Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Konsernihallinto, tilapalvelut 
Tilapalvelujohtaja1609.04.2021 

4465-2021 (02 05 05)

Kiinteistö Oy Paakarlanpuiston osakkeiden ostaminen

Tilahallintapäällikkö Leevi Luoto 8.4.2021:

Kiinteistö Oy Paakarlanpuisto on operatiivinen yhtiö, josta Turun kaupungin omistus on 46,7 %. Myös TVT Asunnot Oy on osakkaana Paakarlanpuistossa 20,0 %:n omistusosuudella. Konsernin omistusosuus yhtiöstä on 66,7 %. Kaupungin osakashallinnassa olevat tilat on osoitettu terveysaseman, perhe- ja sosiaalipalveluiden, suun terveydenhuollon ja kotihoidon käyttöön. Hyvinvointitoimialalla on ollut myös kaavailuja sijoittaa uusia toimintoja, kuten neuvolapalveluita, Paakarlanpuistoon.

Paakarlanpuiston välittömässä läheisyydessä, Hyrköistentien vastakkaisella puolella, on käynnissä Pansio-Pernon monitoimitalo -nimisen asemakaavan valmistelu. Asemakaavoituksella pyritään muodostamaan tontti, jolle tulee sijoittumaan alueen julkisia palveluita yhteen kokoava monitoimitalo.

Kaupungin tilojen ja TVT:n hallitsemien asuntojen ohella Paakarlanpuistossa on erikokoisia liikehuoneistoja. Äskettäin julkiseen myyntiin on tullut portfolio, joka sisältää neljän liikehuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet. Huoneistojen tarkemmat tiedot ovat seuraavat:

huoneisto L4, 54 m2, vuokrattu Mikaelin seurakunnalle

huoneisto L5, 64,5 m2, tyhjänä

huoneisto L6, 39,5 m2, vuokrattu kampaamoyrittäjälle

huoneisto L7, 316 m2, vuokrattu Markku Juhani Fingerroosin muistosäätiölle

Kyseinen huoneistoportfolio on myynnissä hintapyynnöllä 130.000 € eli 272 €/m2. Myyjän kanssa käytyjen neuvottelujen lopputuloksena kauppahinnaksi on varmistunut 110.000 €.

Huoneistojen nykyinen vuokrasopimuskanta tuottaa bruttovuokraa 46.440 €/v. Hoitovastiketason kautta laskettuna kokonaisuuden nettotuotto on yli 10%. Osakkeisiin ei kohdistu yhtiön lainoja.

Osakkeiden edullisen hintapyynnön johdosta portfolio saattaa kiinnostaa sellaisia opportunistisia toimijoita, jotka eivät yhtiön osakkaina sitoutuisi esimerkiksi kohteen asianmukaiseen ylläpitoon. Pansio-Pernon monitoimitalo tulee valmistuessaan sijoittumaan Paakarlanpuiston läheisyyteen fyysisesti ja toiminnallisesti. Siksi on mitä suurimmassa määrin kaupungin intressinä, että Paakarlanpuiston rakennus on monitoimitalon valmistuessa teknisesti ja toiminnallisesti asianmukaisessa kunnossa.

Myyntiportfolioon sisältyvässä liikehuoneistossa L7 toimii Markku Juhani Fingerroosin muistosäätiön ylläpitämä ME-talo, jonka tavoitteena on parantaa alueen asukkaiden hyvinvointia sekä ehkäistä alueen eriarvoisuutta. ME-talo saa toiminta-avustusta Turun kaupungilta. Osa tästä avustuksesta kanavoituu vuokran muodossa liikehuoneiston omistajalle.

Edellä esitetyt seikat puoltavat vahvasti sitä, että Turun kaupungin olisi taloudellisesti ja toiminnallisesti mielekästä ostaa puheena oleva huoneistoportfolio. Nykyinen vuokrasopimuskanta tarjoaa pääomalle hyvän tuoton. Huoneistojen vapautuessa vuokrauksesta niillä voidaan vastata kaupungin oman palvelutuotannon tilatarpeisiin. Tulevan monitoimitalon läheisyyteen halutaan todennäköisesti sijoittaa palveluja, joille ei ole ohjelmoitu tiloja monitoimitaloon. Toisaalta monitoimitalo tuo alueelle uutta aktiivisuutta, jolloin myös kaupallisten toimijoiden kiinnostus lisääntyy ja kaupunki voi halutessaan myydä puheena olevat liikehuoneistot.

Aiempina vuosina Turun kaupungin toimitilojen investointiohjelmaan on varattu rahoitus nimeämättömien toimitilakohteiden hankintaan. Vuoden 2021 investointiohjelmassa tällaista varausta ei ole. Ostettavat osakkeet kirjataan tilapalveluiden hallitsemien muiden asunto- ja kiinteistöyhtiöosakkeiden tapaan kustannuspaikalle KH/Osakkeet ja muu omaisuus 51003. Osto ja kaupasta suoritettava varainsiirtovero rahoitetaan määrärahasiirrolla 112.200 € kustannuspaikalta KH/osuudet ja käyttökorvaukset 11600.

Liite 1Kauppakirjaluonnos

Tilapalvelujohtaja Tuomas Koskiniemi:

Päätös

Päätin, että kiinteistö Oy Paakarlanpuisto osakkeet 281-325, 326-380, 381-420 ja 421-620, jotka oikeuttavat liiketilahuoneistojen L4, L5, L6 ja L7 hallintaan ostetaan 110.000 € kauppahinnalla ja muuten liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen ehdoin.

Sopimus ei synny tällä päätöksellä, vaan vasta erikseen allekirjoitettavalla kauppakirjalla, joka voidaan allekirjoittaa aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun asianosainen on saanut tai hänen katsotaan saaneen tiedon päätöksestä.

Mahdolliset tiedustelut päätöksen sisällöstä osoitetaan tilahallintapäällikkö Leevi Luodolle puh. 050-5589 365.

 

Tuomas Koskiniemi

tilapalvelujohtaja

Oikaisuvaatimusohje liitteenä

Jakelu

aoTuloskiinteistöt Holding Oy
tiedKaupunginhallitus
tpvXXXXX


Liitteet:

Ktilapa § 16
Liite 1:Kauppakirjaluonnos