Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Kaupunkiympäristölautakunta | 91 | 06.04.2021 | 4 | |
Kaupunginhallitus | 162 | 12.04.2021 | 4 |
3656-2021 (00 01 05, 11 03 05, 11.00)
Luonnon monimuotoisuusohjelman valmistelu ja ohjelman tavoitteet
Tiivistelmä:
Kaupunginhallitukselle esitetään hyväksyttäväksi Luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteiden asettaminen.
Kylk § 91
Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki 29.3.2021
Taustaa
Luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin suojelun osalta Turun seutu on Suomen mittakaavassa merkittävässä asemassa. Turun kaupungin pinta-ala on vain alle 0,1 % koko Suomen pinta-alasta, mutta Turun kaupungin alueella esiintyy noin 12 % kaikista Suomen uhanalaisiksi luokitelluista eliölajeista. Tarve LUMO-ohjelman laadintaan perustuu edellä mainitun monimuotoisuuden arvon suojelun lisäksi myös muuttuvan ilmaston, tiivistyvän ja laajenevan kaupunkirakenteen, viherverkostoon kohdistuvien tarpeiden ja haitallisten vieraslajien aiheuttamiin paineisiin kehittää kaupunkia ja sen toimintaa monimuotoisuuden huomioimiseksi.
Turun kaupungin strategiassa ja kilpailukykyohjelmassa merkittävimmät ympäristöasioita koskevat strategiset tavoitteet koskevat ilmastonmuutosta, Itämeren suojelua sekä luonnon monimuotoisuuden suojelua. Ilmastonmuutoksen osalta kaupunki on hyväksynyt Ilmastosuunnitelman 2029 ja Itämeritoimien osalta päivitetyn Itämeri-toimenpideohjelman vuosille 2019-2023. Luonnon monimuotoisuuden suojelun osalta kaupunki ei ole toistaiseksi asettanut tavoitteita. Strategian kilpailukykyohjelman mukaan kaupunki laatii luonnonympäristön arvojen säilymistä ja kehittämistä tukevan ohjelman.
Luonnon monimuotoisuusohjelmia on laadittu esimerkiksi Helsingissä, Espoossa ja Kuopiossa. Helsinki, Oulu ja Tampere ovat myös päivittämässä tai valmistelemassa LUMO-ohjelmiaan. Oheismateriaalissa on esitetty muutamien kaupunkien luonnon monimuotoisuusohjelmien tavoitteita.
Luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet
Luonnon monimuotoisuusohjelma laaditaan luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja edistämiseksi Turussa. Ohjelma sisältää käytännön toimenpiteitä, joiden toimeenpanolla kaupungin eri toimialat voivat suojella ja lisätä luonnon monimuotoisuutta sekä torjua luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvia uhkia Turussa.
Luonnon monimuotoisuusohjelman päätavoitteet ovat:
- luonnon monimuotoisuutta lisätään, lajien elinolosuhteita parannetaan ja monimuotoisuus huomioidaan kaupungin toiminnassa,
- uhanalaiset luontotyypit ja lajit tunnistetaan kattavasti, niiden säilymistä edistetään ja turvataan,
- ekologisten sini- ja viherverkostojen toimivuutta vahvistetaan ja verkostot säilytetään,
- metsien, niittyjen, ketojen, jokien, pienvesien, soiden ja kosteikkojen luontoarvot tunnistetaan ja niitä parannetaan,
- rantojen, saarten ja merialueen vedenalaiset luontoarvot tunnistetaan ja niistä arvokkaimmat turvataan,
- haitallisten vieraslajien torjuntaa jatketaan ja tehostetaan,
- luonnon kestävää virkistyskäyttöä edistetään ja asukkaiden toimintaa luonnon monimuotoisuuden hyväksi tuetaan,
- ilmastonmuutoksen vaikutus monimuotoisuuteen huomioidaan, ja
- kaupunkilaisten tietoisuutta luonnon monimuotoisuuden merkityksestä lisätään.
Esimerkkejätoimenpiteistä, joilla päästään esitettyihin tavoitteisiin
- kaupunkiluonnon arvokkaiden kohteiden tilaa voidaan parantaa suojelemalla kohteita maankäytön suunnittelun ja kaavoituksen avulla tai luonnonsuojelulain keinoin esimerkiksi perustamalla uusia luonnonsuojelualueita. Tähän kuuluu myös hoitoa vaativien luontokohteiden kuten ketojen tai tiettyjen metsätyyppien ottaminen osaksi kaupunkiympäristön ylläpitoa. Uusista suojelualuemahdollisuuksista esimerkkinä ovat pienialaiset lintujen pesimäluodot, luonnonsuojelulain mukaisten luontotyyppien rajauspäätökset tai uhanalaisten luontotyyppien periaatteellinen huomioiminen kaavaprosessissa arvokkaana luontoalueena. Esimerkiksi: ”Uhanalaisten luontotyyppien esiintymät rajataan luontotyyppien suojelualueiksi”, ja
- olemassa olevien viheralueiden merkitystä luonnon monimuotoisuudelle voidaan merkittävästi lisätä muuttamalla viheralueiden hoitokäytäntöjä. Esimerkiksi puistonurmikoiden sijasta voidaan soveltuvilla alueilla suosia niitettäviä alueita. Niittyalueen ylläpito on nurmialuetta edullisempaa, kukkaniityt ovat kauniita ja antavat elinympäristöjä monille harvinaistuville kasvilajeille ja hyönteisille. Myös tienpientareiden niiton ajankohdalla voidaan vaikuttaa merkittävästi piennarlajiston monimuotoisuuteen. Esimerkiksi: ”Puistonurmikoiden hoito muutetaan sopivissa paikoin niittylajistoa suosivaksi”
Luonnonsuojelulainsäädännön uudistustyö
Luonnonsuojelulain 6.3 §:n mukaan kunnan tulee edistää luonnon- ja maisemansuojelua alueellaan. Luonnonsuojelulainsäädännön uudistustyö on vireillä. Uudistustyön tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua, lisätä luonnonsuojelun hyväksyttävyyttä, tehostaa ja selkeyttää lainsäädäntöä ja hallinnollisia menettelyjä ja selkeyttää luonnonsuojelulain roolia osana muuta ympäristöä koskevaa lainsäädäntöä. Maankäytön suunnittelussa luontoarvojen vaaliminen toteutuu eri kaavatasojen sisältövaatimusten kautta. Myös maankäyttö- ja rakennuslakia ollaan uudistamassa.
Monimuotoisuusohjelman valmistelu
LUMO-ohjelmaa valmistellaan kaupunkiympäristötoimialan omin henkilöstöresurssein. Kirjoittamisesta vastaa kolmen hengen tiimi, jossa on edustajat toimialan ympäristönsuojelusta ja kaupunkiympäristön kunnossapidosta. Valmistelussa on mukana noin 15 henkilön projektiryhmä, mikä vastaa projektin käytännön toteutuksesta, so. toimintaohjelman luonnostelusta, sidosryhmien osallistamisesta ja valmiin toimintaohjelman laatimisesta.
Valmistelua ohjaa kolmihenkinen ohjausryhmä (kunnossapitopäällikkö Mari Helin, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki ja ympäristönsuojelusuunnittelija Tanja Ruusuvaara-Koskinen). Ohjausryhmä ohjaa projektiryhmää ja varmistaa valmistuvan ohjelman suurten linjojen noudattavan kaupungin strategiaa.
Tavoitteena on, että ohjelmaluonnos valmistuu loppuvuodesta 2021, jonka jälkeen se asetetaan nähtäville Kerro Kantasi-palvelussa ennen ohjelman viemistä hyväksyttäväksi kaupunginhallitukseen
Oheismateriaali 1Eri kaupunkien luonnon monimuotoisuusohjelmien tavoitteita
Toimialajohtaja Christina Hovi
EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet hyväksytään edellä esitetyn mukaisesti ohjelman valmistelutyön pohjaksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä esittelemässä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.
Kh § 162
Oheismateriaali 1Eri kaupunkien luonnon monimuotoisuusohjelmien tavoitteita
Kaupunginjohtaja Minna Arve:
EhdotusKaupunginhallitus päättää, että luonnon monimuotoisuusohjelman tavoitteet hyväksytään edellä esitetyn mukaisesti ohjelman valmistelutyön pohjaksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Päätös asiassa tehtiin äänin 9-5.
Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Elo, Peltonen, Maaskola, Miikkola, Laivoranta, Aaltonen, Huovinen, Vierimaa ja Ruohonen.
Lindforsin Rinteen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Sundqvist, Hassan ja Vornanen:
”Ehdotus hyväksytään siten muutettuna, että viimeiseksi päätavoitteeksi lisätään:
Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki.
Jakelu
tpvKaupunkiympäristötoimiala, ympäristönsuojelu