Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, hankintapalvelut 
Hankintapäällikkö10612.10.2021 

4397-2021 (02 08 00)

Pesu- ja puhdistusaineiden hankinnan väliaikainen järjestäminen

 

Konsernihallinto, hankintapalvelut, projektipäällikkö Tapani Järvinen:

 

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut pyysi avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turun kaupungille ja Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle hankittavista pesu- ja puhdistusaineista sekä niihin liittyvistä palveluista ajalle 1.8.2021 - 30.4.2023, minkä jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin vuoden mittaisella optiokaudella.

 

Hankinnassa oli kysymys julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) EU-kynnysarvon ylittävästä hankinnasta.

 

Annettuun määräaikaan 9.6.2021 klo 11.00 mennessä saatiin kymmenen (10) tarjousta. Tarjouksen antoivat:

Clean Key Oy (2 tarjousta)

Diversey Suomi Oy

KiiltoClean Oy

Pamark Business Oy (2 tarjousta)

Suomen MediTuote Oy

VeliMark Oy (3 tarjousta)

 

Turun kaupungin hankintapäällikkö teki hankintapäätöksen 15.6.2021 § 72, jossa päätettiin solmittavan sopimus KiiltoClean Oy:n kanssa.

 

Hankintapäätöksestä valitettiin markkinaoikeuteen.

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 153.1 §:n mukaan, jos hankinnasta on tehty valitus markkinaoikeuteen, hankintayksikkö voi järjestää hankinnan väliaikaisesti, jollei hankintaa voida sen luonteen vuoksi lykätä markkinaoikeuden käsittelyn ajaksi.

 

Hankintalain 153.2 §:n perusteella hankinnan väliaikainen järjestäminen ei saa estää sitä, että valittajan vaatimuksesta markkinaoikeuden päätöksellä voidaan:

1. kumota hankintayksikön päätös osaksi tai kokonaan;

2. kieltää hankintayksikköä soveltamasta hankintaa koskevassa asiakirjassa olevaa virheellistä kohtaa tai muuten noudattamasta virheellistä menettelyä; tai

3. velvoittaa hankintayksikkö korjaamaan virheellinen menettelynsä.

 

Tavaroiden saatavuuden varmistamiseksi on Turun kaupungin välttämätöntä tehdä väliaikainen hankintasopimus markkinaoikeusprosessin ajaksi.

 

Hankintapäätöksellä 15.6.2021 § 72 valittu KiiltoClean Oy on antanut kokonaistaloudellisesti selkeästi edullisimman tarjouksen, minkä takia on tarkoituksenmukaista sopia väliaikainen sopimus KiiltoClean Oy:n kanssa.

 

Hankinnan väliaikaisen järjestämisen perusteella ehdotetaan uusi väliaikainen hankintasopimus solmittavaksi KiiltoClean Oy:n kanssa. Markkinaoikeuden tai korkeimman hallinto-oikeuden määräämien seuraamusten noudattamiseksi sopimuksiin sisällytetään ehto Tilaajan oikeudesta irtisanoa sopimus noudattaen yhden (1) kuukauden irtisanomisaikaa, kun markkinaoikeus tai korkein hallinto-oikeus on antanut asiassa ratkaisunsa.

 

Toimivalta

 

Turun kaupungin hallintosäännön (kv 17.5.2021 § 103) 69 §:n mukaan kansliapäällikkö päättää yhteishankinnoista ja niitä koskevista puitejärjestelyistä sekä määrää hankintaan ja tilaamiseen oikeutettuja sitovasti ne hankintapaikat, joista hankintaan ja tilaamiseen oikeutetut saavat tehdä hankintoja. Konsernihallinnon hallinnon järjestämispäätöksen (kp 6.7.2021 § 163) 12 § mukaan hankintapäällikölle on siirretty toimivalta päättää yhteishankinnoista mukaan luettuna seutuhankinnat ja niitä koskevista puitejärjestelyistä.

Hankintapäällikkö Susanna Sarvanto-Hohtari:

 

Päätös          Päätän, että Turun kaupunki hankkii pesu- ja puhdistusaineet sekä niihin liittyvät palvelut KiiltoClean Oy:ltä väliaikaisella hankintasopimuksella, vireillä olevan markkinaoikeuskäsittelyn ajaksi, tarjoajan tarjouksessaan antamin hinnoin sekä muuten tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin ehdoin.

 

Turun kaupunki ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

 

Tilaajalla on oikeus irtisanoa sopimus noudattaen yhden (1) kuukauden irtisanomisaikaa, jos markkinaoikeus tai korkein hallinto-oikeus päätyy käyttämään asiassa hankintalain 154 §:n 1 momentin 1-3 kohdissa lueteltuja ns. ensisijaisia seuraamuksia. Jos markkinaoikeus tai korkein hallinto-oikeus ei päätöksellään aseta hankintalain edellä mainituissa kohdissa lueteltuja ns. ensisijaisia seuraamuksia, väliaikainen sopimus jatkuu voimassa määräaikaisena sopimuksen mukaisin ehdoin.

 

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella.

 

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella. Turun kaupungilla on oikeus purkaa sopimus, mikäli hankintapäätös muuttuu tehdyn valituksen, hankintaoikaisun tai ylemmän viranomaisen otto-oikeuden perusteella.

 

 

 

Susanna Sarvanto-Hohtari

hankintapäällikkö

 

Oikaisuohje ja valitusosoitus liitteenä

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Tapani Järvinen, 040 907 5896

Jakelu

aoKiiltoClean Oy
tiedKaupunginhallitus