Vuokrasopimus

 

 

Rausanne Oy:n

 

ja

 

Turun kaupunki, Tilapalvelut

 

 

välillä

 

__.9.2021

 

 

 


 

 

 

VUOKRASOPIMUS

 

 

 

 

 

 

Vuokranantaja

Rausanne Oy

Aurakatu 8, 20100 Turku

Y-tunnus 0604770-7

 

Yhteyshenkilö: Terhi Mäki

Puhelin 02 6516 6680

terhi.maki@rausanne.com

 

 

Vuokralainen

Turun Kaupunki, Tilapalvelut

Käyntiosoite: Linnankatu 90, 20100 Turku

Postiosoite: PL 11, 20101 Turku

Y-tunnus: 0204819-8

 

yhteyshenkilö: Leevi Luoto

Puhelin 050 558 9365

leevi.luoto@turku.fi

 

Vuokralainen ja Vuokranantaja jäljempänä yhdessä ”Osapuolet” ja erikseen myös ”Osapuoli”.

 

Vuokrauskohde

Tällä sopimuksella vuokranantaja antaa vastiketta vastaan vuokralaisen käyttöön osoitteessa Aurakatu 5, Turku sijaitsevasta Kiinteistö Oy Affärscentrum Fastighets Ab–nimisestä kiinteistöyhtiöstä omistamansa toimistohuoneistot nrot 67a ja b. Huoneistojen pinta-ala on yhteensä 197 m2.

 

 

Huoneistojen käyttötarkoitus

Vuokralainen käyttää vuokrattavia tiloja toimisto- ja koulutustilana. Vuokralaisella ei ole oikeutta käyttää tilaa muuhun kuin tässä sopimuksessa mainittuun tarkoitukseen.

 

 

Vuokra-aika

Vuokrasopimus on määräaikainen ja alkaa 13.10.2021 ja päättyy 30.6.2022 (1. vuokrakausi).

 

Vuokralaisella on oikeus jatko-optioon ajalle 1.7.2022-30.6.2023 (2. vuokrakausi). Vuokralaisen tulee ilmoittaa Vuokranantajalle kirjallisesti 30.4.2022 mennessä jatko-option käytöstä, muussa tapauksessa vuokrasopimus päättyy 1. vuokrakauden mukaisesti 30.6.2022.

 

 

Vuokravakuus

Osapuolet ovat sopineet, että vuokralainen ei luovuta erillistä vakuutta vuokrasuhteesta aiheutuvien velvoitteidensa täyttämisestä.

 

Hallinnan luovutus

Vuokralainen saa huoneiston hallintaansa 13.10.2021.

 

 

Vuokran määrä ja maksaminen

Vuokran määrä on yhteensä 4.156,50 euroa kuukaudessa (alv 0%).

 

Vuokra koostuu seuraavasti:

-perusvuokran määrä on 2.856,50 euroa kuukaudessa (alv 0%).

 

-lisävuokran määrä on 1.300 euroa kuukaudessa (alv 0%). Lisävuokralla katetaan ”Vuokrauksen kohteessa ennen hallinnan luovuttamista toteutettavat muutostyöt” -kohdassa kirjattujen Vuokralaisen haluamien muutos- ja korjaustöiden aiheuttamat kulut. Lisävuokraa maksetaan ajalla 13.10.2021-30.6.2022.

 

Lokakuussa 2021 maksettavan vuokran osalta on sovittu seuraavaa: vuokran määrä on yhteensä 3.109,12 euroa (alv 0%), koostuen perusvuokrasta 1.809,12 euroa (alv 0%) ja lisävuokrasta 1.300 euroa (alv 0%)

 

Tämän sopimuksen mukainen vuokranmaksuvelvollisuus alkaa siitä päivästä lukien, jona Vuokrauksen kohde luovutetaan Vuokralaiselle.

 

Vuokranmaksukausi on kalenterikuukausi ja Vuokra maksetaan kuukausittain etukäteen Vuokranantajan osoittamalle tilille eri laskua vastaan. Vuokranmaksun eräpäivä on kunkin kuukauden toinen (2.) päivä.

 

Vuokranmaksun tai muun maksun taikka korvauksen maksun viivästyessä Vuokralainen on velvollinen suorittamaan viivästyneelle erälle kulloinkin voimassaolevan korkolain (1982/633) mukaista vuotuista viivästyskorkoa eräpäivästä maksupäivään.

 

Vuokra laskutetaan verkkolaskutuksena. Lisätiedot verkkolaskutuksesta www.turku.fi/laskuttaminen.

 

Vuokran korotus

Vuokraa korotetaan vuosittain joka vuoden heinäkuussa siten, että korotuksen perusteena on elinkustannusindeksin (1951:10=100) muutos. Peruslukuna pidetään kesäkuun 2021 elinkustannusindeksin pistelukua (2008) ja vertailulukuna korotusajankohtaa edeltävää huhtikuun indeksiä. Ensimmäinen indeksikorotus tulee voimaan 1.7.2022. Vuokraa ei alenneta tarkistusindeksin laskiessa. Mikäli elinkustannusindeksin laskeminen lopetetaan, sovelletaan lähinnä sopivaa indeksiä.

 

Viranomaisen myöhemmin mahdollisesti määräämät verot ja maksut lisätään vuokraan tästä riippumatta.

 

 

Vuokraoikeuden siirto, edelleenvuokraus ja alivuokraus

Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan kirjallista lupaa, liikkeenluovutustilanne mukaan lukien, siirtää vuokraoikeuttaan tai sen osaa kolmannelle, alivuokrata huoneistoa tai sen osaa, eikä edelleenvuokrata huoneistoa eikä muullakaan tavoin luovuttaa tilojen hallintaa kolmansille.

 

 

Arvonlisävero

Vuokranantaja on hakeutunut arvonlisäverolaissa tarkoitetulla tavalla kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi.

Vuokriin lisätään kulloinkin voimassaolevan verokannan mukainen arvonlisävero.

Vuokralainen sitoutuu harjoittamaan vuokratiloissa arvonlisäverolaissa tarkoitettua vähennykseen tai palautukseen oikeuttavaa toimintaa. Jos vuokratilojen käytössä tapahtuu vuokralaisesta johtuvasta syystä sellaisia muutoksia, joiden perusteella vuokranantaja joutuu suorittamaan tai palauttamaan arvonlisäveroa arvonlisäverolain tai muun lain taikka määräyksen nojalla, vuokralainen on velvollinen korvaamaan vuokranantajalle suoritettavaa veroa ja veroon liittyviä kustannuksia vastaavan määrän laillisine korkoineen.

Vuokralainen sitoutuu ilmoittamaan välittömästi vuokranantajalle vuokrattujen tilojen käyttötarkoituksen muuttamisesta.

 

 

Huoneiston kunto- ja kunnossapito

Vuokralainen on tutustunut huolellisesti vuokrattavaan tilaan. Vuokralainen ilmoittaa vastaanottavansa tilat siinä kunnossa kuin ne sopimuksentekohetkellä ovat.

 

Vuokraa määrättäessä on sovittu, että vuokralainen vastaa huoneistossa vaadittavista oman toimintansa asettamien erityisten edellytysten täyttämisestä ja näiden ylläpitämisestä sekä liiketoimintansa vuokrahuoneistolle aiheuttamasta normaalista poikkeavasta kulutuksesta, rasituksesta ja korjaustarpeesta. Vuokralainen vastaa vuokrattavan tilan kevyistä huoltotoimenpiteistä ja niiden kustannuksista, kuten esim. lamppujen ja valaisinputkien vaihtamisesta, lattia- ja seinäpinnoista sekä muista vuokrauskohteen hyvään hoitamiseen ja vikojen ennaltaehkäisemiseen liittyvistä tehtävistä. Tässä mainitut seikat on huomioitu vuokran määrässä.

 

Vuokranantaja vastaa osaltaan huoneistossa, tilan luovutushetkellä, kiinteästi olevien kalusteiden ja valaisimien huollosta ja uusimisesta. Vuokranantaja vastaa kustannuksellaan vuokrattavan kohteen vaipan, rakenteiden sekä vesi- ja viemärijohtojen huollosta ja peruskorjauksista.

 

Vuokranantaja vastaa tilojen paloturvallisuuden ylläpidosta ja korjauksista viranomaisten ja palovakuutusyhtiön edellyttämällä tavalla sekä mahdollisista uusista viranomaismääräyksistä ja niiden aiheuttamista kustannuksista.

 

Vuokranantajalla on oikeus tehdä tai teettää vuokralaisen kustannuksella tälle kuuluvat tehtävät, mikäli tämä laiminlyö niiden hoitamisen eikä huomautuksen saatuaan viipymättä korjaa tilannetta.

 

Vuokralainen on velvollinen hoitamaan vuokrauksen kohdetta huolellisesti ja huolehtimaan siitä, että sen käyttäjät noudattavat kiinteistön järjestysmääräyksiä ja muita vuokrauksen kohteen käyttöön sisältyviä määräyksiä sekä mitä muutoin on terveyden, siisteyden ja järjestyksen säilymiseksi säädetty ja määrätty. Vuokralainen ei saa ilman vuokranantajan ja taloyhtiön lupaa kiinnittää kilpiä tms. kiinteistön seiniin tai muihin paikkoihin. Vuokralaisen velvollisuudesta ilmoittaa vuokranantajalle huoneistoa kohdanneesta vahingosta sekä vuokralaisen vahingonkorvausvelvollisuudesta on säädetty liikehuoneiston vuokrauksesta annetussa laissa.

 

 

Vuokrauksen kohteessa ennen hallinnan luovuttamista toteutettavat muutostyöt

Vuokranantaja teettää vuokrauksen kohteessa Vuokralaisen toiveesta kahden huoneen välisen oviaukon laajennuksen 2,5 metriä nykyistä oviaukkoa leveämmäksi. Vuokralainen maksaa oviaukon laajennuksesta, seinän purusta sekä vuokrasopimuksen päätyttyä oviaukon ennallistamisesta aiheutuvien muutostöiden kulut lisävuokrana (kt kohta ”Vuokran määrä ja maksaminen”, joka veloitetaan vuokralaiselta kuukausittain ajalla 13.10.2021-30.6.2022.

 

Muutostyö pyritään teettämään kokonaisuudessaan ennen vuokrauksen kohteen hallinnan siirtoa. Selvyyden vuoksi todetaan, ettei hallinnan luovutus esty, vaikka Vuokrauksen kohteessa olisi hallinnan luovutushetkellä sellaisia muutostyöhön liittyviä vähäisiä puutteita/virheitä, jotka eivät ole esteenä Vuokrauksen kohteen käyttöönotolle. Vuokranantajalla on oikeus tehdä tässä sanotut viimeistely yms. toimenpiteet hallinnan luovutuksen jälkeen Osapuolten sopimana ajankohtana.

 

Korjaus- ja muutostyöt

Vuokralaisella ei ole oikeutta suorittaa korjaus- ja muutostöitä ilman vuokranantajan kirjallista lupaa.

 

Vuokrasuhteen päättyessä pidetään tiloissa yhteinen katselmus. Katselmuksessa mahdollisesti todetut sellaiset puutteellisuudet ja viat, jotka eivät johdu luonnollisesta kulumisesta, on vuokralaisen välittömästi korjattava. Jos vuokralainen on asentanut kohteeseen kilpiä tai mainostauluja, vuokralaisen on vuokra-ajan päätyttyä korjattava tästä aiheutuvat jäljet ja vahingot vuokranantajan hyväksymällä tavalla. Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on vuokranantajan niin vaatiessa purettava ja siivottava kohteeseen (vuokrattuihin tiloihin) rakentamansa kiinteät laitteet ja -rakennelmat kustannuksellaan.

 

Vuokranantaja on oikeutettu vuokralaisen kustannuksella suorittamaan tämän sopimuskohdan mukaiset puhdistus-, korjaus-, purku- ja siivoustyöt, mikäli vuokralainen laiminlyö tämän velvollisuutensa.

 

Vuokrasuhteen kestäessä Vuokranantaja on oikeutettu teettämään Vuokrauksen kohteessa sen vastuulle kuuluvia korjaus- ia muutostöitä ilmoitettuaan siitä vähintään kymmenen (10) arkipäivää etukäteen Vuokralaiselle.

 

Vuokranantajalla on oikeus ryhtyä olennaista haittaa tai häiriötä aiheuttaviin Vuokranantajan vastattaviin korjaus- tai muutostöihin, mikäli on ilmoittanut siitä Vuokralaiselle kahta (2) kuukautta ennen sanottua ajankohtaa. Sopimuksen allekirjoitus hetkellä vuokranantajalla ei ole tiedossa tällaisia korjaus- tai muutostöitä.

 

Riippumatta siitä mitä edellä on sovittu, Vuokranantajalla on oikeus suorittaa välittömästi toimenpiteet, joita ei voida vahinkoa aiheuttamatta siirtää.

 

Edellä mainituissa tapauksissa Vuokralaisella ei ole oikeutta purkaa vuokrasopimusta. Jos tämän kohdan neljännen kappaleen mukainen korjaus- ja muutostyö rajoittaa Vuokrauksen kohteen Käyttötarkoituksen mukaista käyttämistä, Vuokralaisella on rajoituksen kestoa ja laatua vastaava oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi, paitsi milloin toimenpiteet johtuvat Vuokralaisesta.

 

 

Vuokrauksen kohteen käytön estyminen ja toimintahäiriöt

Ellei tässä sopimuksessa nimenomaisesti sovitusta muuta johdu, Vuokralaisella on oikeus saada vapautus vuokran maksamisesta tai vuokra kohtuullisesti alennetuksi siltä ajalta, jona vuokrauksen kohdetta ei ole voitu käyttää tai jona se ei ole ollut vaadittavassa tai sovitussa kunnossa vain, jos se johtuu Vuokranantajan syyksi luettavasta laiminlyönnistä tai muusta Vuokranantajan syyksi luettavasta seikasta, ja siltä osin kuin käyttö on estynyt yli seitsemän vuorokauden ajan.

 

Vuokrauksen kohteessa ilmenevät erilaiset tilapäiset häiriöt, taikka kiinteistön hoidon kannalta tarpeelliset katkot ja rajoitukset vesi, viemäri-, lämpö- ja sähkölaitteissa eivät oikeuta Vuokralaista saamaan korvausta eivätkä vuokran alennusta.

 

Vuodot, viemäritukokset, viemärin tulvimiset tai muut näihin verrattavat tapaukset eivät oikeuta Vuokralaista saamaan korvausta eivätkä vuokran alennusta, elleivät nämä johdu Vuokranantajan tuottamuksellisista toimenpiteistä. Vuokranantaja ei ole, syystä riippumatta, velvollinen korvaamaan Vuokralaisen omaisuudelle tai Vuokrauksen kohteessa olevalle kolmannen osapuolen omaisuudelle aiheutunutta vahinkoa.

 

Vuokranantajan mahdollinen vahingonkorvausvastuu käsittää kaikissa edellä tarkoitetuissa kuten muissakin vahingonkorvaustilanteissa ainoastaan sen, mitä ei ole korvattu Vuokralaisen vakuutuksesta ja mikä vaaditaan mahdollisten häiriöiden ja esteiden poistamiseksi sekä Vuokrauksen kohteen palauttamiseksi sovitun mukaiseen toimintakuntoon. Vuokranantajan vahingonkorvausvastuun piiriin eivät näin ollen kuulu Vuokralaisen tai sen alivuokralaisten taikka kolmannen mahdollisesti kärsimät välilliset vahingot, kuten toiminnan keskeytyksestä tai estymisestä aiheutuva saamatta jäänyt liikevaihto tai voitto taikka muut vastaavat, vaikeasti ennakoitavat vahingot. Vuokralaisen tulee ilmoittaa viasta tai häiriöstä mahdollisimman pian Vuokranantajalle ja/tai tämän ilmoittamille tahoille.

 

Erikseen todetaan, että taloyhtiössä on julkisivuremontti meneillään vuokrasopimuksen allekirjoitushetkellä ja julkisivuremontin on arvioitu valmistuvan Aurakadun puoleisessa osassa loka-marraskuun 2021 aikana. Julkisivuremontin aiheuttamat häiriöt eivät oikeuta vuokranalennuksiin/sopimuksen purkuun.

 

 

Muut ehdot

Vuokraan sisältyy huoneiston lämmityksestä sekä veden kulutuksesta aiheutuvat kustannukset.

 

Vuokralainen vastaa kuluttamastaan sähköstä, jonka taloyhtiö laskuttaa vuokralaiselta toteutuneen kulutuksen mukaan. Vuokralainen kustantaa vuokrakohteeseen tilaamansa palvelut ja hyödykkeet, kuten ATK- ja telepalvelut sekä vastaa vuokran kohteena olevien tilojen siivouksen ja haluamansa vartiointipalvelujen järjestelyistä ja kustannuksista.

 

Vuokralaiselle luovutetaan vuokrattavan kohteen avaimet (5 kpl) hallinnan luovutuksen hetkellä erillistä kuittausta vastaan. Edellä mainittua useampien avaimien luovuttamisesta osapuolet sopivat erikseen ja näiden teettämiskustannuksista vastaa Vuokralainen. Huoneiston avaimilla pääsee vuokrattavaan tilaan myös Liikekeskus Forumin aukioloaikojen ulkopuolella. Avaimet sopivat Liikekeskus Forumin Aurakadun puoleiseen liukuoveen.

 

Vuokralainen vastaa omasta ja henkilökuntansa puolesta siitä, että avaimia säilytetään huolellisesti. Mikäli Vuokralaisen avaimia katoaa tai varastetaan, vastaa Vuokralainen tästä johtuvista vahingoista ja kustannuksista mukaan lukien lukkojen uudelleensarjoitus. Vuokralainen on velvollinen ilmoittamaan katoamisista välittömästi Vuokranantajalle.

 

Vuokralainen vastaa Vuokrauksen kohteessa olevasta omasta ja hallussaan olevasta kolmannen omaisuudesta ja Vuokralainen on velvollinen vakuuttamaan omaisuuden sitä kohtaavien riskien varalta (esim. varkaudet, vahingoittuminen, tulipalo) harkitsemassaan laajuudessa. Kyseinen omaisuus ei vakuutusehtojen mukaan tule myöskään korvattavaksi Kiinteistöyhtiön ottamasta kiinteistön täysarvovakuutuksesta. Vuokranantajan on huolehdittava siitä, että kiinteistö on vakuutettu täydestä arvostaan Kiinteistöyhtiön toimesta.

 

Vuokralaisen ns. tavanomaisia jätteitä varten taloyhtiöllä on olemassa jätesäiliö, johon vuokralainen voi korvauksetta toimittaa omat jätteensä. Mikäli liiketoiminnasta muodostuu suuria määriä pahvia, pakkaus- tms. jätettä, vastaa vuokralainen tällöin jätehuollosta omalla kustannuksellaan.

 

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on välittömästi poistettava huoneistoista kaikki omaisuutensa, kuitenkin viimeistään vuokrasopimuksen päättymispäivänä kello 23:59. Tämän jälkeen huoneistoihin jääneet tavarat katsotaan kuuluvaksi vuokranantajan omaisuuteen, jos ei muuta ole erikseen sovittu.

 

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralainen luovuttaa tilat siivottuna ja luonnollista kulumista lukuunottamatta hyväkuntoisina. Vuokralainen on velvollinen korjaamaan asianmukaiseen kuntoon katto-, lattia- tai seinäpintoihin tulleet oman toimintansa aiheuttamat jäljet. Mikäli vuokranantaja joutuu teettämään huoneistossa ylimääräisen siivouksen tai kunnostustoimia, on vuokranantaja oikeutettu perimään tästä aiheutuvat kustannukset vuokralaiselta ilman eri sopimusta.

 

 

Sopimuksen hyväksyminen

Tämän vuokrasopimuksen hyväksymme ja sitoudumme sitä noudattamaan. Tähän sopimukseen sovelletaan Suomen lakia. Ellei tässä sopimuksessa ole muuta sovittu, noudatetaan erityisesti kulloinkin voimassaolevaa lakia liikehuoneiston vuokrauksesta 1995/482.

 

Kaikki tätä sopimusta koskevat muutokset on tehtävä kirjallisesti, jotta ne olisivat päteviä.

 

 

Tätä sopimusta on laadittu kaksi (2) samasanaista kappaletta, yksi kummallekin osapuolelle.

 

 

Turussa __.9.2021

 

 

Konsernihallinto, Tilapalvelukeskus

 

 

_______________________________

Leevi Luoto         

Tilapalvelujohtajan viran sijainen

Turun Kaupunki, tilapalvelut

 

 

 

 

Rausanne Oy

 

 

________________________________

Terhi Mäki

 

 

 

Liite 1.        Pohjapiirros