Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 519 | 22.11.2021 | 6 |
13925-2021 (00 01 05, 10 00 00)
Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen nimeäminen, tavoitteiden asettaminen sekä Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman laatimisen jälkeiset toimenpiteet
Tiivistelmä:
Turun historiallinen keskusta eli vanhakaupunki sisältää huomattavia mahdollisuuksia ja kehittämispotentiaalia niin kulttuurin, tieteen, vapaa-ajan, matkailun kuin kaikkinaisen elinvoimankin näkökulmasta. Vanhakaupunki on keskeinen osa keskustan kehittämisen kärkihanketta. Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen nimeäminen, hankkeen tavoitteiden asettaminen ja maaliskuussa 2021 valmistuneen Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman pohjalta valikoidut toimenpiteet.
Kh § 519
Kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen ja projektipäällikkö Tuija Alihaanperä 11.11.2021:
Päätöksenteon taustaa
Turun kaupunginvaltuusto päätti vuoden 2016 talousarvion yhteydessä Turun keskustan kehittäminen -kärkihankkeen asettamisesta. Turun kaupunginhallitus toimeenpani valtuuston päätöksen käynnistämällä hankkeen toukokuussa 2016 (kh 2.5.2016 § 177). Kärkihankkeessa tuotettu Keskustavisio 2050 julkistettiin elokuussa 2017.
Toukokuussa 2018 kaupunginvaltuusto päätti, että kärkihankkeet ohjaavat kulloinkin toimivaltaisen toimielimen ja viranhaltijan valmistelua ja päätöksentekoa (kv 14.5.2018 § 90, § 91 ja § 92). Lisäksi se päätti keskustan kehittämisen kymmenestä ensimmäisestä toimenpiteestä, joilla kärkihanketta toteutetaan (§ 92). Yksi toimenpiteistä oli Vanhankaupungin konseptointi.
Kaupunginvaltuusto hyväksyi elokuussa 2021 pormestariohjelman (kv 23.8.2021 § 180). Siinä määriteltiin, että Keskustan kehittämisen kärkihanke jatkuu ja että sen toimenpidesuunnitelma päivitetään. Päivitetyssä suunnitelmassa määritellään lyhyesti kuluvan valtuustokauden toimenpiteitä Vanhankaupungin alueella. Tässä esityksessä puolestaan niitä käsitellään konkreettisemmin.
Kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa 2021 Rettigin kiinteistön ostamisesta (kv 18.10.2021 § 241). Päätöksellä tuetaan pormestariohjelmassa kirjattua tavoitetta perustaa Taiteiden talon -konsepti, jonka tavoitteena on tuoda eri alojen luovat ihmiset yhteen ja elävöittää Vanhaakaupunkia myös laajemmin.
Vanhankaupungin kehittäminen osana keskustan kehittämisen kärkihanketta
Keskustan kehittäminen -kärkihanke on kaupungin strategisen johtamisjärjestelmän työkalu kaupunkistrategian keskustaa koskevien tavoitteiden toteuttamiseksi. Strategian linjausten mukaan kaupungin ydin on näköiskuva kaupungin menestyksestä, hyvinvoinnista ja kilpailukyvystä, ja siksi sen on koko ajan kyettävä uudistumaan. Kokonaisvaltaiseen kaupunkikehittämiseen tähtäävällä kärkihankkeella tavoitellaan Turun keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistamista niin liiketoiminnan ja matkailun kuin asumisen näkökulmista.
Turun keskustavisio 2050, joka laadittiin laaja-alaisella avoimella yhteistyöllä kaupungin ja sen sidosryhmien kesken, luo pohjan keskustan kehittämisen kärkihankkeen toimenpidesuunnitelmalle. Kaikilla osa-alueilla kärkihankkeen suunnittelun ja toteutuksen lähtökohtana on ollut kaupungin asukkaiden, asiakkaiden ja sidosryhmien osallisuus.
Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti Turun keskustan kehittämisessä on kolme painopistealuetta, joiden mukaiset toimet luovat pohjan elävän ja vetovoimaisen kaupunkikeskustan kehittämiselle. Hyväksyttyjen tavoitteiden mukaan Turun keskusta on tulevaisuudessa:
Vanhankaupungin kehittämisessä huomioidaan kolme keskustan kehittämisen painopistealuetta. Sitä ohjaa myös kaupunginvaltuuston päätös, jossa Vanhankaupungin konseptointi määriteltiin yhdeksi kymmenestä ensimmäiseksi toteutettavasta kärkihankkeen toimenpiteestä. Konseptoinnin tavoitteena on:
Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman laatiminen
Vanhankaupungin kehittäminen käynnistettiin keväällä 2020 aloittamalla Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelman työstäminen. Kaupunki kutsui alueen kehittämistyöhön mukaan alueen merkittävät toimijat, jotka olivat jokainen tahoillaan jo miettineet omia rakentamiseen ja kiinteistöjensä kehittämiseen liittyviä konkreettisia suunnitelmia. Mukaan kutsuttiin Stiftelsen för Åbo Akademi, Suomen Yliopistokiinteistöt, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun yliopisto, Turun Yliopistosäätiö, Turun Ylioppilaskyläsäätiö ja Åbo Akademi. Kaikki kutsutut lähtivät mukaan kehittämistyöhön ja muodostivat kehittämissuunnitelman työstämisen ohjausryhmän. Yhteistyökumppaneiksi yhteisesti ryhmittymän kesken valittiin Lundén Architecture Company ja Demos Helsinki.
Kehittämissuunnitelman aluerajaukseksi määriteltiin historiallinen keskusta ja yliopistojen alue. Alue ulottuu Vanhan Suurtorin lähiympäristöstä aina Yliopistonmäelle asti ja rajoittuu lännessä Aurajokeen ja idässä Hämeenkatuun. Aluerajaus ei kata koko Vanhankaupungin aluetta, joka on määritelty väljästi koskemaan aluetta Tuomaanpuistosta Fortuna-kortteliin. Kehittämissuunnitelmasta jätettiin pois esimerkiksi Vähätorin alue, jota on vuosien saatossa kehitetty nykyiseen muotoonsa.
Kehittämistyön tavoitteena oli tehdä yhteinen kehittämissuunnitelma alueen tulevaisuuden suunnittelua ja toteutusta varten. Tarkoituksena oli tarkastella sekä rakennetun ympäristön että toiminnallisuuksien kehittämistä alueella. Kehittämistyössä tavoiteltiin sekä nopeita heti käynnistettäviä konkreettisia toimenpiteitä että rohkeaa visiointia tulevan keskustelun pohjaksi.
Kehittämissuunnitelmaa varten analysoitiin alueen historia ja nykytilanne. Alueen toimijoilla ja kaupunkilaisilla oli keskeinen rooli kehittämissuunnitelman tekemisessä. Tavoitteena oli yhdessä heidän kanssaan löytää sellaisia toimintamahdollisuuksia, joihin keskittymällä aluetta voidaan elävöittää tulevaisuudessa. Tavoitteena oli myös koota toiminnan konsepteja ja aihioita, joita voidaan hankkeistaa ja jatkojalostaa. Lisäksi tavoitteena oli saada aikaan kiinnostava tarina alueen tekemisen tulevaisuudesta.
Kaupunkilaisille ja alueen toimijoille järjestettiin kyselyjä ja tapahtumia seuraavasti:
Analyysityön, kyselyjen ja vuorovaikutteisten työpajojen pohjalta tehtiin kehittämissuunnitelma. Siinä yhdistyvät ehdotukset rakennetun ympäristön kehittämisestä ja alueen tulevaisuuden tarinat. Kehittämissuunnitelma esiteltiin kaupunginhallituksen iltakoulussa 8.3.2021 (kh 8.3.2021 § 112) ja julkistettiin samana päivänä Turku Future Forum -verkkotilaisuudessa kaupunkilaisille. Julkistamisen jälkeen kaupunkilaisilta kysyttiin näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi -kyselyllä, joka oli avoinna 8.–28.3.2021.
Kehittämissuunnitelman ehdotuksia Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämiseksi
Alueen kehittämistä lähestyttiin viiden teeman kautta:
Näiden teemojen pohjalta kehittämissuunnitelmassa esitetään monia rakennettuun ympäristöön liittyviä toimenpiteitä, uudisrakentamista ja nykyisten rakennusten kehittämistä. Osa kehittämissuunnitelman ehdotuksista vaatii vielä selvitystyötä, kaupunkilaisten osallistamista ja vaikutusarviointeja museoviranomaisten kanssa. Selvityksissä ehdotuksia tarkastellaan toteutettavuuden, käyttötarkoituksen ja kaupunkikuvan näkökulmasta. Toimenpiteiden toteutettavuutta tulee tarkastella erityisesti sellaisissa kohteissa, jotka vaativat asemakaavanmuutoksia ja niihin liittyviä selvityksiä tai vaikutusarviointia.
Viisi tunnistettua teemaa on huomioitu myös kolmessa tulevaisuuden tarinassa, jotka luovat näkymän toivotusta konkreettisesta tulevaisuudesta alueella. Ne kuvittavat ja sanoittavat tulevaisuutta ja tuovat esiin erilaisia mahdollisuuksia elävöittää aluetta. Tulevaisuutta kuvaavat tarinat ovat:
Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen tavoitteet
Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen nimeämistä varten asetetaan tavoitteet, jotka määrittelevät kehityssuunnan ja tavoiteltavat päämäärät. Tällä päätöksellä päätettäväksi esitettävät tavoitteet pohjautuvat Turun visioon, strategiaan, keskustan kehittämisen kärkihankkeen tavoitteisiin, Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelmaan sekä sen tekemisen aikana käytyihin kokouksiin ja keskusteluihin asiantuntijoiden, alueen toimijoiden ja asukkaiden kanssa.
Kaupunginhallitukselle esitetään päätettäväksi seuraavat Vanhankaupungin strategisen maankäytön hankkeen tavoitteet, jotka toteutetaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa:
Toimenpiteiden valinnan taustaa
Kehittämissuunnitelman valmistumisen jälkeen sen tekemisessä mukana olleiden organisaatioiden edustajilta pyydettiin lausunnot tärkeimmistä edistettävistä asioista. Lisäksi kehittämisen kohteista keskusteltiin kaupungin edustajien kanssa. Lausuntojen perusteella tärkeimmiksi edistettäviksi asioiksi nousivat seuraavat:
Jokainen alueen toimijoista tekee myös omia toimenpiteitään ja aloitteitaan oman toimintansa kehittämiseksi. Esimerkiksi Åbo Akademi on käynnistämässä Gadolinian rakennuksen ja korttelin uudistamisen suunnittelua.
Kaupunkilaisilta kysyttiin näkemyksiä kehittämissuunnitelmaan Kerro kantasi -kyselyssä 8.–28.3.2021. Vastaajat toivoivat esimerkiksi Suurtorin kortteleihin lisää elämää ja ympärivuotista toimintaa ja palveluja. Lisäksi alue olisi hyvä saada laajemminkin kulttuurin ja taiteen käyttöön. Tuomiokirkon alueen elävöittämiseksi vastaajat ehdottivat kaupunkitilan hyödyntämistä kokoontumis- ja esiintymistilana. Uudisrakentamista torille ei pidetty hyvänä ideana. Uudisrakentamista ja paikoin sen ilmettä vierastettiin muillakin alueilla Alakampusta lukuun ottamatta. Vastaajat pitivät tärkeänä puistojen ja viheralueiden kehittämistä. Kyselyssä saadut vastaukset huomioidaan alueen kehittämistyössä.
Toimenpiteet Vanhankaupungin alueen kehittämisen edistämiseksi
Oheismateriaali 1Turun historiallisen keskustan ja yliopistojen alueen kehittämissuunnitelma (Huom! Historiallisen keskustan ja yliopiston alueen aluerajaus)
Oheismateriaali 2Kooste Kerro kantasi -kyselystä koskien Historiallisen Turun ja Yliopistojen alueen kehittämissuunnitelmaa
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus päättää
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKaupunkiympäristö
tpvKonsernihallinto, kärkihankkeet
tpvKonsernihallinto, strateginen maankäyttö, liikkuminen ja asuntopolitiikka
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut