Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, henkilöstöpalvelut 
Henkilöstöjohtaja13405.10.2021 

11454-2021 (01 02 01)

Mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueen terveyskeskuslääkäreille maksettava rekrytointilisä

Palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 5.10.2021:

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuus on esittänyt rekrytointilisän käyttämistä mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueen terveyskeskuslääkärin virkojen täyttämisen edistämiseksi.

Esityksessä on todettu, että mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueen viisi terveyskeskuslääkärin virkaa on perustettu 1.3.2021 lukien kaupunginhallituksen päätöksellä 1.3.2021 (Dnro 14679-2020). Näistä neljä virkaa oli julkisesti haettavana ajalla 27.5.–14.6.2021. Määräaikaan mennessä virkaa haki kolme henkilöä, joista kaikki täyttivät viran kelpoisuusvaatimuksen ja tulivat valituiksi virkoihin. Vain kaksi heistä kuitenkin otti viran vastaan.

Lääkäreitä yksikköön töihin houkutellessa esille on usein noussut viran alhaiseksi koettu palkka. Lisäksi toimenpidepalkkiojärjestelmä tullee olemaan mielenterveys- ja päihdetyötä tekevien lääkäreiden kannalta epäreilu muiden yksiköiden toimenpidepainotteisempaan tehtäväkuvaan verrattuna. Lääkäreillä on lukuisia valinnanmahdollisuuksia työpaikkansa ja siitä maksetun palkan suhteen. Tämä tilanne koskee etenkin mielenterveystyötä tekeviä lääkäreitä, joista on valtakunnallisestikin merkittävää pulaa. Mielenterveys- ja päihdetyötä ei koeta lääkäreiden keskuudessa vetovoimaiseksi verrattuna muihin erikoisaloihin ja työnkuviin. Turun kaupungilla on jo aikaisemmin jouduttu turvautumaan rekrytointilisän käyttöönottoon psykiatrian lääkäritilanteen pelastamiseksi (Dnro 4987-2013). 

Esityksen mukaan rekrytointilisä maksetaan 1.10.2021 alkaen toistaiseksi. Rekrytointilisän maksatus voi kuitenkin päättyä 1.1.2023 tapahtuvan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palkkaharmonisaation toteutuessa, jos uudelleen määritelty tehtäväkohtainen palkka on korkeampi kuin silloin maksussa oleva tehtäväkohtainen lisä ja rekrytointilisä yhteensä.

Palvelukokonaisuus on esittänyt, että vastaava rekrytointilisä maksetaan myös edellä mainituille kahdelle mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueen jo virkaan valitulle lääkärille, jotta yhdenvertaisuus palkkauksen osalta säilyisi samanlaista työtä tekevien keskuudessa. 

Turun kaupungin säännöstön (kohta 6.5 VIII Rekrytointilisä) mukaan rekrytointilisää voidaan maksaa Turun kaupungin palvelukseen palkattavalle työntekijälle/viranhaltijalle niissä tehtävissä, joissa on henkilöstön saatavuuteen liittyviä ongelmia. Rekrytointilisän suuruus voi olla enintään 8 % viranhaltijan/työntekijän tehtäväkohtaisesta palkasta. Viranhaltijalle/työntekijälle myönnetty rekrytointilisä alenee kaikkia viran-/toimenhaltijan tehtäväkohtaisessa palkassa tapahtuvia korotuksia vastaavasti.

Hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden esityksessä todettujen seikkojen pohjalta voidaan todeta mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueen terveyskeskuslääkäreiden rekrytoinnissa olevan sellaisia rekrytointiongelmia, että edellytykset rekrytointilisän maksamiselle ovat olemassa.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen:

PäätösPäätän, että hyvinvoinnin palvelukokonaisuuden palvelujohtajan päätöksellä voidaan uusille mielenterveys- ja päihdepalveluiden vastuualueelle palkattaville ja jo nyt palvelukokonaisuuden palveluksessa oleville ko. vastuualueen terveyskeskuslääkäreille maksaa KVTES:n II luvun 15 §:n mukaista rekrytointilisää 1.11.2021 alkaen. Rekrytointilisän enimmäismäärä on 8 % tehtäväkohtaisesta palkasta ja se alenee kaikkia viran- / toimenhaltijan tehtäväkohtaisessa palkassa tapahtuvia korotuksia vastaavasti.

Rekrytointilisä esitetään ja päätetään maksettavaksi nimeltä mainitulle henkilölle. Rekrytointilisän maksun edellytys on, että henkilö on siinä virassa / toimessa, jossa lisä hänelle on myönnetty.

 

 

Sinikka Valtonen

henkilöstöjohtaja

Jakelu

mtpvSarastia Oy
tiedHyvinvointi
tiedKaupunginhallitus
mtpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX