Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24224.05.20219

4241-2021 (01 01 00, 01 02 00)

Hyvinvointitoimialan mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan (vak.nro 391103) viran kelpoisuusvaatimuksen, työ- ja virkaehtosopimuksen sekä tehtäväkohtaisen palkan muuttaminen

Tiivistelmä: -

Kh § 242

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 26.4.2021: 

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan viran (vak.nro 391103) uusi kelpoisuusvaatimus on erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito ja että virka siirretään KVTES:n palkkahinnoittelukohdasta hinnoittelemattomat kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen palkkahinnoittelukohtaan hinnoittelemattomat. Toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että po. viran tehtäväkohtainen palkka määritellään samalle tasolle muiden terveyspalveluiden tulosyksikköjohtajien kanssa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 6.462,04 €/kk. 

Hyvinvointitoimialan terveyspalveluiden palvelualueen mielenterveys- ja päihdepalveluiden tulosyksikköön perustettiin 9.3.2020 § 100 kaupunginhallituksen päätöksellä mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan virka 1.4.2020 lukien. Virkaa on hoitanut psykiatrian erikoislääkäri 1.9.2020 alkaen. Viran kelpoisuusvaatimus tällä hetkellä on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Viran perustamisesityksessä tehtäviksi määriteltiin perustettavan mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön käynnistämisestä ja operatiivisesta johtamisesta vastaaminen sekä perustettavan yksikön psykiatrin, lääkäreiden ja tiimipäällikön lähiesimiehenä toimiminen.

Toimialan esityksen mukaan mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan viran tehtävät ovat muuttuneet vuoden aikana merkittävästi. Taloudellisten ja toiminnallisten vaatimusten lisäksi lääketieteellinen vastuu merkittävän potilasjoukon hoidon järjestämisestä vaatii alun perin arvioitua selvästi vahvempaa panosta. Tehtäväkuvaus, joka on laadittu viran perustamisen yhteydessä, ei vastaa tehtävän tosiasiallista tehtäväkuvasta eikä mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön menestyksekkään hoitamisen kannalta välttämätöntä johtamistehtävää.

Toimialan näkemyksen mukaan erikoislääkärin osaaminen on välttämätön osa tehtävän menestyksellistä johtamista tilanteessa, jossa erityisesti psykiatrisen erikoissairaanhoidon vähentämiseksi tarvitaan laaja-alaista osaamista, kokemusta ja näkemystä sekä neuvottelutaitoja erikoissairaanhoidon kanssa. Mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan tehtävän kelpoisuusvaatimus tulisikin muuttaa vastaamaan tosiasiallisia työtehtäviä ja uudeksi kelpoisuusvaatimukseksi tulisi vahvistaa erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla, alan tuntemus sekä riittävä johtamistaito. Esityksessä on kuvattu laajasti po. viran työtehtävien sisältöä.

Toimiala on lisäksi esittänyt, että mielenterveys- ja päihdepalveluyksikön johtajan virka tulisi siirtää kunnallisen lääkärien virkaehtosopimuksen piiriin ja että viran tehtäväkohtainen palkka tulisi määritellä samalle tasolle muiden terveyspalveluiden tulosyksikköjohtajien kanssa (esim. polikliinisten palveluiden tulosyksikköjohtajana toimiva ylilääkäri vak.nro 211004), jonka tehtäväkohtainen palkka on 6.462,04 €/kk.  

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Viran/toimen palkkahinnoittelukohdan ja tehtäväkohtaisen palkan muuttamisen osalta toimivalta on hallintosäännön mukaan henkilöstöjohtajalla. Hallintosäännön 33 §:n mukaan kaupunginhallitus voi ratkaista asian, joka kuuluu alemman toimielimen tai viranhaltijan ratkaistavaksi, mikäli edellä mainittu asia on osa kokonaisuutta, josta päättäminen kuuluu kaupunginhallituksen ratkaisuvaltaan. Palkkahinnoittelukohdan ja tehtäväkohtaisen palkan muuttamista koskevan esityksen voi katsoa olevan sellainen kokonaisuus, josta kaupunginhallitus voi päättää.

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että hyvinvointitoimialan mielenterveys- ja päihdepalveluiden yksikön johtajan viran (vak.nro 391103)

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut