Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11408.03.20214

8696-2020 (00 01 00, 00 04 01)

Hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden kardiologian alan polikliinisten toimintojen liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 28.9.2020 § 401 oikeuttaa hyvinvointitoimialan käynnistämään tarkemman selvityksen ja valmistelun kardiologian toimintojen liikkeen luovutuksesta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tehdyn lisäselvityksen jälkeen kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi esitetään hyvinvointitoimialan sairaalapalveluiden kardiologian alan polikliinisten toimintojen liikkeen luovutus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille 1.4.2021 alkaen.

Kh § 114

Terveyspalvelut, palvelualuejohtaja Katariina Kauniskangas, ylilääkäri Kari Koskela ja vs talous- ja hallintojohtaja Laura Saurama 25.2.2021:

Taustaa

Mahdollista liikkeen luovutusta on selvitetty vuodesta 2015 alkaen ja perusteita liikkeen luovutukselle ja tarkemman selvityksen aloittamiselle ovat mm. tutkimuksen ja hoidon saatavuuden paraneminen, tasapuolinen potilaiden asema ja hoidon laadun yhdenmukaisuus. Hoidon saatavuuden parantuminen ei tapahdu hetkellisesti, vaan tätä kehitystä auttaisivat henkilöstöresurssin parempi hyödynnettävyys ja suuren, monipuolisia palveluja tuottavan yksikön vetovoimatekijät henkilöstön saatavuuden parantamiseksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti 2.9.2020 §316 kaupunginhallitukselle, että hyvinvointitoimiala oikeutetaan käynnistämään kardiologian toimintoja koskeva liikkeen luovutuksen tarkempi selvitys ja valmistelu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille. Tätä ennen asiaa oli käsitelty kardiologian ja reuman yhteistoiminnallisessa työpaikkakokouksessa 19.8.2020, terveyspalvelujen ja hyvinvointitoimialan yhteisessä yhteistoimintakokouksessa 21.8.2020 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 25.8.2020. Kaupunginhallitus oikeutti 28.9.2020 § 401 hyvinvointitoimialan käynnistämään kardiologian toimintoja koskevan liikkeenluovutuksen tarkemman selvityksen ja valmistelun Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille.

Tämän jälkeen liikkeen luovutusta on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Selvityksessä on tarkennettu liikkeen luovutuksen hyötyjä, haasteita ja erityisesti sen kustannusvaikutusta.

Hyödyt

Erikoissairaanhoidollisen osaamisen yhdistäminen kahdessa julkisomisteisessa sairaalassa on lähtökohtaisesti järkevää resurssien allokoinnin, hankintojen keskittämisen, henkilöstön saatavuuden, osaamisen jakamisen/vahvistamisen, asiakkaiden yhdenvertaisen palvelun saatavuuden ja toiminnallisen synergian kannalta.

Liikkeen luovutuksen selvitykseen lähdettäessä oli jo selkeä näkemys toiminnallisista hyödyistä, joita yhdistyminen tuo. Liikkeen luovutuksen myötä Turun kaupunginsairaalassa tulee tehdä toiminnallisia muutoksia eli joustava konsultoiva erikoislääkärien käyttö pitää ratkaista toisella tapaa. Tähän tullaan hakemaan ratkaisua yhdenmukaistamalla toimintamalleja ja vahvistamalla osaamista. Jossain määrin muutosta voidaan tukea mm. kummikardiologitoiminnalla eli VSSHP:n erikoislääkärit tarjoavat avoterveydenhuoltoon jalkautettuna koulutusta ja valmennusta.

Väestötasolla Turun kaupungin asukkaiden lähetemäärä sydäntutkimuksiin on maakunnallisesti korkea. Yhdenmukaistamalla toimintatapoja voidaan varmistua siitä, että lähetteiden taustalla on yhdenmukainen hoidontarpeen arviointi.

Oma resursointi ei ole kyennyt vastaamaan palvelutarpeeseen. Laskennallisten arvioiden mukaan palvelutarve on vuositasolla noin 5000 sydäntutkimusta enemmän kuin nykytilanteessa pystytään tarjoamaan. Jono tutkimuksiin on kiireettömän hoidon ulkopuolisten käyntien osalta noin vuosi ja kiireettömän hoidon piiriin kuuluvien käyntien osalta hoitotakuun rajoilla. Näihin haasteisiin toimintojen yhdistymisellä pyritään vastaamaan.

Haasteet

Vaikka toimintojen yhdistymisellä on molempien osapuolien näkemyksen mukaan selkeä hyöty, on haasteena se, että palvelun irrottaminen Turun kaupungin organisaatiosta epäonnistuu, koska toimintamallin muutokseen ei ole tarpeeksi varauduttu ja vahvistettu uudenlaista toimintatapaa. Tämä riski on tunnistettu ja todettu, että se on hallittavissa oleva riski. Mutta kuitenkin on todettava, että toiminnallisten muutosten läpivienti ei ole nopea prosessi eli jonkinlaisia haasteita sisäisissä toimintaprosesseissa saattaa tulla. Asiakkaan kannalta toimintojen yhdistyminen pitäisi kuitenkin näkyä selkeämpänä ja nopeampana hoitoon pääsynä.

Turun kaupunginsairaalassa kardiologian käytössä olevia tiloja on luovutettu ikäneuvolan käyttöön, koska henkilöstön saatavuudessa on ollut haasteita ja siten työhuoneille ei ole käyttöä. Toiminnallisen hyödyn saaminen edellyttää sitä, että kardiologinen toiminta keskitetään ja sille löytyy tilat kaupunginsairaalasta. Tilajärjestelyt on sovittu toteutettavaksi siten, että 1.9.2021 lukien alun perin kardiologialle suunnitellut tilat vapautetaan kardiologian käyttöön, jolloin myös vuokrasopimus tullaan päivittämään.

Turun kaupungin asukkaiden palvelutarve on suurempaa kuin mihin olemme resursseillamme kyenneet vastaamaan. Kyse ei ole palveluvelasta, joka olisi kertatoimenpiteenä hoidettavissa vaan edellyttää pysyvää lisäresursointia.

Kustannukset

Liikkeenluovutuksen kohteena olevien toimintojen välittömät kustannukset ja tuotot siirtyvät sairaanhoitopiirin vastuulle. Toimintoja toteutetaan kaupungin sairaanhoitopiirille alivuokraamissa tiloissa, joten kaupunki tulee perimään sairaanhoitopiiriltä vuokraa toimitiloista. Luovutettavat toiminnot tulevat sisältymään kuntalaskutukseen kuten muissakin kunnissa ja tämä kasvattaa kaupungin asiakaspalvelujen ostoista aiheutuvia kustannuksia. Liikkeenluovutuksen arvioidaan toteutuvan kustannusneutraalisti.

Yhdentymisen tavoitteena on toimintamallin yhdenmukaistaminen maakunnalliseen toimintamalliin ja siten nopeamman hoitoon pääsyn. Turun osalta on havaittu palvelun saatavuutta korkeampi palvelutarve ja toimintamallin yhdenmukaistaminen tulee aiheuttamaan vuositasolla noin 1m€ korkeamman kustannustason. Kustannustason nousun arviona on 5000 sydäntutkimusta (á 200€), joka laskennallisesti sisältää yhden poliklinikkakäynnin ja ultraäänitutkimuksen. Kustannustason nousu on arvio eli jos asiakkaalle tulee useampia käyntejä ja /tai tutkimuksia, kustannustaso nousee. Arvio ei sisällä tilatarpeista johtuvia mahdollisia kustannuslisäyksiä.

Kustannustason nousu on riippuvainen henkilöstön saatavuudesta, jolla arvioitua palvelutarvetta hoidetaan. Siten on mahdollista, että palvelutarvetta vastaavaan hoidon tarjontaan päästään asteittain ja palvelua joudutaan tukemaan ostopalveluin, kuten Turun kaupungillakin on tehty useamman vuoden ajan.

Arvioitu kustannusvaikutus on liikkeenluovutuksen osalta kustannusneutraali, mutta kaupungin toimintamenot tulevat kasvamaan n. miljoonalla eurolla yhdenmukaisen toimintamallin myötä.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeen luovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Lähtökohtaisesti liikkeen luovutuksessa luovuttaja vastaa siirtyvien henkilöiden palkka- ja muista työsuhteeseen liittyvistä saatavista, lomakorvauksista, lomapalkasta, lomarahasta, ylityö- ja muista mahdollisista työaikakorvauksista, eläke- ja sosiaaliturva- yms. Maksuista, siltä osin kuin ne kohdistuvat ja perustuvat aikaan ennen luovutushetkeä, ellei toisin sovita. Tätä periaatetta noudatetaan tässäkin liikkeen luovutuksessa.

Liikkeen luovutuksella on siirtymässä osaston ylilääkärin ja erikoislääkärin viranhoitajat sekä neljä sairaanhoitajaa ja yksi osastosihteeri.

Liikkeen luovutukseen liittyvää päätösesitystä ja yllä mainittuja asioita on käsitelty terveyspalvelujen yhteistoimintakokouksissa 13.10.2020, 10.12.2020 ja 26.1.2021 sekä hyvinvointitoimialan yhteistoimintakokouksessa 28.1.2021 ja kaupungin yhteistoimintakokouksessa 16.2.2021 sekä sosiaali- ja terveyslautakunnassa 24.2.2021.

Liikkeen luovutussopimus

Liikkeen luovutussopimusta on valmisteltu yhteistyössä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa ja siihen liittyy oleellisia liitteitä

- siirtyvä käyttöomaisuus

- siirtyvät leasingsopimukset

- muut siirtyvät sopimukset

- siirtyvät puhelinnumerot

- siirtyvä henkilöstö

- alivuokrasopimus, liitteineen

Turun kaupungin lakipalveluista sopimusta ja sen liitteitä ovat olleet valmistelemassa Annika Nieminen ja Riikka Lehtimäki. Liitteenä olevaan sopimukseen ja sen liitteisiin saattaa tulla vielä tarkennuksia.

Liite 1Sopimus liikkeen luovutuksesta liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Oheismateriaali 1Kustannuslaskenta (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Oheismateriaali 2Palvelukuvaus (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää

Samalla kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Aaltonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Aaltosen tilalla asian käsittelyyn osallistui Takatalo.

Jakelu

aoVarsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, lakipalvelut
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tpvXXXXX


Liitteet:

Kh § 114
Liite 1:Sopimus liikkeen luovutuksesta liitteineen (salassa pidettävä, JulkL 6 § 1 mom. 8 kohta)