Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13422.03.20218

10180-2020 (02 05 01)

Oikaisuvaatimus kaupunginjohtajan yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta päätöksestä 15.2.2021 § 34

Tiivistelmä: -

Kh § 134

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja hallintokoordinaattori Joonas Petäjäniemi 12.3.2021:

Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry (myöh. VAPI ry) on määräajassa, 3.3.2021 toimittanut kaupungille oikaisuvaatimuksen kaupunginjohtajan 15.2.2021 § 34 tekemästä yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta päätöksestä. 

Oikaisuvaatimuksessa todetaan yhdistyksen saaneen kaupungilta avustusta avoin ja esteetön kohtaamispaikka Happy Housen toimintaan. Avustuksen määrän mainitaan olleen vuosia 55 000€, minkä lisäksi yhdistys oli saanut useita vuosia vuokra-avustusta yhden kuukauden vuokran määrän. Oikaisuvaatimuksen kohteena olevan kaupunginjohtajan 15.2.2021 § 34 tekemän päätöksen mukainen avustus vuodelle 2021 on 47.000€.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään päätöksen oikaisemista ja avustuksen myöntämistä 55 300€ suuruisena.

Oheismateriaalina luettavissa olevan vaatimuksen perusteina tuodaan esiin muun ohessa seuraavaa:

Kaupunginvaltuuston vuoden 2017 talousarviokäsittelyn yhteydessä kirjattiin lauseke, jonka mukaan avustusjärjestelmä uudistetaan vuoden 2017 aikana. Uudistamistyön yhteydessä kaupunginhallitus on sen jälkeen hyväksynyt vuosittain tarkistettavat eri avustuslajeja koskevat avustusten myöntämisperiaatteet.

Yleisellä tasolla avustusten myöntämisperiaatteet ohjaavat arvioimaan yhdistysten toiminnan vastaavuutta kaupungin strategisten periaatteiden päälinjauksiin kuten asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen, syrjäytymisen ehkäiseminen sekä työllisyyden edistäminen.

Osana avustusuudistusta ei vuodesta 2018 alkaen yhdistysten toiminta-avustusten ohella ole enää myönnetty erillisiä vuokrahuojennuksia tai –avustuksia, vaan vuokrakustannukset sisältyvät arvioinnin pohjana oleviin toiminnan kokonaiskustannuksiin. Uudistuksen yhteydessä on aiemmin keskimääräistä korkeampina myönnettyjen avustusten tasoa alennettu, mutta porrastetusti yhdistysten toiminnan sopeuttamisen mahdollistamiseksi. VAPI ry:n laskennallinen avustus vuodelle 2021 olisi ollut 22 800 euroa.

Kaupunginjohtajan päätöksen valmisteluehdotuksessa on yhdistysten toiminnan laadun ja laajuuden osalta kiinnitetty huomiota vuoden 2021 talousarvioon sekä vuoden 2019 tilinpäätökseen ja tulokseen. Pandemian aiheuttamien häiriöiden vuoksi on myös arvioitu vuoden 2020 syksyyn mennessä alustavasti toteutunutta toimintaa. Arvioinnissa on positiivisella tavalla vaikuttanut kaupungin strategiaa tukevan toiminnan laadukkuus ja toiminnan kohdistuminen kaupungin strategian painopistealueille (Pansio, Varissuo, Lauste, Halinen, Jyrkkälä, Runosmäki). VAPI ry:lle vuodelle 2021 myönnetty avustus sisältää laatukorotukset syrjäytymisen ehkäisemisestä sekä kehittämisestä (digitaalinen neuvonta ja säännölliset asiakaskyselyt).

Yleishyödyllisille yhdistyksille myönnettävät avustukset kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista ovat harkinnanvaraisia. Päätösvalmistelu perustuu edellä viitattuihin periaatteisiin, joiden lähtökohtana on yhdistysten yhdenvertainen kohtelu. Avustustoimikunta on käsitellyt jakoehdotuksen 25.1.2021 § 8 ja todennut määrärahajaon vastaavan avustuksia koskevaa voimassa olevaa ohjeistusta.

Avustusten myöntäminen kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista kuuluu hallintosäännön 40.1 § 7) kohdan mukaan kaupunginjohtajan toimivaltaan.

Edellä ja oikaisuvaatimuksessa esitetyn perusteella ei asiassa ole tullut esiin seikkoja, joiden vuoksi olisi syytä tehdyn päätöksen muuttamiseen, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Avustushakemus

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Varsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana, sillä kaupunginjohtajan päätös 15.2.2021 § 34 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä päätöksentekijä ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen Vammais- ja Pitkäaikaissairausjärjestöt VAPI ry
tiedAvustustoimikunta