Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24324.05.202110

13356-2018 (02 08 00, 06.03, 05 15 00)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu sosiaali- ja terveyslautakunnan päätös 19.5.2021 § 190 "Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen puitesopimusten jatkaminen"

Tiivistelmä: -

Kh § 243

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen 20.5.2021:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 19.5.2021 § 190 tehnyt päätöksen seuraavassa asiassa: ”Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalvelujen puitesopimusten jatkaminen”. Sosiaali- ja terveyslautakunta on päättänyt palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. Olen 20.5.2021 § 1 ottanut em. sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Hallintosäännön 120 §:n mukaa toimielin voi erityisestä syystä päättää, että asia käsitellään puheenjohtajan selostuksen pohjalta ilman viranhaltijan esittelyä. Tällöin puheenjohtajan ehdotus on käsittelyn pohjana. Koska olen kaupunginhallituksen puheenjohtajana päättänyt ottaa sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen 19.5.2021 § 190 kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, on olemassa hallintosäännön 120 §:n mukainen erityinen syy käsitellä asia puheenjohtajan selostuksen pohjalta kaupunginhallituksessa.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa palvelupäällikkö Visa Jokelan ja johtava sosiaalityöntekijä Pasi Lehden nimissä ollut esittelyteksti oli seuraava:

”Hyvinvointitoimialalla on puitesopimuksia päihde- ja mielenterveyskuntoutujien asumispalveluista 31.12.2021 päättyvälle sopimuskaudelle (Sosterla 4.9.2019 § 297). Sopimuskautta on mahdollista jatkaa alkuperäisin ehdoin ajalle 1.1.2022-31.12.2022. (optio).

Sosiaalihuoltolain (30.12.2014/1301) tarkoituksena on turvata yhdenmukaisin perustein, tarpeenmukaiset, riittävät ja laadukkaat sosiaalipalvelut. Palveluja on järjestettävä sosiaalihuoltolain 11 §:n kohta 8 mukaan myös päihteiden ongelmakäytöstä ja mielenterveysongelmasta johtuvaan tuen tarpeeseen. Sosiaalihuoltolain 21 §:n kohta 1 mukaan asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asumisessa tai asumisensa järjestämisessä.

Hankinnan kohteena ovat tuettu asuminen, palveluasuminen ja tehostettu palveluasuminen 18-vuotta täyttäneille päihde- ja mielenterveyskuntoutujille. Seudullisessa hankinnassa ovat mukana Turun kaupunki, Perusturvakuntayhtymä Akseli, Kaarinan kaupunki, Laitilan kaupunki, Liedon kunta, Naantalin kaupunki, Paimion kaupunki ja Raision kaupunki. Palveluja varaudutaan ostamaan optiokaudella noin 25 miljoonalla eurolla.

Optiokausi tulee ottaa käyttöön, jotta riittävät sosiaalihuoltolain 21 § mukaiset asumispalvelut kyetään järjestämään.

Tuetun asumisen ostopalveluiden kohdalla on havaittu sellaisia palvelun kehittämistarpeita, joiden perusteella mainitun palvelumuodon kilpailuttaminen erikseen on perusteltua, eikä optiota siltä osin käytetä.

Esitämme, että

Em. esittelyn valmistelun pohjalta toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt sosiaali- ja terveyslautakunnalle seuraavaa:

”Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää, että

Katson, että toimialajohtaja Riitta Liuksan esitys sosiaali- ja terveyslautakunnalle on ollut tarkoituksenmukainen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sini Ruohonen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että on olemassa hallintosäännön 120 §:n mukainen erityisen syy käsitellä asia kaupunginhallituksen puheenjohtajan selostuksen pohjalta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 7-6, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijänä toimineen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ruohosen päätösehdotuksen puolesta äänestivät hänen lisäkseen Miikkola, Sundqvist, Vornanen, Aaltonen, Huovinen ja Vierimaa.

Elon Lindforsin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Peltonen, Maaskola, Rinne ja Laivoranta:

”Kaupunginhallitus päättää pysyttää sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksen, jotta asia saadaan päätettyä siinä toimielimessä, jolle asia kuuluu.

Samalla kaupunginhallitus toteaa, että lautakunnan tulee noudattaa kaupunginvaltuuston hyväksymää Asunto ensin –periaatetta ja huomioida päätöksenteossaan nykyisen sopimuksen aiheuttamat lieveilmiöt.”

Hassan äänesti tyhjää.

Lindfors ja Rinne pyysivät merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti:

”Asiantuntijalautakunnalla eli sosiaali- ja terveyslautakunnalla on asian huolellisen käsittelyn edellyttämä asiantuntemus, jonka päätöksenteon perusteella olisi syytä jatkaa virkavalmistelua parhaan tiedon perusteella.”

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvSosiaali- ja terveyslautakunta