Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunginhallitus | 393 | 30.08.2021 | 9 |
9964-2021 (00 01 05, 02 06 01, 02 06 00)
Itämeren kaupunkien liiton (UBC) kestävien kaupunkien sihteeristön sijoittuminen Turkuun vuosiksi 2022-2030
Tiivistelmä:
Itämeren kaupunkien liitto on vakiintunut vahvimmaksi koko Itämeren alueen kattavaksi kaupunkijärjestöksi. Liiton kestävien kaupunkien sihteeristö on toiminut Turussa vuodesta 1996. Sihteeristön toiminta tuottaa Turulle ja alueen muille kaupungeille merkittäviä hyötyjä ja vahvistavat koko Itämeren alueen kehitystä. Nykyinen sihteeristön sijoituspäätös on voimassa vuoden 2021 loppuun. Kaupunginhallitukselle esitetään, että sijoituspäätöstä jatketaan vuoden 2030 loppuun siten, että sihteeristö toimii Konsernihallinnossa hankekehittämisyksikön alaisena erillisprojektina. Sihteeristön toiminnasta kaupungille aiheutuvat kulut katetaan Konsernihallinnon määrärahoista. Perusomarahoitus (80.000 euroa vuodessa) budjetoidaan osaksi kaupungin kansainvälisen toiminnan rahoitusta.
Kh § 393
Kärkihankejohtaja Björn Grönholm ja ilmastojohtaja Risto Veivo 14.6.2021:
Tausta
Itämeren kaupunkien liitto, Union of the Baltic Cities (UBC) on Gdanskissa 1991 perustettu kaupunkien yhteistyöorganisaatio, joka vuosien varrella on vakiinnuttanut asemansa tunnettuna ja tunnustettuna Itämeren alueen toimijana. Nykyään UBC:hen kuuluu noin 80 jäsenkaupunkia, joista 11 Suomesta. Liiton toimintaa ohjaa hallitus, jossa on edustettuna yksi jäsenkaupunki kustakin maasta. Lisäksi hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja kolme varapuheenjohtajaa, joista yksi on Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen.
Pääosa liiton toiminnasta tapahtuu hallituksen alaisissa komissioissa ja työryhmissä, joita on yhteensä seitsemän. Liiton Kestävien kaupunkien komission alainen sihteeristö on toiminut Turussa vuodesta 1996 alkaen. Hallinnollisesti sihteeristö sijaitsi vuoden 2012 loppuun asti ympäristö- ja kaavoitusviraston alaisuudessa. Vuoden 2013 alusta sihteeristö siirrettiin hallinnollisesti konsernihallinnon hallintoryhmän alaisuuteen.
Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta on ollut aktiivista ja se on vaikuttanut merkittävästi liiton kehittymiseen ja sen aseman vahvistumiseen tärkeänä ja arvostettuna toimijana Itämeren alueella. Sihteeristön työ ja sijainti Turussa on vaikuttanut siten, että Turku tunnetaan huomattavasti paremmin Itämeren alueella sekä laajemmin ympäri Eurooppaa aktiivisena kuntien yhteistyön ja kestävän kehityksen toimijana (mm. meriteollisuuden, vesien ja jätevesien käsittelyn, kaupunkisuunnittelun, kaupunkiliikenteen ja ilmastopolitiikan sektoreilla).
Itämeren kaupunkien liiton Kestävien kaupunkien sihteeristön isäntäkaupunkina toimiminen on konkreettista toimintaa, jossa Turun kaupungin kansainväliset sekä kestävän kehityksen tavoitteet ovat vahvasti yhdistyneet.
UBC:n toiminnan tavoite on tukea ja edesauttaa Itämeren alueen kaupunkien toimintaa ja niiden eurooppalaista integroitumista sekä vahvistaa paikallishallinnon roolia Itämeren alueen kehityksessä. Toiminnan päälinjoina ovat konkreettiset yhteiset hankkeet ja aktiivinen osallistuminen kaupunkipolitiikan luomiseen ja toteuttamiseen.
Tämä strateginen valinta on nyt EU:n Itämeristrategian ja Euroopan vihreän kasvun tavoitteiden myötä tullut entistäkin merkityksellisemmäksi. Itämeren alueen on arvioitu olevan yksi Euroopan potentiaalisimmista kasvualueista ja useat alueen maat sekä monet kaupungit tunnetaan kestävän kehityksen ja ilmastoratkaisujen edelläkävijöinä.
UBC:n komissioiden isäntäkaupungeilta edellytetään sitä, että ne tarjoavat sihteeristölle tilat, perusrahoituksen ja teknisiä sekä hallinnollisia palveluita. Kukin sihteeristö saa vuosittaisen toiminta-avustuksen liitolta. Suurin osa Kestävän kehityksen sihteeristön toiminnan rahoituksesta, käytännössä noin 95 %, on tullut hankerahoituksena ulkopuolisista lähteistä. Isäntäkaupunki toimii myös juridisena osapuolena esimerkiksi, kun komissiot hakevat projektirahoitusta EU -ohjelmista tai muualta.
Nykyinen toiminta
UBC:n kestävien kaupunkien sihteeristön työ jakaantuu kolmeen osa-alueeseen: peruspalvelut jäsenille, hanketoiminta ja poliittinen työ. Nämä osa-alueet luonnollisesti tukevat toisiaan. Budjetiltaan ylivoimaisesti suurin osa-alue on hankkeet, joita on ohjannut liiton kestävän kehityksen ohjelma (UBC Sustainability Action Programme 2016 – 2021 ja työn alla oleva uusi kestävän kehityksen ohjelmaa 2022 - 2030), joka hyväksytään liiton yleiskokouksessa Pietarissa 27.10.2021.
Päättyvällä ohjelmakaudella on toteutettu yhteensä 12 kaupunkien välistä hanketta. Niiden toteutunut budjetti oli hieman yli 36 M €. Hankkeiden kautta on kehitetty yhteistyössä verkoston jäsenkaupunkien ja muiden partnereiden kanssa mm. kaupunkien kestävän kehityksen osaamista ja työmenetelmiä, sekä pyritty parantamaan ympäristön tilaa ja siten lisäämään kaupunkien kilpailukykyä ja vetovoimaisuutta sekä tukemaan niiden kestävää kehitystä. Hankkeisiin osallistui yhteensä yli 30 eri Itämeren kaupunkia ja kaupunkien yhtiöitä sekä lisäksi useita ministeriöitä, muita viranomaisia, yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja verkostoja. Pääosin rahoitus on tullut EU:n eri lähteistä, mutta myös Pohjoismaiden ministerineuvosto ja kansalliset ministeriöt olivat tärkeitä yhteistyökumppaneita. Turku oli kaupunkina mukana noin 10 eri hankkeessa, joista merkittävimmät koskivat kaupunkiliikennettä, ilmasto- ja energiatehokkuutta sekä hule- ja jätevesien hallinnan kehittämistä.
Hanketyön rinnalla sihteeristö on kannustanut ja tukenut jäsenkaupunkeja ilmasto- ja vastuullisuusraportoinnin kehittämisessä globaalistikin merkittävässä yhteistyössä CDP:n kanssa. UBC ja CDP ovat kehittäneet ja toteuttaneet raportointia yhdessä vuodesta 2016 alkaen. CDP on maailman suurin ilmasto- ja ympäristövastuullisuuden raportointijärjestelmä, jonka kautta raportoi valtaosa maailman kansainvälisesti merkittävistä yrityksistä, osavaltioista ja kaupungeista. UBC on myös esimerkiksi Eurocitiesin ja ICLEI:n pitkäaikainen yhteistyökumppani sekä hanketyössä että poliittisessa työssä, mikä sihteeristön isäntäkaupunkina toimimisen kautta tukee Turun kansainvälistä työtä ja tavoitteita.
Sihteeristössä on työskennellyt hanketilanteesta riippuen 12 - 20 henkilön kansainvälinen tiimi, johon on vuosien mittaan kuulunut asiantuntijoita lähes kaikista Itämeren maista. Sihteeristö on toiminut vuodesta 2008 alkaen Vanhalla Suurtorilla ns. Itämeritalossa yhdessä Centrum Balticumin kanssa. Vuonna 2020 sihteeristön kokonaisbudjetti oli noin 980.000€. Sihteeristön kansainvälisen tiimin vahvuus on tällä hetkellä 16 päätoimista kestävän kehityksen ja kansainvälisen kunta- ja hankeyhteistyön ammattilaista.
Kehittämislinjat 2022 - 2030
Lokakuussa 2021 Pietarissa järjestettävässä UBC:n XVI:ssä vuosikokouksessa tullaan hyväksymään järjestön uusi strategia sekä kestävän kehityksen toimintaohjelma vuosille 2022 - 2030 (Union of the Baltic Cities Sustainability Action Programme 2022 -2030). Ohjelman keskeisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi tehokkaat ilmastotoimet, kestävän kehityksen mukaiset hankinnat, liikennejärjestelmät ja -suunnittelu, kierrätys ja materiaalitehokkuus jne. Suurin haaste on edelleen ympäristöllisen, sosiaalisen ja taloudellisen lähestymistavan yhteensovittaminen ja keskeiseksi teemaksi on nousemassa tuotannon ja kulutuksen kestävyys. Kestävän kehityksen lähtökohta on elinvoimainen talous.
Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta tukee vahvasti ”Turku 2029 – Pohjoisen Itämeren kiinnostavin kaupunki” – strategiaa sekä kaupungin strategisten ohjelmien asettamia hyvinvointiin ja kilpailukykyyn liittyvien tavoitteiden saavuttamista. Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta edistää kaupungin tavoitetta hakea kasvua uusilta aloilta (esim. Green Deal, Blue Growth, New EU Bauhaus) sekä ilmastotavoitteiden toteuttamista ja Turun kaupungin ilmastosuunnitelman 2029 toimeenpanoa.
Kestävien kaupunkien sihteeristön toiminta vahvistaa ulkopuolisen rahoituksen kaupungille tuomaa kilpailukykyä, tarjoaa sekä kotimaisia että ulkomaisia yhteistyökumppaneita, vertailupohjaa muihin kaupunkeihin sekä kansainvälistä tunnettuutta. Tämän lisäksi sihteeristö on vahvasti mukana kehittämässä kaupungin ulkopuolisella rahoituksella toimivien hankkeiden hallintoa osana Turun kaupunkien Hankekehittämisyksikköä. Tämä on keskeinen osa kaupungin toimintatapojen kehittämistä.
Valmistelijoiden ehdotus
UBC sihteeristön toiminta on Turun kaupungin tavoitteiden sekä Itämeren alueen kehityksen ja yhteistyön kannalta hyödyllistä ja Turun kaupungin edun mukaista on pyrkiä jatkamaan sihteeristön isäntäkaupunkina.
Esitämme, että Turun kaupunki päättäisi toimia UBC:n kestävien kaupunkien sihteeristön isäntäkaupunkina UBC:n uuden kestävän kehityksen ohjelman edellyttämän ajan 2022-2030, edellyttäen että UBC:n yleiskokous Pietarissa osaltaan näin päättää. Asiaa koskevassa kaupunginhallituksen päätöksessä tulisi samalla päättää, että:
Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:
EhdotusKaupunginhallitus päättää, että
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tpvKonsernihallinto, kärkihankkeet