Turun kaupungin lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamiseksi sekä siihen liittyviksi laeiksi

 

Turun kaupunki toteaa asiasta seuraavaa:

 

Tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta rahoitettaisiin kolmen erillisen rahoitusjärjestelmän puitteissa. Tämä on kuitenkin haasteellista, mutta ainoa vaihtoehto tällä aikataululla. Rahoitusjärjestelmän jatkokehittäminen ja yhteensovittaminen on tärkeää. Kuntaliitto ja kunnat sekä muut koulutuksen järjestäjät on otettava mukaan jatkotyöhön.

 

Erityisesti ammatillisen koulutuksen osalta on huomioitava, että TUVA-koulutus on suunnattu myös muille kuin perusopetuksen päättäville, esim. heikot perustaidot omaaville aikuisille, maahanmuuttajille yms. Toiminta- ja rahoitussäädösten tulee mahdollistaa myös tällaisten ryhmien kouluttaminen.

 

Ammatillisen koulutuksen osalta muistettava, että rahoitus, toisin kuin lukiossa ja perusopetuksessa, ei ole kustannusperusteinen. Jos TUVAn kustannukset osoittautuvat korkeammaksi, ei riitä, että vain rahoituskerrointa korotetaan, vaan valtion talousarviossa olevaa rahoitusta tulee myös korottaa. Tässä vaiheessa ei ole tarkkaa kuvaa TUVA-koulutuksen todellisista kustannuksista.

 

Rahoituksen riittävyys tulee varmistaa, koska pidentyvän oppivelvollisuuden myötä koko ikäluokka koulutetaan. Oletettavissa on, että TUVAssa on nykyistä enemmän tukea tarvitsevia opiskelijoita. Koska myös maahanmuutto tullee taas lähivuosina uudestaan kasvamaan, TUVA-koulutuksen merkitys korostuu. Siksi on tarpeen säännöllisesti tarkastella rahoituksen riittävyyttä näin merkittävässä muutostilanteessa.