MAANVUOKRASOPIMUS

 

Osapuolet

 

Turun kaupunki (jäljempänä ”kaupunki”)

 

Turun Kaupunki ja Kansallis-kehitys Oy yhdessä perustettavan yhtiön lukuun (jäljempänä ” vuokramies”)

 

1. Johdanto

 

1.1 Sopimuksen tarkoitus

 

Sopimuksen tarkoituksena on vuokrata maanvuokralain (258/66) 5. luvun mukaisena maanvuokrana VI kaupunginosan ”Parkinkenttä” 16/2018 asemakaavassa parkinkentän alle merkinnällä ma-LPA osoitettu maanalaisen pysäköintilaitoksen tila.

 

Maanvuokrasopimuksen lisäksi osapuolet tulevat tekemään erillisiä kiinteistö- ja rakennusrasitesopimuksia.

 

1.2 Vuokrasopimuksen kohde ja ympäristön maankäyttö

 

Vuokra-alue sijaitsee VI kaupunginosan yleisen alueen 6P (Parkinkenttä) alla. Vuokra-alue on osoitettu oheisella kartalla M (liite 1.2).

 

Vuokra-alue on VI kaupunginosan ”parkinkenttä” 16/2018 asemakaavassa osoitettu maanalaiseksi pysäköintilaitokseksi (ma-LPA). Vuokra-alueelle (ma-LPA) saa toteuttaa pysäköintilaitoksen kahteen kerrokseen, kiinteistöhuoltotiloja, liikuntatiloja enintään 2500 k-m2, varastoja, teknisiä tiloja sekä väestösuojan.

 

Maanalaisen vuokra-alueen yläpintana on pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinta.

 

1.3 Vuokra-alueen käyttö ja toiminnan määrittely

 

Vuokra-alue luovutetaan vuokralle käytettäväksi maanalaisena pysäköintilaitoksena, liikuntatiloina, teknisinä tiloina, varastoina ja väestösuojana sekä niihin liittyvien kulkuyhteyksien ja laitteiden sijoittamiseen ja toteuttamiseen.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä.

 

Mikäli vuokramies ei saa kaikkia pysäköintilaitoksen rakentamisen ja käyttämisen edellyttämiä viranomaislupia ei kaupunki ole velvollinen korvaamaan vuokramiehelle hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamis- ja vastaavia kuluja.

 

Kaupunki ei ole myöskään velvollinen korvaamaan vuokramiehelle vuokra-alueen käyttöön liittyvän hankkeen johdosta mahdollisesti aiheutuneita ja aiheutuvia viranomais-, suunnittelu- ja toteuttamiskuluja tai vastaavia kuluja.

 

1.4 Maanalaiset oikeudet

 

Vuokramiehen hallintaan ja vastuulle kuuluvat pysäköintilaitoksen rakenteet maan alla kokonaisuudessaan pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinnasta tämän alapuolisiin pysäköintilaitoksen edellyttämiin perustuksiin ja maarakenteisiin. Maanalaisten rakenteiden kantavuudet tulee mitoittaa huomioiden maanpäällisen toiminnan tarpeet.

 

Pysäköintilaitoksen yläpohjan vesieristeen yläpinnan yläpuolella olevat rakenteet ovat kaupungin vastuulla.

 

1.5 Maanpäälliset oikeudet ja velvollisuudet

 

Vuokramiehellä on oikeus veloituksetta sijoittaa pysäköintilaitoksen ilmanvaihtojärjestelmät, tarvittavat kulkuyhteydet, poistumistiet ja niihin liittyvät rakenteet maanpäälle vuokra-alueen ulkopuolelle. Tällaiset maanpäälliset rakenteet kuuluvat kokonaisuudessaan vuokramiehen hallintaan ja korjaus- sekä ylläpitovastuulle.

 

2. Vuokrasuhteen kesto

 

2.1 Vuokrakausi

 

Sopimus astuu voimaan tämän sopimuksen allekirjoituksella. Vuokrakausi alkaa, kun pysäköintilaitos oheistiloineen on hyväksytty käyttöönotettavaksi rakennusvalvontaviranomaisen toimesta. Vuokrakausi päättyy ilman erillistä irtisanomista, kun 50 vuotta on kulunut päivästä, jolloin pysäköintilaitos ja siihen johtava yhdyskäytävä on rakennusvalvontaviran-omaisten toimesta hyväksytty käyttöön otettavaksi.

 

2.2 Uudelleen vuokraus

 

Vuokramiehellä on oikeus kohdassa 2.1 mainitun vuokrakauden päättyessä saada vuokra-alue välittömästi uudelleen vuokralle enintään 49 vuodeksi samaan käyttötarkoitukseen edellyttäen, että:

vuokramies on täyttänyt tämän sopimuksen mukaiset velvoitteensa ja

vuokramies on ilmoittanut kirjallisesti kaupungille kuusi (6) kuukautta ennen vuokrakauden päättymistä haluavansa käyttää tässä tarkoitettua etuoikeuttaan.

 

Ellei erikseen toisin sovita, vuokraoikeuden säilyessä samalla vuokramiehellä noudatetaan tämän vuokrasopimuksen ehtoja muutoin, mutta kaupunki pidättää oikeuden vuokratason tarkistamiseen.

 

2.3 Vuokrakohteen, rakennusten ja rakennelmien lunastaminen ja toiminta vuokrasuhteen päättyessä

 

2.3.1 Vuokrakohde

 

Kun vuokrasuhde päättyy, palautuu vuokrakohde kaupungin hallintaan korvauksetta.

 

2.3.2 Kaupungin lunastusoikeus ja -velvollisuus

 

Vuokra-ajan päätyttyä kaupungilla on oikeus, mutta ei velvollisuutta lunastaa vuokra-alueella olevaa vuokramiehen omaisuutta, jonka voidaan katsoa palvelevan alueen tulevaa käyttöä.

 

Jos kaupunki vuokrakauden päätyttyä jatkaa pysäköintilaitoksen ylläpitoa tai luovuttaa vuokra-alueen kolmannelle samaan tarkoitukseen, kaupungilla on lunastusvelvollisuus.

 

Tällaisessa tapauksessa vuokramiehellä ei ole velvollisuutta rakennusten eikä rakenteiden purkamiseen eikä mihinkään muihin toimenpiteisiin, mutta vuokramiehen on luovutettava vuokra-alue sellaisenaan kaikkine rakennuksineen ja rakenteineen kaupungille.

 

2.3.3 Lunastushinta ja sen suorittaminen

 

Kaupunki maksaa lunastuskorvauksena omaisuuden teknisen arvon vuokrasuhteen päättymisen ajankohtana. Korvausta arvioitaessa ei oteta huomioon maan arvon kohoamista, rakennusten mahdollista tuottoa eikä ylellisyyslaitteita.

 

Jos maanvuokraoikeus rakennuksineen on kiinnitetty ja niihin on perustettu panttioikeus, kaupunki suorittaa, mikäli asia on riidaton, panttioikeudenhaltijalle, hänen sitä vaatiessa hyvissä ajoi ennen vuokra-ajan päättymistä, lunastushinnasta panttioikeuden rauetessa hänen saatavansa asianmukaisella etuoikeudella, enintään panttikirjan osoittamaan määrään, minkä jälkeen ylijäämä tulee vuokramiehelle.

 

2.3.4 Lunastamatta jäävä omaisuus

 

Jos kaupunki ei vuokrakauden päätyttyä jatka pysäköintilaitoksen ylläpitoa eikä luovuta vuokra-aluetta kolmannelle samaan tarkoitukseen, on vuokramies velvollinen:

 

huolehtimaan kaupungin hyväksymällä tavalla pysäköintilaitoksen täyttämisestä, urheilukentän alapuolisten rakenteiden tukemisesta ja muin tarvittavin toimenpitein siitä, että pysäköintilaitos ja muut vuokramiehen rakennukset ja rakennelmat eivät aiheuta sortuma- eivätkä muuta vaaraa urheilukentän ja muun vuokra-alueen maanpäällisen osan käyttäjille ja

viemään pois sellaiset mahdolliset omistamansa koneet, laitteet ja muun irtaimen omaisuuden, joka ei palvele pysäköintitoimintaa, elleivät osapuolet toisin sovi.

Mikäli tässä tarkoitettua vuokramiehen omaisuutta ei ole poistettu alueelta kuuden (6) kuukauden kuluessa vuokrasopimuksen päättymisestä, kaupungilla on oikeus myydä omaisuus vuokramiehen lukuun julkisella huutokaupalla sekä siistiä alue myynnistä saaduilla varoilla. Mikäli alueella oleva vuokramiehen omaisuus arviolta kattaa lähinnä vain julkisen huutokaupan järjestämisestä aiheutuvat kustannukset, kaupungilla on oikeus menetellä omaisuuden suhteen parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

3. Vuokra

 

Pysäköintilaitoksen ja muiden maanalaisten tilojen vuokra on [15.000,00] euroa vuodessa. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa oleva arvonlisävero.

 

Vuokra sidotaan elinkustannusindeksiin (1951=100) siten, että perusindeksiluku on vuokranmaksukauden alkamisvuoden joulukuun pisteluku ja vertailuindeksi aina seuraavan joulukuun indeksin pisteluku. Näin tarkistettua vuokraa maksetaan kalenterivuosittain tarkistusta seuraavan tammikuun 1. päivästä alkaen.

 

Vuokraa tarkistettaessa otetaan huomioon indeksin käyttöä koskevan lainsäädännön mahdollisesti asettamat rajoitukset.

 

Mikäli vuokramiehen rakennuksesta tulee tiloja kaupungin hallintaan, otetaan ne huomioon vuokramiehen maksettavan vuokran määrittelyssä tai näistä tiloista tehdään erilliset vuokrasopimukset.

 

Kaupungilla on oikeus tarkistaa vuokraa vuokra-alueen käyttötarkoituksessa, kaavamääräyksissä, rakennusoikeudessa tai muussa sellaisessa seikassa tapahtuvien muutosten johdosta. Vuokraa voidaan kuitenkin korottaa vain, jos em. seikoissa tapahtuu sellaisia muutoksia, joista vuokramiehelle aiheutuu taloudellista hyötyä.

 

3.1. Vuokran maksaminen

 

Vuokranmaksuvelvollisuus alkaa, kun pysäköintilaitos ja siihen johtava ajoluiska on rakennusvalvontaviranomaisten maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämässä käyttöönottokatselmuksessa hyväksytty käyttöön otettavaksi.

 

Vuotuinen vuokra on maksettava kahtena eränä puolivuosittain toukokuun ja marraskuun kuluessa kaupungin toimittamien, tämän sopimuksen mukaisten laskujen perusteella.

 

Ellei vuokraerää eräpäivänä suoriteta, vuokramies on velvollinen maksamaan erääntyneelle vuokralle eräpäivästä maksupäivään asti viivästyskorkoa korkolain säännösten mukaisesti ja saamisen velkomisesta aiheutuvien kulujen kattamiseksi kaupungin vahvistaman viivästysmaksun.

 

3.2 Muut maksut

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä vuokramieheltä voimassa olevan taksan mukaiset vesihuollon liittymismaksut ja mahdolliset muut vastaavat maksut ennen vuokra-alueen kyseisiin verkostoihin liittämistä.

 

3.3. Vastuu maksamattomista vuokrista

 

Vuokramies on velvollinen suorittamaan myös ne erääntyneet vuokraerät viivästyskorkoineen, jotka edellinen tämän vuokrasopimuksen vuokramies tai edelliset vuokramiehet ovat jättäneet maksamatta, ei kuitenkaan pidemmältä ajalta kuin kolmelta (3) vuodelta.

 

3.4 Vuokraoikeuden siirto

 

Vuokramiehellä on oikeus kaupunkia kuulematta siirtää vuokraoikeus kaikkine vuokra-alueella olevine rakennuksineen ja laitteineen toiselle.

 

Vuokra-alueella olevien rakennusten omistusoikeutta ei saa luovuttaa vuokraoikeudesta erillään.

 

Se, jolle vuokraoikeus on siirretty, on velvollinen ilmoittamaan siirrosta kaupungille kuukauden kuluessa siitä, kun siirto on tapahtunut.

 

Ilmoituksen oheen on liitettävä jäljennökset siirtoasiakirjoista.

 

Edellinen vuokramies vastaa vuokraehtojen täyttämisestä omalta hallinta-ajaltaan ja lisäksi sen jälkeiseltä ajalta niin kauan, kunnes maanmittaustoimisto on kirjannut vuokraoikeuden siirron uuden vuokramiehen nimiin.

 

Kaupungilla on oikeus vuokraoikeuden siirrosta huolimatta saada ja hakea mahdollisesti maksamatta olevat vuokrasaatavansa pantatusta vuokraoikeudesta ja vuokramiehelle kuuluvista rakennuksista.

 

3.5. Vuokraoikeuden kirjaaminen

 

Vuokraoikeuden kirjaamista on haettava maakaaren (540/95) mukaan siltä maanmittaustoimistolta, jonka toimialueella vuokra-alue sijaitsee kuuden (6) kuukauden kuluessa siitä, kun vuokraoikeus on perustettu.

 

Siirronsaaja on velvollinen hakemaan vuokraoikeutensa kirjaamista maanmittaustoimistolta siten kuin maakaaressa ja varainsiirtoverolaissa on säädetty.

 

Mikäli vuokramies sanoo vuokrasopimuksen irti sopimuskautena ja jos se tämän vuokrasopimuksen mukaan on mahdollista, on vuokramies velvollinen kirjauttamaan vuokrasopimuksen lakkaamisen niin kuin siitä on maakaaressa säädetty sekä huolehtimaan vuokraoikeuteensa kohdistuvien muiden kuin kaupungille myönnettyjen kiinnitysten kuolettamisesta.

 

3.6. Vuokravakuus

 

Vuokran suorittamisen ja muiden vuokrasopimusehtojen täyttämisen vakuudeksi on vuokramies velvollinen vaadittaessa antamaan kaupungille kaupungin hyväksymän vakuuden, joka kattaa kulloisenkin yhden (1) kalenterivuoden vuokran määrän. Vakuus on vaadittaessa sen vanhentumisen estämiseksi uudistettava.

 

Mikäli vakuuden vakuusarvo ei enää kata perittävän vuotuisen vuokran määrää tai vakuus muun syyn johdosta on riittämätön, on vuokramies velvollinen kaupungin niin vaatiessa antamaan lisävakuuden tai antamaan uuden sopimusehtojen mukaisen vakuuden.

 

3.7. Valtuutus kiinnityksen hakemiseen

 

Ellei toisin sovita, kohdan 3.6 tarkoittama vakuus on sopimusta allekirjoitettaessa parhaalla etuoikeussijalla oleva [ ] euron suuruinen panttikirjakiinnitys vuokraoikeuteen ja vuokramiehelle kuuluviin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin ja laitteisiin.

 

Vuokramies valtuuttaa tämän sopimuksen allekirjoituksella ja tarvittaessa erikseen edellisessä kappaleessa sanottuun tarkoitukseen kaupungin hakemaan vuokramiehen kustannuksella vuokraoikeuteen ja vuokramiehelle kuuluviin vuokra-alueella oleviin rakennuksiin ja laitteisiin parhaalle etusijalle kirjattavan [ ] euron suuruisen panttikirjakiinnityksen.

 

3.8. Panttaussitoumus

 

Vuokramies panttaa edellä mainitut sähköiset panttikirjat kaupungille vakuudeksi vuotuisen vuokran suorittamisesta sekä ympäristönsuojelulain mukaisten velvoitteiden ja muiden sopimusehtojen täyttämisestä viivästyskorkoineen ja perimiskuluineen.

 

Jos vuokramies jättää tähän vuokrasopimukseen perustuvat edellä mainitut erääntyneet maksut maksamatta, kaupungilla on oikeus vuokramiestä enempää kuulematta voimassa olevan lain mukaisesti hakea pantin nojalla saatavansa parhaaksi katsomallaan tavalla.

 

3.9 Rakentamisvelvollisuus ja vuokra-alueelle rakentaminen

 

Vuokramies sitoutuu toteuttamaan vuokra-alueelle vähintään 250 paikkaisen maanalaisen pysäköintilaitoksen kahdenkymmenenneljän (24) kuukauden kuluessa rakennustyön käynnistymisestä.

 

Kaupunki voi ennen rakentamisajan päättymistä tehdystä perustellusta hakemuksesta jatkaa mainittua rakentamisaikaa. Jos hakemusta ei ylivoimaisen tai siihen verrattavan esteen vuoksi ole voitu tehdä ennen rakentamisajan päättymistä, voi kaupunki jatkaa mainittua rakentamisaikaa myös esteen päättymisen jälkeen tehdystä perustellusta hakemuksesta.

 

Vuokramies sitoutuu noudattamaan vuokra-alueelle rakentamisessa rakennusluvassa asetettuja ehtoja.

 

Vuokramies sitoutuu lisäksi noudattamaan kaupungin antamia suunnittelu- ja rakennustapaohjeita.

 

Valmista rakennusta tai rakennelmaa ei saa osittainkaan purkaa ilman kaupungin kirjallista suostumusta.

 

4. Rakentaminen

 

Osapuolten tavoitteena on, että Parkinkentän maanpäällinen ja maanalainen rakentaminen tehdään yhtenä rakentamiskokonaisuutena. Mahdollisesta yhteishankkeesta sovitaan erillisellä sopimuksella.

 

Parkinkentän uudistamisen ja pysäköintilaitoksen toteuttamiskustannukset tulevat jakautumaan siten, että kaupunki vastaa parkinkentän uudistamisen kustannuksista ja vuokramies vastaa pysäköintilaitoksen, ajoyhteyksien käytävien ja mahdollisten varastotilojen rakentamisesta aiheutuvista kustannuksista. Kustannusjaon rajapintana pidetään pysäköintilaitoksen/urheilukentän yläpohjan vesieristeen yläpintaa.

 

4.1 Maaperätutkimukset ja perustaminen

 

Vuokramiehen tulee kustannuksellaan suorittaa rakennushankkeen toteuttamiseen liittyvät maaperätutkimukset ja vastata rakennuksen perustamissuunnitelmien ja perustamisen toteutuksen määräystenmukaisuudesta.

 

Mikäli Kaupungin tai sen edeltäjän omistusaikana syntynyttä maaperän pilaantumista ilmenee, vuokramies laatii vuokra kohteen maaperän kunnostussuunnitelman ja Kaupunki vastaa maaperän puhdistuksen kustannuksista.

 

4.2   Työmaajärjestelyt

 

Parkinkentän pysäköintilaitoksen suunnittelussa, rakentamisessa ja toiminnassa tulee ottaa huomioon kentän urheilukäyttö sekä liikenteen edellytykset.

Pysäköintilaitoksen rakentamistyöt tulee toteuttaa siten, että Parkinkenttään rajoittuvat katualueiden ajoneuvoliikenne on mahdollista koko pysäköintilaitoksen rakentamisajan.

 

Työnaikaisista järjestelyistä, kuten työmaa-alueesta, liikennejärjestelyistä ja maa-ainesten läjityksestä, sovitaan erikseen ja mahdollisuuksien mukaan viimeistään kuusi (6) kuukautta ennen rakennustöiden aloittamista.

 

Mikäli vuokramies rakentamisen jälkeen tekee pysäköintilaitokseen, varastotiloihin tai ajoluiskaan sellaisia korjaus- tai huoltotoimenpiteitä, jotka vaikuttavat niiden päällä sijaisevien yleisten alueiden käyttöön, on toimenpiteiden suorittamisajankohdasta sovittava kaupungin kanssa lukuun ottamatta toimenpiteitä, joiden suorittamatta jättäminen saattaa aiheuttaa yleistä vaaraa.

 

4.3 Arkeologiset kaivaukset

 

Osapuolten tiedossa ei ole tarvetta arkelogisille tutkimuksille.

 

Tarpeen tullessa kaupunki vastaa kaivausten kustannuksista 80 cm syvyyteen kenttäpinnan ja katualueiden nykyisten katteiden alapinnasta lukien ja vuokramies siitä alaspäin. Mahdollinen arkeologisten kaivausten kestoaika lisätään kohdassa 3.9 mainittuun rakennusvelvoiteaikaan.

 

4.4 Johtosiirrot

 

Kaupunki vastaa alueella sijaitsevien sähköverkon laitteiden ja johtojen, lämmön ja kylmän johtojen sekä vesi- ja viemärijohtojen sekä muun vastaavan tekniikan siirtojen kustannuksista

 

4.5   Hulevedet

 

Parkinkentän ja vuokrattavaan alueeseen rajautuvien yleisten maanpäällisten alueiden hulevesien johtaminen sadevesiviemäriin säädösten edellyttämällä tavalla on kaupungin vastuulla.

 

4.6   Pysäköintilaitoksen kansi

 

Vuokramies vastaa kustannuksellaan siitä, että pysäköintilaitoksen kansi ja rakenteet suunnitellaan ja rakennetaan siten, että urheilukentän toiminta voidaan toteuttaa kannen päällä. Kannen tulee kestää toiminnan edellyttämän raskaan liikenteen akselikuormat.

 

Vuokramies vastaa pysäköintilaitoksen kannen, mahdollisten varastotilojen ja ajoluiskien vesieristyksen tekemisestä ja sen hyvästä kunnosta.

 

Vuokramies vastaa kustannuksellaan uudisrakentamisen jälkeen tekemiensä korjaus-, uusimis- ja huoltotoimenpiteiden mahdollisista yleisille rakenteille aiheuttamista korjaustoimenpiteistä.

 

4.7   Pysäköintilaitoksen ilmanvaihto, kulkuyhteydet ja poistumistiet

 

Vuokramiehellä on oikeus veloituksetta sijoittaa pysäköintilaitoksen ilmanvaihtojärjestelmät, tarvittavat kulkuyhteydet, poistumistiet ja niihin liittyvät rakenteet vuokra-alueen ulkopuolelle. Näiden rakenteiden toteuttamisessa noudatetaan niitä koskevia asemakaavamääräyksiä.

 

4.8   Lämmitys, vesi-, viemäri- ja lämpöjohtoverkot

 

Pysäköintilaitoksen lämmityksessä ja muussa tekniikassa on pyrittävä energiatehokkuuteen. Pysäköintilaitoksen lämmittämiseen voidaan käyttää maalämpöä, ellei sen käyttöön ole teknisiä esteitä.

 

Vuokramies sitoutuu tarvittavilta osin liittymään, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöverkkoihin.

 

4.9   Kunnossapito

 

Vuokra-alue ja sillä sijaitsevat rakennukset, rakennelmat ja laitteet on pidettävä hyvässä kunnossa. Vuokramies on velvollinen huolehtimaan rakennustensa, rakennelmiensa, laitteidensa ja vuokra-alueen kunnossapidosta, siisteydestä, esteettömyydestä ja turvallisuudesta ja noudattamaan niistä annettuja määräyksiä.

 

Kunnossapitovelvollisuudesta tai perusparannuksista taikka muista suorittamistaan töistä johtuvista kustannuksista tai toimintansa keskeytymisestä vuokramiehellä ei ole oikeutta saada korvausta kaupungilta eikä vuokranmaksusta hyvitystä. Vuokramiehellä ei ole myöskään oikeutta vuokrasuhteen päättyessä saada korvausta kaupungilta sopimuksen kohteen arvoa nostaneista perusparannuksista tai muista töistä lukuun ottamatta sitä, mitä on sovittu kaupungin maksettavasta lunastuskorvauksesta.

 

Vuokramies vastaa kaikista kunnossapitovelvollisuutensa piiriin kuuluvista toimenpiteistä ja mahdollisista laiminlyönneistä aiheutuvista vahingoista.

 

4.10 Johtojen ja laitteiden sijoittaminen sekä katujen kunnossapito

 

Vuokramies sallii kaupungin osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien tarpeellisten johtojen, laitteiden yms. ja niiden kiinnikkeiden sijoittamisen vuokra-alueelle, sen yli ja sillä sijaitseviin rakennuksiin tai rakennelmiin. Edellä kuvatuista toimenpiteistä ei saa aiheutua vuokramiehelle kohtuutonta haittaa.

 

Vuokramiehelle korvataan edellä tarkoitetuista toimenpiteistä vain niistä aiheutuva välitön vahinko erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti.

 

5. Vahinkotapahtuma

 

Mikäli vuokra-alueella oleva pysäköintilaitos tuhoutuu joko kokonaan tai osittain, vuokramiehen on rakennettava tuhoutuneen tilalle vähintään entistä vastaava pysäköintilaitos. Rakennus on rakennettava kolmen (3) vuoden kuluessa vahinkotapahtumasta siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa rakennuksessa maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämän hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Tällöin rakentamisessa noudatetaan soveltuvin osin tässä sopimuksessa sovittuja ehtoja.

 

Jos vahingon seurauksena urheilukenttä vaatii korjaustöitä, vuokramies vastaa niiden kustannuksista.

 

Kaupunki voi hakemuksesta pidentää tässä tarkoitettua määräaikaa.

 

Uudelleenrakentamisvelvollisuutta ei kuitenkaan ole, jos vuokrakausi on loppumassa eikä riittävästä jatkovuokrakaudesta sovita tai jos uudelleenrakentaminen (saatavat mahdolliset vakuutuskorvaukset huomioon ottaen) ei olisi vuokramiehen kannalta taloudellisesti perusteltua. Tällaisessa tilanteessa vuokramiehen on kuitenkin noudatettava kohdassa 2.3.4 sovittua.

 

6. Vakuutus

 

Vuokramies on velvollinen ottamaan toiminnalleen keskeytysvakuutuksen ja vakuuttamaan vuokra-alueella sijaitsevat rakennukset, rakennelmat ja laitteet niiden käyvästä arvosta ja siten, että vakuutus kattaa vuokramiehen vastuun piiriin kuuluvat henkilö- ja esinevahingot. Vuokramiehen on toimitettava vakuutuskirjoista jäljennökset kaupungille.

 

7. Suunnitelmien muuttuminen

 

Suunnitelmat on toimitettava kaupungin hyväksyttäväksi, jos vuokra-alueelle rakennettujen tilojen käyttötarkoitusta muutetaan toiseksi, rakennuksen käyttötarkoitus tai rakennuksen toteutettavaksi aiottu kerrosala poikkeaa kaavasta tai vuokra-alueelle rakennetaan lisätilaa aiemmin hyväksyttyjen suunnitelmien lisäksi.

 

8. Maaperän ja pohjaveden pilaamiskielto

 

Vastuu maaperän tai pohjaveden pilaantumisesta määräytyy niitä koskevien säädösten mukaisesti.

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti kaupunki toteaa, että vuokra-alue on ollut aiemmin urheilualuekäytössä. Kaupungin taholta ei ole tutkittu, onko vuokra-alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Vuokramies on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokramiehen toimesta eikä muutoinkaan pilaannu.

 

Vuokramiehen on ympäristönsuojelulain 76 §:n mukaisesti välittömästi ilmoitettava valvontaviranomaiselle, jos maahan tai pohjaveteen on päässyt ainetta, joka saattaa aiheuttaa pi-laantumista.

 

Mikäli vuokramies laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, kaupungilla on oikeus toteuttaa puhdistaminen vuokramiehen lukuun ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokramieheltä.

 

Kaupungin vaatiessa vuokramies on velvollinen toimittamaan kustannuksellaan kaupungille yhtä vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä kaupungin hyväksymän tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen vuokra-alueen maaperän puhtaudesta.

 

9. Sopimuksen irtisanominen

 

Kaupungilla on oikeus sanoa tämä sopimus irti, jos vuokramies olennaisesti jättää edellä kohdassa "Rakentamisvelvollisuus" tarkoitetun rakentamisvelvollisuuden täyttämättä.

 

Sopimuksen irtisanominen on toimitettava yhden (1) kuukauden kuluessa siitä, kun velvoitteen täyttämiselle asetettu määräaika on päättynyt ja kaupunki on antanut vuokramiehelle ilmoituksen rakentamisvelvollisuusajan päättymisestä. Vuokramiehen omaisuuden ja alueen siistimisen suhteen menetellään tällöin sopimuksen kohdassa 2.3 määrätyllä tavalla.

 

Muuten tämän vuokrasopimuksen irtisanomisesta on voimassa, mitä maanvuokralaissa on säädetty.

 

10. Ilmoitukset ja tiedonannot

 

Vuokramiehen on viivytyksettä ilmoitettava kirjallisesti kaupungille nimeään sekä kotipaikkaansa ja laskutusosoitettaan koskevat muutokset.

 

Kaupungilla on oikeus antaa vuokramiehelle tähän sopimukseen perustuvat tiedonannot, ilmoitukset ja kehotukset lähettämällä ne todisteellisesti vuokramiehen viimeksi kaupungille ilmoittamaan laskutusosoitteeseen. Tiedoksiannon katsotaan tällöin saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen.

 

Kaupungilla on oikeus pyydettäessä antaa tähän sopimukseen perustuvia tietoja kolmannelle.

 

11. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Tästä vuokrasopimuksesta mahdollisesti aiheutuvat erimielisyydet ratkaistaan kolmimiehisessä välimiesoikeudessa Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisesti. Välimiesmenettelyn paikka on Turku.

 

12. Sopimuksen voimaantulo ja raukeaminen

 

Tämä sopimus allekirjoitetaan, kun kaupunginvaltuusto ja vuokramies ovat sopimuksen hyväksyneet. Sopimus astuu lopullisesti voimaan kaupunginvaltuuston päätöksen saatua lainvoiman.

 

Sopimus raukeaa kokonaisuudessaan, jos kaupunginvaltuuston päätös ei lopullisesti saa lainvoimaa. Tällaisessa tilanteessa kumpikin osapuoli kantaa asiasta aiheutuneet kustannuksensa eikä kummallakaan ole oikeutta esittää raukeamisen johdosta toista osapuolta kohtaan mitään vaatimuksia.

 

13. Jakelu

 

Tätä vuokrasopimusta on tehty kaksi yhtäpitävää kappaletta, toinen kaupungille ja toinen vuokramiehelle.

 

Turussa __. päivänä _______kuuta 2021

 

 

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä tarkoin noudattamaan.

 

Paikka ja aika edellä mainitut

 

 

LIITTEET:

Liite 1.2