Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23724.05.20214

5807-2021 (01 01 00)

Kaupunkiympäristötoimialan terveystarkastajan viran (vak. nro 203002) muuttaminen johtavan terveystarkastajan viraksi sekä viran tehtäväkohtaisen palkan ja kelpoisuusvaatimuksen vahvistaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 237

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 12.5.2021:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan varahenkilö on esittänyt, että toimialan ympäristöterveyden terveystarkastajan virka (vak. nro 203002) muutetaan 1.8.2021 lukien johtavan terveystarkastajan viraksi, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.601,52 €/kk (TS/palkkaryhmä II, VL 4A) ja jonka kelpoisuusvaatimukseksi vahvistetaan tehtävään soveltuva tutkinto terveydensuojelulain 7.3 §:n sekä elintarvekelain 32 § ja 87 §:n mukaisesti sekä riittävä kokemus lähijohtajan tehtävistä.

Toimialan esityksen mukaan toimialan luvat ja valvonta -palvelualueen ympäristöterveydessä työskentelee 12 terveystarkastajaa, jotka ovat jakautuneet kahteen tiimiin. Elintarvikevalvonnan tiimissä työskentelee tällä hetkellä 7 ja terveydensuojelun tiimissä 5 terveystarkastajaa. Lisäksi elintarvikevalvonnan tiimissä työskentelee lähijohtajana ja tiimiesimiehenä johtava terveystarkastaja. Terveystarkastajien lisäksi yksikössä työskentelee ympäristöterveyspäällikkö, kaupungineläinlääkäri ja valvontaeläinlääkäri sekä eläinhoitolassa 2 eläintenhoitajaa ja eläinsuojeluvalvoja. Yksikköä johtaa ympäristöterveyspäällikkö, jonka ensimmäinen varahenkilö on johtava terveystarkastaja. Johtava terveystarkastaja on elintarvikevalvonnan tiimin lähijohtaja, kun taas ympäristöterveyspäällikkö on yksikön muun henkilökunnan suora lähijohtaja.

Toimialan näkemyksen mukaan kokemus on osoittanut vuosien varrelta, että ympäristöterveydessä käsiteltävät asiat ovat siinä määrin kuormittavia, että tehtävässä tarvitaan poikkeuksellisen paljon lähijohtajan tukea. Nykyisen johtavan terveystarkastajan virka on perustettu vuoden 2020 alusta juuri tästä syystä. Ratkaisu on osoittautunut toimivaksi: erillinen tiimin lähijohtaja pystyy tukemaan tiimin henkilöitä aivan eri tavalla kuin yksikön päällikkö, jolla on suuri määrä alaisia ja yksikön johtamiseen liittyviä asioita hoidettavanaan. Ympäristöterveyden asiakaskohtaamiset ovat toisinaan myös haastavia, mikä lisää lähijohtajan tarvetta. Lisäksi ympäristöterveyden henkilöresurssit ovat edelleen työmäärään nähden liian pienet, vaikka yksikköön on saatu viime vuosien aikana myös uusia terveystarkastajan virkoja. Nykyisillä resursseilla ei Turussa esimerkiksi saavuteta Valviran ja Ruokaviraston määrittelemiä valtakunnallisia tarkastustavoitteita.

Ympäristöterveyden terveydensuojeluvalvonnan tiimistä avautuu eläköitymisen vuoksi yhden terveystarkastajan virka 1.8.2021 alkaen. Toimiala on esittänyt, että kyseinen virka olisi syytä muuttaa johtavan terveystarkastajan viraksi ja terveydensuojeluvalvonnan tiimin lähijohtajaksi. Tällöin sekä elintarvikevalvonnan että terveydensuojeluvalvonnan tiimeillä olisi kummallakin lähijohtaja. Muiden yksikön työntekijöiden ja viranhaltijoiden lähijohtajana jatkaisi ympäristöterveyspäällikkö. Johtavan terveystarkastajan tehtävistä 40 % muodostuisi terveydensuojeluvalvonnan terveystarkastajan tehtävistä. Loppuosa työajasta muodostuisi terveydensuojeluvalvonnan lähijohtajan tehtävistä sekä koko ympäristöterveyden yksikön prosessien kehittämisestä ja sen koordinoinnista.

Toimialan esityksestä ilmenee lisäksi, että Lounais-Suomen aluehallintovirasto teki ympäristöterveyden yksikköön työsuojelutarkastuksen marraskuussa 2020. Työsuojelutarkastuksen perusteella Lounais-Suomen aluehallintovirasto antoi työnantajalle kehotuksen ryhtyä toimenpiteisiin haitallisten psykososiaalisten kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden aiheuttaman vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi. Lähijohtajatyön vahvistaminen on yksi toimenpide, jolla työn tekemisen kuormittavuutta voidaan keventää. Tämän lisäksi vuoden 2022 henkilöstösuunnitelmassa tullaan esittämään kahden uuden terveystarkastajan viran perustamista.

Toimiala on esittänyt johtavaksi terveystarkastajaksi muutettavan viran kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva tutkinto terveydensuojelulain 7.3 §:n sekä elintarvekelain 32 § ja 87 §:n mukaisesti sekä riittävä kokemus lähijohtajan tehtävistä. Toimiala on esittänyt viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.601,52 €/kk (TS/palkkaryhmä II, VL 4A), joka vastaa toisen kaupunkiympäristötoimialan johtavan terveystarkastajan viran (vak. nro 000958) tehtäväkohtaista palkkaa.

Esityksen mukaan terveystarkastajan viran muuttamisen johtavan terveystarkastajan viraksi kustannusvaikutus on vuositasolla 5.500 €. Viran täyttämiseen on saatu täyttölupa toimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmassa.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Viran/toimen tehtäväkohtaisen palkan muuttamisen osalta toimivalta on hallintosäännön mukaan henkilöstöjohtajalla. Hallintosäännön 33 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan. Tehtäväkohtaisen palkan muuttamista koskevan esityksen voi katsoa olevan sellainen kokonaisuus, josta kaupunginhallitus voi päättää.

Liite 1Terveystarkastajan viran (vak. nro 203002) muutoslomake

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut


Liitteet:

Kh § 237
Liite 1:Terveystarkastajan viran (vak. nro 203002) muutoslomake