Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11608.03.20216

13278-2012 (611, 065)

Yleiskaava 2029:n jatkotoimenpiteet

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta palautti 1.12.2020 430 § Yleiskaava 2029 ehdotuksen uudelleenvalmisteltavaksi. Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaupunkiympäristölautakunnan palautuspäätöksestä poiketen kaavaehdotuksen yhteydessä ei tehdä erillisiä osayleiskaavoja ja että yleiskaavaehdotukseen tehdään vain vähäisiä tarkistuksia.

Kh § 116

Kaupunkiympäristötoimiala, toimialajohtaja Christina Hovi, va. yleiskaavainsinööri Andrei Panschin 26.2.2021:

Yleiskaava 2029 on laadittu Turun alueelle kaupungin rakennetta ja alueidenkäyttöä ohjaavana oikeusvaikutteisena yleiskaavana. Yleiskaava koostuu kahdeksasta kartasta ja kaavaselostuksesta. Kaikki kartat hyväksytään oikeusvaikutteisina.

Kaupunkiympäristötoimialan kaavoitusyksikön valmistelema Yleiskaava 2029 luonnos hyväksyttiin kaupunginhallituksessa 5.11.2018 § 420.

Hyväksytyn kaavaluonnoksen pohjalta on valmisteltu 30.6.2020 päivätty ja 22.10.2020 muutettu (lausunnot) kaavaehdotus, jota käsiteltiin kaupunkiympäristölautakunnassa ensimmäisen kerran 27.10.2020 § 369. Kaupunkiympäristölautakunta palautti ehdotuksen uudelleen valmisteltavaksi 1.12.2020 § 430 äänin 8-5. Palautuspäätöksessä todetaan: ”Uudessa valmistelussa keskustan sekä Itäharjun (merkitty ehdotuksessa innovaatio ja osaamiskeskittymäksi) alueista laaditaan erilliset osayleiskaavat, joissa alueet kaavoitetaan osayleiskaavan tarkkuudella. ”Lisäksi palautuspäätöksen mukaan kaavaehdotukseen tulee tehdä useita yksittäisiä muutoksia ennen kuin kaavaehdotus tuodaan uudelleenkäsiteltäväksi.

Kaupunginhallitus linjasi keskustan ja Itäharjun osayleiskaavoituksesta yleiskaavaluonnoksen käsittelyn yhteydessä 5.11.2018 § 420. Tällöin päätettiin, että keskustan ja Itäharjun alueet pidetään mukana Yleiskaava 2029:ssä ja käsitellään kaavaluonnoksessa esitetyllä tarkkuudella. Ehdotukset erillisten osayleiskaavojen laatimisesta hylättiin tuolloin äänestysten jälkeen. Kaavaehdotuksessa alueet tuotiin kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi vastaavalla tavalla ja tarkkuudella kuin kaupunginhallituksen hyväksymässä luonnoksessa. Hallintosäännön 33 § mukaan kaupunginhallitus johtaa kaupunkikehittämistä ja kaavoitusta. Koska kaupunkiympäristölautakunnan palautuspäätös eroaa kaupunginhallituksen aiemmin tekemästä päätöksestä, asia tuodaan kaupunginhallituksen linjattavaksi ennen yleiskaavan valmistelun jatkamista.

Mikäli erillisten osayleiskaavojen laadinta katsottaisiin tarpeelliseksi, tulisi nii-den valmistelu resursoida ja aikatauluttaa. Ottaen huomioon kaavojen samanaikaisen valmistelun ja käytössä olevat resurssit, osayleiskaavojen laatimiseen tulisi varata kahdesta neljään vuotta. Erillisten osayleiskaavojen laadinta tulisi todennäköisesti hidastamaan keskustan ja Itäharjun kärkihankkeiden edistymistä sekä Yleiskaava 2029:n valmistelua merkittävästi.

Valmisteltu yleiskaava tulee ohjaamaan asemakaavoitusta riittävällä tarkkuustasolla, eikä kaupunkiympäristötoimiala katso erillisten osayleiskaavojen laatimista tarkoituksenmukaiseksi.

Yleiskaava 2029 ehdotuksessa kaavamerkintöjä on paljon, minkä vuoksi ne on esitetty aihepiireittäin usealla kartalla: yhdyskuntarakenne (kartta 1), asuminen (kartta 2), palvelut ja elinkeino (kartta 3), liikenne (kartta 4), kestävä vesien hallinta (kartta 5), yhdyskuntatekniikka (kartta 6), viherympäristö, maisena ja muinaisjäännökset (kartta 7) sekä arvokkaat rakennetun ympäristön kohteet (kartta 8). Kaikki kartat hyväksytään oikeusvaikutteisina. Tämä tarkoittaa, että kaikki kartat määräyksineen tulevat siis yhdessä ohjaamaan kyseisten alueiden asemakaavoitusta. 

Kaupunkiympäristölautakunnan 1.12.2020 § 430 palautuspäätöksen perusteluissa käyttötarkoitusmerkintää C eli keskustatoimintojenalue pidettiin ohjausvaikutukseltaan liian yleispiirteisenä.

Yleiskaava 2029:ssä Turun keskustassa on laajasti C- tai Cy-merkinnällä osoitettua keskustatoimintojen aluetta. Näihin alueisiin kuuluu käyttötarkoitukseltaan monenlaisia osia, joista toiset ovat pienin toimenpitein kehitettäviä alueita, toiset taas täydentyviä tai voimakkaasti muuttuvia alueita. Jotkut alueista ovat liike-elämän, kulttuurin tai virkistäytymisen kannalta erityisen tärkeitä, toiset taas etupäässä asumisen ympäristöjä. Joillekin alueille keskittyy runsaasti kulttuurihistoriallisia ja kaupunkikuvallisia arvoja.

C-merkinnällä on osoitettu asumispainotteiset keskustatoimintojen alueet. Alueen pääasiallisia toimintoja ovat keskustamainen asuminen, julkiset ja yksityiset palvelut, hallinto ja keskustaan soveltuvat ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomat työpaikkatoiminnat. Kaavamääräyksellä on korostettu vehreyden merkitystä täydennys rakennettaessa. Maanvaraista pihaa tulee säilyttää tonteilla, joilla sellaista vielä on. Vähintään 20 % näiden tonttien pinta-alasta on suositeltavaa jättää rakentamattomaksi piha-alueeksi.

Cy-merkinnällä on osoitettu ydinkeskustan ja Tiedepuiston alueet, joilla pääasiallisia toimintoja ovat julkiset ja yksityiset palvelut, hallinto ja keskustaan soveltuvat ympäristöhäiriöitä aiheuttamattomat työpaikkatoiminnat sekä keskustamainen asuminen. Kaavamääräyksillä on korostettu alueiden liikekeskustamaisuutta. Kadunvarteen sijoittuvassa julkisivussa tulee olla vähintään 50 % näyteikkunapinnalla varustettua liiketilaksi soveltuvaa tilaa. Kauppatoria reunustavien korttelien läpi kulkevia jalankulkuyhteyksiä on avattava mahdollisuuksien mukaan.

Keskustan käyttötarkoitusmerkinnät C ja  Cy edistävät parhaiten kaupungin tavoitteita toiminnoiltaan sekoittuneen elävän kaupunkikeskustan luomista.

Kaavakartat (8 kpl) ovat luettavissa kaupunkiympäristölautakunnan pöytäkirjan 1.12.2020 § 430 liitteistä, jotka löytyvät seuraavasta linkistä: https://ah.turku.fi/kylk/2020/1201029x/4215887.htm

Oheismateriaalissa 1 on esitetty kahdeksan kartan merkinnät päällekkäin keskustan osalta, mikä havainnollistaa yleiskaavan tarkkuustasoa.

Seuraavat vaiheet

Kaupunginhallitukselle esitetään, että kaavaehdotuksen jatkovalmistelussa huomioidaan kaupungin omien palveluverkkotarpeiden aiheuttamat muutokset sekä Natura-arvioinnin aiheuttamat vähäiset täydennykset. Muilta osin kaavaehdotukseen tehdään vain vähäisiä muutoksia ja täydennyksiä sekä teknisluonteisia korjauksia ennen kaavan tuomista kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltäväksi uudelleen.

Yleiskaavaehdotus valmistellaan kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, minkä jälkeen se asetetaan nähtäville. Mahdollisten muistutusten perusteella kaavaehdotukseen tehdään tarvittavia muutoksia sekä valmistellaan vastineet, minkä jälkeen kaavaehdotus viedään kaupunkiympäristölautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuuston hyväksymiskäsittelyyn syksyllä 2021.

Oheismateriaali 1Keskustan yleiskaavamerkinnät

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että keskustan ja Itäharjun alueille ei laadita erillisiä osayleiskaavoja Yleiskaava 2029:n yhteydessä ja että yleiskaavaehdotukseen tehdään kaupungin palveluverkon kannalta tarvittavat muutokset. Yleiskaavaehdotus tuodaan valtuuston hyväksyttäväksi vuoden 2021 aikana.

PäätösAsia pantiin pöydälle Ruohosen tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.