Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta38805.10.20215
Kaupunginhallitus48725.10.20219

252-2019 (10 03 01, 02 08 00)

Herttuankulman asemakaava-alueen yleisten alueiden infran toteuttamisen kustannusarvio (Kv)

Tiivistelmä:

Herttuankulman asemakaava-alueelle on asemakaavan laatimisen jälkeen laadittu yleisten alueiden infran toteutussuunnitelmia ja niiden perusteella rakennusosalaskennalla on syntynyt asemakaava-alueen yleisten alueiden infran rakentamiskustannusarvio. Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään hyväksyttäväksi Herttuankulman infrakustannusarvio 15,9 miljoonaa euroa. Kustannus sisältää vesihuollosta kaupungille kuuluvat hulevesiviemärien rakentamiskustannukset, mutta ei muuta vesihuollon rakentamista.

Kylk § 388

Kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu, infran suunnittelupäällikkö Kari Linnakoski ja suunnitteluinsinööri Joonas Kaskinen 28.9.2021:

 

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 14.5.2018 § 93 hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen ”Herttuankulma”.

 

Herttuankulman asemakaava-alue rajautuu pohjoisessa entisen jätevedenpuhdistamon alueeseen, lännessä Juhana Herttuan puistokatuun, idässä Satamaraiteeseen, etelässä pienteollisuustontteihin ja Satamakadun pohjoispäähän.

 

 

Kaavan myötä Turun keskusta-alue laajenee kohti satamaa ja merta sekä laadukkaat kävely-, pyöräily- ja joukkoliikenneyhteydet kehittyvät.

 

Kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 21.9.2021 § 360 käsitellyt Herttuankulman yleisten alueiden infran toteuttamisen kustannuksia ja päättä-nyt palauttaa asian uuteen valmisteluun kustannusten täydentämiseksi.

 

Kaupunginvaltuusto on 23.9.2019 § 139 päättänyt hyväksyä uuden infrahankkeita koskevan tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeen, jonka mukaan uusien maankäytön hankkeiden infrakustannusarvio tuodaan ko. kaavan kanssa samanaikaisesti päätettäväksi kaupunginvaltuustoon. Herttuankulman asemakaava on hyväksytty kaupunginvaltuustossa ennen infrahankkeita koskevan tarveselvitys- ja hankesuunnitelmaohjeen voimaantuloa. Em. ohjeessa ei ole siirtymäsäännöstä aiemmin hyväksyttyjen kaavojen ja niiden infrakustannusten osalta. Siten infrahankkeiden tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohje ei ole koskenut Herttuankulman infran suunnitelmien laadintaprosessia.

 

Hallintosäännön 33.1 §:n 4) mukaan kaupunginvaltuusto hyväksyy asemakaavan hyväksymisen yhteydessä maankäytön hankkeen infrakustannusarvion. Tämä on käytännössä mahdollista uusien kaavojen osalta sekä soveltuvin osin sellaisten kaavojen osalta, joissa ei vielä ole hyväksytty asemakaavaehdotusta lautakuntatasolla.

 

Hallintosäännön 33.1 §:n 8) kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää kustannusarvioltaan yli 3 miljoonan euron infrahankkeiden hankesuunnitelmista. Kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle esitetään Herttuankulman kaava-alueen infrakustannusarvion hyväksymistä.

 

Kaavan hyväksymisen jälkeen kaupunkiympäristön toteutussuunnittelu on laadituttanut konsulttityönä asemakaava-alueen katujen, puistojen ja vesihuollon rakennussuunnitelmat. Turun Vesihuolto Oy on ollut suunnittelussa mukana vesihuollon osalta.

 

Suunnittelun kohteena ovat olleet asemakaava-alueen kadut, puistot ja vesihuolto. Suunnitelma sisältää yhteensä 11 katua, kolme aukiota, kuusi kevyenliikenteen raittia sekä kaksi puistoa. Kolmen Katariinan bulevardi toimii alueen joukkoliikenteen pääväylänä. Alueen katujen yhteispituus on noin 2,4 kilometriä, kävely- ja pyöräilyreittien pituus noin 0,4 kilometriä ja puistojen pinta-ala noin 2,3 hehtaaria. Aukioiden pinta-ala on noin 0,5 hehtaaria.

 

Kaupunkiympäristölautakunta on kokouksessaan 22.6.2021 §:t 257 - 261 hyväksynyt Herttuankulman kaava-alueen vaiheiden 1 ja 2 katu- ja puistosuunnitelmat. Vaiheen 3 katu- ja puistosuunnitelmat (Ebba Brahen kadun, Elisabet Wollen kadun, Kristina Stenbockin kadun, Ebba Brahen kujan ja Kristina Stenbockin kujan sekä Hoviväenpuiston katu- ja puistosuunnitelmat) tuodaan kaupunkiympäristölautakuntaan päätettäväksi lokakuun alkupuolella samaan kokoukseen päätettäväksi kuin Herttuankulman infrakustannusarvio.

 

Herttuankulman asemakaava-alueen ajoradat päällystetään pääosin asfaltilla, pihakadulla käytetään betonikiveystä. Asfalttia käytetään lisäksi Tukholmankadun jalankulku- ja pyörätiellä sekä Kolmen Katarinan bulevardin, Hoviväenkadun, Nosturikadun ja Hopmanninkadun pyöräteillä. Jalankulkualueiden sekä aukioiden pinnat toteutetaan pääasiassa helppohoitoisin betonikivin ja -laatoin. Toteutussuunnittelu noudattelee asemakaavassa esitettyä laatutasoa.

 

Alueen puistossa yhdistyvät viihtyisät oleskelualueet, sujuva kävely- ja pyöräilyreitistö, urbaani hulevesien viivytys sekä näyttävät, mutta helppohoitoiset puistokäytäviä myötäilevät istutukset. Lisäksi Kuuntyttärenaltaan alue ja siihen liittyvä Herttuanaukio muodostavat turvallisen ja toimivan korkeatasoisen kaupunkipuiston ja -aukion tilasarjan. Kokonaisuudessaan puistot muodostavat laadukkaan ja helposti ylläpidettävän viher- ja oleskelualueiden akselin urbaanin rakennetun asuinalueen keskelle. Puistot yhdistyvät luontevasti katuaukioihin sekä katu- ja korttelialueisiin niin kaupunkikuvallisesti kuin myös toiminnallisesti.

 

Hulevesiä ohjataan kulkemaan maanpinnalla, vedet johtuvat puisto- ja istutusalueille imeytymään, viipymään sekä kasvillisuuden käyttöön. Puistoalueet toimivat myös hulevesien virtausalueina. Hulevedet kerätään yhteen Herttuanaukion laajaan hulevesialtaaseen (Kuuntyttärenallas). Allas on kasvillisuus- ja kiviluiskien sekä portaiden ja matalan luonnonkivimuurin avulla pengerretty kaupunkimainen moderni hulevesi- ja maisema-allas.

 

Alueen infran toteuttaminen vaiheittain ja osa-alueittain vuosien 2021–2024 aikana on huomioitu suunnitteluratkaisuissa. Alueella vallitsevat pohjaolosuhteet ja vaiheittain rakentaminen asettavat rakentamiselle haasteita ja osaltaan nostavat rakentamiskustannuksia. Suunnittelu on vaiheistettu kolmeen vaiheeseen infran rakentamisurakoiden vaiheistusta mukaillen. 1.- ja 2. vaiheen osalta kustannukset on laskettu rakennussuunnitelmatasolla ja 3. vaiheen osalta katusuunnitelmatasolla.

 

Kustannukset ja kaavatalous

 

Herttuankulman asemakaava-alueen katujen, puistojen ja aukioiden kustannusarvio sisältävät hulevesiviemärien rakentamiskustannukset ovat 15,9 milj. euroa (alv 0 %). Kustannusarvio sisältää rakentamisen, suunnittelun ja muut tilaajan kustannukset sekä infran tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeen mukaisen hankevarauksen 15 %.

 

Lisäksi alueen rakentamiskelpoiseksi saattaminen edellyttää pilaantuneiden maiden kunnostusta, joiden kaupungille koituvat kustannukset ovat suuruusluokaltaan arviolta noin 15 miljoonaa euroa.

 

Herttuankulman kaava-alueelle on 9.12.2019 myönnetty ennakkopäätöksellä Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) infra-avustusta 1,5 miljoonaa euroa. Infra-avustuksen määrä on enintään 30 % kohteen toteutuneista kustannuksista (kokonaisuudessaan kuitenkin enintään 1,5 miljoonaa euroa) ja sen maksatusta on haettava toteutuneiden kustannusten perusteella 31.12.2022 mennessä.

 

Herttuankulman infrakustannusarvio ei sisällä Turun Vesihuolto Oy:n kustannuksia (1,8 miljoonaa euroa alv 0 %) eikä pilaantuneiden maiden käsittelystä aiheutuvia kustannuksia.

 

Herttuankulman alueen maankäyttösopimus- ja maanmyyntitulojen arvioidaan olevan yhteensä noin 66 miljoonaa euroa, josta noin kolmasosa on tähän mennessä tuloutettu kaupungille.

 

Oheismateriaali 1               Kartta katu- ja puistosuunnitelmien hyväksymistilanteesta

 

Oheismateriaali 2               Kustannusten erittely

 

Kaupunkiympäristöjohtaja Christina Hovi:

 

Ehdotus        Kaupunkiympäristölautakunta hyväksyy osaltaan Herttuankulman asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 15,9 miljoonaa euroa (alv 0 %) sisältäen hulevesiviemärien rakentamiskustannukset ja lähettää kustannusarvion edelleen kaupunginhallituksen ja -valtuuston käsiteltäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 487

Oheismateriaali 1Kartta katu- ja puistosuunnitelmien hyväksymistilanteesta

Oheismateriaali 2Kustannusten erittely

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Herttuankulman asemakaava-alueen yleisten alueiden infrakustannusarvioksi 15,9 miljoonaa euroa (alv 0 %) sisältäen hulevesiviemärien rakentamiskustannukset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto