Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24524.05.202112

6404-2021 (02 06 01, 00 01 05, 00 04 02)

Sairaalakoulu osana VSSHP kuntayhtymän TYKS:in psykiatrista sairaalaa

Tiivistelmä: -

Kh § 245

Toimitilapäällikkö Minna Juselius ja hankepäällikkö Tommy Gustafsson 19.5.2021:

Sairaalakoulussa annetaan opetusta erikoissairaanhoidossa oleville esi- tai perusopetusikäiselle oppilaille, joilla on oppimista ja koulunkäyntiä ylläpitävä sekä oppilaan hoitotavoitteita tukeva kokonaiskuntoutuksellinen tavoite.

Sairaalakoulu toimii nykyisin kolmessa vuokratussa toimipisteessä Datacityssä, Kunnallissairaalantiellä ja U-sairaalassa. Datacityn ja Kunnallissairaalan tiloista luovutaan ja U-sairaalan opetus siirtyy T3-sairaalaan sen valmistuttua. Sairaalakolululla on pitkään ollut tilanne, jossa toimintaa rajoittavat perusopetuksen opettamisen kannalta puutteelliset tilat ja puuttuvat ulkoilualueet. Turvallista toimintatilaa ei ole myöskään koulukuljetuksille. Tilat eivät täytä yleisiä eivätkä koulun erityistehtävän mukaisia vaatimuksia oppilaiden turvallisuudesta. Myös yksiköiden hajanaisuudesta johtuva henkilöstöresurssin käytön vaikeutuminen rajoittaa toimintaa. Sairaalakoulun nykyisissä tiloissa ei ole opetussuunnitelman toteuttamisen edellyttämiä liikuntatiloja ja erikoisluokkia.

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti 17.5.2017 § 77, että Kiinamyllyn koulun pitkän aikavälin tilaratkaisua ryhdytään suunnittelemaan psykiatrisen sairaalahankkeen yhteyteen ja mitoituspohjaksi asetetaan noin 60 oppilaan koulu, jonka hyötyala päätöksenteon aikana oli noin 1 250 m².

Kiinamyllyn koulun toimintoja on lautakunnan päätöksen jälkeen suunniteltu sijoittuvaksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin Psykiatrian talon 2. vaiheen yhteyteen. Tilaohjelmaan on vuoden 2021 alussa tarpeiden muuttuessa lisätty n. 360 m² hyötyalaa. Päivitetty hyötyala on yhteensä 1610 m². Oppilasmäärä on tarpeeseen pohjautuen kasvatettu 70 oppilaaseen.

Tavoitteena on, että sairaalakoulu toimisi jatkossa psykiatrisen sairaalan yhteydessä, lähellä oppilaiden hoitotahoja, tiloissa, joissa voidaan turvallisesti toteuttaa kaikkien peruskoulun oppiaineiden opetusta vaatimusten mukaisesti ottaen huomioon oppilaiden erityispiirteet. Näitä tiloja käytetään myös uuden T3-sairaalan opetukseen erikoisluokkien osalta. Oppilaiden kannalta toimintojen keskittäminen tuo koulun ja hoidon saman katon alle. Tämä on oppilaiden sairaalakoulujakson toteutumisen kannalta tärkeää ja yhteistyön lähentyessä äkillisiin tilanteisiin voidaan reagoida riittävän ripeästi myös avohoidon oppilaiden osalta. Psykiatrisen opetuksen keskittyminen samaan rakennukseen tuo käyttöön henkilöstöresursseja, jotka auttavat mm. konsultaatiotoiminnantehostamisessa. Lisäksi henkilöstöresursseja säästyy ja oppilasturvallisuus paranee, kun oppilaat eivät uudessa yksikössä enää siirry saattajineen mm. Datacityn ja sairaalan välillä.

Uudessa psykiatrisessa sairaalassa yhdistyvät avoimuus ja integrointi yhteiskuntaan sekä vaativa psykiatrinen intensiivihoito. Uusi sairaala on keskeisellä paikalla sijaitseva ja helposti lähestyttävä, dynaaminen rakennus. Uudisrakennukseen sijoittuu kaikki psykiatrian osastohoito, neuromodulaatioyksikkö ja valtaosa psykiatrian avohoidosta. Psykiatrian palveluiden keskittäminen Mikron tontille Tyks kantasairaalan yhteyteen parantaa potilaiden tasa-arvoa ja vähentää psykiatriseen hoitoon liittyvää stigmatisointia. Tontti antaa mahdollisuuden toteuttaa psykiatrista hoitoa muiden yhteiskunnan palveluiden läheisyydessä väestön normaalitoimintojen seassa potilasturvallisuutta vaarantamatta.

Mitoitus

Henkilökuntaa uudessa koulussa tulee olemaan 29: 14 opettajaa, 12 avustajaa, koulusihteeri, koulupsykologi, terveydenhoitaja. Lisäys nykyiseen henkilökuntaan ruotsinkielisen ryhmän opettaja ja avustaja.

Oppilaita noin 70, jaettuna 11 ryhmään, joista yksi on 6 oppilaan ruotsinkielinen ryhmä.

Tilaohjelman hyötyala n. 1610 m² vastaa karkeasti laskettuna n. 1770 m²

huoneistoalaa sekä n. 3000 m² bruttoalaa. Ulkoilualueiden yhteenlaskettu laajuus on arviolta 400-600 m², ja nämä tulevat alustavien synergiatarkastelujen perusteella olemaan sairaalan lasten- ja nuortenosastojen kanssa yhteiskäytössä.

Kustannusvaikutukset

Nykyisten tilojen koot ja vuokrat:

Datacity1250 m²: 19 294 €/kk eli 231 525 €/vuosi
Kunnallissairaalantie58 m²: käyttöoikeus tiloihin
U-sairaalassa31 m²: käyttöoikeus tiloihin

Alustavan arvion mukaan koulun uusien tilojen rakentamiskustannus sairaalakoulun tilamäärän osalta on noin 9-10 milj. €, pohjautuen psykiatria 2-vaiheen neliöhinta-arvioon n. 3000 €/brm².

Sairaalakoulun ja sairaanhoitopiirin keskinäistä tilojen osittaista yhteiskäyttöä ja laitoshuoltojärjestelyä selvitetään ja suunnitellaan hankesuunnitteluvaiheessa, jolloin myös vuokra-arvio tarkentuu.

Tilojen kalustehankintojen ja henkilöstökustannukset selvitetään hankesuunnitteluvaiheessa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa psykiatrian talon 2. vaiheen hankesuunnittelusta. Kaupungin osallistuminen psykiatrisen sairaalan hankesuunnitelman laadintaan sairaalakoulun osalta aiheuttaa kaupungille suunnittelukustannuksia arviolta noin 90.000 €.

Kustannukset muodostuvat VSSHP:n laskuttamista mm. konsultti- ja suunnittelupalkkioista. Näihin kustannuksiin tulee varautua tämän ja ensi vuoden aikana. Kustannukset maksetaan tilapalvelujen kustannuspaikalta ”tilahankkeet”.

Hankesuunnittelun valmisteluun sairaalakoulun osalta osallistuvat käyttäjien edustajat, Tilapalveluista osallistuu hankepäällikkö sekä tarvittaessa Kaupunkiympäristötoimialalta Toimitilojen rakennuttamisyksiköstä LVIAS-asiantuntijat.

Väistötilat

Hankkeen rakennusajaksi ei tarvita väistötiloja, vaan koulu toimii nykyisissä tiloissa valmistumiseen saakka.

Aikataulu

Käyttäjän ja toiminnan näkökulmasta uudet tilat tarvitaan niin pian kuin mahdollista. Hankkeen aikataulu on riippuvainen psykiatrisen sairaalan valmistumisajankohdasta, arviolta vuoden 2024 aikana. Psykiatriatalon tontin, kaavanimeltään Kiinanmyllynkadun kaavamuutosehdotus asetetaan nähtäville alkusyksyllä 2021, ja sairaalakoulun yhdistäminen psykiatriataloon vaikuttaa kaavan rakennusoikeuteen ja rakennusalojen sijoitteluun sekä kaavamääräyksiin.

Liite 1Sairaalakoulun toiminnallinen suunnitelma 19.5.2021

Oheismateriaali 1Kasvatus- ja opetuslautakunta 17.5.2017 § 77

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunki osallistuu sairaalakoulun tilojen osalta Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin psykiatriantalon 2 -vaiheen hankesuunnitteluun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, tilapalvelut
tiedSivistystoimiala


Liitteet:

Kh § 245
Liite 1:Sairaalakoulun toiminnallinen suunnitelma 19.5.2021