Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11708.03.20217

2842-2021 (00 00 00, 07 01 02)

Sähköinen vaalitapa käyttöön Turun nuorisovaltuustovaaleissa 2021

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.9.2013 § 178 perustaa Turun nuorisovaltuuston ja hyväksyä nuorisovaltuuston perustamisen ja toiminnan linjaukset. Turun nykyisen nuorisovaltuuston kaksivuotinen toimikausi päättyy vuoden 2021 lopussa, ja seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään syksyllä. Äänestysprosentin nostamiseksi vaalit halutaan järjestää sähköisenä. Palveluntarjoajana on eVaali.fi -palvelu ja äänestäminen toimii numerokoodeilla. Sähköisiin vaaleihin siirtyminen alla kuvatulla tavalla on hyväksytty nuorisovaltuuston kokouksessa 24.2.2021. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se vahvistaisi nuorisovaltuuston päätöksen siirtyä sähköiseen vaaliin seuraavissa nuorisovaltuustovaaleissa syksyllä 2021.

Kh § 117

Vs. nuorisosihteeri Janni Mäkelä 17.2.2021:

Kaupunginvaltuusto päätti 23.9.2013 § 178 perustaa Turun nuorisovaltuuston ja hyväksyä nuorisovaltuuston perustamisen ja toiminnan linjaukset. Nuorisovaltuusto on ”virallisin” osa nuorten osallisuusjärjestelmästä. Nuorisovaltuusto on demokraattisesti vaaleilla valittu, ja toimikausi kestää kaksi kalenterivuotta.

Kaupunginvaltuuston päätöksen Ehdokkaat ja vaalit -kohdassa todetaan, että  ”Ensimmäisissä vaaleissa äänestystapa on lippuäänestys. Tulevaisuudessa siirrytään sähköiseen äänestykseen, mikäli nuorisovaltuusto niin päättää.” Nuorisovaltuuston oltua toiminnassa jo neljättä kaksivuotiskautta ja viidennen alkaessa syksyllä 2021, on sähköisten vaalien järjestäminen tullut ajankohtaiseksi asiaksi.

Miksi haluamme siirtyä sähköiseen vaaliin

1)   Sähköisellä vaalilla on mahdollisuus saada äänestysprosentti nousuun ja tasapuolistaa koulukohtaisia äänestysprosenttieroja. Nuorisovaltuustovaalien äänestysprosentti oli vuoden 2017 vaaleissa 47% ja vuoden 2019 vaaleissa 50,2%. Koulukohtaisissa äänestysprosenteissa on ollut suurta vaihtelua, vuoden 2017 vaaleissa äänestysprosentti oli alimmillaan 7% ja vuoden 2019 vaaleissa 0,7%, kun taas ylimmillään äänestysprosentti on ollut vuoden 2017 vaaleissa 90% ja vuoden 2019 vaaleissa 91%.

2)   Sähköinen vaali myös tasapuolistaa osaltaan vaalikäytäntöjä. Aiemmin oppilaitoksilla on ollut omat käytäntönsä vaalien järjestämiseen, esimerkiksi toisissa oppilaitoksissa on ohjeistettu nuoria äänestämään itsenäisesti ja toisissa opettajat ovat vieneet luokkansa äänestämään. Sähköisten vaalien järjestämisessä ohjeistettaisiin niin, että äänestys järjestettäisiin ohjatusti vaalipäivän aikana samaan aikaan yhden oppitunnin aikana. Näin toimimalla äänestysprosentti saadaan nousemaan, kun äänestyshetki on kaikille oppilaille sama. Niille oppilaille, jotka eivät ole koulussa äänestämishetkellä, voidaan toimittaa äänestyskoodi turvallisesti esimerkiksi wilman kautta.

3)   Sähköiseen vaaliin siirtyminen on nyt erityisen ajankohtaista, kun koronapandemia on edelleen käynnissä. Sähköinen äänestys ei vaadi oppilaiden kokoontumista vaalikopeille, vaan se voidaan toteuttaa tarvittaessa myös etäkoulunkäynnissä, kunhan koulu saa jaettua jokaiselle oppilaalle koodin, ja tähän voisi käyttää esimerkiksi wilmaa.

Näihin perusteluihin nojaten Turun nuorisovaltuuston puheenjohtajisto (ja toimintaa ohjaava nuorisosihteeri) ovat valmistelleet selvityksen, jolla voidaan siirtyä sähköiseen vaalitapaan nuorisovaltuustovaaleissa 2021.

Palveluntarjoaja

Sähköisen vaalipalvelun tarjoajaksi ehdotetaan eVaali.fi -palvelua. Muita sopivia palveluntarjoajia ei ole, ja lisäksi eVaalia ovat käyttäneet nuorisovaltuustovaaleissa esimerkiksi Tampereen kaupunki. Hinnaksi palveluntarjoaja on asettanut 3.500 euroa + ALV. Palveluun kuuluu ehdokasasettelu palveluun, tunnistautuminen kertakäyttötunnuksilla (15.000 tunnusta) sekä tulosten toimittaminen excel-tiedostona ehdokkaiden äänimäärän mukaisessa järjestyksessä, noudattaen Turun nuorisovaltuuston sääntöihin kirjattua vaalitapaa. Mahdolliset saman äänimäärän saaneet arvotaan koneellisesti satunnaisnumeron mukaiseen järjestykseen.

Miten vaalit toimivat?

Alla on alustava vaaliaikataulu syksylle 2021.

Viikko 34-35, elokuun loppuJulisteet ehdolle asettumisesta saapuvat kouluille
Viikko 35-36, syyskuun alku                    Nuva tutuksi -tilaisuus yläkoulujen, lukioiden ja ammattioppilaitosten oppilaskunnan hallituksen jäsenille ja ohjaaville opettajille. Tilaisuudessa käydään läpi sähköisten vaalien säännöt ja järjestelyt.
Viikot 36-38Ehdolle asettuminen käynnissä syyskuussa
Viikko 39-40 syys-lokakuun vaihde                          Vaalijulistekuvaukset
Viikko 42-43                             Vaaliehdokasjulisteet ja muut tarvittava vaalimateriaalitarvikkeet saapuvat kouluille
Viikko 45, 8.-14.11.2021                   Nuorisovaltuustovaalit 2021. Kouluissa ja oppilaitoksissa äänestys yhtenä koulun/oppilaitoksen valitsemana päivänä vaaliviikolla ja Vimmassa äänestys vaaliviikon perjantaina ja lauantaina niille, jotka eivät voineet äänestää koulussa/oppilaitoksessa
Viikko 46-47                     Esitys kaupunginhallitukselle nuorisovaltuuston kokoonpanosta
Viikko 47–48                     Kaupunginhallituksen päätös nuorisovaltuuston kokoonpanosta
Viikko 49                           Uusi nuorisovaltuusto vuosina 2020–2021 toimineen nuorisovaltuuston viimeiseen kokoukseen
Tammikuu 2022Uuden nuorisovaltuuston ensimmäinen kokous tammikuussa 2022

Nuorisovaltuustovaaleissa asetutaan normaalisti ehdolle täyttämällä webropol-lomake. Ehdokkaille jaetaan arpomalla äänestysnumero. Tarvittavat tiedot ehdokkaista (nimi, koulu ja äänestysnumero) lähetetään eVaali-palveluun, jossa luodaan äänestyspohja valmiiksi. Äänestyspohjassa on valittavana myös ”Tyhjä”.

Äänestäminen tapahtuu vaaliviikolla kouluissa ja Vimmassa kertakäyttöisillä numerokoodeilla, jotka toimivat samalla tunnistautumisena. Jokaiseen oppilaitokseen lähetetään äänestysikäisiä oppilaita vastaava määrä koodeja, ja koulussa huolehditaan koodien jakamisesta. Koodien jakamisen koordinoinnin oppilaille hoitavat koulut, ja kouluja ohjeistetaan järjestämään äänestys samaan aikaan kaikissa äänestysikäisissä oppilasluokissa valittuna vaalipäivänä. Myös Vimmassa äänestetään koodien avulla. Sähköisistä vaaleista järjestetään syksyn alussa Nuva tutuksi-infotilaisuus, jossa äänestyskäytäntöä käydään läpi. Kouluille lähetetään lisäksi ohjeet äänestämisestä.

Sähköisten vaalien käyttöönoton seurauksena poistuu aiemmin toiminut lippuäänestys äänestyskopeissa. Sähköisen äänestämisen rinnalle ei voida ottaa kopeissa tapahtuvaa lippuäänestystä, koska sitä on mahdoton seurata, ettei kukaan oppilas äänestä useampaan kertaan. Vimmassa äänestettäessä allekirjoitetaan lomake, jolla vakuutetaan ettei ole äänestetty aiemmin kyseisissä vaaleissa, jolloin vilpin mahdollisuus on vähäisempi.

Oheismateriaali 1Sähköinen vaalitapa - esitys

Oheismateriaali 2Nuorisovaltuuston pöytäkirja 24.2.         

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupungin nuorisovaltuusto voi hyväksymällään tavalla edellä esitetysti siirtyä sähköiseen vaalitapaan syksyn 2021 vaaleista alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedNuorisovaltuusto