1278-2022

 

Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamisesta

 

Opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annettuun lakiin esitetään lisättäväksi säännös valtion erityisavustuksesta varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin. Ehdotuksella vakinaistettaisiin tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin myönnettävä erityisavustus.

 

Vakiinnuttaminen mahdollistaisi pitkäjänteisen sitoutumisen ja suunnitelmalliset toimenpiteet koulutuksellisen tasa-arvon vahvistamiseksi. Vakiinnuttaminen mahdollistaisi myös rahoituksella toteutettavien toimenpiteiden vaikuttavuutta tukevan seurannan järjestämisen sekä paikallisella että valtakunnallisella tasolla. Edelleen vakiinnuttaminen vähentäisi hakuprosessiin liittyvää työmäärää sekä avustuksen hakijan että myöntäjän osalta, kun avustus voitaisiin myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

 

Kyseinen rahoitus on ollut käytössä 10 vuoden ajan määräaikaisena. Määräaikaisuus on osaltaan aiheuttanut Turun kaupungissa ja muiden koulutuksen järjestäjien osalta määräaikaisia palvelusuhteita, koska henkilöstöä on voitu palkata vain määräajaksi, vaikka sinällään hallitusohjelmissa on sitouduttu vaalikauden mittaiseen rahoitukseen. Lisäksi nykyinen varainhoitovuosista riippuva toimintamalli aiheuttaa sellaista hallinnollista työtä, joka ei edistä rahoituksen tavoitetta eli esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa. Turun kaupunki tukee ajatusta, että avustus olisi sitova koko hallitusohjelmakauden ajan eli lähtökohtaisesti esitetyn kahden vuoden sijasta neljä vuotta.

 

Turun kaupunki on kokonsa, keskimääräistä korkeamman työttömyyden sekä suuren vieraskielisen väestönsä vuoksi ollut suurimpia erityisavustuksen saajia koko maassa. Pysyvämpi ja vakaa rahoitus edistää suunnitelmallisuutta rahoituksen käytön osalta. Turun kaupunki pitää edelleen tärkeänä, että työttömyys, alhainen koulutustaso ja vieraskielisten lasten määrä voitaisiin edelleen ottaa huomioon rahoitusta määriteltäessä.