mutta sitä ei voida tehdä edellä mainittujen kaupunginhallituksen päätösten perusteella. Tästä syystä tähän asiaan ei ote tässä päätöksessä kantaa.

Johtopäätökset

Asian kokonaisarvioinnin jälkeen esitän Parturi-Kampaamo Geilille 1.6.2021 alkaen kohtuullisena vuokranalennuksena 50 %:in vuokrahuojennusta 1.2.2022 saakka. Vuokranalennus annetaan täydeltä kuukaudelta, koska se on laskutuksellisesti toimivampi ratkaisu. Irtisanomisajan mahdollinen lyhentäminen voidaan ottaa erikseen käsittelyyn toimivaltasäännösten puitteissa.

Kaupunginhallitus on myöntänyt toimivallan koronapandemiasta johtuvien vuokrahelpotusten antamiseen kaupunginjohtajalle. Kaupunki on päätöksen jälkeen siirtynyt pormestarimalliin eikä nykymallissa ole enää kaupunginjohtajaa.

Hallintosäännön 41§:n 12-kohdan mukaan kansliapäällikkö päättää asioista, joita ei ole annettu muun toimielimen, pormestarin tai viranhaltijan tehtäväksi.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen 8.2.2022:

PäätösPäätin myöntää Parturi-Kampaamo Geilille liiketilojen vuokrasta 50 %:n suuruisen vuokrahelpotuksen 1.6.2021-1.2.2022 väliselle ajalle.

 

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

aoParturi-Kampaamo Geili
tiedHyvinvointi
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX