Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus26231.05.20217

3881-2020 (04.04, 02 05 01, 00 00 01, 02 08 00)

The Tall Ships Races 2021 purjehdustapahtuman peruuntuminen

Tiivistelmä: -

Kh § 262

Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen ja projektipäällikkö Kimmo Hyyppä 27.5.2021:

Turun kaupunginhallitus päätti 25.5.2020 § 228, että Turun kaupunki toimii vuoden 2021 The Tall Ships Races 2021 Baltic purjehdustapahtuman isäntäsatamana yhdessä Klaipedan, Tallinnan, Maarianhaminan ja Szczecinin satamien kanssa. Turulle tapahtuman järjestämistä ehdotti tapahtuman englantilainen pääjärjestäjä The Sail Training International Ltd maaliskuussa 2020 Pietarin vetäydyttyä järjestämisestä.

Maailmanlaajuisen Covid-19 pandemian oletettiin laantuvan kesään 2021 mennessä, mutta viruksen leviäminen ja muuntuminen on kuitenkin jatkunut sekä laajentunut vuoden kuluessa siten, että valtiot ovat pitäneet jatkuvasti yllä matkustus- ja kokoontumisrajoituksia.

Suomessa rajoitusten ohjeistuksen antaa Suomen hallitus ja alueelliset hallintovirastot antavat rajoituksia koskevat määräykset. Suomi on koko pandemian ajan saanut pidettyä tartuntamäärät suhteellisen alhaisina, mutta maatamme ympäröi poikkeuksellisen vakavia tartuntamääriä ilmoittaneita valtioita. Osittain tästä syystä Suomen rajoitukset ovat pysyneet tiukkoina, eikä niitä ole toistaiseksi etenkään maahantulon osalta juurikaan purettu. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan alueet ovat myös olleet hieman korkeammalla tartuntojen määrissä muuhun Suomeen verrattuna.

Näistä rajoituksista ja suojatoimista johtuen, Turussa ei ole tällä hetkellä mahdollista päästää alusten miehistöjä maihin tai vaihtaa ulkomailta saapuvia miehistöjä aluksiin. Myöskään kansitilaisuuksia aluksilla ei voi järjestää voimassa olevien kokoontumisrajoitusten mukaisesti. Suurimmat purjelaivat ovat vain yhtä lukuun ottamatta jättäneet ilmoittautumatta tapahtumaan ja jo ilmoittautuneista keskisuurista aluksista osa on peruuttanut tulonsa omaehtoisesti.

Yksittäiset alukset voivat poiketa edelleen normaalien merenkulun ja rajamuodollisuuksien puitteissa Turun satamassa, mutta ne joutuvat toimimaan kokoontumisrajoitusten ja mahdollisten sataman karanteenirajoitusten puitteissa.

Turun kaupunki on antanut Sail Training Internationalille kannanoton matkustus- ja kokoontumisrajoitusten vaikutuksista voimassaolevan tiedon perusteella. Lisäksi vastaava tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemi on omana lausuntonaan todennut, että ei voi nykytilanteessa puoltaa tapahtuman järjestämistä Turussa.  Vaikka maan hallituksen edustajat ovat esittäneet näkemyksiään rajoitusten asteittaisesta purkamisesta, tapahtuman järjestäjällä ei voi olla mitään varmuutta tilanteesta heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Jotkut kilpailuun osallistuvista aluksista lähtevät siirtymäpurjehdukselle jo tällä viikolla, joten ne tarvitsevat varmuuden maahanpääsystä miehistöjensä ja vaihtomiehistöjensä osalta. Lisäksi ne tarvitsevat varmuuden mahdollisuudesta järjestää kansitilaisuuksia rajoitusten estämättä, koska alusten rahoitus perustuu juuri osallistumisestaan maksaviin purjehtijoihin ja maksullisiin kansitilaisuuksiin.

Sail Training International Ltd (STI) on ilmoittanut 25.5.2021 Turun kaupungille, että Suomen tällä hetkellä voimassa olevien maahantulo- ja kokoontumisrajoitusten vuoksi The Tall Ships Races 2021 purjehdustapahtumaa ei ole mahdollista toteuttaa tänä kesänä Turussa.  Kaupungin vastaanottaman ilmoituksen jälkeen STI on 27.5.2021 ilmoittanut pyrkivänsä edelleen järjestämään kilpailun muiden isäntäsatamien kanssa.

Tapahtuman valmisteluja on tehty noin vuoden ajan, varainhankintaan ja hankintoihin liittyviä sopimuksia on laadittu useita, miehistön ja yleisön ohjelmaan on varauduttu ottaen huomioon terveysturvalliseen tapahtumaan liittyvät toimenpiteet. Tapahtuman markkinointia ei ole kuitenkaan käynnistetty, eikä siten ole mahdollista tarjota vastinetta kumppaneille sopimusten edellyttämällä tavalla. Vaikka itse kilpailun peruuttaminen ei suoranaisesti estä muun yleisötapahtuman järjestämistä, se olisi nykyisillä rajoituksilla koronatilanne huomioiden erittäin haasteellista ja muodostaisi erityistoimenpiteinkin toteutettuna vakavan uhkan terveysturvallisuudelle.

Kaikissa kaupungin laatimissa sopimuksissa on huomioitu covid-19 tilanteen aiheuttama tapahtuman mahdollinen peruuntuminen. Yleisötapahtuman peruminen voidaan siten tehdä ilman taloudellisia seuraamuksia ennen kuin niiden kautta aiheutuvia kustannuksia alkaa muodostua kaupungille.

Sail Training International Ltd:n ilmoituksen jälkeen huomioiden tartuntatautilääkäri Jutta Peltoniemen lausunto on perusteltua esittää, että yleisötilaisuuden järjestäminen 5.- 8.7.2021 ei ole mahdollista ja kaupunginhallituksen tulisi päättää tapahtuman peruuttamisesta. Samalla on jo käynnistetty neuvottelut The Sail Training International Ltd:n kanssa tapahtuman mahdollisesta siirtymisestä tuleville vuosille, mikäli kaupunki ilmoittaa tahtotilansa isännöidä edelleen purjelaivatapahtumaa pandemian väistyttyä. Mikäli tapahtuma tulisi lähivuosina jälleen Turkuun, voisi kaupunki jossain määrin hyödyntää vuoden 2021 valmisteluja.  

Liite 1TSR 2021 Announcement

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen

EhdotusTurun kaupunginhallitus merkitsee tiedokseen The Sail Training International Ltd:n ilmoituksen kilpailun peruuntumisesta.

Kaupunginhallitus päättää peruuttaa The Tall Ships Races 2021 Turku yleisötapahtuman 5. - 8.7.2021 ja kaikki siihen liittyvät toimenpiteet.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa Turun kaupungin olevan edelleen kiinnostunut tapahtuman järjestämisestä lähitulevaisuudessa Sail Training International Ltd:n kanssa erikseen sovittavalla tavalla. 

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, kansainväliset asiat ja vetovoima
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 262
Liite 1:TSR 2021 Announcement