Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus41106.09.202111

10249-2021 (03.00)

Turun kaupungin lausunto ilmastolaista

Tiivistelmä:

Ympäristöministeriö on pyytänyt lausuntoja valmisteltavasta ilmastolaista. Lain mukaisten tavoitteiden edistämisvelvoite laajenisi kunnallisiin viranomaisiin,muttei toisi uusia lakisääteisiä tehtäviä. Kaupunginhallituksen päätettäväksi esitetään lausuntoa, jossa muun muassa korostetaan kuntien ja valtion kumppanuutta.

Kh § 411

Ilmastojohtaja Risto Veivo, erityisasiantuntija Miika Meretoja ja yhteysjohtaja Pasi Ahola 25.8.2021:

Ympäristöministeriö on pyytänyt 6.9.2021 mennessä lausuntoja valmisteltavasta ilmastolaista.

Turun kaupunkikonserni toteuttaa yhdessä kansalaisyhteiskunnan kanssa kunnianhimoista ilmastosuunnitelmaa ja tähtää – yhtenä ensimmäisistä kaupungeista maailmassa – ilmastopositiiviseksi alueeksi vuodesta 2029 eteenpäin. Valmistelussa oleva ilmastolaki tukee osaltaan hyvin myös tämän tavoitteen saavuttamista ja vastuullisen ilmastopolitiikan toteuttamista koko Varsinais-Suomen alueella.

Esitämme, että Turun kaupunki antaa kaupunginhallituksen päätöksellä seuraavan lausunnon valmisteltavasta ilmastolaista.

Turun kaupungin lausunto:

Yleisiä huomioita esityksestä

Turun kaupunki painottaa ilmastovastuuta kaikessa toiminnassaan ja katsoo olevan erittäin tervetullutta, että esitys tunnistaa kuntien aktiivisen roolin ilmastopolitiikan toimijoina ja osallistujina. Valtion ja kuntien välisen kumppanuuden vahvistamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota lain toimeenpanossa.

Hiilineutraaliustavoite ja päästövähennystavoitteet (2 §)

Lakiluonnoksessa esitetyt vähimmäistavoitteet perustuvat Suomen ilmastopaneelin helmikuussa 2021 julkaisemiin suosituksiin. Ilmastopaneeli on samassa yhteydessä kuitenkin korostanut, että kunnianhimoa tulee nostaa, jos siihen on mahdollisuuksia.

Turun kaupunki kehittää paikallista kompensaatiomallia hiilinielujen lisäämiseksi ja ilmastopositiivisuuden saavuttamiseksi. Lakiesityksessä ei ehdoteta kompensaatioiden ottamista osaksi ilmastolakia, vaan todetaan niiden luotettavuuden ja laadun parantamisen edellyttävän muun erillislainsäädännön ja tilinpitojärjestelmän kehittämistä muun muassa päästöjen kaksoislaskennan estämiseksi. Asia olisi kuitenkin tärkeää ratkaista, jotta esimerkiksi vapaaehtoisiin paikallisiin kompensaatiomarkkinoihin perustuvien maankäyttösektorin toimenpiteiden koko potentiaali tulisi hyödynnetyksi. Kaksoislaskennan osalta keskeinen ratkaistava asia on ns. kaksinkertaisen hyväksiluvun kysymys eli tulisiko vapaaehtoisten kompensaatioiden seurauksena syntyvien kotimaisten hillintätulosten sisältyä kansalliseen tilinpitoon vai tulisiko niiden kirittää kansallisia tavoitteita vai tulisiko molempien vaihtoehtojen olla mahdollisia. Siten asia kytkeytyy myös ilmastolain tavoitteen asetantaan.

Valtion viranomaisen ja kunnallisen viranomaisen edistämisvelvoite (5 §)

Turun kaupunki katsoo, että edistämisvelvoitteen laajentaminen kunnallisiin viranomaisiin on tarkoituksenmukaista esityksen mukaisilla perusteilla, eikä se tuo uusia lakisääteisiä tehtäviä. Edistämisvelvoite on perustellumpi ratkaisu kuin esimerkiksi lakisääteinen velvollisuus ilmastosuunnitelman laatimisesta, koska se jättää enemmän mahdollisuuksia paikallisten olosuhteiden huomioimiselle. Turun kaupungin näkemyksen mukaan olisi perusteltua, että ilmastolain mukaisten tavoitteiden edistämisen huomioimisesta säädettäisiin kuntalain 37 §:ssä (Kuntastrategia).

Suunnittelujärjestelmä, erityisesti uusi maankäyttösektorin suunnitelma (7−13 §)

Turun kaupunki on valmis sitoutumaan osaltaan lain tavoitteiden toteutumiseen. Tehokas toimeenpano edellyttää kuitenkin paikallisten ja kansallisten suunnitelmien mahdollisimman hyvää yhteensovittamista sekä hyvää yhteistyötä hallinnon tasojen välillä. Tämä tulisi kirjata myös kansallisten suunnitelmien yleisiin vaatimuksiin (8 §).

Maankäyttösektorin sisällyttäminen suunnittelujärjestelmään on tervetullut uudistus ja edellytys ilmastolain tavoitteiden toteutumiselle.

Muita huomioita

Toimenpiteiden maantieteellisesti tehokas kohdentaminen paikalliset olosuhteet huomioon ottaen edellyttää ajantasaisia ja alueellisesti riittävän tarkkoja tietoaineistoja. Tällaisia aineistoja on kuitenkin resurssien käytön tehokkuuden vuoksi tarkoituksenmukaisinta tuottaa keskitetysti, mikä tulisi huomioida viranomaisten tehtävissä (19 §).

Oheismateriaali 1Luonnos hallituksen esitykseksi ilmastolaiksi

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki antaa edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausYmpäristöministeriö