Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Konsernihallinto | |||
Kansliapäällikkö | 213 | 27.09.2021 |
4108-2021 (02 05 01, 00 01 05, 00 04 02)
Turun kaupungin osallistuminen Food Hub - elämystori -hankkeeseen
Tapahtumajohtaja Antti Kirkkola ja kehityspäällikkö Päivi Pohjolainen 13.9.2021
Turku on monipuolinen makujen ja ruuan kaupunki. Turun, saariston ja maakunnan raaka-aineet yhdistyvät ruuan ja juoman ympärille rakentuviksi elämyksiksi. Monitasoinen ruokaosaaminen ja laaja yhteistyö luo kansainvälistä kilpailukykyä ja vetovoimaa. Ruoka on yksi Turun vahvoista vetovoimateemoista ja lisäksi se kytkeytyy kaikkiin muihin vetovoimateemoihin. Ruokakaupunki Turun kehittämisessä on käynnissä runsaasti ruokaan ja juomaan kytkeytyviä aihioita sekä elämyksiin, sisältöihin ja tapahtumiin liittyviä avauksia. Käynnissä olevia kokonaisuuksia ovat mm. ruokamatkamuistojen, ruokatapahtumien ja ruuan tapahtumissa kehittämistoimet, Destination of Origin Archipelago -merkin kehittäminen sekä erilaiset ruuan ympärille kytkeytyvät kilpailut ja tapahtumat.
Ruuan kulutus on voimakkaassa murroksessa ja kuluttajan rooli sekä käyttäytymisen muutos korostuvat. Kuluttajat haluavat paitsi vastuullisesti tuotettua, laadukasta lähiruokaa myös ruokaan liittyvien elämysten kysyntä kasvaa voimakkaasti. Elämyksellisyys myös asettaa vaateen tuotteiden jalostusarvon kohottamiselle raaka-aineesta elämykseksi ja sen kytkemistä elämys- ja palvelukokonaisuuksiin. Samanaikaisesti ruoka ja ruokaan liittyvät elämykset ovat vahvasti paikan tuntua lisääviä ja edistävät mm. matkailualueen profiloitumista sekä houkuttelevuutta. Ruokaan perustuvat elämystuotteet ja konseptit ovat kuitenkin vielä hyvin vähäisiä, vaikka niiden potentiaali on suuri.
Digitaaliset ratkaisut helpottavat tuotteiden ja palveluiden saavutettavuutta mutta laadukkaitten konseptien kehittäminen vaatii yhteiskehittämistä ja osaamista sekä tuotteiden ja palveluiden löydettävyyttä myös esim. matkailun jakelukanavista.
Food hub –konsepti on pilotoitu Uudellamaalla ja sen pohjalta luodaan tässä hankkeessa Turulle soveltuva lähiruuan ja elämysten digitaalinen alusta ja toiminnan malli, jolle hankkeen kuluessa etsitään isäntätaho (esim. logistiikkatoimija, keskusliike tms.). Keskeisenä tavoitteena on, että Turussa on laaja kattaus ruokaan liittyviä elämyskonsepteja ja palveluita, joita voidaan tarjota esim. olemassa olevan palvelutarjonnan kautta, tapahtumissa tai matkailijoille elämyspalveluina. Palvelut ovat eri kohderyhmien helposti saavutettavissa. Ruokaelämyksen tuottaja on usein joku muu kuin alkutuottaja, esim. ravintola tai kahvila, keskusliike, ammattimainen tapahtumajärjestäjä, kauppahallit, siksi eri toimijat ja koko ketju verkostoidaan yhteiskehittämiseen.
Turun kaupungin ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen yhteinen Food Hub – elämystori -hanke on saanut 11.8.2021 myönteisen rahoituksen Uudenmaan liitolta EAKR-ohjelmasta. Hanketta hallinnoi Turun yliopiston Brahea-keskus. Hanke toteutetaan ajalla 1.9.2021- 31.8.2021 ja sen kokonaisbudjetti on 301 478 €. Turun kaupungin osatoteutuksen osuus hankkeesta on 100 128 €. EU-rahoituksen osuus on 80 %. Kansliapäällikkö on allekirjoittanut yhteistyösopimuksen hankkeen toteuttamisesta yhdessä Turun yliopiston Brahea-keskuksen kanssa 31.5.2021.
Projektin kustannukset katetaan kustannuspaikalta 14220 ja sinne perustetaan erikseen tilastollinen tilaus.
Hankkeen henkilöresurssi on yksi ylimääräinen, määräaikainen projektipäällikkö (50 %). Määräaikaisen projektipäällikön työajasta 50 % katetaan hankkeesta ja 50 % työajasta Turun kaupungin ruokakaupungin kehittämisen kokonaisuuden toimenpiteiden valmisteluun ja toteuttamiseen Kh/Ohjelmavuosi tililtä (KP 14200 tilaus 2100003 Kh/Ohjelmavuosi). Projektipäällikkö vastaa projektin tavoitteiden ja suunniteltujen toimenpiteiden toteuttamisesta, hallinnoinnista ja raportoinnista. Lisäksi projektipäällikön työhön kuuluu ruokakaupunki Turun kehittämiseen liittyvien toimenpiteiden suunnittelu-, valmistelu- ja toteutustehtäviä.
Palkattavan projektipäällikön palkka on linjassa strategisen HR:n päätöksen 8.5.2015 kanssa, jossa määritettiin 6Aikahankkeiden hankehenkilöstön palkkatasot.
Edellä olevaan viitaten esitämme, että:
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
PäätösPäätin esityksen mukaan että,
Tuomas Heikkinen
kansliapäällikkö
Jakelu
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tiedKonsernihallinto, talouspalvelut
tiedXXXXX
tpvXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX