Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus14429.03.20214

3217-2021 (01 01 00)

Kahden sosiaalityöntekijän viran perustaminen hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen sosiaalipäivystykseen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että hyvinvointitoimialan perhe- ja sosiaalipalvelujen sosiaalipäivystykseen perustetaan kaksi sosiaalityöntekijän virkaa

Kh § 144

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 19.3.2021:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan sosiaalipäivystykseen perustetaan kaksi uutta sosiaalityöntekijän virkaa.

Molempien sosiaalipäivystykseen perustettavaksi esitettyjen virkojen työtehtäviä on hoidettu vuosi 2020 tilapäisillä määräaikaisilla henkilöillä. Toinen perustettavaksi esitetyistä viroista sijoittuu sosiaalipäivystyksen Ankkuri -tiimiin.

Virka-aikana tapahtuvaan sosiaalipäivystyksen työskentelyyn kuuluu akuutin sosiaalityön lisäksi laaja-alainen sosiaalityön neuvonta- ja palveluohjaus sekä sosiaalityön palvelujen tarpeen alkukartoitus, palveluja koskevat päätökset, niiden hallinnointi ja toimeenpaneminen. Turussa virka-aikana sosiaalipäivystys vastaa kaikkien lastensuojelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisten ilmoitusten vastaanottamisesta ja käsittelystä sekä LsL 38 §:n mukaisten lapsen kiireellisten sijoitusten arvioinnista, päätöksenteosta ja toimeenpanosta. Tarvittaessa sosiaalipäivystys myöntää kiireellisesti myös sosiaalihuoltolain mukaisia avohuollon tukitoimia ja käynnistää tuen.

Sosiaalipäivystykseen perustettavaksi esitetyn viran tarve liittyy perustuslain ja sosiaalihuoltolain säädöksiin, jotka edellyttävät, että kunnissa on valmius vastata kiireelliseen avun tarpeeseen. Tilapäisellä palkkaamisluvalla on vastattu Vakka-Suomen alueen kuntien liittämisestä Turun virka-ajan ulkopuoliseen sosiaalipäivystykseen vuoden 2020 alusta alkaen. Vakanssin kustannukset kohdistuvat sopimuskunnille laskutettaviin kustannuksiin, joten Turulle jäävä osuus on noin 40 % vakanssin kustannuksista.

Ankkuri-malli perustuu moniviranomaisyhteistyöhön, missä eri viranomaiset työskentelevät yhdessä. Turun kaupungin hyvinvointitoimialalla on ollut sopimus Ankkuri-yhteistyöstä Lounais-Suomen poliisilaitoksen kanssa vuodesta 2016 alkaen. Ankkuri -tiimiin kuuluu poliisien lisäksi Turun kaupungin osoittamana sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja ja psykiatrinen sairaanhoitaja, jonka työpanosta Turun kaupunki hankkii erillissopimuksella Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä.

Toimialajohtajan esityksessä on kuvattu tarkemmin Ankkuri -tiimin sosiaalityöntekijän työtehtäviä. Työtehtäviin kuuluu mm. vastata (pääasiassa poliisilta tulevien) LS-ilmoitusten käsittelystä ja arvioinnista ja lapsen palvelutarpeenarvioinnin toteutuksesta yhdessä muun Ankkuri -tiimin jäsenten sekä kuntien sosiaalityöntekijöiden kanssa ja saattaa perheen/lapsen/nuoren jatkoavun piiriin.

Esityksen mukaan perustettavaksi esitetyt virat on hyväksytty hyvinvointitoimialan vuoden 2021 henkilöstösuunnitelmassa ja kustannusvaikutukset on huomioitu toimialan vuoden 2021 talousarvioissa. Kustannusvaikutus yhden viran osalta kuluvan vuoden aikana on 42.587 € ja vuositasolla 56.782 €. Toisen perustettavan viran vuositason kustannuksesta 56.782 € on Turun kaupungin osuus n. 23.000 €.

Toimialajohtajan esityksen suhteen ei konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ole perusteita lausua sosiaalityöntekijän virkojen tarpeen osalta toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Toimialan tulee huomioida sille asetetut tavoitteet henkilöstön määrän kehityksessä.

KVTES:n 1.4.2021 lukien toimeen pantavalla yleiskorotuksella ja paikallisella järjestelyerällä voi olla vaikutusta virkojen tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Palkkojen mahdollinen tarkistaminen tehtävän vaativuuden mukaiselle oikealle tasolle tullaan tekemään henkilöstöjohtajan erillisellä päätöksellä. Konsernihallinnon henkilöstöohjaus -yksiköllä ei ole huomautettavaa toimialan esitykseen.

Liite 1Esitys virkojen perustamisesta

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli etäyhteydellä selvittämässä henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKonsernihallinto, henkilöstö
tpvKonsernihallinto, henkilöstöpalvelut


Liitteet:

Kh § 144
Liite 1:Esitys virkojen perustamisesta