LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS      30.9.2021          

 

 

 

VUOKRANANTAJ8

      Turun Kaupunki, Tilapalvelut

      Linnankatu 90

      20100 Turku

      Y-tunnus:0204819-8

 

VUOKRALAINEN   

Turun TAITO-koulutus Oy

Ruiskatu 8

20720 Turku

Y-tunnus 3096094-2   

 

 

KOHDE      

Vuokrakohteena ovat Turun kaupungin hallitsemat tilat osoitteessa Aninkaistenkatu 7, jotka tarkemmin merkitty punaisella pohjakuvassa (Liite 1).

   

Tilan huoneistoneliöiden pinta-ala on noin 439m2 huoneistoneliötä.

 

Kohde vuokrataan käytettäväksi opetustoimintaan oheistiloineen. Vuokralainen sitoutuu noudattamaan sovittua käyttötarkoitusta.

 

Vuokralaisen tulee hankkia omalla kustannuksellaan tarvitsemansa irtain käyttöomaisuus.

   

VUOKRA-AIKA

Vuokra-aika on määräaikainen 1.6.2021 – 31.5.2024.

 

Määräaikaisen sopimuskauden jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassa olevana noudattaen vuokralaisen puolelta 6kk irtisanomisaikaa ja vuokranantajan puolelta 12kk irtisanomisaikaa. Irtisanominen tulee tehdä kirjallisesti.

 

 

VUOKRAN MÄÄRÄ

Kuukausivuokra on 4.892,9 €/ kk. (alv 0%)

 

Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa olevan verokannan mukainen arvonlisävero.

 

Vuokra maksetaan kuukausittain. Vuokra ei perustu tilaneliöihin, vaan tilakokonaisuuteen.

 

Kokonaisvuokra maksetaan kuukausittain etukäteen vuokranantajan toimittaman laskun mukaisesti. Vuokran eräpäivä on kunkin kuukauden toinen (2.) arkipäivä.

 

Laskuttaminen tapahtuu verkkolaskutuksena. Lisätiedot verkkolaskutuksesta www.turku.fi/laskuttaminen.

 

Vuokranmaksun tai erilliskorvausten maksun viivästyessä viivästyskorko on enintään korkolain 4a §:n 1 mom. mukainen.

 

Vuokra pitää sisällään sähkön, käyttöveden, lämmityksen ja kiinteistönhoidon.

 

Siivouksen kustannukset lisätään vuokraan vuokranantajan palveluntarjoajan hinnaston mukaan. Tilojen siivous on sisällytetty koko kiinteistön siivoussopimukseen. Allekirjoitushetkellä hinta tilojen siivoukselle on 1,2€/m2/kk.

 

Vuokran korotus

 

Vuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin (1951:10=100). Indeksitarkistus tehdään kerran vuodessa, jolloin perusvuokra tarkistetaan vastaamaan perusindeksin ja tarkistusindeksin välillä tapahtunutta muutosta.

 

Perusindeksi on kesäkuun 2021 elinkustannusindeksin pisteluku. Tarkistusindeksinä on kunkin vuoden syyskuun pisteluku. Tarkistettua vuokraa maksetaan tarkistusajankohtaa seuraavan tammikuun alusta lukien vuokranantajan kirjallisen ilmoituksen perusteella. Ensimmäinen vuokrantarkistus on tammikuussa vuonna 2022. Indeksin laskiessa vuokran määrää ei alenneta.

 

Mikäli elinkustannusindeksiä ei voida soveltaa tai sen laskeminen lopetetaan, sidotaan vuokra kuluttajahintaindeksiin tai vastaavaan indeksiin käyttäen perusindeksinä vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä viimeisintä tiedossa olevaa elinkustannusindeksin pistelukua ja noudattaen soveltuvin osin vuokrantarkistuksen laskennassa edellä mainittuja periaatteita.

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan kiinteistöön uusi vero tai maksu vuokrasuhteen alettua, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävän vuokran määrään.

 

   

VAKUUS

Vuokralaiselta ei vaadita vakuutta.

 

 

ARVONLISÄVERO

 

Vuokranantaja on hakeutunut arvonlisäverolaissa tarkoitetulla tavalla kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi.

 

Vuokraan lisätään kulloinkin voimassa olevan verokannan mukainen arvonlisävero.

 

Vuokralainen sitoutuu ilmoittamaan välittömästi vuokranantajalle vuokrattujen tilojen käyttötarkoituksen muuttamisesta.

 

 

KOHTEEN HOITO JA YLLÄPITO

 

Vuokralaisen velvollisuudet

 

Vuokralainen on tutustunut kohteeseen ja todennut tilojen kunnon hyväksi. Vuokralainen ottaa tilat käyttöön sellaisenaan.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan vuokrakohdetta huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että käyttäjät noudattavat kohteen käyttöön liittyviä ohjeita ja määräyksiä sekä mitä muuten terveyden, siisteyden, järjestyksen ja turvallisuuden säilyttämiseksi on säädetty tai määrätty. Vuokralainen vastaa siitä, että toiminta huoneistossa täyttää säädösten, viranomaismääräysten ja lupien ehdot.

 

Vuokralainen huolehtii kustannuksellaan tiloihin mahdollisesti hankkimiensa laitteiden ja -koneiden korjauksista ja huollosta. Vuokralainen vastaa kustannuksellaan koneiden ja laitteiden uusimisesta.

 

Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan viipymättä vuokranantajalle kiinteistöllä havaitsemansa viat ja puutteet.

 

Tilojen sisäpuolisesta kunnossapidosta vastaa vuokranantaja kustannuksellaan.

 

 

Vuokranantajan velvollisuudet

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden sekä maanalaisten vesi- ja viemärijohtojen peruskorjauksista.

 

Vuokranantaja vastaa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta ja korjauksista viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

 

Vuokralaisen ja vuokranantajan välillä on sovittu erikseen tilojen korjaustöistä ja niistä myöhemmin aiheutuvista muutostyömaksuista, joiden kustannusarvio on n. 40 000. Vuokralainen on sitoutunut maksamaan muutostyökustannukset kerralla toteuman mukaan, töiden ja budjetin valmistuttua.

      

 

VUOKRALAISEN MUUTOSTYÖT

 

Vuokralaisella on oikeus omalla kustannuksellaan suorittaa vuokraamissaan tiloissa sellaisia korjaus- ja muutostöitä sekä omalla kustannuksellaan rakentaa kohteeseen rakennelmia tai laitteita, jotka palvelevat sen toiminnallisia tarpeita.

 

Edellä mainituista toimenpiteistä tulee kuitenkin aina pyytää vuokranantajan kirjallinen suostumus ennen töiden aloittamista. Muutostöistä ei makseta korvausta vuokralaiselle vuokrasuhteen päättyessä. Mikäli muuta ei ole sovittu, vuokralaisen tekemät lisä- ja muutostyöt jäävät kiinteiltä osiltaan vuokranantajan omaisuudeksi vuokra-ajan päätyttyä eikä vuokralaisella ole oikeutta saada niistä korvausta. Vuokralainen ei saa kiinnittää kohteeseen kilpiä, mainoksia tms. ilman vuokranantajan lupaa.

 

Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan tarvittavien toimintaan liittyvien viranomaislupien kustannuksista ja hakemisesta. Vuokranantaja vastaa siitä, että tilat täyttävät viranomaislupien ja -määräysten sekä lainsäädännön asettamat edellytykset.

 

 

OMISTAJAN OIKEUS TEHDÄ KORJAUS- JA MUUTOSTÖITÄ

 

Vuokranantajan on ilmoitettava vuokralaiselle etukäteen kaikista kohteessa tehtävistä korjauksista vähintään kahta viikkoa ennen töihin ryhtymistä. Poikkeuksena ovat kiireellistä korjausta vaativat työt, joihin voidaan ryhtyä välittömästi. Olennaista haittaa huoneiston käytölle aiheuttavista muutoksista ja korjauksista on ilmoitettava kahta kuukautta ennen töihin ryhtymistä.

 

Vuokranantajan edustajat tai kohteen omistajan edustajat ovat oikeutettuja pitämään alueella katselmuksia ja tarkastuksia kiinteistön kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi.

 

Vuokranantajan edustajat ovat oikeutettuja pitämään alueella katselmuksia ja tarkastuksia kiinteistön kuntoisuuden ja vuokraehtojen täyttämisen toteamiseksi. Vuokralainen on velvollinen sallimaan vuokranantajalle pääsyn alueelle ja sillä oleviin rakennuksiin.

 

 

VEROT JA JULKISHALLINNON MAKSUT

 

Kiinteistöveron maksusta vastaa vuokranantaja.

 

Jos lainsäädännöllä tai julkishallinnon toimenpitein kohdistetaan uusi vero tai maksu vuokrasuhteeseen, voi vuokranantaja lisätä tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta perittävään vuokran määrään, ellei tätä ole pidettävä maksun suuruuden vuoksi kohtuuttomana.

 

YMPÄRISTÖVASTUUT

 

Vuokralainen sitoutuu toiminnassaan noudattamaan voimassa olevia ympäristönsuojeluun liittyviä säännöksiä ja toimimaan vuokrakohdetta käyttäessään kestävän kehityksen periaatteet ja ympäristön huomioon ottavalla tavalla. Mikäli vuokralaisen toiminnasta aiheutunutta saastumista ilmenee, suoritetaan puhdistus viranomaisten vaatimassa laajuudessa vuokralaisen kustannuksella.

 

VAHINGOT

 

Vuokralainen vastaa vuokranantajaan nähden siitä haitasta ja vahingosta, minkä vuokrakohteen käyttäminen saattaa kolmannelle aiheuttaa pl. lukien sellaiset haitat ja vahingot, joista huolehtiminen kuuluu vuokranantajalle. Vuokranantaja ei vastaa itsestään riippumattomista syistä aiheutuneista lämpöenergian, sähkön tai veden jakelun rajoituksista, puutteellisuudesta tai epäsäännöllisyyksistä eikä niistä aiheutuvista vahingoista. Vuokranantaja ei vastaa vuodosta, viemäritukoksesta tai muusta sellaisesta vahingosta vuokralaisen toiminnalle, omaisuudelle tai vuokratuissa tiloissa olevalle kolmannen omaisuudelle aiheutuneesta vahingosta, ellei vahinko ole johtunut vuokranantajan tuottamuksesta tai huolimattomuudesta.

 

 

TOIMINNAN KESKEYTYMINEN

 

Mikäli toiminnan harjoittaminen kohteessa estyy muusta kuin vuokralaisesta aiheutuvasta syystä, ei vuokralaisella ole keskeytyksen ajalta velvollisuutta vuokran maksamiseen. Keskeytys todetaan yhteisessä katselmuksessa.

 

 

VAKUUTUKSET

 

Vuokralainen vakuuttaa kohteessa olevan oman tai kolmannen henkilön omistaman omaisuuden ja pitää vakuutukset voimassa vuokrasuhteen voimassaoloajan. Vuokralainen vakuuttaa vuokratussa tilassa harjoittamansa toiminnan.

 

TILAT VUOKRASUHTEEN PÄÄTTYESSÄ

 

Vuokrasuhteen päättyessä pidetään tiloissa yhteinen katselmus. Katselmuksessa mahdollisesti todetut sellaiset puutteellisuudet ja viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Jos vuokralainen on asentanut kohteeseen kilpiä tai mainostauluja, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava niiden poistamisesta aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla. Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on vuokranantajan niin vaatiessa purettava ja siivottava kohteeseen (vuokrattuihin tiloihin) rakentamansa laitteet ja rakennelmat kustannuksellaan.

 

Vuokralainen on oikeutettu viemään mukanaan hankkimansa koneet, laitteet ja muu irtain käyttöomaisuus.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan tämän sopimuskohdan mukaiset puhdistus-, korjaus-, purku- ja siivoustyöt, mikäli vuokralainen laiminlyö tämän velvollisuutensa.

 

EDELLEENVUOKRAUS

 

Vuokralaisella on oikeus vuokrata tiloja edelleen alivuokralaiselle ilmoitettuaan siitä etukäteen kirjallisesti vuokranantajalle. Alivuokraussuhde ei saa kuitenkaan aiheuttaa haittaa vuokranantajalle. Ali- ja edelleenvuokraustilanteessa vuokralainen on kuitenkin edelleen vastuussa tämän sopimuksen velvoitteista myös alivuokraamiensa tilojen osalta.

 

 

 

 

SOPIMUKSEN SIIRTO KOLMANNELLE OSAPUOLELLE

 

Vuokralaisella ei ole oikeutta siirtää sopimusta kolmannelle osapuolelle.

 

SOPIMUKSEN JULKISUUS

 

Tämä vuokrasopimus ei sisällä salassa pidettäviä ammatti- tai liikesalaisuuksia. Vuokranantajalla on oikeus harkintansa mukaan julkistaa vuokralaisen nimi, vuokran suuruus ja vuokra-ajan pituus.

 

ERIMIELISYYKSIEN RATKAISEMINEN

 

Sopimuksesta johtuva riita, jota ei pystytä ratkaisemaan neuvotteluteitse, ratkaistaan ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

 

SOPIMUKSEEN SOVELLETTAVA LAKI

 

Ellei sopimuksessa, näissä ehdoissa tai liitteissä ole muuta sovittu, sopimukseen sovelletaan liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain (LHVL 482/95) säännöksiä ja siitä annettuja muutoksia.

 

 

ALLEKIRJOITUKSET

Tätä sopimusta on laadittu kaksi (2) saman sanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

Turussa 30.9.2021

 

 

 

 

 

 

      

Leevi Luoto         Olli Pietilä   

      Tilapalvelujohtajan viran sijainen   Toimitusjohtaja

Turun Kaupunki, tilapalvelut   Turun TAITO-koulutus Oy

 

 

 

 

LIITE 1      Aninkaisten tilojen pohjakuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LIITE 1