Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus27131.05.20212

535-2021 (02 08 00)

Hankintaoikaisuvaatimus pehmopapereita ja jätesäkkejä koskevasta hankintapäätöksestä 30.4.2021 § 52, osakokonaisuus 4 Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi

Tiivistelmä:

Konsernihallinnon hankintapäällikön hankintapäätöksestä 30.4.2021 § 52 koskien pehmopapereiden ja jätesäkkien hankinnan osakokonaisuutta 4 "Jätesäkit jätekuilussa käytettäviksi" on tehty hankintaoikaisuvaatimus. Kaupunginhallitukselle esitetään, että hankintaoikaisuvaatimus hyväksytään.

Kh § 271

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Sanni-Sofia Nieminen 25.5.2021:

Asian tausta

Turun kaupungin konsernihallinnon hankintapalvelut on pyytänyt avoimella hankintamenettelyllä tarjouksia Turun kaupungin, Turun Vesihuolto Oy:n ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käyttöön hankittavista pehmopapereista ja jätesäkeistä 31.3.2023 päättyvälle sopimuskaudelle, jonka jälkeen sopimusta voidaan tilaajan päätöksellä jatkaa alkuperäisin ehdoin kahden (2) vuoden mittaisella optiokaudella 1.4.2023 - 31.3.2025. Tarjouspyynnössä arvioitu hankinnan kokonaisarvo optiokausineen on 3 228 000,00 € ilman arvonlisäveroa.

Hankinnasta lähetettiin 20.1.2021 ilmoitus julkaistavaksi HILMA-ilmoituskanavassa osoitteessa www.hankintailmoitukset.fi, EU:n virallisen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED)-tietokannassa EU:n laajuisesti. Tarjouspyyntö lähetettiin julkaistavaksi samana päivänä Tarjouspalvelu.fi -toimittajaportaalissa. Hankinnasta esitettyihin kysymyksiin vastattiin 10.2.2021.

Hankinnassa on viisi (5) osakokonaisuutta: 1) Pehmopaperit, 2) Jätesäkit, 3) biopussit, 4) Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi ja 5) Veteen liukenevat pyykkisäkit.

Konsernihallinnon hankintapäällikkö on osakokonaisuuksien 1) Pehmopaperit, 3) Biopussit ja 5) Veteen liukenevat pyykkisäkit osalta tehnyt hankintapäätöksen 17.03.2021 § 28 ja ko. päätös on lainvoimainen.

Osakokonaisuuksien 2) Jätesäkit ja 4) Veteen liukenevat pyykkisäkit osalta hankintapäätös on tehty erikseen.

Tarjoukset määräaikaan 22.2.2021 klo 11.00 mennessä saatiin osakokonaisuuksien 2) Jätesäkit ja 4) Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi osalta seuraavasti:

2) Jätesäkit: Clean Key Oy, Hel-Pack Oy, Insinööritoimisto Pentti Laiho Ky, Lapin Muovi Oy, OneMed Oy, Sauplast Oy ja VeliMark Oy sekä

4) Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi:Chalara Oy, Hel-Pack Oy, Insinööritoimisto Pentti Laiho Ky, SafeSack Finland Oy, Sauplast Oy, TOOLS Finland Oy/ TOOLS Turku ja Velimark Oy.

Konsernihallinnon hankintapäällikkö on hankintapäätöksellään 30.04.2021 § 52 päättänyt osakokonaisuuksien 2) Jätesäkit ja 4) Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi osalta seuraavaa:

"Päätän, että

Sauplast Oy on tehnyt 12.5.2021 hankintaoikaisuvaatimuksen hankintapäällikön hankintapäätöksestä 30.04.2021 § 52 osakokonaisuuden 4) "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta.

Hankintaoikaisuvaatimus perusteineen

Sauplast Oy vaatii hankintaoikaisua ja Sauplast Oy:n sulkemista pois hyväksyttävien tarjoajien joukosta osakokonaisuuden 4) osalta.

Perusteena Sauplast Oy esittää, että tarjouksen selonottohetkellä Sauplast Oy:llä ei ole ollut tarjouspyynnössä vaadittuja teknisiä edellytyksiä hankinnan toteuttamiseksi. Tarjouksen selonottohetken oletuksesta poiketen Sauplast Oy:llä ei ole mahdollista toimittaa materiaalia, jota se lähetti näytteeksi. Tarjouksen selonotossa todetusta poiketen näytteeksi lähetetty materiaali on johdon katselmuksessa/omavalvonnassa osoittautunut yksikerroskalvoksi tuotannonohjauksessa/lähetyksessä ilmenneen informaatiokatkon/erehdyksen vuoksi. Sauplast Oy:llä ei tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamisen vuoksi ole ollut mahdollisuutta informoida edellä olevasta tarjouksen pyytäjää ennen oikaisuvaatimusta.

Edellä esille tulleiden seikkojen perusteella Sauplast Oy esittää, että tarjous on tarjouspyynnön vastainen ja sellaisena hylättävä.

Kuultavien lausunnot

SafeSack Finland Oy on 18.5.2021 antamalla lausunnollaan todennut, että Sauplast Oy:n vetäytyminen tarjouskilpailusta on heidän mukaansa hyväksyttävissä.

TOOLS Finland Oy on 19.5.2021 antamalla lausunnollaan todennut, ettei sillä ole lausuttavaa asiassa.

Chalara Oy, Hel-Pack Oy, Insinööritoimisto Pentti Laiho Ky ja Velimark Oy eivät ole niille varatusta tilaisuudesta huolimatta antaneet lausuntoa asiasta.

Toimivalta

Turun kaupungin hallintosäännön 64 §:n mukaan hankintayksikön aloitteesta tehtävästä hankintaoikaisusta päättää sama taho, joka on tehnyt hankintapäätöksen. Mikäli asianosainen on vaatinut hankintaoikaisua, toimielin tekee hankintaoikaisua koskevan päätöksen myös alaisensa viranhaltijan hankintapäätöksestä.

Hankintaoikaisuvaatimuksen arviointi

Sovellettavat oikeusohjeet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 3 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on kohdeltava hankintamenettelyn osallistujia ja muita toimittajia tasapuolisesti ja syrjimättömästi sekä toimittava avoimesti ja suhteellisuuden vaatimukset huomioon ottaen.

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan tarjoajan tulee tarjouksessaan osoittaa tarjoamansa tavaran, palvelun tai rakennusurakan olevan tarjouspyynnössä ja muissa hankinta-asiakirjoissa esitettyjen vaatimusten mukainen. Hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta.

Hankintalain 132 § mukaan hankintayksikkö voi itse poistaa virheellisen päätöksensä tai peruuttaa muun hankintamenettelyssä tehdyn ratkaisun, jolla on oikeudellisia vaikutuksia ehdokkaiden tai tarjoajien asemaan, ja ratkaista asian uudelleen (hankintaoikaisu), jos päätös tai muu hankintamenettelyssä tehty ratkaisu perustuu lain soveltamisessa tapahtuneeseen virheeseen tai jos asiaan on tullut sellaista uutta tietoa, joka voi vaikuttaa päätökseen, ratkaisuun tai hankintasopimuksen tekemisen edellytyksiin.

Asian arviointi

Tarjouspyynnössä on jätesäkkien vähimmäisvaatimuksena (s.32/40) edellytetty seuraavaa:

Lisäksi tarjouspyynnössä on todettu seuraavaa (s. 34/40):

"Tarjottujen tuotteiden tulee täyttää tarjouspyynnössä esitetyt vaatimukset."

Sauplast Oy on hankintaoikaisuvaatimuksessaan todennut, että näytteeksi lähetetty materiaali on osoittautunut yrityksen jälkikäteisen tarkastelun myötä yksikerroskalvoksi, joka ei täytä vähimmäisvaatimuksia.

Hankintalain 74 §:n 1 momentin mukaan hankintayksikön on suljettava tarjouspyyntöä tai tarjousmenettelyn ehtoja vastaamattomat tarjoukset tarjouskilpailusta. Myös hankintalain esitöissä (HE 108/2016 vp, s. 172) todetaan, että hankintayksikön on lähtökohtaisesti hylättävä tarjouspyyntöä vastaamattomat tarjoukset. Lisäksi oikeuskäytännössä on vakiintuneesti katsottu, että sisällöltään tarjouspyyntöä vastaamattoman tarjouksen hylkääminen ei ole ainoastaan hankintayksikön oikeus, vaan hankintayksikkö on tarjoajien tasapuolisen ja syrjimättömän kohtelun turvaamiseksi velvollinen hylkäämään tarjouspyynnön vastaisen tarjouksen (ks. esim. MAO 245/20).

Ottaen huomioon että Sauplast Oy:n tarjouksessaan tarjoamat tuotteet eivät ole monikerroskalvollisia ja että Sauplast Oy ei pysty toimittamaan tuotteita hankintayksikölle, Sauplast Oy:n tuotteet eivät täytä edellä esitettyjä tarjouspyynnön vähimmäisvaatimuksia, vaan tuotteet ovat tarjouspyynnön vastaisia. Sauplast Oy:n tarjous tulee siten osakokonaisuuden 4. "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta sulkea hankintalain 74 §:n 1 momentin nojalla pois tarjouskilpailusta.

Koska Sauplast Oy:n tarjous on hankintalain 74 §:n nojalla suljettava pois tarjouskilpailusta jo edellä esitetyn tarjouspyynnön vähimmäisvaatimusten täyttymättä jäämisen vuoksi, ei Sauplast Oy:n hankintaoikaisuvaatimuksessa esittämiin muihin asioihin ole tässä yhteydessä tarpeen ottaa laajemmin kantaa.

Johtopäätökset

Asiassa on tullut esiin sellaista hankintalain 132 §:n 1 momentissa tarkoitettua uutta tietoa, jonka perusteella hankintayksikölle syntyy oikeus ja velvollisuus oikaista konsernihallinnon hankintapäällikön päätöstä 30.04.2021 § 52 osakokonaisuuden 4. "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta.

Koska Sauplast Oy:n tarjous on hankintapäätöksen tekemisen jälkeen todettu tarjouspyynnön vastaiseksi, kaupunginhallitus poistanee konsernihallinnon hankintapäällikkön 30.04.2021 § 52 osakokonaisuuden 4. "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta hankintaoikaisuna siltä osin, kuin tarjouskilpailun voittajaksi on valittu Sauplast Oy, hylännee Sauplast Oy:n tarjouksen osakokonaisuuden 4. "Jätesäkit jätekuluissa käytettäväksi" osalta ja päättänee valita TOOLS Finland Oy:n Turun kaupungin, Turun Vesihuolto Oy:n ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin käyttöön hankittavien jätesäkkien toimittajaksi 31.3.2023 päättyvälle sopimuskaudelle osakokonaisuuden 4 "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta tarjouspyynnön ja tarjouksen mukaisin hinnoin ja ehdoin.

Liite 1Tarjousten vertailutaulukko päivitetty

Liite 2Sauplast Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 12.5.2021

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

Päätöksellä ei ole vaikutusta konsernihallinnon hankintapäällikön päätökseen 30.04.2021 § 52 osakokonaisuuden 2. "Jätesäkit" osalta taikka muihin em. hankintapäätöksessä osakokonaisuuden 4. "Jätesäkit jätekuilussa käytettäväksi" osalta tehtyihin tarjoajien asemaan vaikuttaviin ratkaisuihin.

Tilaaja ei sitoudu tiettyyn hankintamäärään tai -arvoon.

Hankintayksikköä sitova sopimus ei synny tämän hankintapäätöksen tiedoksiannolla, vaan vasta erikseen tehtävän kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Sopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen, valitusosoituksen ja muut oheisasiakirjat tiedoksi.

Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoChalara Oy
aoHel-Pack Oy
aoInsinööritoimisto Pentti Laiho Ky
aoSafeSack Finland Oy
aoSauplast Oy
aoTOOLS Finland Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
aoVeliMark Oy
tpvKonsernihallinto, hankinnat
tiedKonsernihallinto, lakipalvelut


Liitteet:

Kh § 271
Liite 1:Tarjousten vertailutaulukko päivitetty
Liite 2:Sauplast Oy:n hankintaoikaisuvaatimus 12.5.2021