Turun kaupungin ohjeistus henkilökunnan muistamisesta ja huomioimisesta

 

Merkkipäivien huomioiminen

 

Merkkipäivien huomioimisesta vastaa se palvelukokonaisuus, jonka palveluksessa henkilö merkkipäivän aikaan on. Yleisinä menettelytapoina on merkkipäivien huomioimisessa otettava huomioon seuraavat seikat:

 

Työnantaja huomioi vähintään kolme vuotta yhtäjaksoisesti palveluksessaan olleiden henkilöiden 50- ja 60-vuotispäivän

Huomioimismenettelyn tulee olla johdonmukainen ja sellainen, että henkilöstö kokee muistamisen oikeudenmukaiseksi. Merkkipäivä voidaan huomioida esim. siten, että työyksikössä järjestetään pienimuotoinen kahvitilaisuus, johon saa käyttää työnantajan tiloja. Kahvitilaisuus ja mahdollinen kukitus voidaan järjestää työaikana. Työnantaja ei anna merkkipäivää viettävälle muita lahjoja (esim. tavaralahjaa, lahjakorttia tai rahalahjaa).

KVTES:n määräysten mukaan työpäiväksi sattuvat 50- ja 60-vuotispäivät ovat palkallisia vapaapäiviä. Turun kaupungilla on kuitenkin jokaisella viranhaltijalla/työntekijällä oikeus pitää vapaapäivä riippumatta siitä, sattuuko varsinainen syntymäpäivä työ- vai vapaapäiväksi. Edellytyksenä vapaapäivän pitämiselle on se, että palvelussuhde on voimassa merkkipäivän aikana ja että vapaapäivä pidetään voimassaolevan palvelussuhteen aikana. Merkkipäivävapaa pidetään seuraavien ohjeiden mukaisesti:

jos syntymäpäivä on tavanomainen työpäivä, on em. päivä pääsääntöisesti KVTES:n määräysten mukainen vapaapäivä

jos työntekijä/viranhaltija kuitenkin haluaa pitää palkallisen vapaapäivän muuna ajankohtana, tulee hänen ilmoittaa siitä vähintäänkin kuukautta ennen varsinaista merkkipäivää. Merkkipäivävapaa anotaan SAP HR-järjestelmän kautta. Tämän jälkeen ei merkkipäivävapaan ajankohtaa voi enää muuttaa.

Jos vapaa pidetään muuna ajankohtana kuin varsinaisena syntymäpäivänä, tulee merkkipäivävapaa pitää viimeistään kuuden kuukauden kuluttua merkkipäivästä.

Virka- ja työehtosopimuksen mukaiset muut vapaapäivät

 

KVTES:n V luvun 11.2 §:n mukaan työpäiväksi sattuvat oma vihkiäispäivä, parisuhteen rekisteröimispäivä, aviopuolison, rekisteröidyn parisuhteen osapuolen, vanhemman, lapsen, veljen ja sisaren hautajaispäivä (siunauspäivä) ovat palkallisia vapaapäiviä.

 

Suomen Kuntaliiton kunnia- ja ansiomerkit

 

Suomen Kuntaliitto myöntää hakemusten perusteella kunnia- ja ansiomerkkejä kuntien ja kuntayhtymien sekä niiden omistamien yhtiöiden ansioituneille luottamushenkilöille sekä viranhaltijoille ja työntekijöille.

 

Merkkejä myönnetään tunnustuksena pitkäaikaisesta ansiokkaasta kunnallisesta toiminnasta luottamustehtävissä tai viranhaltijana/työntekijänä. Kunniamerkki voidaan myöntää myös kiitollisuuden osoituksena huomattavista palveluista kuntien hyväksi.

 

Palvelukokonaisuudet voivat hakea viranhaltijoilleen ja työntekijöilleen Kuntaliiton ansiomerkkiä 30 tai 40 vuoden palvelun perusteella, jos siihen on erityisiä perusteita. Ansiomerkeistä syntyvät kustannukset maksetaan palvelukokonaisuuden omista määrärahoista. Yksikössä voidaan järjestää pienimuotoinen kahvitilaisuus 30 tai 40 vuoden palveluksen juhlistamiseksi.

 

Viranhaltijan/työntekijän siirtyminen eläkkeelle

 

Eläkkeelle siirtyvän viranhaltijan/työntekijän huomioimisesta vastaa se palvelukokonaisuus, jonka palveluksessa henkilö eläkkeelle siirtyessään on. Koko kaupunkia koskevina yleisinä menettelytapoina on eläkkeelle siirtymisen huomioimisessa kuitenkin otettava huomioon seuraavat seikat:

 

Työnantaja voi huomioida palveluksessa olevan henkilön eläkkeelle siirtymisen

Työyksikössä on mahdollista järjestää työpaikalla pienimuotoinen läksiäistilaisuus eläkkeelle siirtyvälle henkilölle, mihin saa käyttää työnantajan tiloja. Kahvitilaisuus voidaan järjestää työaikana.

Eläkkeelle siirtyvälle on mahdollista ostaa läksiäislahja, jonka arvo voi olla enintään 100 euroa. Lahjaksi voidaan antaa erilaisia esineitä, pääsylippuja, palveluja ja yksilöidyn esineen tai palvelun ostoon tarkoitettuja lahjakortteja, jolloin lahja on veroton. Rahana tai siihen verrattavana suorituksena työnantajalta saatu lahja on työntekijän palkkaa (veronalaista tuloa).

Huomioimismenettelyn tulee olla yksikössä johdonmukainen ja sellainen, että henkilöstö kokee sen oikeudenmukaiseksi

 

Omaisten muistaminen henkilöstöön kuuluvan kuolemantapauksessa

 

Turun kaupungin henkilöstöön kuuluvan kuolemantapauksessa omaisia on mahdollista muistaa kukilla ja/tai suruadressilla tai muulla sopivalla tavalla. Kaupungin henkilöstöön kuuluvan työtapaturmaisessa kuolemantapauksessa kaupungin edustajat osallistuvat hautaus- tai siunaustilaisuuteen, jos omaiset niin sallivat.