Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24024.05.20217

5471-2021 (01 01 00)

Varikonhoitajan viran nimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen ja katutarkastajan viran kelpoisuusvaatimuksen muuttaminen sekä katutarkastajan viran lakkauttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 240

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 7.5.2021:

Kaupunkiympäristötoimialan toimialajohtajan varahenkilö on esittänyt varikonhoitajan viran (vak. nro 000899) nimikkeen ja kelpoisuusvaatimuksen ja katutarkastajan viran (vak. nro 521000) kelpoisuusvaatimuksen muuttamista sekä katutarkastajan viran (vak. nro 501100) lakkauttamista.

Toimialan esityksen mukaan luvat ja valvonta -palvelualueeseen kuuluu pysäköinninvalvonta ja ajoneuvosiirrot -niminen yksikkö, jonka vastuulla on muun muassa ajoneuvosiirtojen viranomaistehtävät Turun kaupungin alueella. Käytännössä tämä tarkoittaa ajoneuvojen lähi- ja varastosiirtojen suunnittelua, päätöksentekoa ja toteutusta sekä huolehtimista siirrettyjen autojen luovutuksesta tai hävityksestä. Siirrettyjä ajoneuvoja säilytetään Kuparikadulla sijaitsevalla kaupunkiympäristötoimialan varastolla, josta ajoneuvoja luovutetaan takaisin omistajilleen, myyntiin tai romutettavaksi. Vaikka ajoneuvojen fyysinen siirtäminen (hinaaminen) toteutetaan ostopalveluna, ajoneuvojen siirtotoiminta on suurelta osin viranomaistoimintaa, jota ei voida ostaa yksityiseltä toimijalta.

Esityksen mukaan Kuparikadulla sijaitsevan ajoneuvovaraston yhteydessä sijaitsee toimialan rakennusmateriaalin varasto, joka on ajoneuvovaraston vieressä olevan sijaintinsa vuoksi jäänyt pysäköinninvalvonnan yksikön vastuulle. Varaston henkilökunta huolehtii sekä ajoneuvo- että muun materiaalivaraston toiminnasta. Ajoneuvosiirroista on varastolla huolehtinut kaksi katutarkastajaa sekä varikonhoitaja eli yhteensä kolme henkilöä. Lisäksi rakennusmateriaalivarastolla on kaksi varikonhoitajaa varastomiehinä. Katutarkastajien tehtävänä on ajoneuvojen siirtämisestä annetun lain mukaisten ajoneuvosiirtojen hoitaminen, liikenteenohjaus siirtojen aikana sekä ajoneuvojen luovutukseen ja hävitykseen liittyvät toimenpiteet. Lisäksi katutarkastajat huolehtivat yhdessä kahden varastomiehen ja varikonhoitajan kanssa toimialan varastoalueen hoidosta ja ylläpidosta sekä varaston tavarasaldon jatkuvasta ylläpidosta.

Toimialan esityksessä on todettu, että toinen katutarkastajista on käytännössä kuitenkin ollut jo pidemmän aikaa lähinnä kaupunkirakentamisen palvelualueen kunnossapitoyksikön tehtävissä ja hänet on 1.7.2020 alkaen siirretty pysyvästi kunnossapidon yksikköön perustettuun valvojan toimeen, jonka perustamispäätöksessä on edellytetty katutarkastajan viran (vak. nro 101150) lakkauttamista. Tämän käytännössä muodostuneen tehtäväjaon vuoksi pysäköinninvalvonnan varikonhoitaja on tosiasiassa tehnyt katutarkastajan tehtäviä jo pidemmän aikaa oman työnsä ohella. Toisen katutarkastajan siirron jälkeen katutarkastajan tehtävät ovat siirtyneet kokonaisuudessaan varikonhoitajalle, jonka tehtävät ovat siten muuttuneet olennaisesti vaativammiksi. Ajoneuvonsiirroista ei ole mahdollista selvitä laillisesti yhden katutarkastajan työpanoksen voimin.  

Teknisten sopimuksen tehtävien vaativuuden arviointiryhmän 23.9.2020 arvion mukaan varikonhoitajan tehtävä on verrattavissa vaativuudeltaan yksikön katutarkastajan viran (531200) tehtäviin. Ryhmä määritteli viran uudeksi tehtäväkohtaiseksi palkaksi 2.653,34 €/kk (TS II, VL 2B), joka on sama kuin nykyisellä katutarkastajalla. Henkilöstöjohtaja on 7.10.2020 tehnyt päätöksen vakanssin tehtäväkohtaisen palkan ja hinnoitteluryhmän muuttamisesta.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että kaupunkiympäristötoimialan

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedKaupunkiympäristötoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut