Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18326.04.20214

3231-2021 (01 01 00)

Neljän sosiaaliohjaajan viran perustaminen perhe- ja sosiaalipalveluihin

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan neljä sosiaaliohjaajan virkaa

Kh § 183

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 19.4.2021:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalveluihin perustetaan yhteensä neljä uutta sosiaaliohjaajan virkaa.

Ensimmäinen sosiaaliohjaajan virka on esitetty perustettavaksi tukipalvelut –yksikköön. Tukipalvelut -yksikössä työskentelee kaksi perhehoidon koordinaattoria perhehoidon markkinoinnin, rekrytoinnin, valmennuksen ja tukitoimien järjestämisen sekä perhesijoitusten koordinoinnin tehtävissä. Työntekijöiden tehtäväkuvauksissa ei ole eroa, mutta toisen vakanssin nimike on sosiaaliohjaaja ja toisen lastenhoitaja. Lastenhoitajan vakanssi on tarpeen muuttaa sosiaaliohjaajan vakanssiksi, jolloin myös sen kelpoisuusvaatimus ja palkkaus muuttuvat vastaamaan työtehtäviltään yksikön toisen sosiaaliohjaajan tehtäväkuvausta.

Esityksen mukaan tukipalveluissa on sosiaaliohjaajan viran perustamistarve, sillä sosiaaliohjaajan osaaminen vastaa lastenhoitajaa paremmin perhehoidon kehittämisen tarpeisiin. Perhehoidon osuuden lisääminen huostaanotettujen sijoituksista on myös tehokas kustannusten hallinnan keino.

Toinen sosiaaliohjaajan virka on esitetty perustettavaksi pohjoiseen lastensuojelun avohuollon yksikköön, jossa on työskennellyt kaksi määräaikaista sosiaaliohjaajaa vuoden 2020 aikana. Yksikköön on perustettu sosiaaliohjaajan toimi 1.12.2020 alkaen kaupunginjohtajan päätöksellä 19.11.2020 § 279. Yksikköön tarvitaan lisäksi sosiaaliohjaajan virka, koska viranhaltija tulee laatimaan viranhaltijapäätöksiä. Lastensuojelun avohuollossa hoidetaan asiakkaana olevien lasten vanhempien aikuissosiaalityön asiat. Keskeinen tehtävä on yhteistyö monialaisen työllistämispalvelukeskuksen kanssa lakisääteisten aktivointitoimenpiteiden toteuttamiseksi. Toimialajohtajan esityksessä on selostettu laajemmin po. sosiaaliohjaajan viran työtehtäviä.

Kolmas sosiaaliohjaajan virka on esitetty perustettavaksi läntiseen lastensuojelun avohuollon yksikköön, jossa on työskennellyt määräaikainen sosiaaliohjaaja vuoden 2020 aikana, mutta tarve on pysyvä. Lastensuojelun avohuollossa hoidetaan asiakkaana olevien lasten vanhempien aikuissosiaalityön asiat. Keskeinen tehtävä on yhteistyö monialaisen työllistämispalvelukeskuksen kanssa lakisääteisten aktivointitoimenpiteiden toteuttamiseksi. Toimialajohtajan esityksessä on selostettu laajemmin po. sosiaaliohjaajan viran työtehtäviä.

Neljäs sosiaaliohjaajan virka on esitetty perustettavaksi jälkihuoltoyksikköön.  Perustettavaksi esitetyn viran tarve liittyy esityksen mukaan lastensuojelulaissa 1.1.2020 lukien tulleeseen muutokseen, jolla aiempi jälkihuolto-oikeus 21 ikävuoteen saakka on muutettu oikeudeksi jälkihuoltoon 24-vuotiaaksi saakka.

Kaikkien neljän sosiaaliohjaajan viran perustaminen sisältyy hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja esityksen mukaan kustannusvaikutus on huomioitu palvelualueen talousarviossa.

Toimialajohtajan esityksen suhteen ei konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ole perusteita lausua sosiaaliohjaajien virkojen tarpeen osalta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Toimialan tulee lisäksi huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Esitys virkojen perustamisesta

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut


Liitteet:

Kh § 183
Liite 1:Esitys virkojen perustamisesta