Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55607.12.20214

7505-2021 (10 02 03)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Vaasanpuisto (11/2021)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutoksen tavoitteena on entisen vedenpuhdistamon alueen osoittaminen asumisen, palvelujen ja työpaikkojen käyttöön. Tavoitteena on mahdollistaa monitoimitalon sijoittuminen alueelle ja suunnitella Kirstinpuiston kaava-alueen tarvitseman hulevesien viivytysalueen sijoittumista Vaasanpuiston kaava-alueelle. Vaasanpuiston alueelle tavoitellaan 700-1000 asukasta.

Kh § 556

Kaupunkiympäristö, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo 30.11.2021:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Iso-Heikkilän kaupunginosan korttelin 42 tontille 1, osalle Vaasanpuiston puistoaluetta, osalle Vaasantien, Pansiontien ja Tukholmankadun katualueita sekä Kirstinkadun katualueelle osoitteessa Ruissalontie 14. Työnimeltään kaavanmuutos on Vaasanpuisto. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Anna-Leena Jokitalo.

Kaavan tavoitteet

Tavoitteena on kaupunkirakenteen tiivistäminen ja kaavamuutosalueen osoittaminen asumisen, palvelujen ja työpaikkojen käyttöön. Tavoitteena on terveellisen, turvallisen ja viihtyisän sekä sosiaalisesti toimivan ja esteettisesti tasapainoisen elinympäristön aikaansaaminen sekä luonnonympäristön erityisien arvojen vaaliminen. Alueen länsi- ja itäosien viheralueiden avulla alue kytkeytyy ympäröiviin viherverkostoihin.

Kaavan yhteydessä huomioidaan lähiluonnon ja viheralueiden merkitys niin viihtyvyyden kuin ilmastonmuutokseen varautumisen näkökulmasta. Kaavoituksen yhteydessä on tavoitteena suunnitella Kirstinpuiston kaava-alueen tarvitseman hulevesien viivytysalueen sijoittumista Vaasanpuiston kaava-alueelle.

Suunnittelussa varaudutaan tuleviin joukkoliikenneratkaisuihin ja pyritään hyvään ja turvalliseen jalankulku- ja pyöräily-ympäristöön.

Tavoitteena on mahdollistaa monitoimitalon sijoittuminen alueelle siten, että sen tilojen käyttäminen yhdessä Topeliuksen koulun tilojen kanssa on mahdollisimman sujuvaa. Monitoimitalo sijoittuu Linnakaupungin merellisen kaupunginosan uusien asuinalueiden keskelle ja tuo osaltaan myös helpotusta keskusta-alueen koulutilanteeseen. Tilatarveselvityksen 28.10.2020 mukaisesti monitoimitaloon sijoittuisi Juhana Herttuan ja Luolavuoren yläkoulun korvaavat tilat, noin 850 oppilaspaikkaa ja 126 päiväkodin hoitopaikkaa, yhteensä lähes tuhat lasta. Ratkaisussa on huomioitu n. 300 oppilaan vaatimat lisätilat väistökoulun rakentamiseksi tämän uudisrakennushankkeen yhteyteen. Tilaohjelma sisältää täysimittaisen (1056 m2) liikuntasalin oheistiloineen sekä pienemmän (n. 200 m2) liikuntatilan. Monitoimitalo tuo saman katon alle useita käyttäjäryhmiä ja palveluja, mikä tehostaa liikuntatilojen käyttöä. Linnakaupungin monitoimitalo sijoittuu hyvin saavutettavalle, kasvavalle ja kehittyvälle asuinalueelle.

Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto hyväksyi 1.2.2021 § 9 Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvityksen ja päätti samalla, että asemakaavoituksessa sekä rakennusten ja piha-alueen toimintojen sijoittelussa tulee mahdollistaa lisäsiiven tai muun laajentumisosan rakentaminen tontille myöhempänä ajankohtana.

Tarveselvityksen mukaisen monitoimitalon kustannusarvio on 45 milj. euroa. Tilainvestointiohjelmassa hanke on esitetty toteutettavaksi konserni- tai vuokrahankkeena, tavoitteena sen valmistuminen vuonna 2027.

Asemakaavanmuutoksessa varaudutaan tarveselvityksessä esitettyyn tilaohjelmaan ja monitoimitalon myöhempään laajentamiseen. Alueen asemakaavoitus ja monitoimitalon hankesuunnittelu etenevät rinnakkain. Tavoitteena on, että hankesuunnitelma hyväksytään vuonna 2022 ja asemakaava vuonna 2023.

Liikuntalautakunta on 17.11.2020 § 102 tilatarveselvityksessä antamassaan lausunnossaan kiinnittänyt huomiota monitoimitalon yhteyteen tuleviin liikuntaolosuhteisiin. Monitoimitalon tontti tulee olla riittävän suuri, jotta siihen voidaan sijoittaa liikuntatoimintoja eri-ikäisille koululaisille. Olosuhteiden tarkempi suunnittelu tehdään hankesuunnitteluvaiheessa, mutta niiden tulee sisältää vähintään nappulakenttäkokoinen valaistu pallokenttä 44x64m, joka on päällystetty lyhytnukkaisemmalla keinonurmella, jotta sitä voidaan talvisin jäädyttää. Lisäksi alueelle tulee sijoittaa mm. monitoimikenttä, skeitti-, skuutti- ja muita pienempiä omatoimisen liikkumisen olosuhteita eri ikäisille kuntalaisille.

Tarveselvityksen mukaan uudisrakennus ulkoalueineen tulee käyttämään Vaasanpuiston 9,9 ha alueesta kuitenkin vain osan, lopullisista ratkaisuista riippuen arviolta 20–25 %. Jatkosuunnittelussa monitoimitalon tarvitsema tila tulee pyrkiä minimoimaan.

Tavoitteena on, että asuntojen keskipinta-ala ylittää 45 h-m2 kaikissa hankkeissa, sillä alueelle suunniteltava monitoimitalo oletettavasti lisää lapsiperheiden kiinnostusta asuinaluetta kohtaan. Asunnoista 20 % tulee olla vähintään kahden makuuhuoneen asuntoja muussa kuin erityisasumisessa. Alueelle tavoitellaan asuinrakentamista keskimääräisellä korttelitehokkuudella ek= 1,2–1,5, mikä merkitsee noin 700–1000 asukasta asumiseen kaavoitettavasta alueesta riippuen. Tavoitteena on, että vähintään 25 % rakennusoikeudesta luovutetaan kohtuuhintaiseen asuntotuotantoon.

Aiemman käyttöhistorian perusteella Vaasanpuiston alueella on merkittävässä määrin pilaantuneita maa-alueita, joiden kunnostamisen kustannusvastuu on kaupungilla. Ne vaikuttavat sekä rakennuspaikan sijoitteluun että myös tuleviin rakennuskustannuksiin. Tavoitteena on, että kiinteistön kehittämisestä saatavat myyntitulot kattavat selkeästi alueen infran investointimenot ja pilaantuneiden maiden kunnostuskustannukset.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Vaasanpuisto

Oheismateriaali 2Linnakaupungin monitoimitalon tarveselvitys (Kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaosto 1.2.2021 § 9)

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä edellä kuvatut Vaasanpuiston asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja päättää merkitä osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristö
tiedKaupunkiympäristölautakunta