KIINTEISTÖKAUPAN ESISOPIMUS

 

 

 

1. SOPIJAPUOLET

 

1.1 Myyjä

 

Suomen valtio,

jota edustaa Senaatti-kiinteistöt    (jäljempänä ”Myyjä”)

Y-tunnus: 1503388-4

Lintulahdenkatu 5 A

00531 Helsinki

 

1.2 Ostaja

 

Turun kaupunki      (jäljempänä ”Ostaja” tai ”Kaupunki”)

Y-tunnus: 0204819-8

PL 355

20100 Turku

 

Ostaja ja Myyjä yhdessä myös ”Osapuolet” ja kumpikin erikseen ”Osapuoli”.

 

2. KAUPAN PERUSTEET

 

Turun kaupunginvaltuuston päätös xx.xx.20xx § xx

päätös on tullut lainvoimaiseksi xx.xx.20xx

 

3. KAUPAN KOHDE

 

Määräala Turun kaupungin Arolan kylän Lauttaranta 1:72 (853-402-1-72) tilan määräala, jonka pinta-ala noin 5 ha. Kaupan kohteena oleva määräala (jäljempänä Kaupan Kohde) on osoitettu liitekartalla M 413/26.8.2021.

 

Kaupan Kohde on rakentamaton.

 

Kaupan Kohteen pinta-alatieto on ohjeellinen eikä kauppahintaa ole määritelty pinta-alojen perusteella.

 

Esisopimuksen allekirjoitushetkellä voimassa olevassa 4.11.1952 vahvistetussa asemakaavassa nro 853 32/1951 Kaupan Kohde on osittain teollisuus- ja varastorakennusten korttelialuetta, osittain lähivirkistysaluetta ja osittain katumaata. 11.12.2021 voimaan tulleessa Hirvensalon osayleiskaavassa Kaupan Kohde osoitettu kerrostalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AK-2).

 

4. ESISOPIMUKSEN TAUSTA JA TARKOITUS

 

Kaupan Kohteen ulkopuolella, Pihlajaniemen alueella on vireillä asemakaavamuutos Pihlajaniemi (26/2018), jonka asemakaavaehdotuksen Turun kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt X.X.202x (jäljempänä Asemakaavaehdotus). Tämä esisopimus (jäljempänä Esisopimus) liittyy Osapuolten Esisopimuksen yhteydessä allekirjoittamaan Asemakaavaehdotusta koskevaan maankäyttösopimukseen. Turun kaupungilla on tarve ylijäämämaiden ja ruoppausmassojen sijoittamispaikalle, joita syntyy mm. Pihlajaniemen rakentamisessa. Kaupan Kohteen alueelle on saatu lainvoimainen ympäristölupa tähän käyttöön ja alue luovutetaan Kaupungille ylijäämämaiden ja ruoppausmassojen sijoituspaikaksi ensisijaisesti osana Asemakaavaehdotusta koskevaa maankäyttösopimusta ja sen maankäyttösopimuskorvausta. Mikäli valtuusto hyväksyy Asemakaavaehdotuksen 1.12.2022 mennessä ja tähän esisopimukseen perustuva kauppakirja allekirjoitetaan, mutta Asemakaavaehdotus ei ole tullut lainvoimaiseksi, eikä myöskään sitä koskeva maankäyttösopimus siten ole tullut voimaan 31.12.2024 mennessä, maksaa Kaupunki alla ja liitteenä olevassa kauppakirjassa sovittujen ehtojen mukaisesti kauppahinnan Myyjälle rahana.

 

Tällä Esisopimuksella osapuolet sitoutuvat tekemään jäljempänä mainitun Ennakkoehdon täyttyessä kiinteistökaupan Esisopimuksen liitteenä 2 olevan kauppakirjan (jäljempänä Kauppakirja) mukaisilla ehdoilla (kaupunginvaltuuston päätöksen liite 5).

 

5. KAUPPAHINTA

 

Kaupan Kohteen arvo osana maankäyttösopimuskorvausta on 2.000.000 euroa. Mikäli Kauppakirjan ehtojen mukaan kauppahinta maksetaan rahana, kauppahinta on 2.000.000 euroa lisättynä alla sovittavalla vuotuisella korolla ("Kauppahinta").

 

Kauppahintaa ei ole sidottu Kaupan Kohteen pinta-alaan.

 

Mikäli Asemakaavaehdotus ja sen yhteydessä allekirjoitettu maankäyttösopimus yhdyskuntarakentamiskustannusten korvaamisesta ei ole tullut lainvoimaiseksi 31.12.2024 mennessä, Kaupunki maksaa koko Kauppahinnan Myyjän myöhemmin erikseen kirjallisesti ilmoittamalle tilille viimeistään 30.4.2025.

Kauppahinnalle lasketaan kauppakirjan allekirjoittamispäivästä alkaen 2 % suuruista vuotuista korkoa (ei korkoa korolle) maksupäivään saakka.

 

6. EHDOT KAUPAN TEKEMISELLE

 

Osapuolet sitoutuvat tekemään Esisopimuksen mukaisen lopullisen kiinteistökaupan, mikäli seuraava ehto (edellä ja jäljempänä ”Ennakkoehto”) täyttyy:

 

1) Pihlajaniemen aluetta koskeva Asemakaavaehdotus on hyväksytty Turun kaupunginvaltuustossa kaupunkiympäristölautakunnassa dd.mm.yy hyväksytyn mukaisena

 

7. LOPULLINEN KIINTEISTÖKAUPPA

 

Osapuolet sitoutuvat allekirjoittamaan liitteen mukaisen Kaupan Kohdetta koskevan kauppakirjan viipymättä ja viimeistään (4) neljän kuukauden kuluessa siitä ajankohdasta, kun kohdan 5 mukainen Ennakkoehto on täyttynyt.

 

8. ESISOPIMUKSEN VOIMASSAOLOAIKA JA PÄÄTTYMINEN

 

Esisopimuksen voimassaolo alkaa heti, kun Myyjä ja Ostaja ovat sen allekirjoittaneet sekä kaupanvahvistaja on sen vahvistanut.

 

Mikäli Ennakkoehto ei ole täyttynyt viimeistään 1.12.2022, päättyy tämän Esisopimuksen voimassaolo ilman eri toimenpiteitä ja tämä Esisopimus katsotaan rauenneeksi ko. päivänä.

 

9. TOIMINTA ESISOPIMUKSEN VOIMASSAOLOAIKANA

 

Myyjä huolehtii huolellisen kiinteistönomistajan tavoin Kaupan Kohteesta Esisopimuksen ja Kauppakirjan allekirjoittamisen välisenä aikana. Myyjä tulee suorittamaan Kaupan Kohteen alueella Kauppakirjan kohdassa 9.3 määritellyt siivoamistoimenpiteet 30.4.2022 mennessä.

 

Myyjä ei tarjoa Kaupan Kohdetta kolmansien osapuolten ostettavaksi tai aloita Kaupan Kohdetta koskevia neuvotteluita kolmansien osapuolten kanssa Esisopimuksen voimassaoloaikana.

 

10. MYYJÄN ANTAMAT TIEDOT

 

Myyjän vastuu Kaupan Kohteesta määräytyy yksinomaan Kauppakirjan mukaan. Ostajalle on ennen tämän Esisopimuksen allekirjoittamista varattu mahdollisuus suorittaa kaikki haluamansa Kaupan Kohdetta koskevat ns. due diligence -tarkastukset. Ostaja on ennen tämän Esisopimuksen allekirjoittamista perehtynyt huolellisesti ja tarpeelliseksi katsomassaan laajuudessa Kaupan Kohteeseen, Kaupan kohdetta koskeviin asiakirjoihin sekä tehnyt kaikki tarpeelliseksi katsomansa muut selvitykset ja tutkimukset sekä saanut vastaukset kaikkiin esittämiinsä kysymyksiin. Ostaja on ennen tämän Esisopimuksen allekirjoittamista todennut omaavansa riittävät ja tarpeelliseksi katsomansa tiedot Kaupan Kohteesta.

 

11. KAUPANVAHVISTAJAN PALKKIO

 

Ostaja vastaa Esisopimuksen vahvistamisesta menevästä kaupanvahvistajan palkkiosta.

 

12. SOVELLETTAVA LAKI JA ERIMIELISYYKSIEN RATKAISEMINEN

 

Esisopimukseen sovelletaan Suomen lakia.

 

Esisopimuksesta aiheutuvat riitaisuudet ratkaistaan ensiasteessa Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

13. SOPIMUSKAPPALEET JA ALLEKIRJOITUKSET

 

Tätä esisopimusta on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi ostajalle ja yksi myyjälle ja yksi kaupanvahvistajalle.

 

Turussa, xx. päivänä xxkuuta 2022

 

SUOMEN VALTION puolesta

Senaatti-kiinteistö

 

 

      

xx

 

TURUN KAUPUNKI

Turun kaupungin puolesta:

 

 

               

xx         xx

 

JULKISEN KAUPANVAHVISTAJAN TODISTUS

 

Julkisena kaupanvahvistajana todistan, että luovuttajana xx sekä Turun kaupungin puolesta luovutuksensaajana xx ja xx ovat allekirjoittaneet tämän luovutuskirjan ja että he ovat olleet yhtä aikaa läsnä luovutusta vahvistettaessa.

 

Olen tarkistanut allekirjoittajien henkilöllisyyden ja todennut, että luovutuskirja on tehty maakaaren 2 luvun 1 pykälässä säädetyllä tavalla.

 

      Turussa xx. päivänä xxkuuta 20xx

 

      

xx

xx

tunnus 8532/xx

 

Kaupanvahvistajan palkkio ­­__________ €.

Kuitataan tässä ­­­­_______ osuudelta (______ €)

 

Liitteet:

 

Liite 1   Kaupungille luovutettava alue Latokarin alueelta, kartta

Liite 2   Kauppakirja