Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23624.05.20213

5957-2021 (01 01 00)

Liikennepalvelupäällikön viran perustaminen kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen (nyk. kaupunkiympäristötoimiala) perustetaan 1.6.2021 lukien liikennepalvelupäällikön virka.

Kh § 236

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 17.5.2021:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan varahenkilö on esittänyt, että kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen (nyk. kaupunkiympäristötoimiala) tulevaan liikkumispalvelujen palvelualueelle perustetaan 1.6.2021 alkaen liikennepalvelupäällikön virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 4.432,55 €/kk (KVTES hinnoittelematon, VL 2A) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä tehtävään soveltuva työkokemus. Esityksessä on lisäksi pyydetty saada täyttää perustettava virka julkisella haulla ilman erillistä palkkaamislupaa.

Toimialan esityksen mukaan Turun kaupunki on perustamassa tulevalle kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuteen (nykyinen kaupunkiympäristötoimiala) liikkumispalvelut -nimisen palvelualueen. Liikkumispalvelut tarkoittavat tällöin erilaisia palveluja ja toimenpiteitä, kuten kaupunkipyöriä, yhteistyötä sähköisten liikkumisvälineiden toimittajien kanssa (sähköpotkulaudat yms.), sovelluksia (esimerkiksi pysäköinnin helpottaminen ja liikennetilanteen seuranta ylimääräisen keskusta-ajamisen välttämiseksi). Keskeinen tehtävä on myös määritellä ohjeet ja toimintatavat jatkuvasti muutoksessa olevan liikkumisen kentän palveluille, jotta niiden avulla vältytään sekavista toimintatavoista ja ne ovat myös selkeät ja tasapuoliset eri kumppaneille.

Esityksen mukaan liikkumispalveluihin tulee kuulumaan kaksi yksikköä: Turun seudun joukkoliikenne Föli sekä yksikkö, jonka työnimi on liikenteen palvelut. Föli on seudullinen yksikkö ja sijaitsee Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnan alaisuudessa. Liikenteen palvelut taas kuuluvat kaupunkiympäristölautakunnan alaisuuteen ja koskevat vain Turun kaupunkia. Nämä kaksi yksikköä kuitenkin tekevät läheistä yhteistyötä keskenään. Liikkumispalvelujen palvelualuetta johtaa joukkoliikennepalvelujohtaja.

Toimialan esityksessä on laajasti perusteltu liikennepalvelupäällikön viran perustamistarvetta ja viran tehtäviä. Liikenteen palvelujen yksikön päällikkö mm. johtaa liikenteen palveluiden yksikköä lähijohtajana, laatii liikenteen palvelut -yksikön talousarvioesityksen ja vastaa talousarvion seuraamisesta ja tarvittaessa korjausesityksistä. Yksikön päällikkö vastaa yksikön viranomaisyhteistyöstä ja seuraa alan kehitystä ja osallistuu yksikköään koskevaan seudulliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Lisäksi liikenteen palvelujen yksikön päällikkö on liikkumispalvelujen johtoryhmän (nyk. Seudullisen joukkoliikenteen johtoryhmä) jäsen ja toimii joukkoliikennepalvelujohtajan toisena varahenkilönä. 

Toimiala on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.432,55 €/kk (KVTES hinnoittelematon, VL 2A) ja kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva korkeakoulututkinto ja hyvä tehtävään soveltuva työkokemus. Asiantuntijatehtävien arviointityöryhmä on 11.5.2021 arvioinut perustettavan vakanssin vaativuuden ja arvioinut tehtäväkohtaiseksi palkaksi 4.432,55 €/kk (KVTES hinnoittelematon, VL 2A).

Esityksen mukaan viran perustaminen on osa liikkumispalvelujen palvelualueen perustamista kaupunkiorganisaatioon toimintamalliuudistuksen myötä 1.6.2021 alkaen. Viran perustamisen kustannusvaikutukset ovat vuositasolla 62.500 euroa.

Toimialan esityksen suhteen ei konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ole perusteita lausua liikennepalvelupäällikön viran tarpeen osalta toisin toimialan esityksen kanssa. Toimialan tulee lisäksi huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Esitys liikennepalvelupäällikön viran perustamisesta

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Laivorannan ehdotus päätösehdotuksen hylkäämisestä raukesi kannatuksen puuttuessa.

Laivoranta pyysi merkitsemään pöytäkirjaan eriävän mielipiteensä asiassa perustellen sitä seuraavasti:

"Tämä päätös, joka lisää vuotuisia kustannuksia 62.500 eurolla liittyy edellisessä kaupunginhallituksessa päätettyyn asiaan: "Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että talousarvioon ja taloussuunnitelmaan 2022-2025 sisällytetään seuraavat määrärahat

Tämä ja nyt tehty päätös kasvattaa vuotuisia kuluja yli 800.000 eurolla. Mielestäni ainakaan nyt kun joudutaan leikkaamaan palveluista ja on paineita korottaa veroja en voi kannattaa tehtyjä päätöksiä. Kun lisäksi otetaan huomioon, että yksityisten firmojen tarjoama aplikaatiopohjainen sähköpotkulautojen vuokrauspalvelu on vähentänyt tarvetta kaupungin omalle kaupunkipyöräpalvelulle. Sähköpotkulautojen käyttö on selvästi Turun kaupunkipyöriä suositumpaa ja trendi vähentää tarvetta kaupunkipyörille.

Yksityinen sektori tarjoaa näin ollen jo suositumpaa liikkumisen palvelua kuin julkinen,
joten kaupunkipyöräverkoston ylläpidosta on tämän vuoksi syytä säästää veronmaksajien rahaa.

Lisäksi on syytä kysyä, onko oikein, että ne jotka ajavat omalla pyörällä tai maksavat ao. sähköpotkulautojen käytöstä, joutuvat kustantamaan myös kaupunkipyörät maksamillaan veroilla."

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut


Liitteet:

Kh § 236
Liite 1:Esitys liikennepalvelupäällikön viran perustamisesta