Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus19326.04.202114

7465-2019 (11 01 00, 09 05 00)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös/ Oy Turku Energian ympäristöluvasta tehty valitus

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut ympäristölupapäätöksen koskien Oy Turku Energian Linnankadun lämpökeskuksen toiminnan muuttamista. Yksityishenkilö on valittanut päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista. Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt valituksen.

Kh § 193

Ympäristölakimies Nina Mattila 19.4.2021:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 17.12.2019 antanut ympäristölupapäätöksen koskien Oy Turku Energian Linnankadun lämpökeskuksen toiminnan muuttamista. Kohde sijaitsee kiinteistöllä 853-9-5-23 osoitteessa Linnankatu 65.

Linnankadun lämpökeskuksen toimintaa on muutettu siten, että jokaisen neljän 43 MW:n kevytöljykattilan savukaasut johdetaan samaan 101 metriä korkeaan savupiippuun. Laitoksen vanhat maanpäälliset öljysäiliöt on purettu ja ne korvataan kahdella 125 m3:n maan alle sijoitettavalla öljysäiliöllä. Uusi öljysäiliöiden tankkausalue on sijoitettu Linnankadun puolella lämpökeskuksen lounaiskulmassa, jonne on ajoportti Linnankadulta. Aluehallintovirasto on päätöksellään täydentänyt laitokselle aiemmin myönnettyä ympäristölupaa vastaamaan nykyistä toimintaa.

Yksityishenkilö on valittanut aluehallintoviraston päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaatinut päätöksen kumoamista. Valistusperusteet liittyvät hankkeen asemakaavan mukaisuuteen sekä tehtyjen selvitysten riittämättömyyteen. Kaupunginhallitus on antanut asiassa vastineen Vaasan hallinto-oikeudelle 14.9.2020 § 391. Alueella on ollut vireillä asemakaavan muutos (Turku Energia, Kv 28.1.2018 § 10), jonka hyväksymispäätöksestä sama yksityishenkilö oli tehnyt valituslupahakemuksen korkeimmalle hallinto-oikeudelle, ja jota koskevan päätöksen korkein hallinto-oikeus on kumonnut 5.11.2020. Tontilla on voimassa 21.10.1962 hyväksytty asemakaava, jossa tontti on merkitty yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y), jolle saa rakentaa kunnallisteknisiä laitoksia Turun kaupungin tarpeisiin. Öljysäiliön täyttöpaikka sijaitsee alueella, joka on asemakaavassa osoitettu katuaukioksi/toriksi. Öljysäiliön täyttöpaikalle on myönnetty rakennuslupa, joka on lainvoimainen.

Vaasan hallinto-oikeus on päätöksessään katsonut, että kun kyseessä on toiminnan muuttamista koskeva hakemus ja kun hakija on liittänyt hakemukseensa maininnan voimassa olevasta asemakaavasta ja alueen käyttötarkoituksesta sekä tiedon vireillä olleesta kaavasta ja myöhemmin toimittanut erikseen vielä alueen kaavoitustilanteesta selvityksen lupaviranomaiselle, toiminta-alueen kaavoitusta koskevat seikat on selvitetty riittävästi.

Vaasan hallinto-oikeus on myös todennut, että arvioitaessa sitä, onko laitos sijoitettu asemakaavan mukaisesti, on lähtökohtana voimassa oleva asemakaava ja sen osoittama käyttötarkoitus. Käyttötarkoitusta on arvioitava erityisesti siltä kannalta, minkälaisia ympäristönsuojelulainsäädännössä tarkoitettuja vaikutuksia kaavassa osoitetulta alueelta voidaan ennakoida ympäristössä aiheutuvan ja minkälaisia aluevarausmerkintöjä asemakaavoissa on ollut käytössä kyseessä olevaa asemakaavaa laadittaessa.  Vireillä olleen asemakaavamuutoksen osalta Vaasan hallinto-oikeus on todennut, ettei sillä ole ollut merkitystä tässä ympäristöluvan muuttamista koskevassa lupaharkinnassa, koska asemakaavan muuttamista koskeva päätös ei ole ollut lainvoimainen.

Hallinto-oikeuden mukaan toiminnan muutos on ympäristönsuojelulain 12 §:ssä tarkoitetulla tavalla voimassa olevan asemakaavan mukainen ja sijoituspaikka vastaa ympäristönsuojelulain 11 §:n vaatimuksia. Ympäristöluvan myöntämisedellytykset ovat täyttyneet ja valitus on hylätty.

Oheismateriaali 1Vaasan hallinto-oikeuden päätös 7.4.2021

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.