Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Loppupvm 22.8.2021, Kaupunginjohtaja12919.05.2021 

4821-2021 (01 01 00)

Neljän lähihoitajan, kahden sosiaaliohjaajan ja toimintaterapeutin toimien perustaminen hyvinvointitoimialalle

Henkilöstöpäällikkö Katja Lundberg:

Johtaja Kaisa Luntamo on esittänyt neljän lähihoitajan, kahden sosiaaliohjaajan ja toimintaterapeutin toimien perustamista 1.5.2021 lukien mielenterveys- ja päihdeyksikköön (py 254080).

Turun kaupungin talouden sopeuttamisohjelman yhdeksi toimenpiteeksi on valittu matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluiden vahvistaminen ja avopalveluiden vahvempi integroiminen sosiaali- ja terveyspalveluiden välillä (sopeuttamisohjelman toimenpide 6, minkä lisäksi yksikkö edesauttaa muidenkin sopeuttamisohjelman toimenpiteiden onnistumista). Lisäksi vastaavan toiminnallisen kokonaisuuden kehittämistä on nostettu kaupungin valtuuston kirjauksessa 2019 talousarviopäätöksen yhteydessä, valtuustoaloitteissa vuosien 2018-2019 aikana sekä sosiaali- ja terveydenhuollon alueellisen järjestämissuunnitelman päivityksessä vuosille 2019-2020. 

Uuden mielenterveys- ja päihdeyksikön tehtävänä on koota Turun kaupungin aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarjontaa, kun nykyisin palvelut ovat hallinnollisesti ja palvelutuotannollisesti hajautuneita usealle palvelualueelle ja edelleen usealle tuotantoyksikölle. Suurehko osa palvelutuotannosta hankitaan ostopalveluina, ja omaa palvelutuotantoa varten vuokrataan henkilöstöä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä. Nykytila on aiheuttanut haasteita kokonaisuuden koordinoinnille ja on ajanut epätarkoituksenmukaisen suuren osuuden mielenterveys- ja päihdepalveluista tuotettavaksi erikoistason palveluina.   

Projektin valmisteluvaihe (P0-P2) on toteutettu syksyn ja loppuvuoden 2019 aikana. Yksiköstä muodostui oma tulosyksikkönsä vuodenvaihteessa 2020-2021, ja uuden toimintatavan käyttöönotto tapahtuu arviolta kesällä 2021. Toteutusvaiheen P5 jälkeen toiminta jatkuu osana terveyspalveluiden normaalia palvelutuotantoa. 

Lisätietojen suhteen viittaan toimialajohtaja Riitta Liuksan  päätökseen aikuisten matalan kynnyksen mielenterveys-ja päihdepalveluiden yksikön perustamisen projektista ja sen ohjausryhmän asettamisesta ajalle 1.1.2020-31.12.2021 (dnro  15162-2019) sekä sosiaali- ja terveyslautakunnan päätökseen 8.1.2020 § 6. 

Yksikön toiminnan tavoite on parantaa turkulaisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuutta ja laatua. Matalan kynnyksen avun saamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Pyrkimyksenä on kehittää yhteistyö saumattomammaksi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sekä perusterveydenhuollon ja yleisesti ottaen kaikkien turkulaisten mielenterveys- ja päihdepotilaiden palveluita tuottavien tahojen välillä (mukaan lukien kolmas sektori ja ostopalvelutuottajat). Organisaatioiden välisiä hoitoprosesseja pyritään siis kehittämään. Lähetteitä psykiatriseen erikoissairaanhoitoon pyritään vähentämään. Näiden tavoitteiden täyttyessä syntyy myös taloudellista säästöä esimerkiksi psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja ostopalveluiden kustannusten vähentyessä. Pitkällä aikavälillä taloudellista säästöä syntyy turkulaisten psyykkisen hyvinvoinnin lisääntyessä, jolloin esimerkiksi syrjäytyminen, sairauslomakustannukset ja sosiaaliset ongelmat vähenevät. Ongelmien tehokkaalla ja viiveettömällä hoitamisella ehkäistään myös potilaan lähipiirin pahoinvointia potilaan ongelmien vuoksi. 

Yksikön johtaja ja palveluesimies ovat 1.9.2020 lähtien suunnitelleet tulevaa toimintaa. Yksikön vastuupsykiatri aloitti työnsä 1.2.21. Yksikön alaisuuteen siirtyneiden nykyisten Turun kaupungin työntekijöiden (mielenterveys- ja päihdetiimi vakansseineen, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin konsultoivat työntekijät työpanokseltaan, osa psykologi- ja sosiaalityön resurssia työpanokseltaan perhe- ja sosiaalipalveluiden palvelualueelta sekä yksi eläköitymisen vuoksi vapaaksi jäänyt mielisairaanhoitajan vakanssi) lisäksi toiminta vaatii suoraan potilastyöhön lisäresursseja suunniteltujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimintaa tukemaan tarvitaan myös sihteeri. 

Vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmassa yksikköön on esitetty perustettavaksi 5 lääkärin virkaa ja 1 sihteerin toimi. Nämä vakanssit on jo myönnetty yksikölle. Lisäksi Turun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 16.11.2020 osoittaa 1,1 miljoonan euron lisäyksen matalan kynnyksen mielenterveys- ja päihdepalveluihin, jotta sopeutusohjelmaan kirjatut säästötavoitteet voidaan saavuttaa. Lisäresurssi on kohdennettava uuden toimintamallin mukaisiin palveluihin ja työskentelytapoihin. 

Lähihoitajan toimien perustamiseen on tarkoitus käyttää osa edellä mainitusta 1,1 miljoonan euron lisäresurssista. Lähihoitajat tulevat olemaan olennainen osa tulevan yksikön toimintaa. Yksikön toiminnassa tärkeä rooli tulee olemaan psykososiaalisilla hoitotavoilla. Palveluvalikoimaan kuuluvat keskustelukäynnit ja erilaiset ryhmät. Tarvittaessa työntekijä tekee liikkuvaa työtä jalkautuen potilaan kanssa esimerkiksi virastoihin, kolmannen sektorin toimipaikkoihin tai tehden kotikäyntejä. Muun muassa edellä mainituissa työtehtävissä lähihoitajan työpanos on keskeistä.

Perustettavaksi esitettyjen lähihoitajan tehtävänkohtainen palkka on 2.167,45 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 2B) ja kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus. Kustannusvaikutus on perustamisvuonna 23.604 € ja vuositasolla 35.405 €. Neljän lähihoitajan osalta yhteensä perustamisvuonna 94.416 € ja vuositasolla 141.620 €.

Sosiaaliohjaajan toimiin on tarkoitus käyttää osa edellä mainitusta 1,1 miljoonan euron lisäresurssista. Sosiaaliohjaajan vakanssit ovat yksikössä tarpeellisia, sillä mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivillä potilailla on usein tarpeita myös sosiaalipuolen asioiden selvittämisessä, ja tässä sosiaaliohjaajat pystyvät auttamaan. Sosiaalisten ongelmien ja kysymyksien selvittäminen tukee myös mielenterveyttä, sillä hoitamattomina tällaiset elämän perusasiat usein heikentävät ihmisen psyykkistä vointia. Sosiaaliohjaajat pystyvät tekemään tarvittaessa myös liikkuvaa työtä jalkautuen potilaan kanssa esimerkiksi virastoihin, kolmannen sektorin toimipaikkoihin tai tehden kotikäyntejä. Lisäksi sosiaaliohjaaja voi tuoda osaamistaan erilaisten ryhmien ohjaamiseen.

Perustettavaksi esitettyjen sosiaaliohjaajien tehtäväkohtainen palkka on 2.348,01 €/kk€/kk (KVTES/04SOS050, vl 2) ja kelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan. Kustannusvaikutus on perustamisvuonna 25.570 € ja vuositasolla 38.355 €. Kahden sosiaaliohjaajan osalta yhteensä perustamisvuonna 51.140 € ja vuositasolla 76.710 €.

Toimintaterapeutin vakanssin rahoittamiseksi on tarkoitus käyttää edellä mainittua 1,1 miljoonan euron lisäresurssia. Toimintaterapeutti tuo yksikön moniammatilliseen toimintaan tärkeän lisän. Toimintaterapeutin myötä yksikössä on mahdollisuus toteuttaa toiminnallisia vastaanottokäyntejä ja ryhmätoimintaa. Toimintaterapeutti pystyy tarvittaessa myös tekemään toimintakyvyn kartoituksia, kotikäyntejä ja muuta liikkuvaa työtä. 

Perustettavaksi esitetyn toimintaterapeutin tehtäväkohtainen palkka on 2.397,22 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 2A) jakelpoisuusvaatimus määräytyy sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukaan. Kustannusvaikutus on perustamisvuonna 26.106 € ja vuositasolla 39.159 €.

Vakanssien perustaminen ei sisälly vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan, mutta niiden perustamista varten on saatu lisämääräraha.

Palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas puoltaa esitystä.

Liite 1Lomake neljä lähihoitajaa

Liite 2Lomake kaksi sosiaaliohjaajaa

Liite 3Lomake toimintaterapeutti

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusEsitän, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.5.2021 lukien

Edelleen esitän, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 17.5.2021:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle mielenterveys- ja päihdeyksikköön perustetaan 1.5.2021 alkaen:

- neljä lähihoitajan toimea, joiden tehtävänkohtainen palkka on 2167,45 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 2B).  

- kaksi sosiaaliohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2348,01 €/kk (KVTES/04SOS050, vl 2) ja

- toimintaterapeutin toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2397,22 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 2A).

Tehtäväkohtaisiin palkkoihin 1.4.2021 alkaen tulleet palkankorotukset huomioon ottaen edellä mainittujen perustettavaksi esitettyjen lähihoitajien toimien tehtäväkohtainen palkka on 2176,46 €/kk, sosiaaliohjaajan toimien tehtäväkohtainen palkka on 2385,25 €/kk ja toimintaterapeutin toimen tehtäväkohtainen palkka on 2412,53 €/kk.

Toimiala on esittänyt lähihoitajan toimien kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus, sosiaaliohjaajien toimien kelpoisuusvaatimukseksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen ja toimintaterapeutin toimen kelpoisuusvaatimukseksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen. Konsernihallinnon henkilöstöohjaus –yksiköllä ei ole huomautettavaa esitettyjen kelpoisuusvaatimuksien osalta. Lisäksi toimiala on esittänyt, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä.

Toimialan esityksessä on todettu, että uuden mielenterveys- ja päihdeyksikön tehtävänä on koota Turun kaupungin aikuisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden tarjontaa, kun nykyisin palvelut ovat hallinnollisesti ja palvelutuotannollisesti hajautuneita usealle palvelualueelle ja edelleen usealle tuotantoyksikölle. Suurehko osa palvelutuotannosta hankitaan ostopalveluina, ja omaa palvelutuotantoa varten vuokrataan henkilöstöä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Esityksen mukaan tavoitteena on parantaa turkulaisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuutta ja laatua. Matalan kynnyksen avun saamiseen kiinnitetään erityistä huomiota. Tavoitteiden täyttyessä syntyy myös taloudellista säästöä esimerkiksi psykiatrisen erikoissairaanhoidon ja ostopalveluiden kustannusten vähentyessä. Pitkällä aikavälillä taloudellista säästöä syntyy turkulaisten psyykkisen hyvinvoinnin lisääntyessä, jolloin esimerkiksi syrjäytyminen, sairauslomakustannukset ja sosiaaliset ongelmat vähenevät.

Esityksessä on todettu, että vakanssien perustaminen ei sisälly vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan, mutta niiden perustamista varten on saatu lisämääräraha.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöohjaus –yksiköllä ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Jos henkilöstön määrää lisätään, tulee toimialan raportoida ostopalveluiden osalta saavutetuista kustannussäästöistä.

Liite 1Lomake neljä lähihoitajaa

Liite 2Lomake kaksi sosiaaliohjaajaa

Liite 3Lomake toimintaterapeutti

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

PäätösPäätin,

-        että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.6.2021 lukien neljä lähihoitajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2176,46 €/kk (KVTES/03HOI040, vl 2B) ja joiden kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus

-        että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.6.2021 lukien kaksi sosiaaliohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2385,25 €/kk (KVTES/04SOS050, vl 2) ja joiden kelpoisuusvaatimus on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen

-        että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.6.2021 lukien toimintaterapeutin toimi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 2412,53 €/kk (KVTES/03HOI030, vl 2A) ja jonka kelpoisuusvaatimus on sosiaalihuollon ammattihenkilöistä annetun lain (817/15) mukainen

-        että hyvinvointitoimiala saa luvan täyttää tällä päätöksellä perustettavat toimet ilman erillistä palkkaamislupaa.

 

Jarkko Virtanen

Omistajaohjausjohtaja,

kaupunginjohtajan varahenkilö

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 129
Liite 1:Lomake neljä lähihoitajaa
Liite 2:Lomake kaksi sosiaaliohjaajaa
Liite 3:Lomake toimintaterapeutti