Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11508.03.20215

8697-2020 (00 01 00, 00 04 01)

Hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden reumatologian alan polikliinisten toimintojen liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 28.9.2020 § 402 oikeuttaa hyvinvointitoimialan käynnistämään tarkemman selvityksen ja valmistelun reumatologian toimintojen liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tehdyn lisäselvityksen jälkeen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitetään hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden reumatologian alan polikliinisten toimintojen liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.4.2021 alkaen.

Kh § 115

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, ylilääkäri Kari Koskela ja vs. talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama 25.2.2021:

Taustaa

Sosiaali- ja terveyslautakunta on käsitellyt Turun kaupungin hyvinvointitoimialan eräiden kliinisten toimintojen yhdistymisselvitystä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin vastaavien toimintojen kanssa vuosien 2015–16 aikana (Sosterla 15.12.2015 § 243, 10.5.2016 § 98). Tuolloisen selvitystyöryhmän väliraportissa 29.2.2016 todettiin, että mm. reumatologian toimintojen yhdistyminen turvaisi toimintaa ja vähentäisi haavoittuvuutta. Lisäksi väliraportissa todettiin, että Hyvinvointitoimialan geriatrisen sairaanhoidon tarvitsema näiden erikoisalojen osaamisresurssi samoin kuin perusterveydenhuollon matalan kynnyksen konsultaatioiden turvaaminen olisi varmistettava, mikäli fuusio tapahtuu. Selvityksen jälkeen käynnistynyt laaja SOTE-valmistelu kosketti laajemmin myös maakunnallista reumatologian alan toimintojen järjestämistä.

Turun kaupungin lokakuussa 2019 esitetyssä sopeuttamisohjelmassa ja tähän liittyvässä sairaalan kehittämisen projektissa reumatologian toimintojen yhdistäminen on katsottu aiheelliseksi.

Osana sairaalapalveluiden kehittämisprojektia selvityshenkilöt (Turun yliopistollisen keskussairaalan Reumatologian ja kliinisen immunologian keskuksen ylilääkäri Laura Pirilä ja Turun hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden ylilääkäri Kari Koskela) tekivät selvityksen 1.6.2020 nykyisestä reumatologian tilanteesta.

Selvityksen perusteella Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti 2.9.2020 § 317 kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään reumatologian toimintoja koskeva liikkeen luovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tätä ennen asiaa oli käsitelty kardiologian ja reuman yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 19.8.2020, terveyspalvelujen ja hyvinvointitoimialan yhteisessä yhteistoimintakokouksessa 21.8.2020 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 25.8.2020. Kaupunginhallitus oikeutti 28.9.2020 § 402 hyvinvointitoimialan käynnistämään reumatologian toimintoja koskevan liikkeen luovutuksen tarkemman selvityksen ja valmistelun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Tämän jälkeen liikkeen luovutusta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa.

Hyödyt

Liikkeen luovutuksella haetaan yhden sairaalan mallia, jossa lähetteet käsitellään yhden lähetejonon kautta samojen periaatteiden mukaisesti asuinkunnasta riippumatta. Yksi reitti varmistaa kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden nopean hoidon ja muilla potilailla tasapuolisen hoitoarvion. Yhdistymisellä turvataan osaaminen ja resurssointi erikoissairaanhoidossa ja selkeytetään työnjakoa perusterveydenhuollon kanssa.

Avoterveydenhuoltoon jää jatkossa aikaisemman käytännön mukaisesti remissiossa olevien reumapotilaiden jatkohoito ja seuranta. Reumapotilaat ovat olleet erikoissairaanhoidon piirissä noin kaksi vuotta taudin toteamisesta ja biologisia lääkkeitä saavat vielä nykykäytännön mukaisesti pysyvästi. Biologisista hoidoista saatujen hyvien kokemusten mukaan tähän ryhmään kuuluvat potilaat siirtyisivät tulevaisuudessa myös avoterveydenhuollon seurantaan ja erikoissairaanhoidon seurantavälit pidentyisivät 1-2 vuoden välein toteutuviksi. Reumapotilaan jatkokuntoutus jäisi kaupungin omana toimintana toteuttavaksi kuten muissakin kunnissa. Siten fysioterapian, jalkaterapian ja toimintaterapian tarpeen arvioidaan lisääntyvän vähäisessä määrin yhdistymisen jälkeen. Tarve- ja työkykyarviot olisivat kuitenkin reumakeskuksen vastuulla kuten muissakin sairauksissa.

Haasteet

Liikkeen luovutukseen liittyy riskinä aina sen edellyttämät tai siitä johtuvat toiminnalliset muutokset. Nykyisessä toimintamallissa etuna on hyvä konsultaatiomahdollisuus sairaalassa ja avoterveydenhuollossa, josta sovitaan palvelukuvauksessa siten, että toiminnalliset haasteet vältetään. Siirtyviä vakansseja on vähän, mutta poikkeustilanteessa tälläkin vähennyksellä saattaa olla vaikutusta, ml lomakaudet.

Kustannukset

Liikkeenluovutuksen kohteena olevien toimintojen välittömät kustannukset ja tuotot siirtyvät sairaanhoitopiirin vastuulle. Toimintoja toteutetaan kaupungin sairaanhoitopiirille alivuokraamissa tiloissa, joten kaupunki tulee perimään sairaanhoitopiiriltä vuokraa toimitiloista. Luovutettavat toiminnot tulevat sisältymään kuntalaskutukseen kuten muissakin kunnissa ja tämä kasvattaa kaupungin asiakaspalvelujen ostoista aiheutuvia kustannuksia. Liikkeenluovutuksen arvioidaan toteutuvan kustannusneutraalisti.

Kustannusnousua saattaa tulla reumapotilaiden jatkokuntoutuksesta, mutta näiden kustannusten oletetaan olevan luonteeltaan vähäisiä.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Kunnallisen viranhaltijalain 25 § todetaan, että työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan kunnan tai kuntayhtymän toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 1 momentissa tarkoitetussa luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista virkasuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä palkka- tai muusta virkasuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Luovuttaja on kuitenkin luovutuksensaajalle vastuussa ennen luovutusta erääntyneestä saatavasta, jollei muuta ole sovittu. Luovutuksensaaja on velvollinen noudattamaan luovutushetkellä voimassa olleen virkaehtosopimuksen määräyksiä kuten työehtosopimuslain (436/1946) 5 §:ssä säädetään.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. Maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa.

Liikkeen luovutuksella on siirtymässä osaston ylilääkärin virka ja sairaanhoitajan toimi.

Liikkeen luovutukseen liittyvää päätösesitystä ja yllä mainittuja asioita on käsitelty terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksissa 13.10.2020, 10.12.2020 ja 26.1.2021 sekä hyvinvointitoimialan yhteistoimintakokouksessa 28.1.2021 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 16.2.2021 sekä sosiaali- ja terveyslautakunnassa 24.2.2021.

Liikkeen luovutussopimus

Liikkeen luovutussopimusta on valmisteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa ja siihen liittyy oleellisia liitteitä

- siirtyvä käyttöomaisuus

- siirtyvät puhelinnumerot

- siirtyvä henkilöstö

- alivuokrasopimus liitteineen

Liitteenä olevaa sopimusta ja sen liitteitä on Turun kaupungin lakipalveluista ollut valmistelemassa Annika Nieminen ja Riikka Lehtimäki. Sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus liikkeen luovutuksesta liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Oheismateriaali 1Kustannuslaskenta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Oheismateriaali 2Palvelukuvaus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Aaltosen tilalla asian käsittelyyn osallistui Takatalo.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 115
Liite 1:Sopimus liikkeen luovutuksesta liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)