Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus10301.03.202120

10180-2020 (02 05 01)

Oikaisuvaatimus yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta johtavan kaupunginsihteerin päätöksestä 5.2.2021 § 1

Tiivistelmä: -

Kh § 103

Kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors ja hallintokoordinaattori Joonas Petäjäniemi 24.2.2021:

Turun Feeniks-koulun tukiyhdistys ry (Y-2932527-1) on tehnyt oikaisuvaatimuksen yleishyödyllisten yhdistysten toiminta-avustuksia koskevasta johtavan

kaupunginsihteerin päätöksestä 5.2.2021 § 1.

Konsernihallinnon hallinnon järjestämistä koskevan päätöksen 14 § mukaan

johtava kaupunginsihteeri päättää hallintosäännön 40 §:n 1 momentin 7 kohdassa mainittujen, kaupunginjohtajan toimivaltaan kuuluvien avustusten myöntämisestä kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista siltä osin kuin myönnettävä avustus ei määrältään ylitä 10 000 euroa. 

Oikaisuvaatimuksessa pyydetään oikaisua yhdistyksen yleisen avustuksen myöntämiseen. Oikaisuvaatimuksen perusteluna tuodaan esiin, ettei yhdistyksen toimintamuoto vastoin avustushakemuksen hylkäämistä koskevassa päätöksessä todettua ole oppilaitos eikä yhdistys ole opetuksen järjestäjä.

Avustusten myöntäminen kaupunginhallituksen alaisista määrärahoista perustuu kaupunginhallituksen hyväksymiin avustustoiminnan yleisiin ohjeisiin ja kyseisen avustusmuodon myöntämisperiaatteisiin. Avustusten myöntäminen on harkinnanvaraista.

Turun Feeniks-koulun tukiyhdistys ry. on 31.10.2020 kaupungin sähköiseen järjestelmään toimitetulla hakemuksellaan anonut 9 000€ suuruista avustusta.

Avustuksen käyttötarkoitukseksi hakemuksessa on mainittu opettajien palkan ja materiaalihankintojen sekä vuokran ja vakuutusten maksaminen demokraattisen oppimisympäristön tiloista.  

Yhdistyksen sääntöjen mukaisen toiminnan kuvaamiseen tarkoitetussa osiossa on hakemuksessa todettu muun ohessa seuraavaa:

Yhdistys ilmoittaa julkisilla verkkosivuillaan yhdistyksen ylläpitämän Turun Feeniks-koulun toiminnasta muun ohessa seuraavaa:

Avustushakemukseen liitetyssä vuoden 2021 toimintasuunnitelmassa on yhdistyksen yhtenä päätavoitteena mainittu syksyllä 2018 alkaneen kotioppijoiden kerhotoiminnan (myöhemmin ”koulutoiminta”) kehittäminen sekä perusopetuksen järjestämisluvan hakemisen valmistelu. Yhdistys on ilmoituksensa mukaan Euroopan demokraattisten koulujen liiton EUDEC:in jäsen.

Yhdistyksen avustushakemus on oikaisuvaatimuksen kohteena olevalla päätöksellä kokonaan hylätty. Hylkäämisen perusteeksi on kirjattu ”Avustusta ei myönnetä oppilaitosten toimintaan.”

Yleisen määritelmän mukaan oppilaitoksella tarkoitetaan hallinnollista yksikköä, jolla on rehtori tai muu johtaja, jonka palveluksessa ovat opettajat ja muu henkilökunta (työnantajan rooli), jolla on tilinpito- tai muu asiakirjojen laatimisvelvollisuus, jonka opiskelijoiksi opiskelijat rekisteröidään, jonka toimintaa laki tai asetus säätelee, joka noudattaa valtakunnallista opetussuunnitelmaa ja jota julkinen viranomainen rahoittaa tai valvoo.

Avustustoimikunta on käsitellessään jakoehdotuksen 27.1.2021 § 12 todennut määrärahajaon vastaavan avustuksia koskevaa voimassa olevaa ohjeistusta.

Turun Feeniks-koulun tukiyhdistys ry:n toiminnan on yhdistyksen sääntöjenmukaisen tarkoituksen sekä hakemuksessa ja sen liitteissä kuvatun toiminnan sisällön perusteella arvioitu vastaavan hakemuksen hylkäämisperusteena mainittua oppilaitostoimintaa.

Oikaisuvaatimuksessa tai sen perusteluissa ei ole tullut esiin seikkoja, joiden vuoksi olisi syytä asiassa tehdyn päätöksen muuttamiseen, joten oikaisuvaatimus tulee hylätä. Perustelutekstien sanamuodon selkeyteen kiinnitetään huomiota toimintaa kehitettäessä.

Oheismateriaali 1Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 2Avustushakemus

Omistajaohjausjohtaja, kaupunginjohtajan varahenkilö Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hylätä Feeniks-koulun tuki ry:n oikaisuvaatimuksen perusteettomana. Johtavan kaupunginsihteerin päätös 5.2.2021 § 1 ei ole lainvastainen, ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä päätöksentekijä ole ylittänyt toimivaltaansa. Päätös ei ole myöskään epätarkoituksenmukainen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun Feeniks-koulun tukiyhdistys ry
tiedAvustustoimikunta