Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto 
Kaupunginjohtaja10013.04.2021 

3266-2021 (01 01 00)

Kolmen ohjaajan toimen perustaminen hyvinvointitoimialalle

Henkilöstöpäällikkö Katja Lundberg:

Psykososiaalisten palvelujen johtaja Annie Turunen on esittänyt kolmen ohjaajan toimen perustamista 1.4.2021 lukien, 2 ohjaajaa Orikedon palvelukeskukseen (py 255784) ja yksi ohjaaja Sirkkalan päiväkeskukseen (py 255781).

Orikedon palvelukeskuksen johtaja Minna Haaranen-Mäkipuro ja asumis- ja päihdepalveluiden vt. palvelupäällikkö Pasi Lehti:

Orikedon palvelukeskuksessa tuotetaan palveluasumista ja tehostettua palveluasumista työikäisille ja ikääntyneille päihdeongelmaisille. Paikkamäärä on 71.

Palvelukeskuksen yhteydessä toimii osoitteessa Liekakatu 1:n tukiasuntoyksikkö, jonne ohjaajaresurssi annetaan Orikedon palvelukeskuksesta. Tukiasuntoja on yhteensä 28. Asiakkaista useimmilla on sekä päihde- että mielenterveydellinen ongelma. Useiden asiakkaiden toimintakyky on laskenut ja heidän elämänhallintataitonsa päivittäisissä arjen askareissa tarvitsee runsaasti tukea. Tukiasuntotyön tavoite on tarjota asiakkaille suunnitelmallista ohjausta, tukea ja neuvontaa kuntotuttavalla työotteella.

Käytännössä asiakkaat ovat pitkään olleet vailla riittävää tukea, ja asiakkaiden päihteiden käyttö uhkaa ajoittain vakavasti heidän somaattista terveydentilaansa. Tukiasunnoilla tulisi myös pystyä tekemään parityöskentelyä asiakkaiden vaikeiden päihdeongelmien takia.

Liekakadun tukiasuntoihin tarvitaan kokopäiväinen ohjaaja, jolla turvataan pitkäjänteisen tukityön mahdollisuudet ja samalla vaikutetaan myös asiakas- ja työturvallisuuteen sekä henkilöstömitoitukseen. Yhden ohjaajan kokopäiväisellä vakanssilla saadaan Orikedon palvelukeskuksen yhteydessä toimivan tukiasuntoyksikön henkilöstömitoitus lähemmäs vaadittuja suosituksia (0,1). Tällä hetkellä mitoitus on vain 0,04.

Tukiasunnoissa asuvien 28 asukkaalle on nykymitoituksella vain 2 tuntia palvelua viikossa. Perustettavaksi esitetyn vakanssin sekä palvelukeskuksesta annetun tuen työpanoksella mitoitus nousee 0,07:een.

Orikedon palvelukeskuksessa tuotetaan palveluasumista ja tehostettua palveluasumista työikäisille ja ikääntyneille päihdeongelmaisille. Paikkamäärä on 71. Palvelukeskuksen yhteydessä viereisellä tontilla on Liekakadun 28 asunnosta muodostuva tukiasuntoyksikkö, jonka ohjaajaresurssi annetaan Orikedon palvelukeskuksesta.

Orikedon palvelukeskuksen paikkamäärää on jouduttu riittämättömän henkilöstömitoituksen takia pienentämään 71:stä 65:een vuoden 2019 syksystä alkaen. Asiakkaiden toimintakyky ja psyykkinen terveydentila työikäisten sekä ikääntyneiden ryhmäkodeissa on sekä päihde- ja mielenterveysongelmiensa sekä ikääntymisen tuomien somaattisten sairauksien vuoksi heikentynyt.  Ikääntyneiden ryhmäkodin henkilöstömitoitus on 0,46 ja työikäisten ryhmäkodin mitoitus 0,40. Yhden ohjaajan vakanssin turvin ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksikköön saadaan 0,5 työntekijää/asukas henkilöstömitoitus, joka on asukkaiden hoitoisuuden vaatima tehostetun palveluasumisen mitoituksen alaraja.

Esityksellä edistetään sekä lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista että sopeuttamisohjelman tavoitteita. Riittämättömän henkilöstön vuoksi on jouduttu pitämään paikkoja tyhjinä, mikä on lisännyt ostopalvelujen käyttöä.

Esitys sisältyy hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan hyväksyttynä ja määrärahat vakanssille ovat talousarviossa. Muutoksella on vaikutusta hyvinvointitoimialan työvoiman määrään ajalla 1.1. - 31.12 2021.

Sirkkalan päiväkeskuksen johtaja Marika Bulasoff ja asumis- ja päihdepalveluiden vt. palvelupäällikkö Pasi Lehti:

Sirkkalan päiväkeskus toimii päihdehuollon omien hajautettujen tukiasuntojen perusyksikkönä. Päiväkeskuksessa toimii johtajan lisäksi kaksi päiväkeskuksen ohjaajaa, seurakunnan työntekijä sekä viisi hajautettujen tukiasuntojen ohjaajaa. TVT Asunnot Oy antaa asunnot sosiaalitoimen ohjaamille asiakkaille. Ohjaustyö asuntoihin tulee Sirkkalan päiväkeskuksen ohjaajien toimesta. Tukiasuntoja on tällä hetkellä hajautetusti lähes 60 sekä lisäksi yhdeksän Vähäheikkiläntien tukiasuntoa. Vuokrasopimukset ovat määräaikaisia.

Esityksellä edistetään sopeuttamisohjelman tavoitteita. Päihde- ja mielenterveyskuntoutujien tuettua asumista ostetaan lisääntyvässä määrin yksityisiltä palveluntuottajilta. Kaupungin sopeuttamisohjelman tavoite on lisätä omaa palvelua siirtämällä ostopalvelun tuottajien asunnoista asiakkaita omiin asuntoihin tai tukiasuntoihin. Omien tukiasuntojen tai välivuokrattujen tukiasuntojen määrää kasvatetaan vuoden 2021 aikana niin, että vähintään 30 asiakasta siirtyy pois ostopalvelusta omiin tukiasuntoihin. Myös Vähäheikkiläntien tukiasunnot siirretään uuden ohjaajaresurssin alle, jotta päiväkeskuksen ohjaajien työpanos saadaan kokonaan päiväkeskuksen käyttöön lisääntyneen asiakasmäärän takia. Yhden ohjaajan lisä resurssoinnin avulla varmistetaan asiakkaiden itsenäistä selviytymistä, asiakkaan palvelupolun tehostamista ja kiinnittymistä avopalveluihin sekä kolmannen sektorin toimintoihin.

Esitys sisältyy hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan hyväksyttynä ja määrärahat vakanssille ovat talousarviossa. Muutoksella on vaikutusta hyvinvointitoimialan työvoiman määrään ajalla 1.4. - 31.12 2021.

Orikedon palvelukeskuksen ja Sirkkalan päiväkeskuksen ohjaajan tehtäväkohtainen palkka on 2.105,09 €/kk (KVTES 04SOS06A, vl 2A) ja kelpoisuusvaatimus on Tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus.

Yhden ohjaajan vakanssin henkilöstökustannus on kuluvan vuoden aikana 25.790 € ja vuositasolla 34.387 €, joten kolmen vakanssin henkilöstökustannus on 103.161 €/vuosi.

Liite 1Lomake toimien perustamisesta             

Palvelualuejohtaja Sirpa Kuronen:

Puollan esityksiä ohjaajien toimien perustamiseksi. Orikedon palvelukeskukseen tarvitaan riittävä henkilöstömitoitus, jotta asiakaspaikkoja voidaan tehokkaasti käyttää. Lisäksi ohjaajan työpanosta tarvitaan oman asumisen tuen lisäämiseen, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien tukiasumisen ostopalvelut ja kustannukset ovat lisääntyneet voimakkaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Sirkkalan päiväkeskuksen ohjaajaa tarvitaan niin ikään oman tuetun asumisen lisäämiseen.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

EhdotusEsitän, että

Edelleen esitän, että perustettavat toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä julkisella haulla.

Palvelussuhdepäällikkö, henkilöstöjohtajan varahenkilö Urpo Matilainen, palvelussuhdepäällikkö Elina Reinikainen 12.4.2021:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja Riitta Liuksa on esittänyt, että hyvinvointitoimialalle perustetaan 1.4.2021 alkaen kolme ohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2.105,09 €/kk (KVTES/04SOS06A/vl 2A). Tehtäväkohtaisiin palkkoihin 1.4.2021 alkaen tullut yleiskorotus ja järjestelyerä huomioon ottaen perustettavaksi esitettyjen toimien tehtäväkohtainen palkka on 2151,05 €/kk. Kaksi ohjaajaa sijoittuisi Orikedon palvelukeskukseen ja yksi ohjaaja Sirkkalan päiväkeskukseen.

Toimiala on esittänyt ohjaajan toimien kelpoisuusvaatimukseksi tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus. Konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole huomautettavaa esitetyn kelpoisuusvaatimuksen osalta. Toimiala on lisäksi esittänyt, että toimet saadaan täyttää ilman erillistä lupamenettelyä. 

Orikedon palvelukeskukseen sijoittuvien toimien osalta esityksessä on todettu, että sekä tukiasuntoyksikön että palvelukeskuksen henkilöstömitoitus on ollut riittämätön. Tukiasuntoyksikköön tarvitaan kokopäiväinen ohjaaja, jolla turvataan pitkäjänteisen tukityön mahdollisuudet ja vaikutetaan myös asiakas- ja työturvallisuuteen. Yhden ohjaajan kokopäiväisellä vakanssilla saadaan tukiasuntoyksikön henkilöstömitoitus lähemmäs vaadittuja suosituksia (0,1). Tällä hetkellä mitoitus on vain 0,04.

Orikedon palvelukeskuksessa on jouduttu pitämään paikkoja tyhjinä riittämättömän henkilöstömitoituksen takia, mikä on lisännyt ostopalvelujen käyttöä. Asiakkaiden toimintakyky ja psyykkinen terveydentila työikäisten sekä ikääntyneiden ryhmäkodeissa on sekä päihde- ja mielenterveysongelmiensa sekä ikääntymisen tuomien somaattisten sairauksien vuoksi heikentynyt.  Ikääntyneiden ryhmäkodin henkilöstömitoitus on 0,46 ja työikäisten ryhmäkodin mitoitus 0,40. Yhden perustettavaksi esitetyn ohjaajan vakanssin turvin ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen yksikköön saadaan 0,5 työntekijää/asukas henkilöstömitoitus, joka on asukkaiden hoitoisuuden vaatima tehostetun palveluasumisen mitoituksen alaraja.

Toimialan esityksessä on todettu, että esitykset sisältyvät vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmaan ja talousarvioon. Muutoksella on vaikutusta hyvinvointitoimialan työvoiman määrään ajalla 1.4. - 31.12 2021. Esityksellä edistetään sekä lakisääteisen henkilöstömitoituksen toteutumista että sopeuttamisohjelman tavoitteita. Riittämättömän henkilöstön vuoksi on ostopalvelujen käyttäminen ja kustannukset ovat lisääntyneet. Kolmen vakanssin henkilöstökustannukset ovat noin 103.161 €/vuosi.

Toimiala vastaa siitä, että toiminta on järjestetty tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Perustettavaksi esitettyjen toimien toiminnallisen tarpeen osalta konsernihallinnon henkilöstöpalveluilla ei ole perusteita lausua toisin esityksen kanssa. Toimien perustamisesta aiheutuvat palkkakustannukset tulee sisältyä hyvinvointitoimialan talousarvioon. Toimialan tulee lisäksi huomioida asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä. Jos henkilöstön määrää lisätään, tulee toimialan raportoida ostopalveluiden osalta saavutetuista kustannussäästöistä. 

Liite 1Toimien perustamislomake

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

PäätösPäätin,

-       että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala, perustetaan 1.5.2021 lukien kolme ohjaajan toimea, joiden tehtäväkohtainen palkka on 2151,05 €/kk (KVTES/04SOS06A/vl 2A), ja joiden kelpoisuusvaatimus on tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai muu vastaava tutkinto taikka aikaisempi kouluasteinen koulutus ja

-       että hyvinvointitoimiala saa luvan täyttää tällä päätöksellä perustettavat toimet ilman erillistä palkkaamislupaa.

 

Minna Arve

kaupunginjohtaja

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tiedKaupunginhallitus
tiedKonsernihallinto, henkilöstöohjaus
tpvKonsernihallinto, operatiiviset henkilöstöasiat
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX


Liitteet:

Konha § 100
Liite 1:Lomake toimien perustamisesta