Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kansliapäällikkö16203.07.2021 

8421-2021 (00 01 01, 02 06 01)

Eräpäivän siirrot

Johtava kaupunginlakimies Laura Klami, talousjohtaja Valtteri Mikkola, maksuliikepäällikkö Riikka Kilpi:

Kuntalain (410/2015) mukaisesti kaupungin hallinnon järjestämistä ohjataan keskitetysti yhdellä kaupunginvaltuuston hyväksymällä hallintosäännöllä.

Hallintosäännön (kv 17.5.2021 § 103, voimassa 1.6.2021-31.7.2021) 21 §:n mukaan kansliapäällikkö johtaa kaupunginjohtajan alaisuudessa kaupunkikonsernin toimintaa ja vastaa sen kehittämisestä.

Hallintosäännön 42 §:n 2 kohdan mukaan kansliapäällikön erityiseen toimivaltaan konsernihallinnossa ja koko kaupungin tasolla kuuluu tehdä sovinto- ja akordisopimus sekä myöntää helpotus tai vapautus kaupungille tulevan julkis- tai yksityisoikeudellisen maksuvelvoitteen suoritusaikatauluun, korkoon, viivästyskorkoon ja perintäkuluihin sekä pääomaan 50 000 euroon saakka.

Turun kaupungin saamisten laskutus- ja perintäohjeiden mukaan julkisoikeudellisissa saatavissa, voidaan eräpäivää siirtää enintään 3 kk ja yksityisoikeudellisissa 28 päivää. Poikkeuksena kuolinpesät, mikäli perukirjan laatiminen on kesken. Tällaisessa tapauksessa maksimisiirto on kuusi kuukautta.

Niin sanotun Turkupaketin käsittelyn yhteydessä 30.3.2020 § 135 todettiin, että kaupunginjohtaja on päätöksellään 2.1.2018 § 1 hyväksynyt Turun kaupungin laskutus- ja perintäohjeet. Ohjeiden kohdan 11 mukaan laskun maksuaika on 14 päivää laskun lähettämisestä lukien, ellei tätä lyhyemmästä tai pidemmästä maksuajasta ole erityisistä syistä sovittu tai siitä muuta säädetty tai määrätty. Koronaepidemian ajaksi on tarpeen poiketa 14 päivän maksuehdosta ja ottaa yleisesti käyttöön 30 päivän maksuehto. Eräpäivän siirtomahdollisuus pidennettiin myös yksityisoikeudellisissa saatavissa 28 päivästä kolmeen kuukauteen.

Myyntilasku- ja myyntireskontraprosessi siirrettiin Sarastia Oy:ltä Turun kaupungille kansliapäällikön päätöksellä 5.3.2021 § 41 (2900-2021) 1.6.2021 lukien.

Ennen myyntilaskutuksen toimintojen siirtämistä Sarastia Oy:llä (Sarastia) on ollut oikeus siirtää eräpäivää asiakkaan pyynnöstä ensin 14 päivää. Uudesta pyynnöstä Sarastia voi siirtää eräpäivää toiset 14 päivää. Maksimisiirto 28 päivää. Mikäli eräpäivän siirtopyynnön yhteydessä on selvää, ettei asiakas pysty maksamaan laskua 14 päivän eräpäivän siirronkaan jälkeen, voi Sarastia suostua suoraan 28 päivän eräpäivän siirtoon. Sarastian on tarkistettava siirron yhteydessä, onko asiakkaalla suoramaksu- tai e-laskusopimusta. Jos asiakkaalla on suoramaksu- tai e-laskusopimus, tulee Sarastian ohjeistaa asiakasta siirtämään e-laskujen osalta eräpäivää itse verkkopankissa ja suoramaksujen osalta olemaan yhteydessä pankkiin. Pankit pystyvät siirtämään suoramaksujen eräpäivää, kun asiakas on yhteydessä pankkiin ennen eräpäivää.

Myyntilaskujen käsittelemiseksi on perusteltua valtuuttaa konsernihallinnon yhteisten palvelujen talouspalveluiden maksuliikepäällikön sekä vastaavan myyntilaskuasiantuntijan ja myyntilaskuasiantuntijat myöntämään asiakkaan erillisestä pyynnöstä eräpäivän siirron sopimuksen tai sitoumuksen perusteella määräytyvän velvoitteeseen (hallintosääntö 42 § 1 mom. kohta 2) asiakkaan pyynnöstä ensin 14 päivää. Uudesta pyynnöstä eräpäivää voidaan siirtää toiset 14 päivää. Maksimisiirto 28 päivää. Tätä pidemmissä eräpäivän siirroissa eräpäivän siirron hyväksyy hallinnonjärjestämispäätöksen mukaisesti johtava kaupunginlakimies tai kaupunginlakimies. Käsittelyssä on aiheellista noudattaa aikaisempaa Sarastian kanssa noudatettua menettelytapaa, kunnes uudet prosessit ovat valmistuneet.

Kansliapäällikkö Tuomas Heikkinen:

PäätösPäätin valtuuttaa yhteisten palvelujen talouspalveluiden maksuliikepäällikön sekä vastaavan myyntilaskuasiantuntijan ja myyntilaskuasiantuntijat myöntämään asiakkaan erillisestä pyynnöstä eräpäivän siirron sopimuksen tai sitoumuksen perusteella määräytyvän velvoitteeseen (hallintosääntö 42 § 1 mom. kohta 2) asiakkaan pyynnöstä ensin 14 päivää. Uudesta pyynnöstä eräpäivää voidaan siirtää toiset 14 päivää. Maksimisiirto on tämän valtuutuksen mukaisena 28 päivää.

Valtuutus ei koske vuokrasaatavia. Valtuutus on voimassa toistaiseksi. Tämä päätös tulee voimaan heti.

Tuomas Heikkinen

kansliapäällikkö

Jakelu

tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut
tpvKonsernihallinto, talouspalvelut
tpvXXXXX